Πόλος έλξης και φέτος ο Μπέης στους Μεταξάδες Διδυμοτείχου (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Πόλος έλξης και φέτος ο Μπέης στους Μεταξάδες Διδυμοτείχου (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Πόλο έλξης αποτέλεσε και φέτος η αναβίωση του εθίμου “Μπέης Μεταξάδων” στο χωριό του Διδυμοτείχου, ένα έθιμο της περιοχής που τοποθετείται στα χρόνια της τουρκοκρατίας, έχει αλληγορικό χαρακτήρα και εξυμνεί την γονιμότητα.

Μεταξάδες Διδυμοτείχου έθιμο "Μπέη" σἠμερα 3 Μαρτίου 2019

Gepostet von Αλέξανδρος Καραδέδος am Sonntag, 3. März 2019

Ένωσαν τις δυνάμεις τους ο Σύλλογος Νέων, ο Σύλλογος Γυναικών και με την ενίσχυση του Συλλόγου “Το Κάστρο” του Διδυμοτείχου, οργάνωσαν και πάλι με επιτυχία μια εκδήλωση που προσέλκυσε κόσμο από ολόκληρη την περιοχή.

Μπέης Μεταξάδων. Γιατί ο πρωταρχικός σκοπός ίδρυσης του συλλόγου μας το κάστρο ήταν να βοηθάει τα χωριά μας. Ευχαριστούμε τον Χρήστο κισουδη και τον σύλλογο Μεταξάδων για να συμμετάσχει ο σύλλογος μας στο έθιμο του μπέη.

Gepostet von ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ am Sonntag, 3. März 2019

Ο υπερδραστήριος Χρήστος Κισσούδης, μαζί με τις διοικήσεις των Συλλόγων Νέων και Γυναικών των Μεταξάδων, με προετοιμασία και κούραση πολλών ημερών, είδαν με ικανοποίηση τους συντοπίτες τους να διασκεδάζουν με την ψυχή τους και να χαμογελούν με τα “επεισόδια” εναντίον του Μπέη και φυσικά με τις “ευχές” του για την γονιμότητα που δίνονται σε… απαγορευμένο λεξιλόγιο.

Παρόντες μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Αντιδήμαρχος Μεταξάδων Κώστας Σλαβούδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι δήμαρχοι Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης και Βάγια Καραφείζη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ηλίας Μυργκιζούδης φυσικά και πολύς κόσμος, που στην πλατεία του χωριού όπου κατέληξε η πομπή, χόρεψε με την ψυχή του.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Φανή Παυλούδη ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στην άψογη διοργάνωση: “Αγαπητοί φίλοι, ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μεταξάδων είναι από τις λίγες φορές που αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ και να ευχαριστήσω δημοσίως όλους όσους συνέβαλλαν για την αναβίωση του εθίμου “Μπέης Μεταξάδων 2019″ που ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Χρήστο Κισσούδη που είναι η κινητήριος δύναμη, τα μέλη του Δ.Σ. Γυναικών για την αμέριστη συμπαράσταση, τα μέλη του Συλλόγου Νεολαίας Μεταξάδων, τις γυναίκες μέλη του Συλλόγου μας για την προσφορά των εδεσμάτων και την βοήθεια τους.
Εύχομαι σε όλους να έχουμε Καλή Υγεία και δύναμη”.

Οι φωτογραφίες είναι του Αλέξανδρου Καραδέδου τον οποίο και ευχαριστούμε