Συνάντηση με τον Αναπληρωτή υπουργό Ν.Σαντορινιό ζητάει με επιστολή του ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σαμοθράκης

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή υπουργό Ν.Σαντορινιό ζητάει με επιστολή του ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σαμοθράκης

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό για το θέμα των επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών γραμμών, ζητάει με επιστολή που του απέστειλε ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σαμοθράκης.

Σε αυτήν σύμφωνα με την ανακοίνωση του, αναφέρεται και σε μια σειρά ακόμα ζητήματα που “καίνε” το νησί και αφού του κάνουν τις προτάσεις τους ζητούν να του εκθέσουν και δια ζώσης τις απόψεις τους:

“Eστάλη  επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Σαντορινιό, με την οποία ο Σύλλογός μας αφ’ ενός τον ενημερώνει για τις προτάσεις μας για σημαντικά ζητήματα που αφορούν το νησί μας και αφ’ετέρου θέτει υπ’όψιν του την ανάγκη για άμεση συνάντησή μαζί του, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της επιδότησης των ακτοπλοϊκών γραμμών που συνδέουν τη Σαμοθράκη με Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Λήμνο.

Η εν λόγω επιστολή – την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω – κοινοποιήθηκε επιπλέον σε πληθώρα θεσμικών παραγόντων, προκειμένου να λάβουν και αυτοί γνώση της κατάστασης αλλά και για να συνδράμουν με τις δικές τους δυνάμεις στην προσπάθειά μας.

Η επιστολή μας έχει ως εξής:

“Από: Σύλλογο Επαγγελματιών Σαμοθράκης

Προς: Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιό

Κοινοποίηση: Έλενα Κουντουρά -Υπουργός Τουρισμού,

Γιάννης Πλακιωτάκης – Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής NΔ, Εμμανουήλ Κόνσολας -Τομεάρχης Τουρισμού NΔ,

Χαράλαμπος Καρίμαλης – Πρόεδρος ΕΟΤ,

Χρήστος Μέτιος – Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης,

Δημήτριος Πέτροβιτς – Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου,

Νατάσα Γκαρά – Βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ,

Γεώργιος Καΐσας – Βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ,

Δημήτριος Ρίζος – Βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ,

Αναστάσιος Δημοσχάκης – Βουλευτής Έβρου ΝΔ,

Ευάγγελος Λαμπάκης – Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης,

Αθανάσιος Βίτσας – Δήμαρχος Σαμοθράκης,

Χριστόδουλος Τοψίδης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου,

Φώτιος Μανούσης- Εκπρόσωπος της Ναυτιλιακής Εταιρίας ΣΑΟΣ.

Θέμα: Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιό για την επίλυση του θέματος της επιδότησης των ακτοπλοϊκών γραμμών Καβάλας – Σαμοθράκης, Λήμνου – Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιούμε ότι μετά τη συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης με τους δύο υποψηφίους δημάρχους του νησιού, κ.κ. Χανό και Γαλατούμο, τον Δν/νων Σύμβουλο της εταιρείας SAOS Ferries, κ. Μανούση, εκπροσώπους θεσμικών φορέων και συλλόγων, επαγγελματίες και εκπροσώπους των media, αποκρυσταλλώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, η υλοποίηση των οποίων εκτιμούμε ότι θα «σπάσει» την απομόνωση του ακριτικού νησιού μας και για τις οποίες ζητούμε τη πολύτιμη βοήθειά σας.

Το βασικότερο θέμα, το οποίο θέλουμε να θέσουμε υπ ́όψιν σας, είναι η ενίσχυση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και η σχετική επιδότησή τους, προκειμένου η Σαμοθράκη να παραμείνει όλο το χρόνο συνδεδεμένη με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και να συνδεθεί περαιτέρω με νέους προορισμούς, οι οποίοι θα αυξήσουν τον τουρισμό αλλά και εν γένει την τοπική οικονομία της.

Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιηθούν και τα τρία πλοία της SAOS Ferries, ώστε να
υπάρχει πάντα διαθεσιμότητα για τη διενέργεια δρομολογίου ενώ απαραίτητη κρίνεται και η περαιτέρω ενίσχυση της επάνδρωσης των πληρωμάτων της εν λόγω ακτοπλοϊκής εταιρείας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην κοστολόγηση των επιπλέον δρομολογίων.

Κ. Υπουργέ, πρόθεσή μας είναι να καταστήσουμε σαφές και σε εσάς, ότι ενωμένοι όλοι οι φορείς, οι σύλλογοι αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Σαμοθράκης, προτείνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νησιού μας. Κυρίως και πάνω απ’όλα όμως σας ζητούμε να μας παρέχετε βοήθεια στη λύση ιδιαίτερα κρίσιμων προβλημάτων, προκειμένου να μην «χαθεί» η προσεχής τουριστική σεζόν, εξαιτίας ζητημάτων που αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μετά και την πρόσφατη ακύρωση του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω έλλειψης απαρτίας, κατά το οποίο θα συζητούνταν τα παραπάνω ζητήματα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με πάνω από 100 δημότες του νησιού μας, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η ορθότητα των προτάσεων του Συλλόγου μας, με πολύ λίγες διαφοροποιήσεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε επείγουσα συνάντηση μαζί σας με επιτροπή που θα απαρτίζεται από Μέλη του Συλλόγου, εκπροσώπους της Δημαρχείας, καθώς και της Ναυτιλιακής εταιρίας, προκειμένου να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε λύσεις από κοινού στα κρίσιμα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο τόπος μας και τα οποία παραθέτουμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Γληνιάς
Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης


Προτάσεις Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης

Γραμμή Σαμοθράκη- Αλεξανδρούπολη
Να θεσμοθετηθεί ξανά 10ετής ή 5ετής επιδότηση με 7ήμερη – 365 μέρες/χρόνο επιδότηση

Γραμμή Σαμοθράκη- Καβάλα
Να καταστεί επιδοτούμενη η συγκεκριμενη ακτοπλοϊκή γραμμή, με 5ετή τουλάχιστον σύμβαση, 3φορές/εβδομάδα.

Γραμμή Σαμοθράκη- Λήμνος
Να καταστεί επιδοτούμενη η συγκεκριμενη ακτοπλοϊκή γραμμή, με 5ετή τουλάχιστον σύμβαση, επίσης 3φορές/εβδομάδα.

Γραμμή Σαμοθράκη- Λαύριο
Είναι απαραίτητο να υπάρξει και εδώ 5ετής επιδότηση, που θα καλύπτει τουλάχιστον 4 μήνες το χρόνο και με συχνότητα δρομολογίων τουλάχιστον 1φορά/εβδομάδα.

Τελωνείο- Άνοιγμα γραμμής με Τουρκία από Ίμβρο ή Στεριά (Τσανάκκαλε ή Παμούκαλε)
Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την ίδρυση Τελωνείου αλλά να γίνουν κινήσεις για την προσέλκυση και Τούρκων ακτοπλόων (παράδειγμα Μπόντρουμ- Σάμου)

Η ανάρτηση των δρομολογίων σε ετήσια βάση, βοηθά στον προγραμματισμό των τουριστικών πρακτορείων που συνήθως κλείνουν τις κρατήσεις τους για την επόμενη χρονιά Σεπτέμβριο με Νοέμβριο.

Θεωρείται κρίσιμο να γίνουν παρεμβάσεις σε λιμάνια, να πραγματοποιηθεί επέκταση του λιμανιού της Καμαριώτισσας, να δοθούν λύσεις στα Λουτρά αλλά και στο Αλιευτικό Λακκώματος. Είναι επίσης εξαιρετικής σημασίας να γίνουν απ’όλους παρεμβάσεις σε Βουλευτές Νομού Έβρου, Δήμο Αλεξανδρούπολης, Επιμελητήριο, Περιφέρεια, Υπουργείο Ναυτιλίας και Κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και στα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και στο Γραφείο Πρωθυπουργού, καθώς και στα γραφεία των υπολοίπων κομμάτων.

Η δρομολόγηση των πλοίων πρέπει να έχει τη μορφή αναχώρησης από το λιμάνι και άφιξη το πρωί, με επιστροφή το ίδιο απόγευμα, ώστε να εξυπηρετεί τόσο τους κάτοικους και τους επαγγελματίες όσο και τους επισκέπτες. Τα δρομολόγια είναι απαραίτητο να διαμοιράζονται και στους 2 προορισμούς.

Προτείνεται η θέσπιση εκπτώσεων σε μαθητές, φοιτητές, group και εκδρομικά λεωφορεία, όπως και σε διεθνείς πράκτορες και media persons. Παράλληλα, σημαντικό κρίνεται να υπάρξουν και εποχιακές εκπτώσεις για προσέλκυση οικογενειών αλλά και σχετικά κίνητρα για τα οχήματά τους (η πρόταση είναι προτροπή και οπωσδήποτε απευθύνεται και σε όλους τους επαγγελματίες του νησιού).

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παρασχεθεί στήριξη στο πρόσωπο του κ. Φώτη Μανούση, ο οποίος αγαπά σαν δημότης το νησί και θέλει να παραμείνει με τα καράβια του και να στηρίξει περαιτέρω τον τόπο, με τις δρομολογήσεις κυρίως του ΣΑΟΣ αλλά και τον υπολοίπων πλοίων του. Είναι καλοδεχούμενος και στον ξενοδοχειακό χώρο εάν θέλει να επεκτείνει τη μονάδα που έχει στα υπ’ όψιν του ενώ συμφωνήθηκε να στηριχθεί θερμά και οινοποιείο το οποίο είναι ένα στολίδι για το νησί!

Η δημιουργία υδατοδρομίου και ανεμοφραχτών σε παραλίες του νησιού (Μακρυλιές- Παλιά Πόλη- Καμαριώτισσα) για δημιουργία κολπίσκων και καταφυγίων, κρίνεται απαραίτητη για την περεταίρω ανάπτυξη του νησιού.

12. (α)Αεροδρόμιο, έναρξη διαδικασιών. Είναι ένα σημαντικότατο έργο για να βγάλει το νησί και τους κατοίκους τουαπό την εξάρτηση άλλων πόλεων
(β) Κάμπινγκ: το κάμπινγκ εάν δεν μπορεί να το αδειοδοτήσει ο Δήμος, διότι χρειάζονται σοβαρά κεφάλαια για τη νομιμοποίησή του, θα πρέπει να δημοπρατηθεί σε διεθνή διαγωνισμό ώστε ο επενδυτής να το αξιοποιήσει και να γίνει η ατραξιόν του νησιού και όχι η μεγάλη πληγή του . Επίσης σημαντική κρίνεται και η θέσπιση και άλλων σημείων για κάμπινγκ και προσέλκυση διεθνών και ντόπιων επενδυτών.”