Ορεστιάδα: Στη συνοικία Κλεισσώ με τους Ρομά βρέθηκε η υποψήφια δήμαρχος Μαρία Γκουγκουσκίδου

Ορεστιάδα: Στη συνοικία Κλεισσώ με τους Ρομά βρέθηκε η υποψήφια δήμαρχος Μαρία Γκουγκουσκίδου

Με τους Ρομά της συνοικίας Κλεισσούς συναντήθηκε η κα Μαρία Γκουγκουσκίδου, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος Να Ζω», την Παρασκευή 5 Απριλίου.

Στη συνάντηση που έγινε σε γνωστό καφέ της γειτονιάς, παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών και ιδίως νέοι και παιδιά.

Οι παρευρισκόμενοι αναφέρθηκαν στο μεγάλο πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας που «τσακίζει κόκαλα» στους Ρομά. “Τώρα δεν μετράμε τους ανέργους, τώρα μετράμε όσους εργάζονται”, είπαν χαρακτηριστικά. Ενημέρωσαν επίσης ότι σχεδόν όλα τα σπίτια δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω αδυναμίας πληρωμής. Η συγκίνηση περίσσεψε όταν ένα μικρό παιδί φώναξε «Κυρία Μαρία θέλουμε παιδική χαρά και ρεύμα στο σπίτι».

Η υποψήφια Δήμαρχος που συνοδεύονταν από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο κ. Καμπήλ Ισμαήλογλου και πολλά στελέχη της παράταξης, απευθυνόμενη στους Ρομά είπε: «πάντα σκέφτομαι τις δυσκολίες που περνάτε. Ήρθε η ώρα πλέον να ξεφύγουν οι Ρομά της Ορεστιάδας από την παγίδα της φτώχειας και της υποβάθμισης. Μαζί θα βάλουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις και την εκμετάλλευση. Είμαστε περήφανοι για σας. Θα προσπαθήσουμε για την ενσωμάτωση και την άρση των ανισοτήτων.

Να μην υπάρχουν προκαταλήψεις και αποκλεισμοί. Όλοι είμαστε ίσοι. Θα σχεδιάσουμε με τη δική σας συμμετοχή πολιτικές και μέτρα στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της υγείας, και της κοινωνικής φροντίδας. Σας προτρέπω, σας ενθαρρύνω όλα τα παιδιά, να πηγαίνουν στο σχολείο, να σπουδάσουν και να γίνουν χρήσιμοι πολίτες για τον εαυτό τους, για τους γονείς τους και για όλους μας.

Για τη μείωση της ανεργίας προτείνουμε ως πρώτο μέτρο την υλοποίηση ενός προγράμματος που θα στηρίξει παραδοσιακές δεξιότητες των Ρομά, τη μουσική και το εμπόριο. Για το ρεύμα και το νερό μπορεί και πρέπει να βρεθεί μια λύση, για να ζουν όλοι οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια. Να προχωρήσουμε αποφασιστικά για μια καλύτερη ζωή για όλους. Να χτίσουμε μια κοινωνία ανεκτική, που οι Ρομά θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους.»

Στην συνέχεια η Μαρία συζήτησε κατ’ ιδίαν με όλους όσους συμμετείχαν, φωτογραφήθηκε με τους νέους και τα παιδιά και απευθυνόμενη στους συνεργάτες της είπε: «Εδώ έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά».