Έβρος: Οι υποψήφιοι και οι παρατάξεις τους εύχονται για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Έβρος: Οι υποψήφιοι και οι παρατάξεις τους εύχονται για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Διάφορους τρόπους επέλεξαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι δημοτικές τους παρατάξεις στο νομό Έβρου να ευχηθούν στις γυναίκες για τον εορτασμό σήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας.

Ο πιο πρωτότυπος είναι σίγουρα αυτός που βλέπετε στην βασική φωτογραφία του άρθρου και ανήκει στην παράταξη “Δήμος για Όλους-Πρώτα εσύ” του υποψήφιου δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη. Επέλεξαν μια εντυπωσιακή, καλλιτεχνική φωτογράφιση των περισσότερων γυναικών που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα στον συνδυασμό και την φράση: “Σας ευχαριστούμε”, υιοθετώντας το γνωστό: “Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις”.

Φωτογραφία με γυναίκες και την ίδια μαζί τους, επέλεξε η υποψήφια δήμαρχος Ορεστιάδας Μαρία Γκουγκουσκίδου, η οποία έχει σημαντικές ελπίδες να είναι η μοναδική γυναίκα δήμαρχος στον Έβρο μετά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με τίτλο: 8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, η ανακοίνωση της αναφέρει: 

“Η ημέρα αυτή πρέπει να μας θυμίζει τους αγώνες των γυναικών τους δύο τελευταίους αιώνες  για τη χειραφέτησή τους και την ισότητα των φύλων. Προφανώς έχουν γίνει πολλά βήματα  μπροστά. Η θέση της γυναίκας βελτιώθηκε. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν μελανά σημεία, θέματα που προβληματίζουν.

Πρέπει να υπάρξει διεύρυνση και κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων και καταπολέμηση των μισθολογικών ανισοτήτων, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της σωματικής βίας ακόμα και μέσα στη οικογένεια, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, της μακροχρόνιας ανεργίας, του αποκλεισμού από τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις.

Η σημερινή μέρα έχει  και έναν χαρακτήρα έκφρασης συμπάθειας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων. Καλοδεχούμενα και αυτά. Είναι σημαντικό όμως η σημερινή μέρα να γιορτάζεται με αιχμή τους δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων. Μετά από 10 χρόνια βαθιάς κρίσης που η θέση της γυναίκας χειροτέρεψε, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να αναδείξουμε τη γυναικεία προσωπικότητα στην Ορεστιάδα.

Χρόνια πολλά στις γυναίκες της Ορεστιάδας και όλου του κόσμου.

Ορεστιάδα 8 Μαρτίου 2019

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ

Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση: Ανακοίνωση

για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η παράταξη Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Μυτιληνό αναφέρει:

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζουμε τις διεκδικήσεις των γυναικών. Είναι  επέτειος Αγώνων των γυναικών.

Η ημέρα αυτή μας θυμίζει όσα κατακτήθηκαν σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο από τους αγώνες των γυναικών.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μακρά πορεία αγώνων των γυναικών για την κατάκτηση ψήφου της γυναίκας, αλλά και την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ταιριάζει  στη γυναίκα.

Εκτός από πολεοδομικά θέματα, θέματα σχεδιασμού και διοίκησης των δήμων, οι γυναίκες έρχονται σε άμεση επαφή με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, κοινωνικά θέματα που ζητούν πρακτικότητα, και μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων, στη διαμόρφωση πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων.

Τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κοντά στην ιδιοσυγκρασία, τα οράματα και τις οργανωτικές δυνατότητες της γυναίκας, στην ενίσχυση των δομών κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.

Σήμερα έχουμε ικανότατες καταρτισμένες και με προσόντα γυναίκες σε όλα τα θέματα των αρμοδιοτήτων των αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο αριθμός των υποψηφίων γυναικών με την ποσόστωση του 40% δεν είναι προσφορά στις γυναίκες. Οι γυναίκες διεκδικούν επί  ίσοις  όροις τη συμμετοχή  τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο αριθμός των γυναικών που θα εκλεγούν θα πρέπει να είναι σημαντικός.

Πρέπει να εμπιστευτούμε τις γυναίκες.

Η κρίση των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι οι δομές  στους Δήμους που υποστηρίζονται  από γυναίκες έχουν σπουδαία αποτελέσματα”.

Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας: 8 Μάρτη

– Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει

Η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας” από την πλευρά της αναφέρει:

“Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη γιατί θυμίζει σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα ηλικίας, φύλου και θρησκείας, πως αν έχουμε κάποια δικαιώματα σήμερα, αν μπορούμε επί παραδείγματι να έχουμε δικαίωμα στη δουλειά, δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά και της ψήφου, είναι αποτέλεσμα συλλογικών αγώνων από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι τώρα.

