11ο Συνέδριο Θρακών: Όχι Παγκόσμιο, ούτε καν… τοπικό. Ελάχιστος κόσμος, σοβαρά οργανωτικά λάθη (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

11ο Συνέδριο Θρακών: Όχι Παγκόσμιο, ούτε καν… τοπικό. Ελάχιστος κόσμος, σοβαρά οργανωτικά λάθη (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Πέρασε στην ιστορία και το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που πραγματοποιήθηκε στις Φέρες Παρασκευή και Σάββατο και ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί με τον εκκλησιασμό στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά γενική ομολογία αποτέλεσε μια τραγική αποτυχία.

Γιατί αρχικά ήταν Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών μόνο κατ΄ ευφημισμόν, αφού ουσιαστικά όχι παγκόσμιο αλλά ούτε καν… τοπικό δεν ήταν, όπως εύστοχα παρατήρησε ένας από τους συμμετέχοντες εμφανώς απογοητευμένος. Γι’ αυτό έχουν τεράστιες ευθύνες οι διοργανωτές, κυρίως ο δήμος Αλεξανδρούπολης και προσωπικά ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Αντιδήμαρχος Φερών (και facebook) Νίκος Γκότσης και ο στενός συνεργάτης του δημάρχου Δημοσθένης Δούκας που είχε ενεργό ανάμιξη. Αποδείχθηκε περίτρανα, ότι η επιλογή να μην διεξαχθεί το καλοκαίρι όπως συμβαίνει πάντα, αλλά χειμωνιάτικα, προφανώς για να κάνει μια… προεκλογική φιέστα η δημοτική αρχή Λαμπάκη που ζορίζεται άγρια για την επανεκλογή της και την αποδέχθηκαν οι συνδιοργανωτές  Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, Ομοσπονδία Σωματείων Αν. Ρωμυλίας και Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδας, ήταν εντελώς λανθασμένη και τραγικά αποτυχημένη.

Το είχαν άλλωστε επισημάνει πολλοί έμπειροι στην διοργάνωση των Παγκόσμιων Συνεδρίων Θρακών, ότι το χρονικό σημείο που αποφασίστηκε να διεξαχθεί, δεν επιτρέπει σε πολλούς Θρακιώτες του εξωτερικού να παραστούν. Ούτε καν σε αυτούς από την υπόλοιπη Ελλάδα, γιατί το συνέδριο η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας το συνδύαζε με τις καλοκαιρινές διακοπές και τον ερχομό στην ιδιαίτερη πατρίδα. Είτε από τις χώρες του εξωτερικού όπου ζουν και εργάζονται, είτε από όλη την χώρα. Μέσα στο Μάρτιο, με τους περισσότερους να έχουν επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις, αλλά και ενώ υπάρχουν μπροστά μας το Πάσχα όπου πολλοί θα πρέπει να κάνουν έξοδα για να βρεθούν με τις οικογένειες τους στα χωριά και τις πόλεις της Θράκης για τις γιορτές, αλλά φέτος και οι εκλογές όπου επίσης θα μετακινηθούν, ήταν φυσικό ελάχιστοι να βρεθούν στις Φέρες.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης, πως σύλλογοι, φορείς και μεμονωμένα άτομα που ενδιαφέρονται για το Συνέδριο Θρακών όχι μόνο από την Θράκη, αλλά ούτε από το νομό Έβρου, δεν βρέθηκαν στις Φέρες να παρακολουθήσουν τις εργασίες. Δεν υπήρχε πουθενά η ΕΠΟΦΕ, το κυρίαρχο όργανο των Πολιτιστικών συλλόγων του νομού μας που αγνοήθηκε από τους φορείς που ανέλαβαν την διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Συνεδρίου των απανταχού Θρακών. Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε, ο Πρόεδρός της και οι Σύλλογοί της αγνοήθηκαν, περιφρονήθηκαν, δεν κλήθηκαν και γι’ αυτό απουσίαζαν, προφανώς λόγω της γνωστής κόντρας που υπάρχει με τον κ.Λαμπάκη, ο οποίος είναι φανερό ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό “εργαλείο” το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών. Με την ανοχή δυστυχώς των συνδιοργανωτών, ίσως επειδή κάλυπτε σημαντικό μέρος των εξόδων και αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στην παρουσία συνέδρων. Ούτε καν οι Φεριώτες δεν βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης για να πάρουν μέρος στις εργασίες, αφού ο Αντιδήμαρχος τους Νίκος Γκότσης έχει τόσο απαξιωθεί από τους συμπολίτες του, που δεν κατάφερε να φέρει παρά ελάχιστους.

