Χιλιάδες λαθρομετανάστες προ των πυλών του Έβρου από την Τουρκία;

Χιλιάδες λαθρομετανάστες προ των πυλών του Έβρου από την Τουρκία;

Κατά χιλιάδες φαίνεται ότι σπεύδουν οι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες στα τουρκικά σύνορα με το νομό Έβρου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αδριανούπολης, για να περάσουν στην Ελλάδα και μέσω αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ενδεικτικό ότι, μόνο την Κυριακή, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 1.000 άτομα, στον απόηχο των όσων συνέβησαν στα Διαβατά. Υπάρχει μάλιστα ανάλογη φήμη ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορά της με την Ελλάδα, με συνέπεια οι απεγνωσμένοι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες να προσπαθούν να φτάσουν στην Αδριανούπολη με κάθε τρόπο για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Fake news και στην Τουρκία

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα εφημερίδα die Welt η οποία επικαλείται την τουρκική Sabah,ανάλογες φήμες με αυτές της Ελλάδας για άνοιγμα συνόρων διαδόθηκαν και στην Τουρκία.

«Είναι ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίστηκαν στα σύνορα», γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Τους τελευταίους τρεις μήνες Τούρκοι άνδρες ασφαλείας εντόπισαν στα σύνορα με την Ελλάδα 16.318 πρόσφυγες, όπως γράφει η αγγλική έκδοση της Sabah δίνοντας στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας. Το μήνυμα είναι ότι ο δρόμος προς την Ελλάδα, όπως και πέρυσι, χρησιμοποιείται κατά κόρο από διακινητές και πρόσφυγες. Κατά μέσον όρο την ημέρα, 180 πρόσφυγες συλλαμβάνονται στα σύνορα προς την Ελλάδα».

Η γερμανική εφημερίδα, στηριζόμενη σε δημοσιεύματα της Sabah, αναφέρει ότι το περασμένο Σάββατο η τουρκική αστυνομία σταμάτησε 1000 πρόσφυγες στην Αδριανούπολη και τους γύρω δρόμους, ενώ άλλα ΜΜΕ έκαναν λόγο για 1300 συλλήψεις προσφύγων, οι περισσότεροι των οποίων ήρθαν από το Αφγανιστάν και το Ιράν. «Η κατάσταση θυμίζει την εποχή που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση με μια πορεία Σύρων προσφύγων στον αυτοκινητόδρομο της Κωνσταντινούπολης προς την Αδριανούπολη μετά από φήμες ότι η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν να τους δεχθούν».

Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί αποκλειστικές δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ, στις οποίες εκφράζει την αγανάκτησή του για τις βίαιες και επιθετικές πράξεις των προσφύγων κατά της ελληνική αστυνομίας. «Στο μέλλον οι πρόσφυγες θα πρέπει να ενημερώνονται πιο γρήγορα και άμεσα μέσω διαφόρων καναλιών πληροφόρησης της ελληνικής κυβέρνησης, των ΜΚΟ, της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, όταν διαδίδονται επίτηδες ψεύτικες πληροφορίες για δήθεν ανοιχτά σύνορα» ανέφερε.