ΕΒΡΟ… ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Το… σκοτεινό debate της Αλεξανδρούπολης και οι αποτυχημένοι υποψήφιοι δήμαρχοι του… Τάκη

ΕΒΡΟ… ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Το… σκοτεινό debate της Αλεξανδρούπολης και οι αποτυχημένοι υποψήφιοι δήμαρχοι του… Τάκη

Από προχθές σκεφτόμουν να γράψω, αλλά ένοιωθα τόση στενοχώρια με την εξαιρετικά σοβαρή είδηση που κυκλοφόρησε και γι’ αυτό δεν το αποφάσιζα. Θα τα μάθατε και εσείς τα δυσάρεστα μαντάτα. Ακριβαίνει το σουβλάκι και θα φτάσει τα 3 ευρώ, γιατί λέει οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν… βγαίνουν οικονομικά.

Κι εμείς παλικάρια πως θα την… βγάζουμε, που δεν μπορούμε χωρίς σουβλάκι; Με χοιρινό κυρίως κρέας, που το προτιμώ εγώ; Γι’ αυτό άλλωστε και έχω γίνει σαν… γουρούνι, όπως μου είπαν όσοι με είδαν αυτές τις ημέρες σε διάφορα μέρη του Έβρου. Φυσικά είχαν απόλυτα δίκιο. Πράγματι τα κιλά ξέφυγαν και δεν μαζεύονται, αλλά ειλικρινά δεν φταίω εγώ. Όλο λέω ότι θα ξεκινήσω δίαιτα και συνέχεια αναβάλλεται. Όταν μάλιστα ο φίλος μου ο Χρήστος Δελιντζής, προτείνει τσιμπούσι στο Διδυμότειχο με εξαιρετικής νοστιμιάς χοιρινά φιλετάκια, από τα φοβερά κρέατα της επιχείρησης του, πως να αρνηθείς;

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε στο… debate

Εγώ τουλάχιστον δεν είμαι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να προβληματίζομαι με την δημόσια εικόνα μου, επειδή είμαι… εύσωμος (είδατε πόσο εύσχημα αυτοαποκαλούμαι… τόφαλος) και μπορεί κάποιοι να μην με ψηφίσουν. Στο πολυδιαφημισμένο debate των υποψηφίων δημάρχων της Αλεξανδρούπολης πάντως, είδα κάποιους που… το τρώνε το φαί τους.

Πάει λοιπόν και το debate που οργάνωσε το σάιτ e-evros.gr, το πρώτο που έγινε για τον συγκεκριμένο δήμο και με την συμμετοχή των έξι που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Αρχικά όλο το στήσιμο, αν και προετοιμάζονταν πολύ καιρό, ήταν απογοητευτικό. Χωρίς σκηνικό, με τραγικό φωτισμό στην συγκεκριμένη αίθουσα του ξενοδοχείου που χρησιμοποιήθηκε. Ήταν, για να παραδράσουμε τον τίτλο ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σαν… τοπίο στο σκοτάδι και εξ αρχής αποτρεπτικό για κάποιον να το παρακολοουθήσει.

Με δεδομένο μάλιστα ότι πρώτη φορά βρέθηκαν μαζί για να συζητήσουν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι του δήμου Αλεξανδρούπολης, τα στατιστικά έδειξαν ότι δεν το παρακολούθησε πολύς κόσμος. Μάλλον οι υποψήφιοι δήμαρχοι και σύμβουλοι με φίλους και γνωστούς τους και μάλιστα ούτε όλοι αυτοί. Τζάμπα δηλαδή τόσες ημέρες το… άγχος κάποιων και τα… φροντιστήρια ώστε να έχουν μια κακή παρουσία.

Ο νέος και για πρώτη φορά υποψήφιος, τα πήγε καλά

Επειδή ούτε εγώ… άντεξα να το παρακολουθήσω ως το τέλος, δεν μπορώ να εκφράσω άποψη αν κάποιος επικράτησε στα… σημεία που λέμε ή αν “έκλεψε” τις εντυπώσεις. Απλά να επισημάνω ότι από τους 6 παρόντες υποψήφιους δημάρχους, ο μοναδικός που δεν είχε στο παρελθόν παρόμοια εμπειρία ήταν ο Γιάννης Ζαμπούκης. Ο πιο νέος σε ηλικία, δεν ήταν υποψήφιος σε προηγούμενες αυτιοδιοικητικές εκλογές, ώστε να διασταυρώσει τα λεκτικά του ξίφη με τους συνυποψηφίους του.

Αντίθετα, οι Λαμπάκης, Μιχαηλίδης, Μυτιληνός, Δευτεραίος, ακόμα και ο Λαζόπουλος που ήταν υποψήφιος παλαιότερα στην Τραϊανούπολη, είχαν αυτή την εμπειρία. Ο Γιάννης Ζαμπούκης είχε σε γενικές γραμμές καλή παρουσία, ήταν ουσιαστικός και συγκεκριμένος στις τοποθετήσεις του και σωστά προετοιμασμένος. Κάτι που απέδειξε ότι αυτό που συνέχεια επαναλαμβάνει, πως στην παράταξη του γίνεται ομαδική δουλειά και συνεργασία, είναι ουσιαστικό και όχι λόγια του αέρα.

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης είναι για τέταρτη φορά υποψήφιος και έχει την μεγαλύτερη εμπειρία, αλλά ο γνωστός… ξερολισμός και η αλαζονεία του, έπαιξε και πάλι ρόλο στο να… ξεφύγει. Αρχίζοντας για την Παναγία των Παρισίων, τον Κουασιμόδο και άλλα τέτοια ιστορικά που του αρέσει να ανακατεύει στις ομιλίες του. Καλά που δεν ήταν στο πάνελ ο φίλος μου Τάκης Δημητριάδης που τα γνωρίζει καλά όλα αυτά και να τον… βραχυκυκλώσει. Πάντως και χωρίς αυτόν, ο κ.Λαμπάκης δεν κατάφερε σε κάποιες στιγμές ν’ αποφύγει τον εκνευρισμό του.

Ο Μιχαηλίδης και τα… χρυσωρυχεία

Βέβαια αυτή την φορά δεν άρχισε τα γνωστά για τον κ.Ζαμπούκη που ήταν απέναντι του. Να του επιτεθεί δηλαδή για τα χρυσωρυχεία και να λέει πως δεν συζητάει μαζί του ή να ξεκινήσει πάλι τα “με τον κύριο Ζαμπούκη τελειώσαμε”, θυμίζοντας το γνωστό άσμα του Στράτου Διονυσίου… τελειώσαμε και μείναμε μονάχοι. Πως να επιτεθεί άλλωστε σε αυτόν για τον χρυσό, όταν δίπλα του καθόταν ο Παύλος Μιχαηλίδης, ο οποίος έχει υποψήφιο έναν φανατικό υποστηρικτή της επένδυσης των χρυσωρυχείων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε επίσης έναν ακόμα. Το Νίκο Ρηγόπουλο. 

Στον Πρόεδρο των χειριστών μηχανημάτων αναφέρομαι, ο οποίος όλοι θυμούνται να πηγαίνει έξω απ’ το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης όταν το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίαζε για να εκδώσει ψήφισμα κατά της επένδυσης των χρυσωρυχείων και εκείνος διαδήλωνε υπέρ της. Είναι υποψήφιος αλλά φυσικά αυτά δεν θέλει να τα… θυμάται ο κ.Μιχαηλίδης, που στα λόγια υποστηρίζει ότι εναντιώνεται στην εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή μας.

