Κώστας Βενετίδης: “Συμφωνούσα ή διαφωνούσα, είχα ρόλο ή όχι, πάντα προσπαθούσα να βοηθήσω τον τόπο μου”

Κώστας Βενετίδης: “Συμφωνούσα ή διαφωνούσα, είχα ρόλο ή όχι, πάντα προσπαθούσα να βοηθήσω τον τόπο μου”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Βενετίδης, είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου με τη “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” και επικεφαλής Περιφερειάρχη τον Χρήστο Μέτιο.

Με τον Καθηγητή-Πολιτικό Μηχανικό από το χωριό Καβύλη Ορεστιάδας, τον οποίο γνωρίζω εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θεωρώ ότι είναι από τους πιο απλούς, έντιμους και αγαπητούς απ’ τον απλό κόσμο ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτική γενικότερα, συναντηθήκαμε πρόσφατα στην Ορεστιάδα και είχαμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα, για τις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές της 26ης Μαίου. Άνθρωπος που δεν κρύβεται και λέει τα πράγματα με το όνομα τους, δεν διστάζει να διαφωνήσει δημόσια και να εκφράσει τις απόψεις του έστω και αν γίνεται δυσάρεστος, ακόμα και όταν δεν έχει κάποιον θεσμικό ρόλο δεν σταματάει να δουλεύει για το κοινό καλό και να βοηθάει τους συμπατριώτες του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΑΜ-Θ και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Βενετίδης μιλάει στο Evros-news.gr και τον Κώστα Πιτιακούδη

Από τους αγαπημένους Περιφερειακούς Συμβούλους του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη ο οποίος μάλιστα του είχε αναθέσει καθήκοντα Περιφερειάρχη, όπως συνηθίζει δεν… κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του. ” Σήμερα, μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε και είναι καθαρά η προσωπική μου άποψη, λείπει από την Περιφέρεια κάποιος ηγέτης-σύμβολο για την περιοχή, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια σε Περιφεριακο ή και σε Νομαρχιακό επίπεδο ο Γιώργος Παυλιδης ή ο Άρης Γιαννακιδης και κάποιοι ακόμα”, λέει αρχικά ο κ.Βενετίδης.

“Έτσι λοιπόν θεωρώ πως και με την εφαρμογή του Κλεισθένη που είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας, σημαντικό ρόλο ενδεχομένως να παίξουν άλλοι παράγοντες. Κατ’ αρχάς, οι Περιφερειακές εκλογές δεν είναι σαν τις δημοτικές. Μοιάζουν περισσότερο με τις εθνικές εκλογές αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Οι Περιφέρειες έχουν περισσότερη “εξάρτηση” και συνάφεια με τις ελληνικές κυβερνήσεις, αφού διαχειρίζονται (χωρίς να νομοθετούν), θέματα υψίστης σημασίας σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι π.χ το δημογραφικό, το μακεδονικό, το μεταναστευτικό, αλλά και θέματα μειονοτήτων, διασυνοριακότητας  και άλλων. Καλούμαστε λοιπόν να πάρουμε θέση πολιτική”.

-Το λες αυτό επειδή η “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” και ο επικεφαλής Χρήστος Μέτιος έχουν την επίσημη στήριξη της Ν.Δ και προσωπικά του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη;

“Κοίταξε. Χρειάζονται άνθρωποι με ξεκάθαρο πολιτικό, ιδεολογικό στίγμα. Άνθρωποι με διορατικότητα, άνθρωποι με επίγνωση του ρόλου τους και όχι ευκαιριακές συμπράξεις και συνθέσεις ή συμμαχίες. Στην Ελλάδα της κρίσης, είδαμε ότι εμφανίστηκαν ή δημιουργήθηκαν  και τέτοια “κόμματα”, χωρίς ξεκάθαρο στίγμα. Επίσης παρατηρήσαμε ότι με την πρώτη δυσκολία ή με την πρώτη διαχείριση, άρχισαν να αυτοδιαλύονται και πολλά στελέχη εύκολα μετακινούνταν από κόμμα σε κόμμα. Αυτό είναι παρακμή πολιτική και την πληρώνει ο τόπος”.

-“Φωτογραφίζεις” κάποιους που αποχώρησαν και είναι υποψήφιοι σε άλλες παρατάξεις;

“Μέσα στην παράταξη που ίδρυσε ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης, μετά την πρόωρη απώλεια του, ήταν λογικό ή παράλογο για κάποιους άλλους, να δημιουργηθούν τα γνωστά γεγονότα. Μ ε λάθη από κάθε πλευρά. Λόγω απειρίας πες, λόγω ιδιοτέλειας από κάποιους, λόγω πολλών άλλων;  Αυτό το γεγονός όμως δημιούργησε συμβούλους και στελέχη δύο ταχυτήτων. Αυτούς που τα παράτησαν ή καλύπτονταν από την παρουσία του συγχωρεμένου Παυλίδη και αυτούς που συνέχισαν να είναι ενεργοί και να προσφέρουν, συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν με κάποιες επιλογές. Τιμώντας την ψήφο του κόσμου που τους εμπιστεύθηκε”.

