Ορεστιάδα: Δικαιώθηκαν οριστικά 18 υπάλληλοι στην αγωγή κατά του δήμου, που έχασε την έφεση

Ορεστιάδα: Δικαιώθηκαν οριστικά 18 υπάλληλοι στην αγωγή κατά του δήμου, που έχασε την έφεση

Δικαιώθηκαν και σε δεύτερο βαθμό στην αγωγή που είχαν καταθέσει κατά του δήμου Ορεστιάδας οι 18 υπάλληλοι του, αφού το Μονομελές Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, απέρριψε την έφεση που είχε καταθέσει κατά της πρωτόδικης υπέρ τους απόφασης ο Δήμος Ορεστιάδας.

Γι’ αυτό και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της και συγκεκριμένα στις 22 Απριλίου, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να αποδεχθεί την εισήγηση της νομικής συμβούλου και να μην προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στον Άρειο Πάγο, οπότε θα πληρώσει στον καθένα από τους 18 υπαλλήλους του με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για επιδόματα εορτών Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας ετών 2016, 2017 το ποσό των 2.000 ευρώ και μάλιστα με τους τόκους που υπολογίζονται από την επομένη κατάθεσης της αγωγής τους η οποία είχε κατατεθεί στις 28 Δεκεμβρίου του 2017.

Πρόκειται για μεγάλη νίκη των υπαλλήλων του δήμου Ορεστιάδας, αφού αρχικά με την υπ’ αριθμ. 109/2018 απόφαση του το Ειρηνοδικείο Ορεστιάδας τους είχε δικαιώσει ζητώντας να τους καταβληθούν τα χρήματα. Όμως ο δήμος Ορεστιάδας, είχε ασκήσει έφεση ζητώντας την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης που δικαίωσε τους εργαζόμενους. Προφανώς για την συγκεκριμένη ενέργεια ήταν ενήμερος και ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης. Όμως με την υπ’ αρ. 28/473/37/2019 απόφαση του  το Μονομελές Πρωτοδικείο Ορεστιάδας έκρινε τελεσίδικα την υπόθεση, απέρριψε την έφεση του δήμου και δικαίωσε τους 18 εργαζόμενους και σε δεύτερο βαθμό.

Οπότε, ο Δήμος Ορεστιάδας υποχρεούται σε καταβολή ποσού 2.000,00 ευρώ εις έκαστο των ανωτέρω, νομιμότοκα από την επόμενη της επίδοσης της αγωγής. Το ανωτέρω ποσό αφορά επιδόματα εορτών Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας ετών 2016, 2017 των ανωτέρω, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του Δήμου Ορεστιάδας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Η εν λόγω απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ορεστιάδας, έκρινε τελεσιδίκως την ουσία της υπόθεσης και όπως παραδέχθηκε η νομική σύμβουλος του δήμου, “ύστερα από μελέτη, που πραγματοποίησα τόσο αυτής όσο και του δικογράφου της εφέσεως, δεν διαπιστώθηκε να πάσχει από κάποια νομική ή τυπική πλημμέλεια, που να δικαιολογεί την άσκηση αναίρεσης (έκτακτο ένδικο μέσο) ενώπιον του Αρείου Πάγου”

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Υπάλληλοι κέρδισαν αγωγή κατά δήμου Ορεστιάδας

4 Σχόλια

  1. Πραγματικά λυπάμαι για τη δημοσιογραφική σας έρευνα, η οποία βασίζεται σε εικασίες και θίγει την υπόσταση των υπαλλήλων του Δήμου Ορεστιάδας.
    Η έφεση εννοειται ότι δεν κατατέθηκε “προφανώς με αποφαση του Δημαρχου”, όπως αναφερετε, αλλά αν μπαίνετε στον κόπο να ψάξετε σε παλαιότερες αποφάσεις του Δήμου, θα βλέπατε ότι κατατέθηκε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και πάλι έπειτα από γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου, όπως ορίζει ρητά ο νόμος. Και αυτό γιατί η πρωτόδικη απόφαση του Ειρηνοδικείου δεν θεωρείται τελεσίδικη. Επίσης, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία δεν μπορούσαν οι υπάλληλοι να πληρωθούν εάν δεν ασκούσε ο Δήμος όλα τα ένδικα μέσα, διότι πρόκειται για μισθολογική διαφορά. Συνεπώς, οι υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην πληρωμή τους εάν δεν τηρούνταν οι νόμιμες διαδικασίες και σίγουρα θα απορρίπτονταν και από τον Επιτροπο.
    Είναι λυπηρό λοιπόν να θίγετε τους υπαλλήλους του Δήμου αφήνοντας υπόνοιες ότι ενεργούν κατόπιν εντολών του Δημάρχου και όχι σύμφωνα με τη νομοθεσία.
    Έτσι λοιπόν για να το γνωρίζετε : οποιαδήποτε διαδικασια δικαστικής φύσεως ακολουθεί ο Δήμος αποφασίζεται από την Οικονομική Επιτροπή, εως το ποσο των 30.000€ και απο το Δ.Σ. για μεγαλυτερα ποσα, πάντα κατόπιν γνωμοδότησης νομικού,η οποία υποχρεωτικά τεκμηριωνεται σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία. Κανένας Δήμαρχος δεν αποφασίζει για την πληρωμή ή όχι έπειτα από την έκδοση οποιασδήποτε δικαστικής απόφασης.
    Καλή Ανάσταση!!!!

