Κατερίνα Φωτιάδου: “Όταν έχεις στόχους, ευσυνειδησία, εργατικότητα και αποφασιστικότητα, τότε όλα γίνονται”

Κατερίνα Φωτιάδου: “Όταν έχεις στόχους, ευσυνειδησία, εργατικότητα και αποφασιστικότητα, τότε όλα γίνονται”

Συνέντευξη στον Κώστα Πιτιακούδη


Είναι εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και διανύει μέσα στην βδομάδα πάρα πολλά χιλιόμετρα, προκειμένου να διδάσκει την αγγλική γλώσσα σε σχολεία του Τυχερού Σουφλίου και των Μεταξάδων Διδυμοτείχου.

Η Κατερίνα Φωτιάδου-Παυλάκη, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, με τον γιο της μάλιστα να σπουδάζει στις Σέρρες, αποφάσισε για πρώτη φορά να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι λοιπόν υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, με την παράταξη “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” και επικεφαλής υποψήφιο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον Χρήστο Μέτιο.

Ως εκπαιδευτικός εργάζεται εδώ και 15 χρόνια τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια εκπαίδευση. Αφουγκράζεται καθημερινά τις ανάγκες και τις αγωνίες των συμπατριωτών μας, κυρίως των νέων παιδιών που είναι μαθητές της. Γνωρίζει λοιπόν πολύ καλά τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τις σκέψεις τους για το μέλλον της περιοχής μας. Δεν αρκείται στην ξύλινη γλώσσα της πολιτικής, ούτε την ενδιαφέρεται να εξυπηρετήσει κομματικά, πολιτικά, πελατειακά ή άλλα ιδιοτελή συμφέροντα. Δεν προσβλέπει σε καμιά προσωπική, κοινωνική ή επαγγελματική αναρρίχηση. Πέρα από την διαρκή επιστημονική επιμόρφωση, έχει να παρουσιάσει συμμετοχή στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας ως εθελόντρια.

Την συναντήσαμε στην Αλεξανδρούπολη και με φόντο το σήμα κατατεθέν της πόλης, τον Φάρο, είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για την απόφαση της να ασχοληθεί ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση και να διεκδικήσει την ψήφο των Εβριτών, προκειμένου να εκλεγεί Περιφερειακή Σύμβουλος νομού Έβρου.

Η εκπαιδευτικός Κατερίνα Φωτιάδου-Παυλάκη, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Έβρου, εξηγεί στο Evros-news.gr και τον Κώστα Πιτιακούδη, γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί για πρώτη φορά ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση

Η εντυπωσιακή της εμφάνιση σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από όποιον την γνωρίσει, αλλά μιλώντας κανείς μαζί της, είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιαστεί εξίσου με την μόρφωση, τις γνώσεις και τις απόψεις της. Όχι μόνο για στενά επαγγελματικά της θέματα, αλλά και για τα προβλήματα που και η ίδια βιώνει καθημερινά, τις εντυπώσεις που αποκομίζει διδάσκοντας τα νέα παιδιά και την κατάσταση του νομού Έβρου και γενικότερα της περιοχής. Στη βελτίωση της οποίας αποφάσισε να συμβάλλει, θέτοντας για πρώτη φορά υποψηφιότητα σε αυτοδιοικητικές εκλογές και συγκεκριμένα σε αυτές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

-Κυρία Φωτιάδου, ποιο ήταν το ερέθισμα ή το κίνητρο που σας έκανε να ασχοληθείτε με τα κοινά και συγκεκριμένα την τοπική αυτοδιοίκηση και να είστε υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στο νομό Έβρου;

“Το έναυσμα για την υποψηφιότητά μου υπήρξε η πρόταση της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» και του επικεφαλής της Χρήστου Μέτιου, ενώ το κίνητρο για την ενεργότερη ενασχόλησή μου με τα κοινά είναι η πίστη στη δυναμική του ενεργού πολίτη, που βιώνει την καθημερινότητα, σκέφτεται κριτικά και, κυρίως, μπορεί να προτείνει και να εφαρμόσει προγράμματα και έργα για τη βελτίωσή της. Επιπλέον, η φύση της δουλειάς μου που αφορά στους νέους ανθρώπους και, κατά συνέπεια, στο περιβάλλον στο οποίο διαβιούν και διαμορφώνονται, καθώς και η επί χρόνια υπηρέτηση σε σχολεία που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, παρέχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινότητας του συνόλου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Επομένως, θεωρώ ότι μπορώ να συμβάλλω αποτελεσματικά στην υλοποίηση και τον περαιτέρω σχεδιασμό έργων και δράσεων προς όφελος του συνόλου των συμπολιτών μου.

 -Γιατί επιλέξατε την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» και τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο;

“Όπως προανέφερα, είχα τη χαρά να δεχτώ και να αποδεχτώ την πρόταση της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» η οποία εν μέσω μίας ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής περιόδου για τη χώρα μας ανταποκρίθηκε και διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χρόνια αλλά και έκτακτα ζητήματα της ΑΜΘ και ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Ως προς τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, πρόκειται για έναν εμπειρότατο αυτοδιοικητικό ο οποίος έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου που καλείται εκ νέου να υπηρετήσει, ενώ έχει καταρτίσει μία λίστα υποψηφίων που από τη μία διαθέτουν αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και από την άλλη διάθεση να συμβάλλουν με αποτελεσματικό τρόπο στους επιμέρους άξονες-τομείς που αφορούν στα πεδία ευθύνης της Περιφέρειας μέσω της εξειδίκευσής τους σε διαφορετικά αντικείμενα”.

