Ανοίγει ο δρόμος για βιώσιμα αγροτικά φωτοβολταϊκά με νόμο του ΥΠΕΝ

Ανοίγει ο δρόμος για βιώσιμα αγροτικά φωτοβολταϊκά με νόμο του ΥΠΕΝ

Ανοίγει ο δρόμος για βιώσιμα αγροτικά φωτοβολταϊκά, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Bουλή και είναι του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Πρόκειται για το: «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».

Μέσα σε άρθρο του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται προβλέψεις για την εγκατάσταση και πώληση ενέργειας από αγροτικά Φ/Β που συμβάλλουν στη μαζικότερη εγκατάσταση σταθμών έως 500 Kw από αγρότες, από 1/1/2020.

Όπως διευκρίνισαν στελέχη του ΣΠΑΦ στην «ΥΧ» η τιμή που αναμένεται να ορισθεί, (βάσει πλειστηριασμών στο χρηματιστήριο ενέργειας) για πώληση ενέργειας θα φτάνει τα 0,078 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες βασικές προϋποθέσεις ώστε τα θετικά του νομοσχεδίου να μετουσιωθούν στην πράξη σε μαζική εγκατάσταση αγροτικών Φ/Β.

Την ικανοποίησή τους για την τροποποίηση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου προς όφελος των αγροτών εξέφρασαν στην «ΥΧ» οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) Κώστας Σπανούλης (πρόεδρος) και Κώστας Γιωτάκος (γενικός γραμματέας).

«Πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια βιώσιμη λύση για τους επαγγελματίες αγρότες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν Φ/Β ισχύος έως και 500kW», ανέφερε ο κ. Σπανούλης ενώ ο κ. Γιωτάκος έκανε λόγο για ένα βιώσιμο αντίτιμο που θα ισχύσει από το 2020, αρκεί να συνδυαστεί με την ένταξη της αγοράς και εγκατάστασης αγροτικών Φ/Β σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα. «Έχουμε λάβει τη δέσμευση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αυτό θα υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες ώστε να επιδοτείται το 40% της επένδυσης» διευκρίνισε ο κ. Γιωτάκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΣΑΦ παρέστη στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, συμβάλλοντας στην τροποποίηση του άρθρου 72 που αναφέρεται στην πώληση ενέργειας από αγροτικά Φ/Β, ώστε να υπάρξει μεταξύ άλλων πρόβλεψη ειδικά για τους επαγγελματίες αγρότες για προσαύξηση της τιμής (από 10% έως 20%) ανά κιλωβατώρα που θα παράγεται από αγροτικά Φ/Β.

Πηγή: ypaithros.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*