Αθανάσιος Γιαλαμάς: Το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών και τι πρέπει ν’ αλλάξει

 

 

Του Αθανάσιου Γιαλαμά

 

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΘΡΑΚΕΣ.
Από το συνέδριο της Ξάνθης η ακόμα και της Αλεξανδρούπολης του 1987, συμμετείχα σε όλα τα λεγόμενα ‘Παγκόσμια Συνέδρια Θρακών’.
Και σε όλα σχεδόν έκανα παρεμβάσεις.
Δυστυχώς δεν με άκουσαν οι διοργανωτές. Ούτε φυσικά αισιοδοξώ να με ακούσουν οι κουφοί που κρατάνε ως πολύτιμο θησαυρό τον τίτλο Π.Σ.Θ.
Ελάχιστοι είναι σαν και του λόγου μου. Που από κοντά παρακολούθησαν τις εργασίες των συνεδρίων αυτών.
Αρα μπορώ να πω ποια συνέδρια είχαν επιτυχια και ποιά όχι. Δυστυχώς το προχθεσινό ούτε ‘παγκόσμιο’ ηταν ούτε φυσικά συνέδριο. Οι συμμετοχές περιοριστήκαν σε λιγες δεκάδες εκπροσώπων που πέρασαν για βόλτα ή ετσι από περιέργεια. Ελάχιστοι έμμειναν καθ ολη την διάρκεια του. Φυσικά δεν υπήρχε εκπρόσωπος κάποιου φορέα Θρακων από τις αλλές Ηπείρους . η ‘Στουτγάρδη’ έδωσε το παρών μόνο και έσωσε τα προσχήματα.
Δεν θέλω να μειώσω κανέναν από τους διοργανωτές. Και η κρητική μου είναι καλοπιστη.
Δεν συμμετέχω ως υποψήφιος σε κάποιον συνδυασμό, άρα δεν αντιπολιτεύομαι τον δήμαρχο ο οποίος απέδειξε ότι δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής αφού στην θητεία του διοργάνωσε 2 ‘Π.Σ.Θ.’ τα οποία δεν φημίζονται για επιτυχημένα.
Κατ’ αρχην το 11ο έπρεπε να πραγματοποιηθει εντός του 2018. Κάθε 3 έτη γίνονται τα συνέδρια και όχι κάθε 4. Έτσι δεν θα μπορούσε κανείς να το κατηγορήσει ως προεκλογική φιέστα.
Είθισται στα συνέδρια να γίνονται προσυνεδριακές εκδηλώσεις και ημερίδες. Παλαιότερε είχαν γίνει αρκετές. Έχω τις αποδείξεις για κάθε κακόπιστο
Έπρεπε να σταλούν προσκλήσεις σε ολους τους θρακικούς φορείς. Είτε είναι επιστημονικοί, είτε είναι, επαγγελματικοί είτε είναι πολιτιστικοί , είτε είναι αθλητικοί. Από ότι γνωρίζω δεν στάλθηκαν προσκλήσεις ούτε στα μέλη των πολιτιστικών ομοσπονδιών που συμμετείχαν στην διοργάνωση..
Αγνοήθηκε, λογω προσωπικών διαφορών του δημάρχου, από ότι ακουσα, το μεγαλύτερο δευτεροβάθμιο όργανο των πολιτιστικών φορέων του Έβρου. Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. που καθημερινά έχει σχέση με τα μέλη της και μπορεί να κινητοποιήσει άμεσα φορείς.


Είναι κρίμα για τους εξαίρετους εισηγητές να μην τους παρακολουθούν εκατοντάδες σύνεδροι. Αυτό δεν το κατάλαβε κανεις από την οργανωτική επιτροπή;
Η έγινε ένα ‘συνέδριο’ για να γίνει μόνο.
Τα συνέδρια όμως εχουν και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις εκτός από τις εισηγήσεις, που δεν είναι ανακοινωσεις!!! τις παρεμβάσεις τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις. Και μάλιστα σε ένα συνέδριο τέτοιου βεληνεκούς δεν έφτανε μια έκθεση ζωγραφικής της σεβαστής και αξιόλογης κας Μπαρή, ούτε η μικρή έκθεση βιβλίου με την παρουσιαση της ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ‘ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ Ο ΣΑΜΟΘΡΑΞ’, ούτε φυσικά και οι τρεις πάγκοι με τοπικά προϊόντα. (ομολογω ότι εστω και αυτά τα ολίγα έσωσαν την κατάσταση).
Βεβαίως ένα συνέδριο πρέπει να γνωστοποιείται που θα λάβει χώρα. Στις Φέρες, είπαν. Ναι αλλα που΄ Ούτε ένα πανό ούτε μια αφίσα, ετσι για το θεαθήναι.
Και άντε βρήκαμε το μέρος ( ρωτώντας πας στην Πόλη έλεγαν οι παλιοί), οι χαμογελαστές και ακούραστες κοπέλες της γραμματείας, μια από τις ευχάριστες νότες του συνεδρίου, σε εξυπηρετούσαν, αλλα όσο και αν ψάχναμε για τις περιλήψεις των εισηγήσεων …πουθενα.
Το πρόγραμμα εκτος ελαχίστων περιπτώσεων τηρήθηκε. Και τα χορευτικά τμήματα, οσο και οι χορωδίες των πολιτιστικών φορέων , έδειξαν ότι γίνεται σοβαρή εργασία στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Δυστυχώς αν και ζούμε στην ψηφιακή εποχη, κανεις της οργανωτικής δεν προβλεψε να μεταδίδονται οι ομιλίες στα πέρατα του κόσμου με ένα λιγκ. Και αυτό στα μείον του ‘11ου Π.Σ.Θ.’
Και αφού την πρώτη βραδιά φάγαμε καλά στο μέγαρο,(λεφτά υπάρχουν) αν και λίγοι και για να ψιλο γεμίσει έπεσαν αρκετά τηλεφωνήματα… και χορέψαμε στους θρακικούς ήχους της’ εβρίτικης ζυγιας’, πήγαμε για ξεκούραση. Ο καθεις στο σπιτι του.


