Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης υπόσχεται δική του γεωπολιτική με βλέμμα προς την Ρωσία;

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης υπόσχεται δική του γεωπολιτική με βλέμμα προς την Ρωσία;

Μια φράση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλου Τοψίδη στην χθεσινή εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης, προκάλεσε άμεσα, σχεδόν με το τέλος της ομιλίας του ένα δημοσίευμα από το γνωστό σάιτ viadiplomacy.gr που ασχολείται με την διπλωματία και διεθνή και αμυντικά θέματα.

Γράφει λοιπόν για τον κ.Τοψίδη το συγκεκριμένο σάιτ με αφορμή την φράση του «Η γεωπολιτική» είναι δικιά μας υπόθεση” τα εξής:

“Στην Αλεξανδρούπολη έχουμε μια ιδιαίτερη δραστηριότητα από τον ρωσικό παράγοντα και από κάποιους που συνδέονται με τον ρωσικό παράγοντα, είναι γνωστό. Δε νομίζω ότι δεν το ξέρετε και εσείς”; Αυτό απάντησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ερώτηση τοπικού καναλιού στην Αλεξανδρούπολη, οι παρεμβάσεις του οποίου το τελευταίο διάστημα μόνο τυχαίες δεν είναι.

Την ακριτική πόλη ο Νίκος Κοτζιάς και οι Έλληνες διπλωμάτες την θυμούνται πολύ καλά από ένα γεγονός το οποίο πολύ δύσκολα θα ξεχαστεί, αφού ο Ρωσικός παράγοντας το εκμεταλλεύεται μέχρι και σήμερα

Το 2016, κι ενώ ήδη βρίσκονταν σε ισχύ κυρώσεις και περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, τις οποίες είχε καταλάβει αθόρυβα στρατιωτικές δυνάμεις (της Ρωσίας) χωρίς διακριτικά, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Russia Today ότι η περιφέρεια της Συμφερόπολης Κριμαίας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Εβρου , όπου Πρόεδρος ήταν και είναι μέχρι σήμερα ο Χριστόδουλος Τοψίδης, υπέγραψαν συμφωνία σε θέματα εμπορικά, οικονομικά, πολιτιστικά. «Το ενδιαφέρον μας είναι πολύ σοβαρό. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς, λαμβάνοντας υπόψη πως η πόλη (της Αλεξανδρούπολης) είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια, που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής προϊόντων παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο. Επιπλέον ο Εβρος είναι περιοχή με πολύ αναπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία, από την οποία τρέφεται σχεδόν όλη την Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες των δύο πλευρών για να  υλοποιήσουμε εμπορική ανταλλαγή με ό,τι είναι αναγκαίο» είχε πει ο δήμαρχος στην συνέντευξή του. «Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Κριμαία δεν θα εμποδίσουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών» κατέληξε.

Στο υπουργείο εξωτερικών και στην Αμερικανική Πρεσβεία σήμαινε συναγερμός. Ειδικά στην Αμερικανική Πρεσβεία ήταν – και είναι – πέρα από βέβαιοι ότι ήταν τέτοια η σοβαρότητα της ενέργειας, όπου θα δημιουργούσε στο μέλλον σοβαρά προβλήματα

Η υποψηφιότητα που θορύβησε το Υπουργείο Εξωτερικών

Το θέμα ξεχάστηκε στο εσωτερικό της χώρας μέχρι που ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης δήλωσε την πρόθεση του να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης της ευαίσθητης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ).

Σε λίγες ημέρες ο Αμερικανός Πρέσβης βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη και επισκέπτεται το Εμπορικό Επιμελητήριο και κατά την είσοδο του όπου τον υποδέχεται ο Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Τζέφρι Πάιατ του ζητά να διορθώσει άμεσα το συμβάν με την Συμφερόπολης. Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι στην περίπτωση που ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης εκλεγεί Περιφερειάρχης, οι Ρώσοι θα εκμεταλλευτούν το γεγονός της Συμφερόπολης και θα χρησιμοποιούν τον ισχυρό θεσμό του Περιφερειάρχη για να το κεφαλοποιήσουν.

Αναφορά του  Χριστόδουλου Τοψίδη που και πάλι προβλημάτισε

Και ενώ όπως φαίνεται ο ανεξάρτητος Περιφερειάρχης, έχει προχωρήσει σε λύση του προβλήματος που δημιούργησε στην εξωτερική πολιτική της χώρας, στην παρουσίαση του συνδυασμού το πρωί τη Κυριακής, έκανε ξανά μια αναφορά η οποία προβλημάτισε όλους τους ενδιαφερόμενους που την παρακολούθησαν διαδικτυακά.

«Η γεωπολιτική» είναι δικιά μας υπόθεση, ανέφερε, και έμμεσα είπε ότι η πολιτική της χώρας και του υπουργείου εξωτερικών έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που προβλημάτισε, είναι που ακριβώς βασίζεται ο υποψήφιος περιφερειάρχης και τονίζει με τόση άνεση ότι μπορεί να χαράξει μια περιφέρεια δική της πολιτική όσο αφορά τα γεωπολιτικά.

Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τα επόμενα χρόνια θα είναι βασικός πυλώνας της Ενεργειακής Πολιτικής των ΗΠΑ. Η στάση της απέναντι στα συμφέροντα των ΗΠΑ και των επιχειρήσεων που θα επενδύσουν, είναι κομβική

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης, είναι πέρα από βέβαιο ότι θα κληθεί να δώσει νέες εξηγήσεις για την φράση του αυτή.

Πηγή: viadiplomacy.gr