Κάτι ακόμα. Μετά το πρώτο διάλλειμα ο Παύλος Μιχαηλίδης εμφανίστηκε κάπως… διαφορετικός σε στάση και συμπεριφορά απέναντι στον Βαγγέλη Λαμπάκη. Μου δημιούργησε και μένα απορίες το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά ίσως τον… παρακάλεσε ο Γιώργος Κουκουράβας, με τον οποίο στην διακοπή του debate μίλησαν. Να του ζήτησε δηλαδή να σεβαστεί την… ηλικία του κ.Λαμπάκη και να μην τον εκνευρίζει όπως έκανε στο πρώτο μέρος. Εξάλλου, εκτιμάει πολύ τον κ.Κουκουράβα ο Μιχαηλίδης και ως συνάδερφο πολιτικό μηχανικό, αλλά και ως… δημοτικό σύμβουλο, όπως είχε δηλώσει δημόσια.

Αγχωμένος δείχνει ο… Τάκης Τοψίδης

Εν κατακλείδι, άποψη μου είναι πως έγινε πολύ… κακό για το τίποτα. Ούτε κανένας κέρδισε, ούτε κάποιος έχασε, ενώ οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης, όσοι τουλάχιστον παρακολούθησαν το debate που… έλαβε χώρα(όπως λέει κα γράφει μια ψυχή αλλά μην αρχίσω τώρα την ΚΡΙΤική), σίγουρα δεν έγιναν σοφότεροι. Εξ άλλου ο “αποστειρωμένος” και ψυχρός τρόπος  που διεξήχθη η συζήτηση, χωρίς απ’ ευθείας αντιπαράθεση, δεν βοήθησε.

Πάμε τώρα στον φίλο μου επί δεκαετίες Τάκη (Τάκης, Τάκης οέ, οέ, οέ) Τοψίδη. Αρχικά να ξεκαθαρίσω κάτι, επειδή ορισμένοι είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω e-mail και messenger, είτε δια ζώσης, μου επισημαίνετε πως στα γραπτά μου είναι φανερό ότι είμαι απέναντι του. Μα σας είπε κανένας ότι συνηθίζω να κρύβομαι; Γράφω, όσο είναι δυνατόν, με συγκεκριμένα ονόματα πάντα και ΝΑΙ, είμαι απέναντι σε αυτή την υποψηφιότητα.

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια που γνωρίζω τον κ.Τοψίδη, ξέρω πολύ καλά ποιος είναι, τι ακριβώς πιστεύει, πραγματικά και όχι τις υποκρισίες και τα ψέματα που διαβάζει απ’ τα χαρτιά που του γράφουν οι επικοινωνιολόγοι του και κυρίως, πως λειτούργησε επιχειρηματικά και έφτασε ως εδώ. Ως τώρα, ο φίλος μου ο Τάκης ήταν ένας επιχειρηματίας ή Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Όταν όμως μιλάμε για κάποιον που διεκδικεί τον θεσμικό ρόλο του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του τοπικού Κυβερνήτη και “υπουργού” δηλαδή, τα πράγματα αλλάζουν.

Δεν γίνεται να μην θυμηθώ ότι υπήρχαν τα γνωστά παράνομα “φρουτάκια”, αυτά που είχαν αναδείξει οι εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και προκάλεσαν οικονομικές καταστροφές και δράματα σε ανθρώπους και οικογένειες. Λυπάμαι και στενοχωριέμαι αν πικραίνω τον ίδιο και τους καλούς, κοινούς γνωστούς και φίλους οι οποίοι προσπάθησαν-και προσπαθούν ακόμα-να με πείσουν να μην είμαι αρνητικός στην υποψηφιότητα του, αλλά δεν γίνεται.

Μανία με τους αποτυχημένους υποψήφιους δημάρχους

Πάμε όμως στην ουσία. Προχθές ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα από το νομό Ροδόπης της  δημοτικής συμβούλου Κομοτηνής Φελίνας Καζάκου. Το έκανε μάλιστα με το γνωστό, πομπώδες, επικοινωνιακό στυλ που τον συμβουλεύουν όσο καιρό τώρα προσπαθούν να τον παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι. Ένας στυγνός επιχειρηματίας δηλαδή, που κάνει ότι μπορεί για να κερδίσει χρήματα και… φήμη και να φτάσει ως εδώ που βρίσκεται.

