Δημοσχάκης: Ο δάκος αποδεκάτισε την σοδειά των ελαιοπαραγωγών του Έβρου! Αναγκαία η καταβολή αποζημιώσεων

Δημοσχάκης: Ο δάκος αποδεκάτισε την σοδειά των ελαιοπαραγωγών του Έβρου! Αναγκαία η καταβολή αποζημιώσεων

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με την σημαντική καταστροφή που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Έβρου κλπ Νομών της Θράκης εξαιτίας της προσβολής της παραγωγής τους από δάκο.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το 2018 αποτέλεσε μια καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς στο Έβρο & στους λοιπούς Νομούς της Θράκης , καθώς οι καλλιέργειές τους προσβλήθηκαν από το δάκο με τραγικές συνέπειες για την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής τους.

Ερωτάται ο Υπουργός σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις, με δεδομένο οι εντομολογικές προσβολές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Επίσης ερωτάται αν υπάρχει πρόθεση να καταβληθούν αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς υπό μορφή Κρατικής Οικονομικής Ενίσχυσης, τύπου ΠΣΕΑ, λαμβάνοντας υπόψιν ότι πληρείται ο βασικός όρος της μειωμένης (σε ποσοστό άνω του 40%) παραγωγής.

Τέλος ερωτάται ο Υπουργός αν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου ζημιές όπως η συγκεκριμένη, οι οποίες οφείλονται ή ενισχύονται εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής, να αποζημιώνονται από το αρμόδιο Ευρωπαϊκό Ταμείο, δυνατότητα που έχουν ενεργοποιήσει άλλες χώρες-μέλη.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς : Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 ΘΕΜΑ:  Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του Έβρου για την καταστροφή της παραγωγής τους από τον δάκο.

Η προηγούμενη χρονιά υπήρξε καταστροφική για τους ελαιοπαραγωγούς του Έβρου αλλά και για τους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας! Ενώ αρχικά διαφαινόταν μια ελπιδοφόρα χρονιά λόγω των καλών καιρικών συνθηκών του χειμώνα αλλά και των πλούσιων βροχοπτώσεων την άνοιξη και το καλοκαίρι, ωστόσο τον Ιούνιο ξεκίνησε ο εφιάλτης του δάκου.

Παρόλους τους ψεκασμούς που διενεργήθηκαν, η καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδος πέρασε με αυξανόμενους πληθυσμούς του δάκου, ενώ ήταν πρωτοφανής ο υψηλός βαθμός συλλήψεων δάκου στις δακοπαγίδες, όπως αναφέρεται και σε σχετική επιστολή του Ελαιουργικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Μάκρης την οποία κι επισυνάπτουμε.

Οι συνέπειες υπήρξαν δραματικές για την παραγωγή τόσο του ελαιολάδου όσο και της βρώσιμης ελιάς που μειώθηκε σε ποσοστό 40% σε σύγκριση με τη προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά.

Ο ΕΛΓΑ με επιτόπιες επισκέψεις διαπίστωσε ότι η έντονη καρπόπτωση που παρατηρήθηκε το φθινόπωρο αποδίδεται κυρίως στην προσβολή από τον δάκο και σε μικρότερο βαθμό από τους ισχυρούς ανέμους.

Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του δάκου αποδίδεται τόσο στον μαλακό χειμώνα αλλά και στην υψηλή σχετικά υγρασία του καλοκαιριού, κλιματολογικές συνθήκες που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Είναι γνωστό ότι οι εντομολογικές προσβολές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να μην μπορούν να αποζημιωθούν για την απώλεια της σοδειάς τους.

Όσον αφορά την ένταξη αυτού του είδους ζημιάς σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, είναι γνωστό ότι πρέπει να πληρούνται οι όροι του Κανονισμού ΚΟΕ.

Ο βασικότερος όρος, δηλαδή η ζημιά που προκλήθηκε στην παραγωγή σε επίπεδο Νομού να ξεπερνά το 30% μείωση σε σχέση με την μέση απόδοση των 3 προηγούμενων ετών, στην περίπτωση αυτή ισχύει!

Κατά συνέπεια θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί μας καθώς η παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής παραγωγής του Νομού μας αλλά & των άλλων Νομών της Θράκης το δε λάδι που παράγεται στην περιοχή μας έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο!!

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Έχετε προβεί σε ενέργειες προκειμένου να καταβληθεί αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς, καθώς η εντομολογική προσβολή έπληξε τους παραγωγούς σε όλη τη Χώρα?
  2. Με δεδομένο ότι η έκταση της ζημιάς ξεπερνά το 30% μείωση παραγωγής σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές,  θα προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς υπό μορφή Κρατικής Οικονομικής Ενίσχυσης, τύπου ΠΣΕΑ?
  3. Εφόσον το φαινόμενο κι επίσημα αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, έχετε προβεί σε ενέργειες προκειμένου να αποζημιωθούν από το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής, όπως έχει διεκδικήσει για τους αγρότες της η Γερμανία?