Στήριξη του Πανεπιστημίου Ορεστιάδας απ’ τους υποψήφιους δημάρχους και αιχμές κατά Μαυρίδη, απ’ τον Σύλλογο Καθηγητών

Στήριξη του Πανεπιστημίου Ορεστιάδας απ’ τους υποψήφιους δημάρχους και αιχμές κατά Μαυρίδη, απ’ τον Σύλλογο Καθηγητών

Την στήριξη του Πανεπιστημίου Ορεστιάδας, με συγκεκριμένες προτάσεις και κινήσεις απ’ όλους τους υποψήφιους δημάρχους, ζητάει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ, ενώ παράλληλα αφήνει ξεκάθαρες αιχμές κατά της σημερινής δημοτικής αρχής του Βασίλη Μαυρίδη, για αδράνεια επίλυσης των προβλημάτων και θεμάτων του Πανεπιστημίου, στα 5 χρόνια της διοίκησης της.

“Ποιος δήμαρχος θέλει να έχει το υπνοδωμάτιο του παιδιού του σε απόσταση 3 μέτρων από το αμαξοστάσιο του Δήμου;”, είναι μια χαρακτηριστική αναφορά στο χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει και δεν έχει λυθεί ούτε από τους προηγούμενους δημάρχους, αλλά ούτε και στα 5 χρόνια διοίκησης του Βασίλη Μαυρίδη, με την απομάκρυνση του αμαξοστασίου του δήμου Ορεστιάδας που βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της πόλης.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ αναφέρει:

Στα 20 χρόνια λειτουργίας της στην Ορεστιάδα, η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, με τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, κατάφερε να έχει σημαντική συμβολή στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διατυπώνονται έντονοι προβληματισμοί, που σχετίζονται κυρίως με την ίδρυση μεγάλου αριθμού ομοειδών Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην υπόλοιπη χώρα, όπως επίσης και την αποσπασματική συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και του Πανεπιστημίου, παραγόντων που έχουν οδηγήσει σε ισχυρή περιδίνηση και κρίση. Καθίσταται, επομένως, αναγκαία η επανεξέταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Θράκη, γενικότερα, και στην Ορεστιάδα, ειδικότερα, λαμβανομένου υπόψη του ρόλου που διαδραματίζει το Πανεπιστήμιο στην κοινωνία και την οικονομία της περιοχής.

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα, όπου η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος, επιχειρείται η επίτευξη περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της στρεβλής πρακτικής ίδρυσης περιφερειακών πανεπιστημιακών Τμημάτων, χωρίς σχεδιασμό, με ταυτόχρονη μείωση των πιστώσεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση και συχνά στο όνομα της βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης. Οι πολιτικές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση κυρίως των Τμημάτων που βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο Σύλλογος μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ θέλει να ενημερώσει τους πολίτες της Ορεστιάδας γι’ αυτές τις προκλήσεις. Επίσης, θέλει να εκφράσει την έκπληξή του που το μέλλον των Τμημάτων της Ορεστιάδας δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες των υποψηφίων Δημάρχων, και συγκεκριμένα θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • Ποια έργα έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, για να αναδείξουν τον περιβάλλοντα χώρο του πανεπιστημίου και τι σχεδιάζουν να κάνουν οι υποψήφιοι στο μέλλον;
  • Ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης φοιτητών και προσωπικού των Τμημάτων της Ορεστιάδας;
  • Ποιες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί στους βουλευτές του Έβρου, για να αποτραπεί η ίδρυση ομοειδών Τμημάτων;
  • Ποιος δήμαρχος θέλει να έχει το υπνοδωμάτιο του παιδιού του σε απόσταση 3 μέτρων από το αμαξοστάσιο του Δήμου;

Καλούμε τους πολίτες της Ορεστιάδας να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο ως μια στρατηγική επιλογή και να πιέσουν τους υποψηφίους να πάρουν θέση για τα προβλήματα που απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου          Η Γραμματέας
Γεώργιος Τσαντόπουλος               Αναστασία Πασχαλίδου