Την δεύτερη ημέρα, είχαμε μια δυσάρεστη εξέλιξη. Δεν ήρθε να μιλήσει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που εκτάκτως ήταν στην Ρώμη για άλλο συνέδριο. Όμως μας ικανοποίησαν οι άλλοι ομιλητές.
Να υπογραμμίσω για όσους πάνε στα συνέδρια και δεν ήρθαν στο συγκεκριμένο , ότι έχασαν. Οι μπουφέδες ήταν πλούσιοι.
Και αφού καπου απομακρύνθηκε το εν λόγω συνέδριο από την Παναγια την Κοσμοσωτειρα, τον μεσημέρι του Σαββάτου πήγαν για αναμνηστική φωτογραφία οι παρόντες.
Με αυτά και αυτά φτάσαμε στο απόγευμα. Ο γευστικότατος καφές του κιλικίου μας τόνωσε. Παρακολουθήσαμε και τις τελευταίες εισηγήσεις και ακούσαμε τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Εδώ να σημειώσω ότι έγινε μια πρόταση για μεταφορά του επομένου 12ου συνεδρίου στην Ορεστιάδα, αλλά ο πρόεδρος της επιτροπής πονηρά σκεπτόμενος κατέθεσε την πρόταση σε ψηφοφορία. Όπου όμως δεν ψήφισαν μόνο οι σύνεδροι αλλά και τα μέλη των τοπικών χορωδιών , οι γραμματείς, το προσωπικό του δήμου, και οι απλοί άνθρωποι των Φερών που ήταν εκείνη την στιγμή εκει. Και φυσικά απέρριψαν δημοκρατικά και άμεσα την πρόταση των Ορεστιαδιτων.
Διαβάστηκε και το ψήφισμα που εγινε στο πόδι, ενώ σε παλαιότερες περιπτώσεις έκαναν 4 ωρες να βγει αφου οι προτάσεις ήταν πάρα πολλές.
ΚΑΙ ΤΟ ‘ 11ο Π.Σ.Θ.’ πέρασε στην ιστορία… με έναν εκκλησιασμό την Κυριακή , όχι στην Κοσμοσώτειρα αλλά στον Αγιο Νικόλαο Αλεξανδρουπόλεως.
Το επόμενο θα γίνει στις Φέρες το 2022. 100 ετη μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Αισιοδοξώ ότι δεν θάναι συμβολικό. Αν και με την ιδια συνταγή να μην περιμένουμε πιο γευστικό φαγητό πόσο μάλλον με τους ίδιους μαγείρους.
Υ.Γ. 1 Προς τις ομοσπονδίες που το διοργάνωσαν (και η μία έλαμψε δια της απουσίας της.) δεν ειδα να ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα για την συνάντηση μας που ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής απεκάλεσε…γενικη συνέλευση στην τελευταία ομιλία του…., γιατι δεν παίρνετε απόφαση να διοργανώσετε χωρίς κηδεμόνα το συνέδριο; Θα τα καταφέρετε πολύ καλύτερα. Με 3 χορηγούς και τους εθελοντές των φορέων σας, θα προσφέρετε τα μέγιστα στην Θράκη. Οσο για τον όνομα; Προτείνω το Πανθρακικό συνέδριο της υφηλίου. Αντε τολμήστε να ζήστε στον 21ο αιώνα.
Υ.Γ.2 Το ματαξαναεπαναλαμβανω. Δεν ειμαστε θρακιώτες. Είμαστε ΘΡΑΚΕΣ και ΘΡΑΣΣΕΣ.

Με τις ευχες για κάτι καλύτερο και τα ευγε για όσους εργάσθηκαν με όποια αποτελέσματα… Έρρωσθε

Αθανάσιος Γιαλαμάς