Μεγάλη διάκριση: Ο Εβρίτης μαθητής Ορέστης Τσαταλμπασίδης, με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο RICE των ΗΠΑ

Μεγάλη διάκριση: Ο Εβρίτης μαθητής Ορέστης Τσαταλμπασίδης, με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο RICE των ΗΠΑ

Ο Ορέστης Τσαταλμπασίδης μαθητής του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης, έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Rice των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με υποτροφία 58.740 $ το χρόνο για τέσσερα χρόνια.

Το RICE βρίσκεται στην 16η θέση από τα συνολικά 3.500 περίπου πανεπιστήμια της Αμερικής σύμφωνα με τη λίστα του usnews και είναι ένα από τα κορυφαία στον κόσμο σε ερευνητικά προγράμματα, που αφορούν στους τομείς της δομικής χημικής ανάλυσης, της επεξεργασίας σήματος, της επιστήμης διαστήματος και της νανοτεχνολογίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2010 αξιολογήθηκε από το Times Higher Education στην πρωτη θέση παγκόσμια στο material sciences.

Δεδομένης της εγγύτητας του με τη NASA, πολλοί  αστροναύτες και διαστημικοί επιστήμονες της είναι απόφοιτοί του, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ερευνήτρια βιοχημικό Peggy Whitson, η οποία το 2017 έγινε η πρώτη γυναίκα αστροναύτης που έσπασε το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα με 534 ημέρες, σαν διοικητής διεθνούς διαστημικού σταθμού.

Απόφοιτοί του έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ και πολλοί άλλοι είναι επικεφαλής ερευνών στους τομείς science, technology, και engineering.

Πρόκειται για μια από τις  μεγαλύτερες επιτυχίες αποδοχής και σίγουρα για τη μεγαλύτερη υποτροφία που δόθηκε πανελλαδικά τη φετινή χρονιά. Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι ο Ορέστης προέρχεται από δημόσιο σχολείο, ενώ αυτοί που μονοπωλούν τις αποδοχές των Αμερικάνικων πανεπιστημίων, είναι μαθητές των μεγάλων Ελληνικών ιδιωτικών κολλεγίων, λόγω της ποιότητας των μαθητών τους αλλά κυρίως λόγω της τεχνογνωσίας εισαγωγής που διαθέτουν.

Η διαδικασία επιλογής για τα Αμερικάνικα πανεπιστήμια είναι σύνθετη και εντελώς διαφορετική από τις διαδικασίες των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Δεν στηρίζεται μόνο στις ακαδημαϊκές δυνατότητες του υποψηφίου αλλά και στην συνολική εικόνα της προσωπικότητάς του.

Ο Ορέστης είναι κάτοχος πολλών πανελληνίων αλλά και Βαλκανικών μεταλλίων στα Μαθηματικά, με πιο πρόσφατη τη φετινή κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Μαθηματικών «Αρχιμήδης»,  έχει διακρίσεις σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς Φυσικής, είναι κάτοχος πτυχίου βιολιού από 16 χρονών και πτυχίου αρμονίας από τα 14. Είναι επίσης πρωταθλητής Ελλάδας στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ και δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν στις τέχνες και στο περιβάλλον.

Έχει τιμηθεί για τις ακαδημαϊκές του επιτυχίες και για την εν γένει προσωπικότητά του από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον υπουργό παιδείας, από το ίδρυμα Ωνάση και από τοπικούς και περιφερειακούς φορείς.