Αλεξανδρούπολη: Προβολή ταινιών 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Αλεξανδρούπολη: Προβολή ταινιών 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Προβολή των ταινιών του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινάει από σήμερα στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Θέατρο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒOΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 25/3
19:00 Μαρία ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ “Φίλιπ Ροθ – Τετράδια” 24΄
Ο σπουδαίος συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, άνοιξε την ψυχή του στον Θανάση Λάλα και μίλησε με ειλικρίνεια και αυτοσαρκασμό, για τα παιδικά του χρόνια, τη συγγραφή, τη φιλία, τον έρωτα και το θάνατο. Μια σπάνια συνέντευξη-εξομολόγηση, ένα συγκινητικό πορτραίτο του πρόσφατα χαμένου Φίλιπ Ροθ.
19:30 Κωστής ΝΤΑΝΤΙΝΑΚΗΣ “Η Μαρια Πολυδούρη στο Παρίσι του μεσοπολέμου” 62΄
Η αντισυμβατική ποιήτρια και πεζογράφος Μαρία Πολυδούρη (1902-1930) δραπέτευσε από τη μικρόψυχη κοινωνία της Αθήνας το 1926 και κατέφυγε στο Παρίσι για ν’ ανταμώσει τη Μοίρα της. Το χρονικό μιας αναζήτησης.
20:35 Θάνος ΤΣΑΝΤΑΣ “Ιχνη” 37΄
Με γραφή ντοκιμαντέρ και με αναζήτηση βαθύτερα πολιτική, το «Ίχνη» ξαναφέρνει στο προσκήνιο την βασανιστική ιστορία των αγνοουμένων της εισβολής στην Κύπρο. Δίπλα στα ανθρώπινα δράματα, με τους αγνοουμένους που έχουν λησμονηθεί για λόγους (και) πολιτικής διευθέτησης, η ιστορία των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών του νησιού δίνει μια κατάθεση βουβής αδικίας.


21:20 Ανδρέας ΣΙΑΔΗΜΑΣ “ΜΑΤΑΡΟΑ: Το ταξίδι συνεχίζεται” 84΄
Το Δεκέμβριο του 1945, 150 Έλληνες φοιτητές επιβιβάζονται στο πλοίο Ματαρόα με τελικό προορισμό το Παρίσι. Η δραματική τους έξοδος από τη φλεγόμενη Ελλάδα έμελε να σημαδέψει με ανεξίτηλο τρόπο τις πνευματικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις της μεταπολεμικής Ευρώπης. Το ταξίδι του Ματαρόα. Μια ιστορία που εξακολουθεί να εμπνέει μέχρι σήμερα.
22:50 Γιάννης ΝΙΚΟΛΑΟΥ “Ευγένιος” 26΄
Ένας αποχαιρετισμός στο πατρικό πρότυπο… Τρεις γενιές παλαίμαχων ποδοσφαιριστών από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου συγκεντρώθηκαν για δυο μέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης για να αποτίσουν έναν ιδιότυπο φόρο τιμής στον Ευγένιο Γκέραρντ, (που για τους περισσότερους από αυτούς ήταν κάτι παραπάνω από προπονητής) με αυτό που ξέρουν καλύτερα να κάνουv: Παίζοντας ποδόσφαιρο.
ΤΡΙΤΗ 26/3
19:00 Πάνος ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ “Απολιθώματα” 50΄
Οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή της Εορδαίας μεταλλάσσουν ένα τόπο που μοιάζει “ξένος”, ανοίκειος. Μια αέναη διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ. Άνθρωποι και μηχανές στήνουν ένα σκηνικό δυσοίωνου μέλλοντος. Ο μόχθος και η ελπίδα διαφυγής εξανθρωπίζουν αυτό τον τόπο
19:55 Γρηγόρης ΒΑΡΔΑΡΙΝΟΣ “Αγόρια & μπαλέτο” 28΄
Τα αγόρια που φοιτούν στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεδιπλώνουν τα όνειρά τους, τις δυσκολίες που συνάντησαν για να φτάσουν έως εδώ, τα πρώτα τους pliés και relevés, τη σχέση τους με τον εαυτό τους και τους άλλους, ενώ συμφοιτήτριές τους αναλογίζονται τη ζωή στα στούντιο χορού χωρίς αγόρια…


20:30 Γιώργος ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ “Τα καναρίνια” 17΄
Η Πετρίνα και ο Στάθης ήταν ερωτευμένοι απο μικροί. Οι δρόμοι τους, όμως χώρισαν και ο καθένας ακολούθησε τη δική του πορεία. Απέκτησαν παιδιά και εγγόνια και έφτιαξαν τις οικογένειές τους. Αρκετά χρόνια μετά, όταν πια είχαν μείνει μόνοι, συναντήθηκαν ξανά και παντρεύτηκαν για να γεράσουν μαζί. Σήμερα, 85 χρονών, ζουν σε ένα σπίτι στη Σύρο μαζί με τα καναρίνια τους.
20:50 Ιωάννης ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ “Ταξίδι στον κόσμο με ένα ούτι” 52΄
Η ταινία παρακολουθεί τη τριαντάχρονη μουσική πορεία του Κυριάκου Καλαϊτζίδη από το Σιάτλ μέχρι το Σύδνεϋ και από τη Σαγκάη μέχρι τη πόλη του Μεξικού, με έντονη παρουσία στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ και τις κορυφαίες μουσικές σκηνές του κόσμου.
Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης σε αυτό το ταξίδι με το ούτι, θα χαθεί στις εικόνες και τα ακούσματα της παιδικής του ηλικίας, στη διαδρομή και στο έργο του σαν μουσικός, συνθέτης και ερμηνευτής.
21:45 Θανάσης ΚΑΦΕΤΖΗΣ “The gospel of Michiel” 80’
Ένας φιλόδοξος Ολλανδός αρχιτέκτονας ξεκινά ένα πρότζεκτ στέγασης σε μια αγροτική κοινότητα της Κένυας,βασισμένο στις αρχές ενός βιβλίου που γράφει για σχεδόν επτά χρόνια. Η ταινία ακολουθεί το πείραμά του, όπου θεωρία και πράξη αναμετρώνται.
23:05 Γιώργος ΔΑΝΟΠΟΥΛΟΣ “Ρίτα” 21’
Η Ρίτα μία παλιάς κοπής ιερόδουλη της Αθήνας μιλάει για τα γεγονότα και τις πτυχές του χαρακτήρα της που καθόρισαν την ζωή της. Με την απαλή χροιά της φωνής της συνοδεύει τις εικόνες που συνθέτουν την ταινία αποκαλύπτοντάς μας τον τραχύ και σκληρό κόσμο των πορνείων της Αθήνας.