Το κυρίαρχο σύστημα έχει εξαπολύσει συνολική επίθεση στα δικαιώματα του λαού. Οι εργαζόμενες γυναίκες είναι τα μεγάλα θύματα της “ευέλικτης” εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της δουλειάς με το μπλοκάκι, των σπαστών και ακανόνιστων ωραρίων, της δουλειάς τις Κυριακές. Καταργούνται μάλιστα και όσα αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες τα προηγούμενα χρόνια όπως το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών στην καθαριότητα των δήμων, όπου εργάζονται πολλές γυναίκες.

Για εμάς η ισοτιμία και η χειραφέτηση της γυναίκας προϋποθέτουν την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών στο σύνολό τους.

Γι’ αυτό είτε ως Δημοτική Αρχή, είτε ως αντιπολίτευση, σαν Λαϊκή Συσπείρωση γνωρίζουμε ότι πρέπει να δώσουμε μια ανάσα στη λαϊκή οικογένεια, να πάρουμε μια σειρά από μέτρα, που αφορούν τα νέα ζευγάρια και ιδιαίτερα τη γυναίκα, για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή, στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία.

Να αγωνιστούμε για την κάλυψη των κενών στα Κέντρα Υγείας, σε παιδιάτρους, σε γυναικολόγους και άλλες ειδικότητες, σε ιατρικό – μηχανολογικό εξοπλισμό, για δωρεάν προληπτικές – διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα και εμβολιασμό. Για την αποζημίωση της λογοθεραπείας, της εργοθεραπείας, της φυσικοθεραπείας των παιδιών, των ηλικιωμένων γονιών, για τις υπηρεσίες “Βοήθεια στο σπίτι” και την Ειδική Αγωγή.

Παλεύουμε για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά, ώστε να χτιστεί σε γερά θεμέλια η ισοτιμία και η χειραφέτηση της γυναίκας. Για εμάς η ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων των γυναικών στο σύνολό τους δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη.

Η συμμετοχή των γυναικών παντού, στα Δημοτικά, Περιφερειακά Συμβούλια, στα εργατικά σωματεία, στις ενώσεις επαγγελματιών, στους Γυναικείους Συλλόγους μπορεί να είναι ουσιαστική, όταν συμβαδίζει με όσους έχουν επιλέξει να είναι μαζί με το λαό.

Με το κίνημα και τους αγώνες μπορούμε να επιβάλουμε λύσεις. Πιστεύουμε στις εργαζόμενες και στη δύναμή τους και η 8η Μάρτη είναι εδώ για να μας το θυμίζει».

Οι  οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ τιμώντας τη 8η Μάρτη – Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας οργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 19:00, στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα στην Ορεστιάδα με θέμα :

8η Μάρτη – Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία

Από την πλευρά της η παράταξη: “Ενότητα για μια Νέα Πορεία στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής δήμαρχο τον Δημήτρη Λαζόπουλο τονίζει: 

“8η Μαρτίου. Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα και στα ίσα δικαιώματα, πάνω στην εργασία, στην μόρφωση, στην οικογένεια και σε κάθε πτυχή της κοινωνικής-πολιτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Ως παράταξη ¨Ενότητα για μια Νέα Πορεία στο Δήμο Αλεξανδρούπολης¨ αποδίδουμε σήμερα τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όλες τις γυναίκες και στους αγώνες τους.

Δέσμευση μας είναι να ενδυναμώσουμε τον ρόλο και τη θέση τους με πράξεις καθημερινά.

Ισχυρή πεποίθηση μας αποτελεί ότι αξίζουν να  απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη με ανάληψη θέσεων ευθύνης στην εργασία και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων,

Ευθύνη ,χρέος και αποστολή μας να στηρίζουμε ,μέσα από τις κοινωνικές δομές του Δήμου, τη γυναίκα και τα παιδιά της και ειδικά την άνεργη, την χαμηλά αμειβόμενη, την ανασφάλιστη, τη μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, την πολύτεκνη, τη συνταξιούχο ή την γυναίκα που έχει υποστεί βία.

Η θέση των γυναικών στη παράταξή μας και κατ’ επέκταση ο ρόλος τους στο Δήμο Αλεξανδρούπολης  δεν είναι παραχώρηση ή χατίρι. Συνδέεται με την πίστη  ότι οι γυναίκες, με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του φύλου τους, αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση σε οποιοδήποτε εγχείρημα αλλαγής σελίδας στον Δήμο και στην πόλη.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Γυναίκες, με υγεία ,δύναμη και προκοπή.

 

 

 

 

Ένα σχόλιο

  1. Εορτάζουμε μόνο τις θρησκευτικές και Εθνικές εορτές και όχι τις ξενόφερτες, νεοταξίτικες αηδίες.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*