Θράκη: Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις εμφανίζουν μείωση οικονομικών αποτελεσμάτων το 2018

Θράκη: Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις εμφανίζουν μείωση οικονομικών αποτελεσμάτων το 2018

Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις της Θράκης εμφανίζουν μείωση οικονομικών αποτελεσμάτων το 2018, όπως αναφέρει η Ετήσια Έκθεση Οικονομικού Περιβάλλοντος Θράκης, της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης.

Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιαστούν στο Thrace Economic Forum που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 στο Grecotel Αλεξανδρούπολης. Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ στην έναρξη του θα μιλήσει για όλα αυτά επισημαίνοντας:

“Το 2018 υπήρξε ένα έτος πιέσεων και αρνητικών επιδόσεων της θρακικής επιχειρηματικότητας, παρά τη θετική προοπτική για το οικονομικό περιβάλλον στη Θράκη και τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την οριακή μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.

Οι σταθεροποιητικές τάσεις που καταγράψαμε στο τοπικό οικοσύστημα στην έκθεση μας για το 2017 και η σταδιακή αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δεν κατέστησαν εφικτή την αύξηση των πωλήσεων, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση μας για το Οικονομικό Περιβάλλον της Θράκης, 6 στις 10 επιχειρήσεις της Θράκης εμφανίζουν μείωση στα ετήσια οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2018 (57,70%). Επίδοση η οποία ακολουθεί την γενική αρνητική εικόνα του ελληνικού εμπορίου και της πτώσης των πωλήσεων που εμφάνισαν στο ίδιο ποσοστό οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πανελλαδικά για το ίδιο έτος.

Στην επιμέρους γεωγραφική κατανομή, η οικονομία της Ξάνθης είναι εκείνη που πλήττεται περισσότερο με 8 στις 10 επιχειρήσεις* να εμφανίζουν απώλειες, κατά περίπτωση σοβαρές, στους ετήσιους τζίρους του 2018, ενώ στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή το ποσοστό των επιχειρήσεων που κατέγραψαν αρνητικές επιδόσεις ανέρχεται στο 40,61% και 51,40% αντίστοιχα.

Στο πεδίο συσχέτισης του τουρισμού με την τοπική οικονομία και αγορά καταγράφονται απώλειες με τη συμβολή των τουριστών στους ετήσιους τζίρους των επιχειρήσεων της Θράκης να υποχωρεί στο 4,68% και την περιοχή να υπολείπεται κατά πολύ του εθνικού μέσου όρου. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι επισκέπτες από τη βαλκανική χερσόνησο αυξάνουν τη συμμετοχή τους στο Μείγμα Τουριστών-καταναλωτών της Θράκης με το ποσοστό τους αθροιστικά να ανέρχεται στο 45%  (+3,6 μονάδες), στοιχείο το οποίο οφείλεται αφενός στη σοβαρή επιβράδυνση των οδικών αφίξεων των Τούρκων επισκεπτών με 65.000 λιγότερες επισκέψεις εντός του 2018 , αφετέρου στην αύξηση κατά 212.000 των βαλκανικών αφίξεων στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Νυμφαίας.

Σε κάθε περίπτωση αποτυπώνεται μία εικόνα κόπωσης της τουριστικής κατανάλωσης προϊόντων και premium υπηρεσιών, κάτι που είχαμε επισημάνει στην περυσινή μας έκθεση. Μία εικόνα η οποία επιδεινώθηκε περεταίρω από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και κατ΄επέκταση της διαθέσιμης τουριστικής δαπάνης των ποιοτικών ξένων επισκεπτών της περιοχής και την μείωση των τουριστικών ροών από Τουρκία”.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

Ετήσια Έκθεση ΘΡΑΚΗ 2018