Η πρώτη μου παρατήρηση, είναι ότι ο φίλος μου ο Τάκης δείχνει προτίμηση για την επιλογή των υποψηφίων του, σε όσους ΑΠΕΤΥΧΑΝ να εκλεγούν δήμαρχοι. Για όσους δεν  ξέρουν, η κυρία Καζάκου ήταν υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής το 2014 με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και έχασε ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ από τον Γιώργο Πετρίδη. Ξέρετε ποιο ποσοστό συγκέντρωσε; Μόλις 19,68%, αν και είχε την υποστήριξη του κόμματος που κυβερνούσε. Για τόσο… δυνατή υποψηφιότητα μιλάμε πως ανακοίνωσε ο κ.Τοψίδης. 

Μάλιστα η κ.Καζάκου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: “η παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη αποτελεί για μένα τον ιδανικό πολιτικό φορέα συνύπαρξης και συνεργασίας». Προφανώς γιατί στην ίδια είναι υποψήφιος στον Έβρο ένας άλλος, που επίσης έθεσε υποψηφιότητα για τον δήμο Αλεξανδρούπολης και απέτυχε να εκλεγεί. Στον Χρήστο Κούρτη αναφέρομαι και μην αρχίσει και πάλι τα τηλέφωνα διαμαρτυρίας σε μένα και σε κοινούς γνωστούς μας.

Αυτός δεν έχασε τότε με πολύ μεγάλη διαφορά από τον Γιώργο Αλεξανδρή, δεν συνετρίβη δηλαδή όπως το νέο… πουλέν του Τάκη Τοψίδη απ’ την Κομοτηνή, η Φελίνα Καζάκου που δεν μπόρεσε να φτάσει ούτε στο 20%, αλλά η ουσία είναι πως απέτυχε να εκλεγεί. Με αυτούς τους τόσο… πετυχημένους προσθεί δηλαδή να δημιουργήσει… αέρα νίκης ο φίλος μου. Σε όλους τους  νομούς όμως, ακόμα και στον Έβρο απ’ όπου κατάγεται, βλέπει την… πλάτη του Χρήστου Μέτιου και σε κάποιους και του Κώστα Κατσιμίγα. 

Αδύναμος απέναντι στο ψηφοδέλτιο Μέτιου που… υπερτερεί 

Αφήστε που κάποιες κινήσεις του ίδιου και των συνεργατών ή φίλων του, όπως του “κολλητού” του Λάκη Κιτσικίδη, προκαλούν έντονες αντιδράσεις σε όσους μιλάνε μαζί τους και τους κάνουν από απλούς παρατηρητές των Περιφερειακών εκλογών, πολέμιους της υποψηφιότητας Τοψίδη και υποστηρικτές του Μέτιου. Όπως η κίνηση να βάλει υποψήφιο στην περιοχή του Διδυμοτείχου τον Θανάση Γκογκάκη. Γιατί ελάχιστους ψήφους θα του φέρει και περισσότερες θα χάσει, αφού ο συγκεκριμένος συζητούσε και με διάφορους υποψήφιους δημάρχους της πόλης, οι οποίοι τώρα θεωρούν ότι ο κ.Τοψίδης τον “έκλεψε” και είναι έξαλλοι μαζί του.

Ήταν που ήταν πολύ αδύναμο το ψηφοδέλτιο του, γιατί με την Δελημύτη και τον Γκογκάκη, όταν έχεις απέναντι τον επί πολλά χρόνια Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόπγου Χρήστο Καπετανίδη και έρχεται άλλη μια πολύ… δυνατή υποψηφιότητα απ’ την πλευρά του Χρήστου Μέτιου που θα ταράξει την… ΓΑΛήνη (άντε πάλι τα κεφαλαία) του φίλου μου Τάκη, δεν μπορείς να περιμένεις και πάρα πολλά.

