Τα… Περιφερειακά: Η επικίνδυνη επιπολαιότητα Τοψίδη και ο… σταυρός του Πέτροβιτς

Τα… Περιφερειακά: Η επικίνδυνη επιπολαιότητα Τοψίδη και ο… σταυρός του Πέτροβιτς

Άγιες Ημέρες πλησιάζουν, είναι για όλους μας ημέρες αγάπης και εγώ επειδή είναι χρόνια φίλος μου και τον αγαπάω, είπα να ασχοληθώ με τις εξελίξεις στα Περιφερειακά και τις δραστηριότητες των υποψηφίων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Με πρώτο και καλύτερο φυσικά τον Τάκη (Τάκης, Τάκης οέ,οέ,οέ) Τοψίδη, που σήμερα βρέθηκε στην Ορεστιάδα. Ίσως να πήγε και στο χωριό που κατάγεται, τη Νέα Βύσσα. Άλλωστε τόσους μήνες δεν έκανε καμιά εκδήλωση στον τόπο του, ίσως γιατί θεωρεί σίγουρο πως θα τον ψηφίσει ο κόσμος.

Αν και μαθαίνω ότι όσο περνούν οι μέρες, όλο και περισσότερο αγχώνεται και ψάχνει νέες υποψηφιότητες, γιατί αυτούς που ανακοίνωσε απ’ την περιοχή της Ορεστιάδας, όλοι μαζί δεν μπορούν να… παλέψουν έναν Κώστα Βενετίδη, που μόνος του  και όλοι τους, έχει μεγαλύτερη αποδοχή στους πολίτες.

Ποια δυναμική να δώσει ο… Βαβίας;

Ποια δυναμική να δημιουργήσει άλλωστε υπέρ του ο Σταύρος Βαβίας, ο συνέταιρος του… δημοτικού προμηθευτή Νίκου Ραδιόγλου, μια και μαζί έχουν την εταιρεία που της αναθέτει απ’ ευθείας ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης (κουμπάρος του κ.Τοψίδη), σχεδόν όλες τις απεντομώσεις και ποντικοκτονίες. Νόμιμα φυσικά, αφού για υπηρεσίες ως 20.000 ευρώ  ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον δήμαρχο να το κάνει.

Μια και αναφέρομαι στον Βαβία, η δήλωση που έκανε, ότι θα διαμαρτυρηθεί ο ίδιος και η “Περιφερειακή Σύνθεση”, η παράταξη του φίλου μου Τάκη δηλαδή, αν κερδίσουν τις εκλογές και βαφτεί μπλε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θεωρώντας ότι την κέρδισε η Ν.Δ, νομίζει ότι ήταν θετική;

Εδώ ο Τοψίδης και οι συνεργάτες του κάνουν συνέχεια αγώνα να εμφανιστούν ότι εκφράζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο κ.Βαβίας, επειδή ως γνωστόν προέρχεται απ’ το ΚΙΝ.ΑΛ και το πολύ… βαθύ ΠΑΣΟΚ, κάνει δηλώσεις και τους χαλάει το… αφήγημα;

Επικίνδυνη επιπολαιότητα η φωτογράφιση με τον ψευδομουφτή Ξάνθης

Αυτά βέβαια είναι μικροπταίσματα, μπροστά στο ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ και την φοβερά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ του φίλου μου Τάκη, ο οποίος πήγε στην Ξάνθη και φωτογραφήθηκε με τον ψευδομουφτή Αχμέτ Μέτε. Γιατί δεν είναι απλά υποψήφιος Περιφερειάρχης, αλλά έχει τον θεσμικό ρόλο του Προέδρου των Περιφερειακών Επιμελητηρίων ΑΜ-Θ και του  Επιμελητηρίου Έβρου.

Ουσιαστικά, όταν φωτογραφίζεται δίπλα στον ψευδομουφτή, με τον οποίο όλοι οι θεσμικοί είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και αποφεύγουν να εμφανιστούν μαζί του, έμμεσα είναι σαν να τον… αναγνωρίζει. Καταλαβαίνω ότι ο Τοψίδης δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά με κάτι τέτοια, αλλά όταν μιλάμε για την Ξάνθη και την Θράκη γενικότερα, υπάρχουν κάποια πολύ ευαίσθητα, εθνικής σημασίας θέματα, που χρειάζονται προσεκτικό χειρισμό.

