Ορεστιάδα: Σημαντική ενημερωτική εσπερίδα για αξιοποίηση της βιομάζας, δυστυχώς με μικρή προσέλευση αγροτών

Ορεστιάδα: Σημαντική ενημερωτική εσπερίδα για αξιοποίηση της βιομάζας, δυστυχώς με μικρή προσέλευση αγροτών

Σημαντική και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενημερωτική εσπερίδα ,πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα, με θέμα της αξιοποίηση της βιομάζας στον βόρειο Έβρο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δήμος Ορεστιάδας σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ )Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και μάλιστα παρέστη και ο Πρόεδρος του Βασίλης Τσολακίδης που κατάγεται από την περιοχή και συγκεκριμένα το χωριό Νεοχώρι.

Δυστυχώς δεν υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους αγρότες που θα έπρεπε να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο θέμα και είναι χαρακτηριστικό ότι η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και παρ’ όλα αυτά δεν γέμισε. Ούτε καν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη δεν παρέστησαν σ’ αυτή την πραγματικά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εσπερίδα, για ένα θέμα που μπορεί να συμβάλλει στην αξιοποίηση της βιομάζας. Το επισημαίνουμε αυτό, γιατί ο δήμος Ορεστιάδας ήταν αυτός που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης και προφανώς έπρεπε να δουλέψει αποτελεσματικότερα επικοινωνιακά στην προσέλκυση του κόσμου.


Την μελέτη Δυναμικού Βιομάζας για τον Δήμο Ορεστιάδας παρουσίασε ο Χρ. Ζαφείρης, M.Sc. υπεύθυνος δέσμης έργων βιοαερίου – τμήμα βιομάζας. Επεσήμανε τα πολλαπλά τα οφέλη για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και όχι μόνο, του Δήμου Ορεστιάδας. Αρκεί να το πιστέψουν και να υλοποιηθεί. Θα είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της περιοχής όπως είπε.

Μίλησε επίσης για τον «τεράστιο πλούτο» που διαθέτει ο δήμος Ορεστιάδας από τα υπολείμματα των γεωργικών καλλιεργειών, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης που ανέθεσε στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο δήμος Ορεστιάδας.

Όπως υπογράμμισε ο υπεύθυνος έργων βιοαερίου του Κ.Α.Π.Ε., Χρήστος Ζαφείρης, αρκεί η διάθεση του 0,4% των 600.000 στρεμμάτων γεωργικής γης που υπάρχουν στον δήμο Ορεστιάδας, για τη συγκέντρωση της απαιτούμενης ποσότητας ενσιρωμένου αραβόσιτου, η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με πρώτη ύλη μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 Μεγαβάτ. «Μία τέτοια μονάδα (1 MW) σημαίνει παραγωγή 8.300 μεγαβατώρων/ώρα, που σε κέρδος μεταφράζεται σε 1.800.000 ευρώ ετησίως ή σε “πράσινο” ρεύμα που χρειάζονται 2.600 κατοικίες», εξήγησε ο κ. Ζαφείρης μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες είναι ότι αυτό που πετάνε, αυτό που μένει στον αγρό, στο χωράφι, στο βουστάσιο, στο χοιροστάσιο ή στο τυροκομείο, έχει ενεργειακή αξία και έχει κέρδος», υπογράμμισε ο ίδιος. Όσον αφορά το κόστος μίας τέτοιας μονάδας, ανέφερε πως ανέρχεται σε 4,3 εκ. ευρώ περίπου, «με το κλειδί στο χέρι», όπως χαρακτηριστικά είπε. Η δε απόσβεση μπορεί να γίνει σε διάστημα από δύο έως και πέντε χρόνια, ανάλογα με το κόστος της πρώτης ύλης, ενώ οι θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι περίπου 15. «Σε αυτές, όμως, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα οφέλη που υπάρχουν για όσους εμπλέκονται, ως κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας, με πρώτους απ’ όλους τους αγρότες».

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*