    • Η δημοσιογραφική έρευνα βασίζεται στο έγγραφο από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ το οποίο και αναφέρει όσα υπάρχουν στο ρεπορτάζ. Ποιου υπαλλήλου την υπόσταση θίγει δεν το καταλαβαίνουμε. Τα μέλη της Οικονομικής επιτροπής δεν είναι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι; Δεν ορίστηκαν με απόφαση του δημάρχου Ορεστιάδας, όπως συμβαίνει με τις Οικονομικές επιτροπές σε όλους τους δήμους; Άνθρωποι της εμπιστοσύνης του δεν είναι; Για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έκαναν οτιδήποτε χωρίς την έγκριση του; Δηλαδή σύμφωνα με όσα ισχυρίζεστε, ο δήμος κατέθεσε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωσε τους 18 υπαλλήλους για το… καλό τους; Φοβερός ισχυρισμός πραγματικά. Κι αν η έφεση δικαίωνε τον δήμο και οι υπάλληλοι έχαναν τα χρήματα που δικαιούνται; Σε δουλειά και έξοδα να βρισκόμαστε δηλαδή; Πρώτη φορά ακούω κάποιος να ασκεί έφεση κατά απόφασης που έχασε, για να ευνοήσει τον αντίδικο.
      Ισχυρίζεστε ότι θίγουμε τους υπαλλήλους αναφέροντας ότι ενεργούν κατόπιν εντολών του δημάρχου και όχι σύμφωνα με τη νομοθεσία. Δηλαδή ένας δήμαρχος δεν μπορεί να δώσει εντολές στους υπαλλήλους και αυτοί μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους;
      Συγκινητική η προσπάθεια σας να υπερασπιστείτε τον δήμαρχο, αλλά δεν είδα να έχετε την ίδια ευθιξία για το… πάρτι των απ’ ευθείας αναθέσεων σε συγκεκριμένο προμηθευτή του δήμου, που μπορεί σύμφωνα με το νόμο να επιτρέπετε ως το ποσό των 20.000, αλλά το θέμα είναι αν είναι και ηθικό να δίνονται όλο στον ίδιο συγκεκριμένες υπηρεσίες.
      Καλή Ανάσταση και καλό θα ήταν αντί να σπεύσετε να υπερασπιστείτε τον δήμαρχο, να εκφράσετε την ικανοποίηση σας γιατί 18 συνάδερφοι σας δικαιώθηκαν στην αγωγή τους και θα εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται

  2. Καλό θα ήταν να μην εκτίθεστε όταν δεν γνωρίζετε!!!!
    Η Οικονομική Επιτροπή εκλέγεται από το Δ.Σ. και φυσικά σε αυτήν ανήκουν και μέλη της αντιπολίτευσης. Δεν ορίζονται με απόφαση Δημάρχου.
    Επίσης, θα σας τονίσω και πάλι ότι ΝΑΙ η έφεση έγινε για το καλό των υπαλλήλων, γιατί διαφορετικά η πληρωμή τους θα χαρακτηριζόταν παράνομη αφού δεν θα ειχαν ασκηθει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα.
    Τελος, θα ξαναπώ ότι η δημοσιογραφική σας έρευνα είναι ελλιπής διότι μέσα στην απόφαση μνημονεύεται και η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την άσκηση της έφεσης, το οποίο δεν αναφέρετε αλλά εικάζετε ότι έγινε με εντολή Δημάρχου.
    Ο σκοπός μου λοιπόν είναι να υπερασπιστώ τους εργαζόμενους του Δήμου και όχι τον Δήμαρχο, διότι μιλάτε με ανακρίβειες.
    Όσο για την ικανοποίηση για την πληρωμή των συναδέλφων το γνωρίζουν οι ίδιοι!!!

    • Τουλάχιστον συμφωνούμε στο ότι είμαστε ικανοποιημένοι και οι δύο επειδή οι υπάλληλοι θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται. Τα άλλα που επαναλαμβάνετε, ότι η Οικονομική επιτροπή εκλέγεται από το δημοτικό συμβούλιο και δεν ορίζεται από τον δήμαρχο, προφανώς και μας δουλεύετε. Θα εκλεγούν οπουδήποτε σε όργανα του δήμου κάποιοι της δικής του παράταξης, χωρίς να το θέλει ο δήμαρχος;

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*