Μπορεί να έχει αποδείξει πως είναι πολύ επιπόλαιος, να έκανε τα ίδια και το 2016 όταν πήγε στην Συμφερούπολη της Κριμαίας και υπέγραφε αδερφοποίηση με το εκεί Επιμελητήριο, ενώ η Παγκόσμια Κοινότητα έχει επιβάλλει εμπάργκο στην Κριμαία, αλλά θα πρέπει κάποτε να σοβαρευτεί.

Τον “κράζουν” ακόμα και οι δικοί του

Γιατί είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τέτοια ζητήματα απαιτούν λεπτό χειρισμό. Δεν μπορεί να επικαλείται την μια ότι τον… παρέσυρε (μαζί με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη) ο Γκαμπαερίδης στην Κριμαία και τώρα ενδεχομένως ο υποψήφιος του απ’ την Ξάνθη, ο Ιρφάν Χατζηγκενέ, που ως μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας εμφανίζεται συχνά δίπλα στον ψευδομουφτή.

Με αφορμή μάλιστα το δημοσίευμα του Evros-news.gr(εντάξει, μην στενοχωριέται ο φίλος Τάκης, ένα από τα 100 σάιτ της Περιφέρειας είμαστε όπως του αρέσει να λέει), τον “έκραξαν” άγρια και άλλα ΜΜΕ. Ακόμα και o Μαχητής Θράκης από την Ξάνθη, που είναι στο πλευρό του απ’ την πρώτη στιγμή, τον κατέκρινε για την επιπολαιότητα (άλλη ελληνική λέξη ταιριάζει βέβαια) του αυτή επισημαίνοντας: “Εμφανώς και διαφωνούμε με την «φωτογράφιση» του Χριστόδουλο Τοψίδη τόσο με τον Τούρκο Πρόξενο, όσο και με τον Ψευτομουφτή Ξάνθης κ.Μετέ…! Αυτό εννοείται…Σε κανέναν δεν θα χαριζόμασταν!”.

Τι παιδί (του κομματικού σωλήνα) κι αυτός ο Εξακουστός

Μια και πιάσαμε τον φίλο μου Τάκη και την “Περιφερειακή Σύνθεση”, ακούω και διαβάζω συνεχείς συνεντεύξεις του επίσης υποψήφιου του στον Έβρο Κώστα Εξακουστού. Παιδί του κομματικού σωλήνα της Ν.Δ, ευεργετημένος απ’ τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, που τον είχε πάρει στον δήμο παλαιότερα ως συνεργάτη, επαίρεται για το έργο του (το ποιο;) στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου, όπου είναι Πρόεδρος απ’ το 2015. Ποιο έργο;

Την υλοποίηση όπως δήλωσε του προγράμματος, που αφορά στην απορρόφηση των εργαζομένων της πρώην Αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη», σε υπηρεσίες του δήμου Αλεξανδρούπολης, της Π.Ε. Έβρου και του Επιμελητηρίου. Μόνο που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν απορροφηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από την Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ακόμα επί εποχής Μάκη Γιακουμάτοθυ στο Εργασίας και απλά κάθε τόσο ανανεώνεται τυπικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με κρατική χρηματοδότηση.

Κατηγορεί τον Μέτιο, αλλά τα χρήματα τα παίρνει

Καθαρά τυπικό και διεκπεραιωτικό χαρακτήρα έχει δηλαδή η συγκεκριμένη Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου, στην οποία απλά είναι Πρόεδρος. Γιατί αν έπαιρνε ή υλοποιούσε κάποια αναπτυξιακή ενέργεια, σίγουρα θα την ανέφερε ο Εξακουστός, που απλά εισπράττει είναι εκεί και εισπράττει την αποζημίωση του. Όπως φυσικά παραμένει και μέλος της Οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και επίσης σε κάθε συνεδρίαση της παίρνει κάποια χρήματα ως αποζημίωση συμμετοχής.

Είπαμε. Απ’ την μια κατηγορούμε τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και την περιφερειακή αρχή συνολικά για μετριότητα ή ανικανότητα, διακηρύσσουμε ότι ο Τοψίδης θα έρθει και θα κάνει… θαύματα, όταν 8 χρόνια Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι ανύπαρκτος, αλλά σιγά μην παραιτηθεί από τις δυο αμειβόμενες θέσεις. Μια ζωή καιροσκοπισμός και είσπραξη αποζημίωσης με διάφορους τρόπους από κρατικούς φορείς δηλαδή.

