Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Πανηγυρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την Αυτονόμηση: “Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη”

Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Πανηγυρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την Αυτονόμηση: “Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη”

Πανηγυρίζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, για την Αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Υγεία που ψηφίστηκε στην Βουλή.

Αφού πέρασαν και… χάθηκαν 4 ολόκληρα χρόνια κοροϊδίας των πολιτών του κεντρικού και βορείου Έβρου, ανεκπλήρωτων υποσχέσεων για την διόρθωση του “εγκληματικού” λάθους της προηγούμενης Κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ το 2012 με υπογραφή Ανδρέα Λυκουρέντζου, οι ντόπιοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν. Γιατί έγινε το αυτονόητο, που υπόσχονταν σε κάθε ευκαιρία πολύ πριν αναλάβουν την εξουσία και χρειάστηκαν οι κινητοποιήσεις και ο ξεσηκωμός των κατοίκων.

Έστω και αν… άργησε όμως 4 χρόνια και ταλαιπώρησε εργαζόμενους, αλλά κυρίως τους πολίτες, το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου αυτονομήθηκε από αυτό της Αλεξανδρούπολης. Απομένει όμως αυτό να συνοδευτεί από συγκεκριμένες κινήσεις ενίσχυσης του σε προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων, γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά.

Η κοινή ανακοίνωση των Γιώργου Καίσα, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρη Ρίζου, αναφέρει:

Η χθεσινή ημέρα μπορεί να αποδειχθεί «ιστορική» για τον Έβρο. Διότι με την κατάθεση, από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της τροπολογίας για την «επαναφορά διοικητικής και περιουσιακής αυτοτέλειας σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ» και την υπερψήφισή της, έγινε πραγματικότητα η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου το οποίο μετά από χρόνια «αποσυνδέεται» από το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και «παίρνει πίσω» την νομική, διοικητική και περιουσιακή του αυτοτέλεια.

Με αυτό τον τρόπο κλείνει οριστικά ένας κύκλος αστάθειας, με μεγάλα εμπόδια και προβλήματα, που άνοιξε για το Νοσοκομείου Διδυμοτείχου  το 2012 με τον «περιβόητο» νόμο 4052 του τότε Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, επί συγκυβέρνησης Παπαδήμου. Νόμο, που οδήγησε σε άτακτες και χωρίς σχέδιο «διασυνδέσεις» νοσοκομειακών ιδρυμάτων ανά την χώρα και παρά τις προφανείς, δυσμενέστατες συνέπειες που είχε τόσο για τα ίδια τα ιδρύματα και τους εργαζόμενους σε αυτά, όσο φυσικά και για τον τοπικό πληθυσμό και τους ασθενείς, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πασόκ,  ουδέποτε προσπάθησε να αλλάξει.

Συν τοις άλλοις, η χθεσινή ημέρα υπήρξε και ημέρα «αποκαλύψεων». Αποκαλύψεων του ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται και νοιάζεται για την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το γεγονός ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπερψήφισε την συγκεκριμένη τροπολογία, που επαναφέρει την διοικητική αυτοτέλεια σημαντικών νοσοκομειακών ιδρυμάτων στη χώρα, μεταξύ αυτών και του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και αποσκοπεί στην αναβάθμιση της λειτουργίας τους, είναι ενδεικτικό.

Αναρωτιόμαστε τι έχει να πει για όλα αυτά στην κοινωνία του Έβρου ο κ. Δημοσχάκης, ο οποίος παρότι τοποθετήθηκε στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα επί 11 λεπτά, προσπαθώντας να κάνει το άσπρο-μαύρο για μία ακόμη φορά, θέλοντας να πείσει ότι η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου προχωρά «κατόπιν ενεργειών του» – μας έχει συνηθίσει σε αυτά ο κ. Δημοσχάκης –  τελικά τόσο ο ίδιος αλλά και το κόμμα του δεν υπερψήφισαν την συγκεκριμένη τροπολογία! Απίστευτο και όμως αληθινό.

Το πρώτο μεγάλο βήμα για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου χθες ολοκληρώθηκε. Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, των κατοίκων και των φορέων του Έβρου για την αυτονόμηση χθες «έπιασαν τόπο». Και έπιασαν τόπο διότι και η σημερινή Κυβέρνηση μάχεται και αγωνίζεται καθημερινά για να έχουν όλοι οι πολίτες την δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους αξίζει. Ήδη χθες είχαμε και την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης σε Άγονο Τύπου Α΄, γεγονός επίσης εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Επίσης, μόλις προχθές, το Υπουργείο ανακοίνωσε 10.000 μόνιμες προσλήψεις στον χώρο της Υγείας σε βάθος τετραετίας, εκ των οποίων οι 2.500 μέσα στο 2019, με βάση και τον κανόνα 1 προς 1 – μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση στο Δημόσιο –  εν αντιθέσει με τα όσα νεοφιλελεύθερα και επικίνδυνα εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης για επαναφορά του 1 προς 5 – μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο – γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην διαιώνιση και στην διόγκωση των κενών και των ελλείψεων στον χώρο της Υγείας, στην Παιδεία, στο κοινωνικό κράτος.

Οι 3 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε καθημερινά για την περαιτέρω ενίσχυση του από «αυτόνομου» από εδώ και πέρα Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Για περισσότερο προσωπικό και προσλήψεις, για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, για την αναβάθμιση των υποδομών του. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και όλες οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγειάς που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια. Το αυτό θα πράξουμε και για όλες τις δομές υγείας που βρίσκονται στον ακριτικό νομό μας, με προτεραιότητα από εδώ και πέρα και το Κέντρο Υγείας Δικαίων που πρέπει να ενισχυθεί. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Καθημερινά.

Οι βουλευτές

Καΐσας Γιώργος
Γκαρά Αναστασία
Ρίζος Δημήτρης