Πετυχημένη η ημερίδα: «Μνήμες από την παλιά Αλεξανδρούπολη. Το Ποδόσφαιρο της αλάνας και της παρέας»

Πετυχημένη η ημερίδα: «Μνήμες από την παλιά Αλεξανδρούπολη. Το Ποδόσφαιρο της αλάνας και της παρέας»

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 30 /3/2019 η ημερίδα με θέμα: «Μνήμες από την παλιά Αλεξανδρούπολη. Το Ποδόσφαιρο της αλάνας και της παρέας», υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Προπονητών Έβρου και την υποστήριξη του Δήμου Αλεξ/πολης, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης.

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, παλιοί Αλεξανδρουπολίτες , άνθρωποι του αθλητισμού, εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού του Δήμου Αλεξ/πολης Κ Βαταμίδης Ιωάννης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γκοτσίδης Κων/νος., ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ Πολυχρονίδης Αλέξανδρος., είχαν την ευκαιρία να αναπολήσουν με ιδιαίτερη συγκίνηση την Αλεξανδρούπολη του χθές. Η Αλεξανδρούπολη του μεσοπολέμου και της μεταπολεμικής περιόδου, με τους ανθρώπους της, την πολιτισμικότητά και την κουλτούρα της, αποτέλεσαν αντικείμενο των ξεχωριστών και μοναδικών αφηγήσεων και μαρτυριών ζωής.


Ο ιστορικός, μελετητής και νομικός Ορδουμποζάνης Θόδωρος παρουσίασε ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό παραπέμποντας στην καθημερινή κοινωνική και πολιτισμική ζωή της πόλης, ο καθηγητής του ΔΠΘ κ Ζαφείρης Κωνσταντίνος παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα μελέτη σε σχέση με τις πληθυσμιακές εξελίξεις στην Θράκη, το μεσοπόλεμο και τα πληθυσμιακά γνωρίσματα της πόλης της Αλεξανδρούπολης, οι κ.κ. Δημοσθένης Δούκας και Καραπιπέρης Γρηγόρης μίλησαν για την κοινωνική και αθλητική κουλτούρα του ποδόσφαιρου της αλάνας.

Ο Παπαπαντελής Νικήτας παρουσίασε μέρος της πολυετους του μελέτης αναφορικά με την κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική ταυτότητα των ομάδων της αλάνας και της παρέας στην Αλεξανδρούπολη, προτείνοντας παράλληλα την ίδρυση αθλητικού μουσείου στην Αλεξανδρούπολή, καταγράφοντας και αποτυπώνοντας την πολυετή και πλούσια αθλητική ιστορία της πόλης, πρόταση που επικρότησαν οι παριστάμενοι.
Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να τοποθετηθούν και να αποτυπώσουν με ιδιαίτερη συγκίνηση μοναδικά στοιχεία σε σχέση με την καθημερινότητα του ποδοσφαίρου της αλάνας και της παρέας στην Αλεξανδρούπολή , ενώ ο ζωγράφος Αθηνόδωρος Ταρσούδης παρέδωσε στον κ Παπαπαντελή ένα
μοναδικό πίνακα που παραπέμπει στην ομορφιά του ποδοσφαίρου.


Ο Σύνδεσμος Προπονητών Έβρου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στους κάτωθι φορείς που στήριξαν την εκδήλωση και ειδικότερα: στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, τους εξαίρετους εισηγητές, τους κ.κ Ορδουμποζάνη Θ., Ζαφείτη Κ., Δούκα Δ., Καραπιπέρη Γ.
Παράλληλα, θερμές ευχαριστίες στην κ. Καίτη Μακρή για την ιδιαίτερη επιμέλεια του χώρου της εκδήλωσης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης
Ο Σύνδεσμός μας θα συνεχίσει να στηρίζει συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, σε συνέργεια με άλλους φορείς, τον τοπικό αθλητισμό, την πρόοδο και τη συνεχή εξέλιξή του, προς όφελος της τοπικής κοινωνικής, πολιτισμικής και αθλητικής ζωής .