“Θρακιώτικο Αρχοντικό”: Ένα μουσείο της Θράκης στην Αθήνα από τον Εβρίτη Γιώργο Αρβανίτη (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

“Θρακιώτικο Αρχοντικό”: Ένα μουσείο της Θράκης στην Αθήνα από τον Εβρίτη Γιώργο Αρβανίτη (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Ένα μουσείο της Θράκης στην καρδιά της Αθήνας, στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου, το “Θρακιώτικο Αρχοντικό”, δημιούργησε με ακούραστες προσπάθειες πολλών χρόνων σε δικό του προσωπικό χώρο, ο Εβρίτης Γιώργος Αρβανίτης που κατάγεται από τον Βάλτο Ορεστιάδας.

Ο κ.Αρβανίτης που υπηρετεί την θρακιώτικη παράδοση με πολλούς τρόπους, συμμετέχοντας σε χορευτικά συγκροτήματα και θρακιώτικους συλλόγους της Αθήνας όπου μένει, πραγματοποίησε πρόσφατα τα εγκαίνια του σπουδαίου αυτού χώρου τον οποίο δημιούργησε. Παρουσία πολλών συμπατριωτών μας Εβριτών και Θρακιωτών, με αγιασμό, αλλά και θρακιώτικους χορούς και τραγούδια συνοδεία γκάιντας και νταουλιού και θρακιώτικα εδέσματα για όσους παραβρέθηκαν.

Ο ίδιος δέχθηκε τα θερμά συγχαρητήρια όλων για αυτή την σπουδαία συνεισφορά του στην θρακιώτικη παράδοση, με την συγκέντρωση όλων πολλών και πολύτιμων αντικειμένων και την δημιουργία του “Θρακιώτικου Αρχοντικού”, το οποίο μπορούν να επισκέπτονται οι ενδιαφερόμενοι σε συνεννόηση μαζί του.

Όπως είναι φυσικό, ήταν πολύ συγκινημένος στον αγιασμό, λέγοντας: “Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που μετά από τόσα χρόνια συλλογής ενός τεράστιου λαογραφικού υλικού από την Θράκη, που αποτελείται από αντικείμενα καθημερινής χρήσεως, αντικείμενα και κοσμήματα της αστικής Θράκης, κεντήματα υφαντά συλλογή από πεσκίρια και τσεβρέδες, προικιά. Ακόμα, τετρακόσιες πενήντα φορεσιές θρακιώτικες αυθεντικές και ακριβή αντίγραφα από δέκα διαφορετικές ενδυματολογικές ομάδες της Θράκης, πλήθος βιβλίων και λευκωμάτων που αφορούν την Θράκη, την λαογραφία και τις φορεσιές της. Επίσης, ενθυμήματα και κειμήλια φερόμενα από την ανατολική Θράκη, την Β. Θράκη κτλ, όλο αυτό το υλικό μπόρεσα και το μετέφερα και έστησα το πρώτο θρακιώτικο αρχοντικό της Θράκης στην Αθήνα σε δικό μου χώρο.

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΩ ΤΑ ΠΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΤΑ ΚΕΝΤΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΕΒΡΕΔΕΣ ΤΑ ΥΦΑΝΤΑ 450 ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΡΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΤΛ .ΟΜΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΕΛΕΣΑ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΕ ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΩΝΩΝ ΜΟΥ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ .ΠΟΛΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΕΥΓΝΩΜΩΝΩ ΓΙΑ ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ Η ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΞΑΛΟΥ ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΜΟΥ ΑΥΡΙΟΝ ΕΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΤΙΝΟΣ

Gepostet von Georgios Arvanitis am Sonntag, 24. März 2019

Για να συγκεντρώσω τα προικιά της Θράκης, τα κεντίδια, τους τσεβρέδες, τα υφαντά, τις 450 φορεσιές, αντικείμενα καθημερινής χρήσεως και τόσα άλλα, ήταν ένα έργο ζωής. Μεγάλη προσπάθεια, στερήσεις οικονομικές και άλλες. Όμως μετά τον αγιασμό στο Θρακιώτικο Αρχοντικό μου στην Αθήνα, τέλεσα ένα μνημόσυνο υπέρ των δημιουργών και προηγούμενων ιδιοκτητών όλων αυτών που βρίσκονται στο Θρακιώτικο Αρχοντικό, αλλά και των προγόνων μου. Αιωνία η μνήμη τους. Πολλούς δεν τους γνώρισα ποτέ, όμως τους ευγνωμονώ για ότι δημιούργησαν. Η μνήμη είναι το παν στους ανθρώπους. Εξάλλου, σήμερον εμού, αύριον ετέρου και ουδέποτε τινός”.

Gepostet von Vaso Salamoura am Sonntag, 24. März 2019