Αφήστε που στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει απ’ την παράταξη “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” του κ.Μέτιου και η καθηγήτρια αγγλικών στο Γυμνάσιο και Λύκειο Μεταξάδων, η εντυπωσιακής εμφάνισης Κατερίνα Φωτιάδου-Παυλάκη, την οποία μαθαίνω ότι οι μαθητές της υπεραγαπούν και θα ψηφίσουν φανατικά, επηρεάζοντας και άλλους συνομήλικους τους. Μπορεί μάλιστα ο Τάκης να προβάλλει συχνά κάποιες γυναικείες παρουσίες που έχει στο συνδυασμό του, αλλά αντικειμενικά η Κατερίνα Φωτιάδου τις… κερδίζει εμφανισιακά και με διαφορά.  Αν ήμουν Μέτιος, αυτήν θα έβαζα… εκπρόσωπο του συνδυασμού.

Νέα Πορεία ο Πουλιλιός που κάνει αναθέσεις

στον… εαυτό του και τους Αντιδημάρχους;

Τελειώνοντας και αφού πιάσαμε την περιοχή του Διδυμοτείχ0υ, το επόμενο ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ θα αφορά τις εκλογές στον συγκεκριμένο δήμο. Επειδή όμως είδα ότι ένας άλλος… φίλος Τοψίδη, ο Βαγγέλης Πουλιλιός, θέλει να εκλεγεί για… 8η φορά δήμαρχος και μάλιστα ονόμασε τον συνδυασμό του “Νέα Πορεία”, τουλάχιστον να του αναγνωρίσουμε πως έχει χιούμορ. Ποιά Νέα Πορεία, όταν ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι… πιο παλιό απ’ το παλιό;

Ένας άνθρωπος που δεν έχει τον παραμικρό ηθικό φραγμό να κάνει απ’ ευθείας αναθέσεις στον… ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ, αλλά και στους Αντιδημάρχους του ή τους συζύγους τους με απ’ ευθείας αναθέσεις, είναι δυνατόν να εκλεγεί ξανά; Αρκετά χρόνια πίσω δεν έμεινε η ιστορική “πόλη του μεταξιού”; Με έναν άνθρωπο ο οποίος διοικεί με μια κλειστή παρέα φίλων και “κολλητών” και μοιράζει με απ’ ευθείας αναθέσεις (το επιτρέπει ο νόμος ως τις 20.000 ευρώ) υπηρεσίες και προμήθειες στον εαυτό του και τα στελέχη του;

Που τον παράτησαν όσοι Αντιδήμαρχοι του δεν άτεξαν άλλο αυτή την κατάσταση; Όπως ο νεαρός αγρότης Παναγιώτης Σκαρκάλας, άνθρωπος ο οποίος αγωνίζεται απ’ το πρωί ως το βράδι και είναι υποψήφιος δήμαρχος, μαζί με μια ομάδα νέων στην πλειοψηφία τους παιδιών που δεν αντέχουν να βλέπουν άλλο αυτή την μιζέρια και την στασιμότητα, αν όχι την οπισθοδρόμηση; Αλλά και ο επίσης Αντιδήμαρχος Σιγάλας, ο οποίος αντικατέστησε τον Σκαρκάλα και επίσης παραιτήθηκε.

Το 2014 ο κ.Πουλιλιός κέρδισε με πολύ δυσκολία τον Παναγιώτη Καλακίκο, ο οποίος για πρώτη φορά έθεσε υποψηφιότητα και παραλίγο να κάνει την… έκπληξη. Τώρα, μετά από ακόμα 5 χρόνια καθεστωτικής λειτουργίας και νοοτροπίας, αλλά και αλαζονικής συμπεριφορας και ανικανότητας του Βαγγέλη Πουλιλιού να δώσει λύσεις, όλα δείχνουν πως ο κ.Καλακίκος θα βάλει τέρμα σε αυτή την πολύχρονη παρουσία του σημερινού δημάρχου. Άλλωστε πλέον και η πόλη του Σουφλίου και συγκεκριμένα η πλειοψηφία, είναι απέναντι στον Πουλιλιό.   

Ο… Ναρκαλιευτής