ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Μόλις ξεκίνησε το έργο στην παραλία, η δημοτική αρχή Λαμπάκη έδωσε επιπλέον χρήματα στον ανάδοχο

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Μόλις ξεκίνησε το έργο στην παραλία, η δημοτική αρχή Λαμπάκη έδωσε επιπλέον χρήματα στον ανάδοχο

Ακόμα στο ξεκίνημα τους είναι τα έργα διαμόρφωσης του χώρου στην παραλιακή ζώνη της Αλεξανδρούπολης και η δημοτική αρχή του Βαγγέλη Λαμπάκη, έδωσε επιπλέον χρήματα στον ανάδοχο εργολάβο.

Συγκεκριμένα, έφερε και ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, τον 1ο ΑΠΕ (Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Έργου), δίνοντας επιπλέον 45.000 (συν ΦΠΑ περίπου 50 χιλιάδες ευρώ) στον ανάδοχο του συγκεκριμένου έργου. Η συγκεκριμένη τακτική είναι βέβαια συνηθισμένη και όχι ασφαλώς μόνο στον δήμο Αλεξανδρούπολης, αλλά σίγουρα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά αυτή η… βιασύνη να εγκριθούν επιπλέον χρήματα. Με τον τρόπο αυτό, αφού είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι ΑΠΕ (Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Έργου), ο εκάστοτε εργολάβος μπορεί να παίρνει το έργο μέσω διαγωνισμού με τεράστια έκπτωση, σχεδόν 60% εν προκειμένω, αλλά τελικά μπορεί το έργο να κοστίζει όσο ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός.

Όταν ξεκίνησαν τα έργα, ο κ.Λαμπάκης είχε δηλώσει με το γνωστό του υπεροπτικό και υπερβολικό ύφος, ότι τα μηχανήματα θα δουλεύουν καθημερινά τόσο γρήγορα, που θα… σπάσουν το φράγμα του ήχου. Μόνο που ο ίδιος και οι συνεργάτες του ενεργώντας τόσο γρήγορα με την έγκριση του  1ου​​ ΑΠΕ και 1ου​​ ΠΚΤΜΝΕ (Πρωτόκολλο Κανονισμού Τιμών Μονάδας Νέων Εργασιών), πραγματικά… έσπασαν σε ταχύτητα το φράγμα του ήχους με την έγκριση επιπλέον χρημάτων στον εργολάβο. Το θέμα ήρθε σε συζήτηση με τον τίτλο: “Έγκριση 1ου​​ ΑΠΕ και 1ου​​ ΠΚΤΜΝΕ για το έργο «Διαμόρφωση χώρου παραλίας στην Αλεξανδρούπολη» και εισηγητής ήταν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας. 
Όλη η διαδικασία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Σάββα Δευτεραίου, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο, επεσήμανε ότι δεν μπορεί ενώ ακόμα είναι το συγκεκριμένο έργο στα πρώτα του βήματα να φέρουν προς έγκριση την πρώτη Αναμόρφωση Προϋπολογισμού για εργασίες που δεν είχαν προβλεφθεί και να δίνουν ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ στον κατασκευαστή. Τόσο ο κ.Κουκουράβας όσο και το κ.Λαμπάκης προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, απαντώντας ότι δεν αλλάζει το αρχικό κόστος του έργου. Μάλιστα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, που έχει πλέον ξεπεράσει σε… αλαζονεία ακόμα και τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, κατηγόρησε τον γνωστό για την σοβαρότητα και ηρεμία του κ.Δευτεραίο ότι κάνει προεκλογικό σόου, για να προκαλέσει την άμεση, έντονη και απόλυτα δικαιολογημένη αντίδραση του.
“Υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας και μας κοροϊδεύετε; Πως δεν αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα, όταν ο ανάδοχος πήρε το συγκεκριμένο έργο με ΕΚΠΤΩΣΗ περίπου 60% και τώρα με τις Αναμορφώσεις Προϋπολογισμού θα πάει πολύ περισσότερα από την προσφορά που έδωσε. Αυτό δεν αδικεί όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό και έδωσαν μικρότερες εκπτώσεις με αποτέλεσμα να χάσουν το έργο;” επεσήμανε απόλυτα λογικά ο Σάββας Δευτεραίος. Τότε ο κ.Λαμπάκης άρχισε τα γνωστά: “Τελειώσαμε, τελειώσαμε” για να συμπληρώσει και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Γκοτσίδης ότι εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.
Πήρε το έργο δίνοντας ΕΚΠΤΩΣΗ 59,84%
και τώρα με τους ΑΠΕ του δίνουν επιπλέον χρήματα
 Το έργο «Διαμόρφωση χώρου παραλίας στην Αλεξανδρούπολη (από γήπεδο μέχρι Αργώ)» ήταν αρχικού προϋπολογισμού 1.192.201,86 ευρώ (961 453,11 € πλέον ΦΠΑ 24%) και με την τεράστια έκπτωση  59,84% που προσέφερε ο ανάδοχος «Ένωση οικονομικών φορέων « Κ/ΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΓΚΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.- ΑΔΑΜ ΧΡΗΣΤΟΣ», πήρε το έργο με προσφερόμενη δαπάνη 388.694,54 € (χωρίς το Φ.Π.Α. 24%) και 481.981,23 € (με Φ.Π.Α. 24%).
Τώρα όμως με την τακτική των συχνών ΑΠΕ (Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Έργου) που είναι… καθεστώς σε όλα τα έργα του δήμου Αλεξανδρούπολης, η ανάδοχος εταιρεία θα παίρνει περισσότερα επιπλλέον χρήματα (ήδη εγκρίθηκαν 50.000 ευρώ), οπότε δεν αποκλείεται να φτάσει τελικά το συγκεκριμένο έργο ακόμα και στο 1 εκατ. ευρώ που είχε αρχικό προϋπολογισμό. Οπότε, για ποια έκπτωση 59,84%, χάρη στην οποία και η « Κ/ΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΓΚΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.- ΑΔΑΜ ΧΡΗΣΤΟΣ» κέρδισαν τον διαγωνισμό μιλάμε; Κι ύστερα ο κ.Κουκουράβας… κουνάει το δάχτυλο στον Σάββα Δευτεραίο, του οποίου δεν μπορεί ως προσωπικότητα, στάση ζωής να πλησιάσει ούτε στο… μικρό του δαχτυλάκι;
ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*