Η ταβέρνα “Καρυδιές” της Σαμοθράκης στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019

Η ταβέρνα “Καρυδιές” της Σαμοθράκης στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019

Η ταβέρνα “Καρυδιές” της Σαμοθράκης της οικογένειας Αγγελώνια που βρίσκεται στην Άνω Μεριά του νησιού, συμπεριλήφθηκε στα 65 «Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019» και είναι μεταξύ των 18 καινούργιων που μπήκαν στον κατάλογο με τα κορυφαία  εστιατόρια και κουζίνες της χώρας.  

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2019 από το Αθηνόραμα έγινε την Τρίτη 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης,  σε μια βραδιά όπου αποθεώθηκαν οι ελληνικές γευστικές δημιουργίες.

Η ταβέρνα “Καρυδιές” της Σαμοθράκης βρίσκεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, στη λουλουδάτη αυλή με τις καρυδιές, όπου η οικογένεια Αγγελώνια φιλεύει τους καλεσμένους της κατσίκι μαγειρεμένο με «χίλιους τρόπους», τυριά παραγωγής της και παραδοσιακές λιχουδιές από τον ξυλόφουρνο και όχι μόνο. Τα κατσίκια από το οικογενειακό κοπάδι και τα λαχανικά από το μποστάνι τους συμβάλλουν σε μια απολαυστική γευστική εικόνα.

Η βαθμολογία των εστιατορίων στο πλαίσιο των θεσμών «Χρυσοί Σκούφοι» και «Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας» γίνεται με διεθνή κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι τα εστιατόρια της Ελλάδας τοποθετούνται βαθμολογικά εκεί που πρέπει σε σύγκριση με τα κορυφαία εστιατόρια του εξωτερικού, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και το γενικότερο επίπεδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον παγκόσμιο χάρτη.

Όταν μιλάμε για Χρυσούς Σκούφους και Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, εννοούμε ένα πολύ εκτεταμένο σαφάρι απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας· άπειρα χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια ενός τεράστιου οδοιπορικού που ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη, το Αμύνταιο και τα Πομακοχώρια και καταλήγει στην Πάτμο, τη Ρόδο, τη Σχοινούσα και τη Νότια Κρήτη. Τα μέλη της κριτικής γευσιγνωστικής επιτροπής οργώνουν συστηματικά τη χώρα δοκιμάζοντας χιλιάδες πιάτα σε εστιατόρια, ταβέρνες και γαστροταβέρνες, φροντίζοντας ιδιαίτερα να επισκέπτονται ό,τι καινούργιο ανοίγει.

Δοκιμάζουν πολλά διαφορετικά φαγητά και γλυκά και σχηματίζουν μια σφαιρική εικόνα για τα εστιατόρια που επισκέπτονται. Αυτό σημαίνει ότι οι γευσιγνώστες  οφείλουν να δοκιμάσουν ένα πολυσύνθετο γαστρονομικό πανόραμα που πρέπει όμως να αξιολογηθεί με συγκεκριμένα κριτήρια, έτσι ώστε να αναδειχθούν τα εστιατόρια που βραβεύονται με Χρυσό Σκούφο (τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας ανεξαρτήτως κουζίνας) και αυτά που βραβεύονται με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.