-Είστε καθηγήτρια στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αναγκάζεστε να διανύετε δεκάδες χιλιόμετρα για να διδάξετε στους μαθητές σας, τόσο στο Τυχερό Σουφλίου όσο και στους Μεταξάδες Διδυμοτείχου. Διασχίζοντας ουσιαστικά ολόκληρο το νομό, ποιες είναι οι διαπιστώσεις σας για τα προβλήματα στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση τους;

“Τα ζητήματα που τυγχάνουν προτεραιότητας συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητα και την επαγγελματική δραστηριότητα των Εβριτών και αφορούν σε έργα υποδομών όπως η οδοποιία, η άρδευση, η αντιπλημμυρική προστασία, κ.ά. Η αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων συνιστά, κατά τη γνώμη μου, ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον Νομό μας, αλλά και τον περιορισμό της μετανάστευσης”.

-Εκπαιδευτικός, μητέρα δύο παιδιών και σύζυγος, αν οι συντοπίτες σας με την ψήφο τους σας εκλέξουν Περιφερειακή Σύμβουλο, πόσο δύσκολο θα είναι για μια γυναίκα να τα συνδυάσει και να τα καταφέρει όλα αυτά;

“Σαφώς θα είναι δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο. Άλλωστε οι γυναίκες εκ των πραγμάτων καλούμαστε να επιτελέσουμε ταυτόχρονα μία σειρά από ρόλους και, ως επί των πλείστων, αποδεικνύεται ότι είμαστε αποτελεσματικές. Κατά τη γνώμη μου, η υπέρβαση των όποιων δυσκολιών μπορεί να ενέχει η θέση του ή της Περιφερειακού/ής Συμβούλου δεν είναι ζήτημα φύλου, αλλά ευσυνειδησίας, εργατικότητας, αποφασιστικότητας και στόχων.

-Λόγω του επαγγέλματος σας, συναναστρέφεστε καθημερινά με τα νέα παιδιά του Έβρου. Ποιες είναι οι αγωνίες τους, οι προβληματισμοί τους, τα παράπονα τους, η… οργή τους για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Τόσο στο νομό τους αλλά και γενικότερα στην χώρα;

“Οι νέοι μας έχουν ποικίλους προβληματισμούς που προκύπτουν είτε λόγω της ηλικίας και των ενδιαφερόντων τους, είτε λόγω της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που βιώνουν εντός του οικογενειακού αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος είτε λόγω των ερεθισμάτων που δίνονται εντός του σχολικού πλαισίου. Οι προβληματισμοί τους αφορούν τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον τους. Για παράδειγμα, σημαντικά ζητήματα συνιστούν η δυνατότητα πρόσβασης τους σε χώρους και υπηρεσίες που απέχουν χιλιομετρικά από το μέρος όπου ζουν, το γεγονός ότι γίνονται μάρτυρες σχεδόν σε καθημερινή βάση της έλευσης των παράτυπων μεταναστών από το βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η υποαπασχόληση ή η ανεργία στην περιοχή όπου μένουν, το Μακεδονικό ζήτημα κ.ά”.

 -Λένε ότι οι νέοι μας δεν ενδιαφέρονται και ούτε ασχολούνται με την πολιτική. Εσείς τι έχετε αποκομίσει με τις καθημερινές σας συζητήσεις, που σίγουρα δεν αφορούν μόνο τα μαθήματα;

“Από τη στιγμή που οι μαθητές προβληματίζονται, συζητούν, ρωτούν και εκφράζουν άποψη για μία σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τη ζωή του κοινωνικού συνόλου του οποίου είναι μέλη και ταυτόχρονα αποδέκτες των ενεργειών του, θα ήταν άδικο να ισχυριστούμε ότι αδιαφορούν για την πολιτική υπό την έννοια του συνόλου των θεμάτων που έχουν σχέση με τα κοινά”.

 -Από την καθημερινή πλέον επαφή με τον κόσμο ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Έβρου με την παράταξη του Χρήστου Μέτιου, ποια είναι η αίσθηση σας; Πιστεύετε ότι θα είστε οι νικητές στις περιφερειακές εκλογές της 26ης Μαίου;

“Η αίσθησή μου, που όσο κυλά ο χρόνος τρέπεται σε βεβαιότητα, είναι ότι οι Εβρίτες και οι Εβρίτισσες θα εμπιστευτούν και θα αναδείξουν νικητή τον Χρήστο Μέτιο και τη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση». Τόσο επειδή το ολοκληρωμένο Σχέδιο μας για την ΑΜΘ και ειδικότερα για τον Έβρο, περιλαμβάνει μία σειρά από έργα και δράσεις των οποίων η μεν χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, η δε υλοποίηση εφαρμόσιμη όσο και επειδή το σύνολο των υποψηφίων διαθέτει εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να εξασφαλίσουν στον καλύτερο δυνατό βαθμό την ανάπτυξη στην περιοχή μας”.

 -Ποια ιεράρχηση κάνετε προσωπικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Έβρου και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ γενικότερα και ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες της νέας περιφερειακής διοίκησης με επικεφαλής τον Χρήστο Μέτιο;

“Από την προσωπική μου εμπειρία, αλλά και από τη συναναστροφή μου με τον κόσμο από την Αλεξανδρούπολη έως και τη Σαμοθράκη, θεωρώ ότι πρωταρχικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ή βελτίωσης είναι οι υποδομές, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός.  Στα παραπάνω θα προσθέσω και τον άξονα της Παιδείας και των διαχρονικών και ανθρωποκεντρικών αξιών που εμφέρει. Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι προτεραιότητες της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» με επικεφαλής τον Χρήστο Μέτιο, είναι η ενίσχυση και περαιτέρω βελτίωση των τομέων εκείνων που καθιστούν την ΑΜΘ μία σύγχρονη Περιφέρεια”.