Απογοητευτική η εικόνα των άδειων καθισμάτων και τις δυο ημέρες, κυρίως την πρώτη, με τους δημοτικούς συμβούλους του Βαγγέλη Λαμπάκη να είναι σχεδόν περισσότεροι από τους συνέδρους. Είναι κρίμα για τους σημαντικούς ομιλητές και εισηγητές που βρέθηκαν στις εργασίες του συνεδρίου. Όπως ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος που ανέπτυξε το θέμα «Η μείζον Θράκη ως γεωγραφικός και ιστορικός χώρος». Αλλά και ο πολιτικός Κοινωνιολόγος Μιχάλης Χαραλαμπίδης με την παρέμβαση του για το θέμα: «Η Θράκη ημερήσια πολιτική και αναπτυξιακή διάταξη», που πάντα συγκινεί με τις πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις του. Ακόμα, ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του “Διαζώματος” με το θέμα: «Η αξία και η μαγεία των συνεργειών-το παράδειγμα της πολιτιστικής διαδρομής της via Egnatia», καθώς και ο Σάββας Καλεντερίδης με την παρέμβαση του: «Η γεωστρατηγική θέση της Θράκης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα». Κι ακόμα, ο γνωστός συμπατριώτης μας δημοσιογράφος Παντελής Αθανασιάδης που μίλησε με θέμα:Πολιτισμός και Παιδεία στη Θράκη”, αλλά και ο Θεοφάνης Μαλκίδης ο οποίος ανέλυσε το: Η γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού” καθώςκαι ο Αναστάσιος Λαυρέντζος με το πάντα επίκαιρο και σημαντικότατο:“Το δημογραφικό πρόβλημα και ειδικά της Θράκης”.

Σίγουρα δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για την τραγική αποτυχία του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών οι εθελοντές που δούλεψαν για να το φέρουν σε πέρας και οι Σύλλογοι που… έσωσαν κάπως τα προσχήματα με την πετυχημένη τους παρουσία. Σε αυτούς ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ. Όπως ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Φερών Η Αγία Σοφία” και ο  Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Ο Έβρος και ακόμα, η Δημοτική Χορωδία Φερών και οι “Φωνές της Θράκης”. 

Δεχθήκαμε πολλά μηνύματα με διάφορους τρόπους, από Θρακιώτες του εξωτερικού, οι οποίοι εξέφραζαν την απορία τους για το χρονικό σημείο που επιλέχθηκε για την διεξαγωγή του, μέσα στον Μάρτιο δηλαδή και όχι τους καλοκαιρινούς μήνες όπως γινόταν μέχρι τώρα. Αρκετοί μας είπαν πως δεν ενημερώθηκαν καν ενώ ήθελαν να παραβρεθούν, αν και προγραμμάτιζαν το ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα σε συνδυασμό με την διεξαγωγή του Συνεδρίου και περίμεναν πως θα ήταν το καλοκαίρι.

Το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών ξεκίνησε την Παρασκευή στο Κλειστό Γυμναστήριο Φερών με θρησκευτική εκκίνηση, παρουσία του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου, ο οποίος μετέφερε και το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Μήνυμα του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση μετέφερε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος.

Gepostet von Δήμος Αλεξανδρούπολης am Freitag, 15. März 2019

Ακολούθησε η ομιλία του οικοδεσπότη δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία για άλλη μια φορά να μιλήσει καθαρά προεκλογικά, να επιτεθεί σε διάφορους εκφράζοντας τις προσωπικές του πικρίες, μίλησε για τυφλοπόντικες που κρίνουν άκριτα, θυμήθηκε τους αγώνες κατά των χρυσωρυχείων (όσο ζορίζεται για να επανεκλεγεί μόνιμη ατζέντα του θα είναι ο χρυσός). Αναφορές που ουδεμία σχέση είχαν με το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, αλλά ποιος να τον… μαζέψει.

Ο Δημοσθένης Δούκας, το “δεξί χέρι” του; Αυτός τον καθοδηγεί και τον συμβουλεύει να λέει και να κάνει όλες αυτές τις γκάφες, που μόνο γέλιο και οίκτο πλέον προκαλούν.

Ζωντανή μετάδοση από το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης χαιρετίζει την έναρξη των εργασιών του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών στις Φέρες.

Gepostet von Δήμος Αλεξανδρούπολης am Freitag, 15. März 2019

Το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών θα διεξαχθεί το 2022 και ελπίζουμε να είναι όπως λέει και ο τίτλος του πραγματικά Παγκόσμιο και να μην χρησιμοποιηθεί από κάποιους για τα προεκλογικά τους τερτίπια, όπως συνέβη με αυτό που έγινε στις Φέρες.

Gepostet von Νικόλαος Γκότσης am Freitag, 15. März 2019

Τα χορευτικά συγκροτήματα των δύο συλλόγων πάντως ήταν για μια ακόμη φορά εντυπωσιακά και απολαυστικά και χειροκροτήθηκαν από τους παριστάμενους.

Gepostet von Δημοσθένης Νικολτσιουδης am Freitag, 15. März 2019

Το ίδιο και οι δυο χορωδίες που έδωσαν μια διαφορετική νότα την χθεσινή δεύτερη ημέρα και τα μέλη τους… γέμισαν και τον χώρο για να μην παρουσιάζεται η πολύ πιο απογοητευτική εικόνα της πρώτης ημέρας που έγινε η έναρξη.

Η χορωδία “Φωνές της Θράκης” με τον Πασχάλη Λιγούδη

Η χορωδία ΦΩΝΕΣ της ΘΡΑΚΗΣ στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρακών.

Gepostet von Νικόλαος Γκότσης am Samstag, 16. März 2019

Η Δημοτική Χορωδία Φερών

Η χορωδία της Δημοτικής Ενότητας Φερών στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρακών.

Gepostet von Νικόλαος Γκότσης am Samstag, 16. März 2019

Ένα σχόλιο

  1. Ας το καταργήσουν. Ποιό το νόημα;

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*