Ανύπαρκτη και “εξαφανισμένη” η Μοσχοφίδου

Στην Οικονομική επιτροπή είναι μέλος και η Νόρα Μοσχοφίδου απ’ την Ορεστιάδα, η οποία επίσης αποζημιώνεται σε κάθε συνεδρίαση που μετέχει. Βγαίνει μάλιστα και λέει ότι από την Περιφέρεια ΑΜΘ λείπει το όραμα και η αποτελεσματικότητα, ενώ είναι μέλος μιας καθοριστικής λειτουργίας επιτροπής, της Οικονομικής, όπου παίρνονται σημαντικές αποφάσεις. Πως λοιπόν δέχεται να αμείβεται, μετέχοντας σε μια επιτροπή που δεν έχει αποτελεσματικότητα;

Καλά, για όσα λέει, πως παρήγαγε έργο, τα διαβάζουν ή τα ακούνε οι συνάδερφοι της, ακόμα και εκείνοι που μετέχουν ως υποψήφιοι μαζί της στην “Περιφερειακή Σύνθεση” του φίλου μου Τάκη Τοψίδη και… πιάνουν την κοιλιά τους απ’ τα γέλια. Γιατί η κ.Μοσχοφίδου είναι “εξαφανισμένη” πέντε χρόνια τώρα. Κανένας δεν θυμάται μια εισήγηση της, παρέμβαση και πρόταση στο περιφερειακό συμβούλιο για ζητήματα του Έβρου. Επειδή τα λέει σε ανθρώπους οι οποίοι δεν παρακολουθούν ή δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει, δεν σημαίνει ότι είναι και αλήθεια.

Ο ουρανός θα γίνει πιο… ΓΑΛΑΝος

Στην παράταξη του νυν Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, η ικανοποίηση είναι εμφανής και για την εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης, μετά από αυτές σε Δράμα και Ξάνθη.. Σε ένα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο, ανακοινώθηκαν οι 14 υποψήφιοι που καταχειροκροτήθηκαν. Χωρίς κινητοποιήσεις, χωρίς μεταφερόμενους με λεωφορεία από την Ορεστιάδα και χειροκροτητές με το… στανιό.

Χθες ο επικεφαλής της “Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης” ανακοίνωσε και άλλες δυο γυναικείες υποψηφιότητες από την Αλεξανδρούπολη. Την δικηγόρο Κωνσταντίνα Καϊταλίδου-Κοζάρη και την τραπεζικό Ελευθερία Τσιαμίτα-Παρσέλια, με τις οποίες δυνάμωσε ακόμα περισσότερο την παράταξη του. Το γυναικείο στοιχείο της παράταξης στο νομό γίνεται πλέον έντονο, πολύ αξιόλογο και φυσικά… εντυπωσιακό σε εμφάνιση.

Μάλιστα στον Έβρο υπάρχει και… συνέχεια. Το “μπαμ” θα γίνει τις επόμενες ημέρες προς… Διδυμότειχο μεριά. Μέρες γιορτινές που είναι να μην βιαζόμαστε. Πως λέει και το τραγούδι; Κάνε υπομονή και ο ουρανός θα γίνει πιο… ΓΑΛΑΝος (ένα θέμα με τα κεφαλαία το έχω). Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η ζυγαριά και στο νομό Έβρου έχει γείρει και συντριπτικά μάλιστα, υπέρ της παράταξης του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη, της “Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης” με επικεφαλής τον Χρήστο Μέτιο. 

Ο Πέτροβιτς προσπαθεί να τους εξηγήσει

ότι χρειάζεται σταυρό πλέον για να εκλεγεί

Για το νυν Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς πάντως, η συμπόρευση του οποίου με τον κ.Μέτιο άλλαξε άρδην τα δεδομένα και έγειρε την πλάστιγγα ξεκάθαρα υπέρ της σημερινής πλειοψηφούσας περιφερειακής παράταξης, υπάρχει ένα σημαντικό θέμα. Με βάση τον καινούργιο νόμο του “Κλεισθένη” που ισχύει στην τοπική αυτοδιοίκηση, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να πάρουν… σταυρό.

Να τους ψηφίσει ο κόσμος δηλαδή και στη συνέχεια, ανάλογα με την κατάταξη τους στο νομό, ο Περιφερειάρχης θα αποφασίσει ποιόν θα ορίσει χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Έβρου. Το 2014 ο κ.Πέτροβιτς δεν χρειαζόταν σταυρό, ενώ τώρα φυσικά έχουν αλλάξει τα δεδομένα και πρέπει να τον ψηφίσει ο κόσμος. Να τον “σταυρώσει”, μια και βρισκόμαστε στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Αυτό όμως πολλοί δεν το γνωρίζουν και μάλιστα άτομα κάθε ηλικίας. Μόλις λοιπόν τον βλέπουν και τους ζητάει να τον ψηφίσουν, η απάντηση που παίρνει τον προβληματίζει: “Θα σας ψηφίσουμε, αλλά εσύ έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεσαι σταυρό για να βγεις”.  Αμάν κάνει ο φίλος μου ο Δημήτρης να τους πείσει, πως πρέπει να τον… σταυρώσουν, αν θέλουν να εκλεγεί.