-Θυμάμαι αλλά και το έβλεπε όλος ο κόσμος, ότι εσύ αν και κάποια στιγμή έπαψες να είσαι Αντιπεριφερειάρχης και ανθρώπινα ίσως να είχες κάποια πικρία, δεν σταμάτησες ούτε στιγμή και ως απλός Περιφερειακός σύμβουλος να μετέχεις στις συνεδριάσεις, να βοηθάς όπου χρειαστεί όχι μόνο την περιοχή της Ορεστιάδας αλλά και ολόκληρο τον Έβρο. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους που μόνο γκρίνιαζαν και ήταν απόντες; 

“Τέλος πάντων, αυτά ανήκουν στην ιστορία και για όλα κριτής μας είναι ο κόσμος να αξιολογήσει τις παρουσίες μας ή τις απουσίες μας. Εδώ υπάρχει μία παράταξη μια ιδεολογία, ένας κόσμος που διψάει για μια δικαίωση, μία νίκη σε όλα τα επίπεδα στον Έβρο και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πέρα από πρόσωπα και καταστάσεις. Που ζητάει η παράταξη που ίδρυσε ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης να συνεχίσει στην διοίκηση της Περιφέρειας ως “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” πλέον.

Όσον αφορά εμένα, ναι, υπήρχε πολιτική αντιπαράθεση με οποιονδήποτε Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, υπουργό, βουλευτή, οποιουδήποτε χώρου και παράταξης και θα υπάρξει ενδεχομένως και στο μέλλον, εάν διαπιστώσω στοχευμένη αδικία σε βάρος του κόσμου ή του τόπου μου. Πολιτική για εμένα είναι με δύο κουβέντες. Πρώτον, να βλέπεις μπροστά, να προβλέπεις όσο είναι δυνατόν και σε μία ” διαμάχη” ποιου το μέρος παίρνεις. Των αδικημένων, των πολλών ή των ιδιοτελών και λίγων”.

-Πιστεύεις ότι η παράταξη σας θα κερδίσει τις εκλογές και θα συνεχίσει στη διοίκηση της Περιφέρειας;  

“Όσο ζούσε ο Γιώργος Παυλίδης που την ίδρυσε, όλοι λαφυραγωγούσαν από τις επιτυχίες του, είτε δούλευαν, είτε όχι. Με την άδικη απώλεια του, φάνηκαν ξεκάθαρα πλέον οι συμπεριφορές όλων. Εμένα εκείνο που με ενδιαφέρει και προτάσσω, είναι να είμαι χρήσιμος και να προσφέρω στους συντοπίτες μου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Η διαδρομή του καθενός μας είναι γνωστή, ο κόσμος της περιοχής και του νομού μας γνωρίζει όλους. Κάποιοι δεν προήλθαν από… παρθενογένεση είτε στην αυτοδιοίκηση είτε στα θεσμικά πράγματα του Έβρου και δεν γίνεται να μας κουνάνε το δάχτυλο ή να εμφανίζονται ως το καινούργιο και το άφθαρτο. Είμαι σίγουρος ότι εμείς θα είμαστε πρώτοι και στον Έβρο και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες και φυσικά οι τελικοί νικητές, για να συνεχίσουμε το έργο που ξεκίνησε το 2014. Ήδη παρουσιάστηκε συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα, με έργα, δράσεις και έτοιμες λύσεις και νομίζω ότι ο κόσμος του Έβρου και όλης της Περιφέρειας θα μας εμπιστευθεί ξανά.

Προστέθηκαν σε εμάς που ήδη είμαστε στο περιφερειακό συμβούλιο νέοι άνθρωποι σε ηλικία αλλά και ιδέες, καινούργιοι στον χώρο της αυτοδιοίκησης και έχουμε στο νομό Έβρου δημιουργήσει μια πολύ δυνατή ομάδα, η οποία πιστεύω ότι θα κερδίσει την πρωτιά και μάλιστα με αρκετά μεγάλη διαφορά. Ο κόσμος με τον οποίο συζητάω και συναντιέμαι καθημερινά, γιατί όπως ξέρεις καλά εγώ συνέχεια είμαι στον δρόμο, αυτό το μήνυμα μου δίνει”.

Κώστας Πιτιακούδης