Σουφλί: Επιστολή διαμαρτυρίας υποψήφιου δημάρχου Παναγιώτη Σκαρκάλα για ενδεχόμενο κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ Τυχερού, Λαβάρων

Σουφλί: Επιστολή διαμαρτυρίας υποψήφιου δημάρχου Παναγιώτη Σκαρκάλα για ενδεχόμενο κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ Τυχερού, Λαβάρων

Επιστολή διαμαρτυρίας στην διοίκηση των ΕΛΤΑ, τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και κάθε αρμόδιο θεσμικό φορέα για το φημολογούμενο κλείσιμο 215 καταστημάτων, μεταξύ των οποίων και εκείνα που επί δεκαετίες λειτουργούν στο Τυχερό και στα Λάβαρα του δήμου Σουφλίου, απέστειλε ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Σκαρκάλας, επικεφαλής της παράταξης “ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ”.

Σε αυτήν αναφέρει ότι:

“Οι πληροφορίες που διαρρέουν τους δύο τελευταίους μήνες, αναφέρουν ότι η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων σχεδιάζει τη διακοπή της λειτουργίας 215 καταστημάτων, μεταξύ των οποίων και εκείνα που επί δεκαετίες λειτουργούν στο Τυχερό και στα Λάβαρα. Αν τυχόν αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξέλιξη καταστροφική για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της απομακρυσμένης περιοχής μας, αφού πρόκειται για μια υπηρεσία πολύτιμη για την οικονομική και κοινωνική ζωή της.

Η τοπική κοινωνία αντέδρασε έντονα με το πρώτο άκουσμα της είδησης και εξέφρασε την οργή και αγανάκτησή της. Μέχρι σήμερα, όμως, καμία απάντηση από επίσημα χείλη δε δόθηκε για το τι μέλλει γενέσθαι. Με επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής της παράταξης “ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ”, Παναγιώτης Σκαρκάλας και Υποψήφιος Δήμαρχος Σουφλίου προς τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ και το αρμόδιο Υπουργείο, τους Βουλευτές του Νομού μας και την Περιφέρεια ΑΜΘ, ζητάει να δοθούν απαντήσεις για την πρόθεσή τους ως προς τα δύο υποκαταστήματα του Δήμου Σουφλίου και εκφράζει το φόβο μαρασμού και απομόνωσης της περιοχής από μια τέτοια ενέργεια.

Η επιστολή του επί λέξη έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ:

1). Δ.Σ. «ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε.», Απελλού 1, 10188, Αθήνα

2). Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών κι Ενημέρωσης:

α. Γραφείο κ. Υπουργού, Φραγκούδη 11, 10163, Καλλιθέα

β. Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντιστάσεως 2, 10191, Αθήνα

3). Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΛΤΑ Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Χρ. Σμύρνης 8, 65403, Καβάλα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΣΕ:

1). Βουλευτές Ν. Έβρου

2). Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Π.Ε. Έβρου, Γραφείο κ. Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Καραολή & Δημητρίου 40, 68132, Αλεξανδρούπολη

3). Ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο Ν. Έβρου

Σουφλί, 14.03.2019

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση για φημολογούμενη διακοπή λειτουργίας καταστημάτων ΕΛ.ΤΑ. Τυχερού και Λαβάρων του Δήμου Σουφλίου»

Με την παρούσα επιστολή μου σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση τόσο τη δική μου, ως Δημοτικού Συμβούλου και Υποψηφίου Δημάρχου Δήμου Σουφλίου, όσο και της τοπικής κοινωνίας, που προκλήθηκε ευλόγως από «επίμονες» πληροφορίες που διαδίδονται στον τύπο τους δύο τελευταίους μήνες κι αναφέρουν ότι η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων σχεδιάζει τη διακοπή της λειτουργίας 215 καταστημάτων ανά την επικράτεια, μεταξύ των οποίων και εκείνα που επί δεκαετίες λειτουργούν στο Τυχερό και στα Λάβαρα του Δήμου Σουφλίου του Νομού Έβρου. Αν τυχόν αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερα δυσάρεστη και δυσμενή, καθώς θα δυσχεράνει την εξυπηρέτηση των κατοίκων της απομακρυσμένης περιοχής μας, καταργώντας μια υπηρεσία πολύτιμη για την οικονομική και κοινωνική ζωή της.