Μάλιστα σκέφτεται να κάνει ότι και άλλοι συνάδερφοι του Αντιπεριφερειάρχες σε άλλους νομούς. Να κάνει καμπάνια ενημέρωσης ότι χρειάζεται πλέον σταυρό για την εκλογή του. Ακόμα και σήμερα που έτρεχε στα αναχώματα της περιοχής του Διδυμοτείχου για επιθεώρηση των εργασιών, παρέα με τον φίλο του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Υποδομών Κώστα Βενετίδη, αυτό έλεγε σε όσους έβλεπε.

Να πει του Ταπατζά ο Τοψίδης, να… σφυρίξει την λήξη

“Καλή επιτυχία” του εύχονταν για τις εκλογές της 26ης Μαίου και εκείνος τους απαντούσε: “Μην ξεχάσετε ότι χρειάζομαι σταυρό για να εκλεγώ”. Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για τον συνάδερφο του στην γειτονική Κομοτηνή, το Νίκο Τσαλικίδη, τον οποίο αναμένεται όπως μαθαίνω να ανακοινώσει για το νομό Ροδόπης ο Χρήστος Μέτιος. Έτσι ενισχύεται και στο γειτονικό μας νομό η “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”.

Οπότε, όχι ντέρμπι δεν θα είναι οι εκλογές, όπως προσπαθούν οι φίλοι Τοψίδη (Λάκης Κιτσικίδης, Παναγόπουλος πρώην της ΝΟΔΕ, Σταυράκογλου και λοιποί δηλαδή) να δώσουν κουράγιο στον… εαυτό τους και με όσους μιλούν, αλλά ούτε καν διπλό προπόνησης δεν θα είναι. Πως λέει το γνωστό” Σφύριξα και έληξες”;

Μια και ο φίλος μου Τάκης έχει υποψήφιο στην Κομοτηνή υποψήφιο τον πρώην διαιτητή Μανώλη Ταπατζά (που τον βρήκε αυτόν, ακόμα “φωνάζουν” οι ομάδες για τις αποφάσεις του στα παιχνίδια που διαιτήτευε), ας του πει να… σφυρίξει λήξη.

Ανεβαίνει ο Κατσιμίγας για δεύτερος

Αφήστε που ο Κώστας Κατσιμίγας μαθαίνω ότι πάει ικανοποιητικά και όλα δείχνουν πως αυτός θα είναι δεύτερος και αν πάει η εκλογή δεύτερη Κυριακή θα είναι απέναντι στον Χρήστο Μέτιο. Ακόμα και η Νατάσα Γκαρά, που είναι φίλη του Τάκη Τοψίδη, αναγκάστηκε να δηλώσει στον STATUS Fm του Σταύρου Αποστολίδη ότι στηρίζει Κατσιμίγα, μια και είναι η επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τον παράτησε τον φίλο μου και η ¨”κολλητή” του.

Μάλιστα ο Κατσιμίγας, αθόρυβα και με συνεχείς επισκέψεις, συγκεντρώνει λόγω του παρελθόντος του με τον πρώην Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και αρκετούς ΚΙΝ.ΑΛίτες. Πρώην ΠΑΣΟΚους δηλαδή, μια και είναι φανερό ότι ο Κώστας Σιμιτσής που είναι η επίσημη επιλογή της Φώφης Γεννηματά, δεν… τραβάει. Εδώ δεν έχει ακόμα υποψήφιους στον Έβρο, αφού προφανώς δεν μπορεί να βρει.

Εγώ πάντως το λέω δημόσια. Αν ψήφιζα Κατσιμίγα, που δεν θα το έκανα ποτέ αφού ΣΥΡΙΖΑ ούτε με πιστόλι στον κρόταφο δεν υπάρχει περίπτωση να ψήφιζα, θα επέλεγα τον φίλο μου τον Σπύρο Δέδογλου που είναι υποψήφιος μαζί του. Δεν πειράζει. Θα τον ψηφίσουν οι “σύντροφοι” του. Ο Ράσιος, ο Νενεδάκης, ο Κυργιαλάνης και οι άλλοι, που… πίνουν νερό στ’ όνομα του. Όπως και στου Μενέλου Μαλτέζου άλλωστε.

Κώστας Πιτιακούδης