Παναγιώτης Σκαρκάλας (υποψήφιος δήμαρχος Σουφλίου) – Λευκίμμη: Οι ελπίδες που “στέρεψαν” …

Παναγιώτης Σκαρκάλας (υποψήφιος δήμαρχος Σουφλίου) – Λευκίμμη: Οι ελπίδες που “στέρεψαν” …

Οδοιπορικό με καταγραφή της κακής κατάστασης που βρίσκονται τα χωριά του δήμου Σουφλίου και των πολλών προβλημάτων τους, έχει ξεκινήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Σκαρκάλας και οι υποψήφιοι του στην παράταξη “νέα γενιά μπροστά”.

Βρέθηκαν λοιπόν στην Λευκίμμη, ένα χωριό που κατείχε σημαντική θέση κάποτε στην οικονομία της περιοχής και αξιόλογη αρχιτεκτονική με σημαντικούς μάστορες πέτρας και παρουσιάζουν όσα αντίκρισαν και διαπίστωσαν.

Στην πλατεία του χωριού μισογκρεμισμένο το αρχοντικό Κιρμιζή, μια επιβλητική μορφή από τις αρχές του αιώνα με τα προσεκτικά λαξευμένα λίθινα στοιχεία, τις κομψά αποτετμημένες γωνιές και την όλη της διάρθρωση, ζωντανεύει την ευγένεια και την υψηλή αισθητική μιας εποχής, όχι τόσο μακρινής. 

Από τη στιγμή που φθάνει κανείς στη διασταύρωση του Προβατώνα, αντιλαμβάνεται ότι αν δε γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία του οικισμού, δεν υπάρχει ούτε καν πινακίδα για να τον κατευθύνει προς τα πού να κινηθεί. 

Συνεχίζοντας τη διαδρομή του μέσω ενός κατεστραμμένου και παντελώς ασυντήρητου οδικού δικτύου-την ανάγκη πλήρους αποκατάστασης του οποίου έχουμε ήδη αναδείξει-φθάνει στην είσοδο του χωριού, όπου τον υποδέχεται η εγκατάλειψη και η ερήμωση. 

Η επιχείρηση που παρήγαγε το άλλοτε πασίγνωστο ομώνυμο εμφιαλωμένο νερό της Λευκίμης είναι κλειστή και οι εγκαταστάσεις της έρημες:

Οι βρύσες που βρίσκονται στη σειρά στα αριστερά της εισόδου δε θυμίζουν σε τίποτα ότι πρόκειται για το χωριό με το κρυστάλλινο άλλοτε νερό που έρρεε από τις πηγές του ορεινού όγκου. 

Σε αυτό το χωριό, λοιπόν, με τις ονομαστές πηγές, κατά τη μεγαλύτερη ειρωνεία, μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι υποφέρουν από το παλιό και ασυντήρητο δίκτυο ύδρευσης που αποτελεί την αιτία για τις διακοπές της υδροδότησης κάθε τόσο.  Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ριζικά μόνο με την πλήρη αντικατάσταση του δικτύου, που θα πρέπει να προταχθεί άμεσα και όχι με περιστασιακές και τοπικές αποκαταστάσεις βλαβών, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Η απογοήτευση μεγαλώνει πλησιάζοντας στο ιστορικό και πλακόστρωτο κέντρο του οικισμού, που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του: 

Κι αν αναρωτιέστε: καλά βλέπετε! Οι τοποθετημένοι πριν από μερικά χρόνια στύλοι φωτισμού, όχι απλώς δε λειτουργούν, αλλά έχουν μετατραπεί σε “ενυδρείο”:

Η κατάσταση του Κέντρου Νεότητας που λειτούργησε σε μια εποχή διόλου μακρινή και βρίσκεται απέναντι από το μεγαλοπρεπή ναό του Γενεθλίου της Θεοτόκου, δεν περιγράφεται:

Στην ίδια κατάσταση εγκατάλειψης βρίσκεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο:

Στην εξωτερική σκάλα του παρατημένου κτιρίου βρίσκεται (προφανώς εδώ και χρόνια) μια παλιά βιβλιοθήκη που όσο κι αν σας κάνει εντύπωση…περιέχει τα ΑΡΧΕΙΑ ΚΙ ΕΓΓΡΑΦΑ του σχολείου: ισολογισμούς, έσοδα-έξοδα, βιβλία πρωτοκόλλου, πράξεις δωρεών, ποινολόγια κ.ά.!!! Μέγιστη απόδειξη ότι κανείς και ποτέ τόσα χρόνια δεν πέρασε καν απ’ έξω! 

Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί απαράδεκτο δημόσια και ιστορικά αρχεία του σε λειτουργία κάποτε Σχολείου, να σαπίζουν ή να βρίσκονται σε κοινή θέα, αποτελεί επίσης δείγμα έλλειψης σεβασμού στην ιστορικότητά τους, ως τεκμήρια του εν γένει οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που αποτυπώνεται μέσω αυτών.  

* Ανάλογη εικόνα εγκατάλειψης και μη αξιοποίησης των δημοτικών κτιρίων παρατηρείται σε όλους τους οικισμούς του Δήμου και καταδεικνύει την ανάγκη να αποκτήσουν ζωή και να συντηρηθούν προς όφελος όλων. Η παραχώρηση των δημοτικών κτιρίων που δεν αξιοποιούνται με σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους που έχουν ως έδρα το Δήμο Σουφλίου, με ευνοϊκούς όρους, θα ελαφρύνει τους ίδιους από έξοδα στέγασης και ταυτόχρονα θα έχει ως αποτέλεσμα τη συντήρηση της δημοτικής περιουσίας. 

* Ο Δήμος, πέραν αυτού, μπορεί να αναλάβει με την εκμετάλλευση αυτών των χώρων την κτιριακή και βασική υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων μέσω των «Κέντρων Διά Βίου Μάθησης», η χρηματοδότηση του υλικού των οποίων και των στελεχών που θα απασχολούνται κατά τόπους ή των εκπαιδευτών των προγραμμάτων, καλύπτεται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

* Η λειτουργία ενός κέντρου πληροφόρησης στην είσοδο του χωριού που θα υποδέχεται και θα ενημερώνει τους επισκέπτες του για τα σημεία ιστορικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στα όρια της Κοινότητας της Λευκίμης, αποτελεί εύλογο αίτημα των κατοίκων της. 

Οι δύο ιστορικοί μεταβυζαντινοί ναοί της, ο νεότερος μεγαλοπρεπής ναός του Γενεθλίου της Θεοτόκου και ο χρονολογούμενος από τις αρχές του 18ου αιώνα ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που κοσμείται με θαυμάσιες φορητές εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα, αξίζουν προβολής και ανάδειξης:

* Πολιτιστικές δράσεις και ονομαστά παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στην Κοινότητα, από τα οποία ξεχωρίζει το “Λουκούμι Λευκίμης”, αλλά και τα πρωτότυπα γλυκά του κουταλιού του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού των γυναικών, μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των κατοίκων της γύρω περιοχής αλλά και όλης της χώρας με την κατάλληλη προβολή τους. 

* Το μοναδικό γεωλογικό μνημείο του απολιθωμένου δάσους της ευρύτερης περιοχής Φυλακτού-Τυχερού που χρονολογείται στα 40 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα, έχουμε υποχρέωση να το αναδείξουμε με τη δημιουργία ενός μουσείου στην περιοχή, ώστε να στεγαστούν σε αυτό και να προστατευθούν τα ευρήματα που σήμερα παραμένουν διάσπαρτα και εκτιθεμένα σε διάφορα σημεία. 

* Η μορφολογία της περιοχής, επίσης, ευνοεί τη δημιουργία μικρών γεωπάρκων, περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών για την ενίσχυση της προσβασιμότητας και επισκεψιμότητας του φυσικού πλούτου στο ορεινό μέρος βόρεια του οικισμού.