Πρόκειται για μια κοινωνία που ζει και δημιουργεί σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, κάτω από δύσκολες συνθήκες και κάθε επιπλέον έλλειψη υπηρεσιών ωθεί στην εγκατάλειψή της. Τα καθένα από τα παραπάνω δύο καταστήματα εξυπηρετεί περιοχές με μόνιμο πληθυσμό 4.500 κατοίκων περίπου και καλύπτει βασικές επικοινωνιακές ανάγκες τους, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι  ηλικιωμένοι. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι πέραν των καθαρά ταχυδρομικών υπηρεσιών τις οποίες παρέχουν, τα εν λόγω καταστήματα εξυπηρετούν τις συναλλαγές των συνταξιούχων με τον πρώην ΟΓΑ και αποτελούν το σημείο πληρωμής των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ).

Εκτιμώντας βεβαίως το γεγονός ότι τα ΕΛΤΑ λειτουργούν ως επιχείρηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά μη δυνάμενοι να διανοηθούμε ότι στο βωμό των μονοπωλιακών τακτικών θα πρέπει να θυσιαστεί μια ολόκληρη τοπική κοινωνία, θεωρούμε ότι υφίσταται υποχρέωσή τους να επιτελούν τον κοινωνικο-αναπτυξιακό τους ρόλο, συμβάλλοντας στην διατήρηση και την ανάπτυξη της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο. Η κατάργηση των ειρημένων καταστημάτων θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας στο μαρασμό της τοπικής κοινωνίας, καθώς τίθεται άμεσο ζήτημα σταδιακής απομόνωσης και εγκλωβισμού του δήμου μας και των δημοτών μας, αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι αποτελεί μια από τις τελευταίες υπηρεσίες που έχουν απομείνει.

Σημειωτέον ότι τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το κλείσιμο των καταστημάτων δεν μπορεί να θεραπεύσει η παρουσία καταστημάτων σε όμορες πόλεις, λόγω της έλλειψης επαρκούς συγκοινωνίας για την πρόσβαση των ηλικιωμένων κατά βάση κατοίκων των απομακρυσμένων από την έδρα του Δήμου οικισμών.

Σύμφωνα δε, με το Ν. 4053/2012 «Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», τα ΕΛ.ΤΑ. αποτελούν Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας και αναλαμβάνουν την υποχρέωση παροχής αυτής της καθολικής υπηρεσίας έως την 31-12-2028. Αποτέλεσμα αυτής της δέσμευσης σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία του Ελλαδικού χώρου είναι η διατήρηση και λειτουργία του μεγαλύτερου δικτύου λιανικής στην Ελλάδα με περισσότερα από 1400 σημεία εξυπηρέτησης. 

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, με ποιο κριτήριο σχεδιάζεται το κλείσιμο των παραπάνω καταστημάτων του Δήμου μας, καταστημάτων με ελάχιστα λειτουργικά (δύο υπαλλήλους και χαμηλό μίσθωμα), χωρίς να ληφθούν υπόψη οι διοικητικές ανάγκες και η δημογραφική σύνθεση της περιοχής. Με προηγούμενη ενημέρωση των τοπικών αρχών και δημόσια διαβούλευση για την εξεύρεση άλλων δυνατοτήτων στέγασης και λειτουργίας των καταστημάτων αυτών, είναι βέβαιο ότι θα είχε αποφευχθεί αυτή η καταστροφική για την κοινωνία μας πρόθεση.

Κατόπιν αυτών, παρακαλώ να μας δοθούν όλες οι αιτούμενες απαντήσεις για τις προθέσεις σας, προς έγκυρη ενημέρωση των δημοτών μας και ορθή άσκηση του θεσμικού μου ρόλου, ως αιρετού της τοπικής αυτοδιοίκησης.Παράλληλα, σας παρακαλώ να επανεξετάσετε την απόφασή σας, εφόσον αυτή έχει ληφθεί, καθώς μόνο προβλήματα θα προκαλέσει στις κοινωνίες του Δήμου μας, διατηρώντας σε λειτουργία τα ταχυδρομικά καταστήματα στο Τυχερό και στα Λάβαρα του Δήμου Σουφλίου.

Εν αναμονή των ενεργειών σας και της ενημέρωσής μας.

Μετά τιμής,

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡ. ΣΚΑΡΚΑΛΑΣ

Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Σουφλίου»

Καλούμε τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες συντονισμένα να αντιδράσουν. Να μην δεχτούν τα τετελεσμένα. Σε ό,τι μας αφορά, ενώνουμε τη δύναμή μας με όσους αγωνίζονται για έναν ζωντανό Έβρο που αξίζει κάποιος να ζει και να δημιουργεί. Ενώνουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας με όσους ακόμη ελπίζουν για να ακουστούμε δυνατά: ΟΧΙ στο κλείσιμο των ΕΛ.ΤΑ. Τυχερού και Λαβάρων!

Σουφλί, 14.03.2019

“ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ” – Παναγιώτης Σκαρκάλας