Μουσείο Τέχνης Μεταξιού  – Μαθητές έβαψαν αυγά με ριζάρι

Μουσείο Τέχνης Μεταξιού – Μαθητές έβαψαν αυγά με ριζάρι

Την αναβίωση ενός παραδοσιακού εθίμου, αυτό του βαψίματος των αυγών αλλά με υλικά από τη φύση διοργάνωσε το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού.

Η δημοσιογράφος – ερευνήτρια- συγγραφέας Ιωάννα Παρασχάκη και η Marina Timchenko από το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού βρέθηκαν στις 22 Απριλίου στο δημοτικό σχολείο Φυλακτού στο νομό Έβρου και έβαψαν με παραδοσιακές φυτικές βαφές από ριζάρι τα πασχαλινά αυγουλάκια τους.

Συνοδοιπόροι τους οι μαθητές που διδάχτηκαν την παράδοση με τρόπο βιωματικό απολαμβάνοντας τα αποτελέσματα της δημιουργικής τους έκφρασης.

«Μετά από πολλά χρόνια η αυλή του πρώην Δημοτικού Σχολείου

Φυλακτού γέμισε ξανά με μαθητές. Επισκεφθήκαμε με τα παιδιά την πασχαλινή αυλή του κυρίου Σωτήρη και της κυρίας Διαλεχτής. Εκεί μας περίμεναν λαγουδάκια και μικρά κλωσοπουλάκια. Μιλήσαμε στα παιδιά για το θάμνο της γιαγιάς το ριζάρι. Βάψαμε αβγά, κάναμε καλαθάκια με τη βοήθεια της υπεύθυνης του Μουσείου κ. Μαρίνας και κεραστήκαμε. Μας βοήθησαν οι εξαιρετικές κυρίες του χωριού» περιγράφει η Ιωάννα Παρασχάκη μεταφέροντας τις ευχαριστίες της, ειδικά στην Πυργούλα και τη Δέσποινα.

Ανάμεσα στα αυγά βέβαια ήταν και στρουθοκαμήλου γιατί η παράδοση… πάντα μπορεί να εμπλουτίζεται από υλικά.

Πηγή: ypaithros.gr