Δώστε λύση για τις καλύβες στο Δέλτα Έβρου – Κραυγή αγωνίας στη χθεσινή σύσκεψη

Δώστε λύση για τις καλύβες στο Δέλτα Έβρου – Κραυγή αγωνίας στη χθεσινή σύσκεψη

Επιτέλους να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα με τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου οι οποίες επιτελούν εθνικό ρόλο και σκοπό, ζήτησαν όλοι όσοι μετείχαν στην χθεσινή ανοιχτή σύσκεψη στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Δυστυχώς έλαμψαν δια της απουσίας τους με διάφορες δικαιολογίες και οι τέσσερις βουλευτές του Έβρου, οι Γιώργος Καίσας (ενημέρωσε ότι είναι άρρωστος), Νατάσα Γκαρά (ήταν στην επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Έβρο Γιώργου Σταθάκη), Δημήτρης Ρίζος (ήταν στην Αθήνα) του ΣΥΡΙΖΑ και Αναστάσιος Δημοσχάκης (ήταν στην Αθήνα) της Ν.Δ. Η παρουσία τους ήταν απαραίτητη, αφού  μόνο με νομοθετική παρέμβαση μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα χρόνων και να τερματιστεί η ταλαιπωρία, ψυχική, οικονομική και όχι μόνο, των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη σύσκεψη και χάραξαν νέο δρόμο διεκδικήσεων για τα αυτονόητα.

Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή επιβάλλεται είπαν εκπρόσωποι Δήμου, Αντιπεριεφέρειας, στρατού, αστυνομίας, δασαρχείου, πυροσβεστικής ,λιμενικού. Υπέρ της επιβαλλόμενης 2ετούς παράτασης και ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Εβρου και Σαμοθράκης, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση βασισμένη στο καθεστώς προστασίας της περιοχής και την παρουσία των καλυβών, εν όψει της σύνταξης του Προεδρικού Διατάγματος.

Τέθηκαν όλα τα ζητήματα επί τάπητος, με νομικά επιχειρήματα, με την περιβαλλοντική διάσταση, με την πραγματικότητα ενός ζητήματος που έχει την δική του εθνική θεώρηση, με την αγωνία των καλυβιέρηδων που βιώνουν σε δύσκολες συνθήκες στις αυτοσχέδιες λαμαρινένιες καλύβες τους το βραχνά να ενεργοποιηθούν πρόστιμα ή να τους επιβληθούν νέα χαράτσια και ν΄αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των κατεδαφίσεων.

Η ανοικτή σύσκεψη των φορέων που προκάλεσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης με αίτημα του συλλόγου “Αινήσιο Δέλτα”,  είχε την απήχηση όλων. Ιδιαίτερα θερμός στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, που θα προκαλέσει και συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα κατάσταση με την νομιμοποίηση των καλυβών του Δέλτα Έβρου στην οριογραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Ιδιαίτερα κατατοπιστική η παρουσίαση του θέματος από τον δικηγόρο πρόεδρο του συλλόγου “Αινήσιο Δέλτα” Πάρη Παπαδάκη, που έδωσε συνοπτικά το ισχύον καθεστώς «που έχει οδηγήσει σε ένα τέλμα δίχως προοπτική αν δεν δραστηριοποιηθούμε». Αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν ο γείτονας αμφισβητεί τα σύνορά μας, στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτό το καρκίνωμα όχι με παυσίπονα αλλά με δραστική θεραπεία όπως ανέφερε συμβολικά καταλήγοντας ότι θα συνεχίσει ο σύλλογος να παλεύει για τα αυτονόητα.
Την ξεκάθαρη θέση του να γίνει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, αφού δοθεί παράταση δύο ετών για να αναζητηθεί η συμφερότερη λύση διατύπωσε ο δασάρχης κ. Πιστόλας λέγοντας ότι μέχρι σήμερα είχαμε ευχολόγια και νόμους που έμπαζαν από παντού… Πρέπει να δούμε ποιες καλύβες, που, πως και γιατί, μέσα από μια σοβαρή προσέγγιση καταλήγοντας σε λύση.

Ο Πρόεδρος του Φορέα διαχείρισης Δέλτα Έβρου Ανδρέας Αθανασιάδης αναφέρθηκε στους όρους του Προεδρικού Διατάγματος είναι οι ίδιοι σε όλες τις περιοχές Νatura, στην ανάληψη του έργου από αναδόχου που θα δουν αναλυτικά τις χρήσεις γης, το καθεστώς προστασίας και εφ’ όσον θεωρηθεί ότι οι καλύβες συμβάλλουν σε αυτό θα παραμείνουν.

Για την έλλειψη πολιτικής βούλησης να λυθεί το θέμα μίλησε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Νώντας Τερζής, κάνοντας αναφορές σε συναντήσεις με υπουργούς Εθνικής Άμυνας Θανάση Δαβάκη και Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο, που με πολύ προσπάθεια πείστηκαν και ήταν έτοιμοι να δώσουνβ οριστική λύση με ειδική νομοθετική παρέμβαση, αλλά… έπεσε τότε η κυβέρνηση. Κι επειδή σ΄αυτό το κράτος δεν υπάρχει συνέχεια…έπρεπε να ξαναξεκινήσουν από την αρχή.

Με λακωνικές αλλά ξεκάθαρες δηλώσεις τους τόσο ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, της αστυνομίας κι του λιμεναρχείου ανέφεραν ότι είναι απαραίτητη η παρουσία των καλυβιέρηδων είτε σαν πυροφύλακες είτε σαν το μάτι και το αυτί σε διακίνηση λαθρομεταναστών όταν βλέπουν παράνομες δραστηριότητες ειδοποιώντας τις αρχές, αλλά και από τον στρατό ότι είναι επιβεβλημένη η ελληνική παρουσία των ανθρώπων αυτών.
«Είναι πολύτιμοι» ανέφερε ο εκπρόσωπος του λιμενικού σώματος, ενώ υπέρ της παρουσίας τους τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Έβρου Κώστας Αλεξανδρής, λέγοντας ότι «για το θέμα συστοιχίζεται με τον βηματισμό του κ. Λαμπάκη».


Κι ενώ οι ντόπιοι φορείς κατανοούν το θέμα και τις αληθινές διαστάσεις του, στην Αθήνα υπάρχει ψυχρότητα, αδιαφορία και εφησυχασμός. Το ψήφισμα της ανοικτής σύσκεψης με κωδικοποιημένα τα αιτήματα και τις θέσεις των φορέων θα επιδοθεί αύριο Τρίτη το πρωί στον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη που πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στον Έβρο και θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης στο γραφείο του.

Στην σύσκεψη παρόν όλο το Δ.Σ. του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα, η δημοτική σύμβουλος Ελένη Ιντζεπελίδου, καλυβιέρηδες και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του υποψήφιου δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη.