“Καλοδεχούμενη η κριτική, αλλά…”: Απάντηση του δημάρχου Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη στο ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ

“Καλοδεχούμενη η κριτική, αλλά…”: Απάντηση του δημάρχου Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη στο ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ

Απάντηση σε όσα έγραψε ο “Ναρκαλιευτής” στην στήλη ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ, έστειλε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης. Έστω και με μια εβδομάδα καθυστέρηση, αφού η απάντηση αφορά την στήλη που δημοσιεύθηκε στις 25 Απριλίου 2019 και όχι την σημερινή, όπου και πάλι υπάρχει αναφορά στον ίδιο, χαιρόμαστε πάρα πολύ και σας την παρουσιάζουμε φυσικά αμέσως.

Η απάντηση του… Ναρκαλιευτή θα δοθεί αύριο και θα είναι το ίδιο… λεπτομερής και σας υποσχόμαστε, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Να επισημάνουμε μόνο, πως υποψιαζόμαστε ότι την απάντηση θα πρέπει να έγραψε ο επικοινωνιολόγος-δημοσιογράφος από την Αλεξανδρούπολη, που έχει αναλάβει να βοηθήσει προεκλογικά τον δήμαρχο Διδυμοτείχου. Γιατί αν την έγραψε ο κ.Πατσουρίδης, θέλουμε να του ζητήσουμε ταπεινά συγνώμη που αφιέρωσε μέρος από τον πολύτιμο χρόνο του για να μας απαντήσει και πιθανόν να έμεινε πίσω η επίλυση των προβλημάτων του δήμου Διδυμοτείχου. Αν και από τα όσα αναφέρονται στην απάντηση, φαίνεται ότι η άποψη του δημάρχου Διδυμοτείχου είναι πως… όλα πάνε καλά. Οπότε έχει πολύ χρόνο να… κάαααααθεται και να μας απαντάει. Τουλάχιστον να μην το έχουμε βάρος στη συνείδηση μας ότι ευθυνόμαστε εμείς που δεν δίνει λύσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΡΑΨΑΜΕ ΣΤΙΣ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

-ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Ο Παρασκευάς που φέρνει την… Ανάπτυξη και το προεκλογικό σκηνικό στο Διδυμότειχο

Γράφει λοιπόν ο κ.Παρασκευάς Πατσουρίδης στην απάντηση του:

“Αγαπητέ Ναρκαλιευτή,
Όταν παραθέτει κανείς προβληματισμούς και προτάσεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενός δήμου, είναι καθήκον της δημοτικής αρχής να ακούσει και να εξετάσει προσεκτικά αυτές τις προτάσεις. Ως δημοτική αρχή και ωςσυνδυασμός πιστεύουμε και στηρίζουμε αυτή την αρχή.
Οι προβληματισμοί -γιατί και δεν υπήρχε κάποια πρόταση στο κείμενο- εισακούσθηκαν και οι απαντήσεις θα ακολουθήσουν είτε εδώ είτε με ενημερώσεις τις προσεχείς ημέρες.
Οι δηλώσεις εντυπωσιασμού, περί προσωπικού πόθεν έσχες, ηλικίας και «ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ» -αλήθεια ποιος είναι αυτός;- δυστυχώς ως αποτέλεσμα έχουν να μειώσουν τους ίδιους τουςπροβληματισμούς που εκδηλώνονται.
Σε αυτό το σημείο όμως οφείλει να εκδηλωθεί ένας προβληματισμός και από αυτή την πλευρά. Άραγε θα ήταν τόσο δύσκολο να τηρήσει ένα άρθρο σε ειδησεογραφικό και ενημερωτικό ιστολόγιο τον θεσμικό του χαρακτήρα; Αυτόν δηλαδή της πολιτικής κριτικής και ενημέρωσης ξέχωρα από τη διατύπωση επισημάνσεων που αγγίζουν τα όρια της προσωπικής εμπάθειας;


Περί φυσικού αερίου και… ψυχοπλακώματος
Δηλώσεις και συμπεράσματα για την εξέλιξη της υπόθεσης του φυσικού αερίου όταν όλα, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου ακόμη με τον οποίο θα φτάσει το φυσικό αέριο, στερούνται βασιμότητας. Εμείς δεν ζούμε σε άλλο Δήμο. Μαζί με τους δημότες βιώνουμε την καθημερινότητα και όπως κι αυτοί κι εμείς επωμιζόμαστε το κόστος της έλλειψης του φυσικού αερίου. Γι’ αυτό και ΔΕΝ αδρανήσαμε. Γι’ αυτό και κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε σειρά επαφών και ενεργειών για τη σύνδεση του Δήμου με το φυσικό αέριο. Πολιτική με μεγαλόστομες υποσχέσεις και ψεύτικα λόγια εμείς ΔΕΝ θα ακολουθήσουμε. Το αν θα περάσει το φυσικό αέριο από το Διδυμότειχο ΔΕΝ είναι απόφαση ΜΟΝΟΝ του Δήμου, αλλά πολλών παραγόντων. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, να είμαστε παρόντες στις διεργασίες, να έχουμε άποψη και φωνή, για να μπορέσουμε έτσι να κερδίσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες υπέρ του Δήμου μας και των συμφερόντων του.
Κλείσιμο μαγαζιών, ψυχοπλάκωμα, ενοικιαστήρια παντού, άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά ίσως και ένα πιάτο φαγητό, δηλώσεις περί μεταμόρφωσης ενός δήμου προς το χειρότερο. Αυτήν την εικόνα συναντάς μόνο στο Διδυμότειχο(;).
Μήπως και στην Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί, αλλά και πιο μακριά Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα(;). Στην ίδια χώρα είμαστε όλοι, σ’ αυτήν που εδώ και μία δεκαετία διανύει την χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση. Ως Δημοτική Αρχή ποιές ήταν οι δικές μας προτεραιότητες;
Πρώτα απ’ όλα η στήριξη των ίδιων των συνανθρώπων μας. Η σίτιση και η βοήθεια στο σπίτι. Κι αυτό το έχουμε πετύχει. 280 περίπου συνδημότες μας σιτίζονται από τον Δήμο και άλλοι πόσοι, δίχως καμία άλλη στήριξη, έχουν προσφύγει στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”.

Έπειτα, η δημιουργία συνθηκών για πραγματική ανάπτυξη. Συνθήκες που προϋποθέτουν μελέτες και σχεδιασμό. Σκέψη και δράση. Με πολύ περιορισμένο προσωπικό, με πολύ αγώνα και πολύ προσπάθεια ετοιμάσαμε, μεταξύ άλλων, την μελέτη για το Ανοικτό Εμπορικό Κέντρο (Open Mall), που έχει δρομολογηθεί προς υλοποίηση και με την ολοκλήρωση του θα αλλάξει το πρόσωπο του εμπορικού κέντρου της πόλης δίνοντας έτσι νέα πνοή στην αγορά.
Κι άλλα πολλά έχουν γίνει που θα επικοινωνηθούν τις προσεχείς ημέρες. Γιατί ουδέν τελικά κρυπτόν υπό του ήλιου.
Ακόμη όμως και γι’ αυτά, θα μπορούσαμε να ακούσουμε ότι κάναμε τα αυτονόητα. Στην ερώτηση/επισήμανση αυτή οφείλουμε να θυμίσουμε τι Ταμείο παραλάβαμε. Έτσι απλά για να δούμε και τί δυνατότητες μας κληροδοτήθηκαν.

Πέρι χρέους
Αναλάβαμε έναν Δήμο με χρέη κοντά στα 10 εκατομύρια ευρώ και η δημιουργία πλεονάσματος μέσα σε 8 χρόνια , περιορίζεται και υποβαθμίζεται στην δήλωση « Όσο για τα γνωστά που επικαλείται, ότι δηλαδή συμμόρφωσε οικονομικά τον δήμο, έγινε εξόφληση των χρεών προηγούμενων δημοτικών αρχών, αυτό μπορεί να συνέβη και να υπάρχει όντως κάποιο οικονομικό πλεόνασμα. ». Αυτά τα χρέη εμείς τα ξεπληρώσαμε.
Γιατί γνωρίζαμε πολύ καλά ότι με αυτά τα χρέη που δημιουργήθηκαν την εποχή των παχέων αγελάδων, όταν θα μπορούσε να είχε έρθει η ανάπτυξη που τότε τελικά δεν ήρθε, δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Και παράλληλα δουλέψαμε και για το παρόν και σχεδιάσαμε και για το μέλλον.
Αποτελεί η αποπληρωμή του χρέους ζήτημα μικρής σημασίας; Μήπως αξίζει μεγαλύτερης εκτίμηση και αξιολόγησης από την παραπάνω δήλωση;

Πέρι πλεονάσματος και δημοτικών τελών
ΝΑΙ υπάρχει πλεόνασμα. ΌΧΙ δεν γίνεται να μοιράζεται το πλεόνασμα κατά βούληση, η οποιαδήποτε κατά βούληση διαχείριση των χρημάτων του δήμου ήταν αυτή που τον έφτασε να χρωστά. Επιπλέον η διαχείριση του πλεονάσματος και δημοτικών πόρων γενικότερα υπάγεται σε κρατικούς κανόνες. Δεν μπορεί καμία δημοτική αρχή που σέβεται τον δήμο που υπηρετεί να μοιράζει χρήματα απλώς και μόνο επειδή υπάρχει πλεόνασμα. Η εκάστοτε δημοτική αρχή δηλώνει στον κρατικό μηχανισμό πως σκοπεύει να διαχειριστεί το πλεόνασμα και εν συνεχεία παίρνει το πράσινο φως. Θα ήταν καλό να γίνεται έρευνα προτού γίνουν καταγγελίες και δηλώσεις που θυμίζουν «Ρομπέν των Δασών».
Σε ότι δε αφορά τα δημοτικά τέλη, να σημειωθεί πως δεν έγινε αύξηση τους όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετεί των δήμο η υφιστάμενη δημοτική αρχή.
Τα δημοτικά τέλη που πληρώνει αυτή τη στιγμή οποιοσδήποτε συνδημότης μας είναι αυτά που θεσπίστηκαν επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, κι αυτό μας φέρνει στο επόμενο θέμα.

Περί… κληρονομιάς
Σχολή νοσηλευτικής, Βυζαντινό μουσείου, αλλαγή στο ύψος των οικοδομών. Αλήθεια αυτά κληροδότησε μόνον η προηγούμενη δημοτική αρχή;
Και το χρέος των 10 περίπου εκατομυρίων ευρώ, ο «κουτσός» βιολογικός καθαρισμός, το ελλειπές προσωπικό μιας και δεν προχώρησε σε προσλήψεις όταν αυτό επιτρεπόταν, ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός; Αυτά τι κληροδότημα είναι;
Δυστυχώς η αποποίηση κληρονομιάς δεν ήταν επιλογή για τον τωρινό δήμαρχο και τους συνεργάτες του.
Το βυζαντινό μουσείο είναι όντως ένα στολίδι για την πόλη μας. Να αναφερθεί πως το στολίδι αυτό τέθηκε σε λειτουργία από την τωρινή αρχή η οποία επίσης προχώρησε σε εργασίες κοντα στα 2.000.000 ευρώ για την αρχειοθέτηση και τις προθήκες του μουσείου. Για όσους έχουν επισκεφθεί ή εργασθεί σε ένα μουσείο είναι αυτονόητο πως για την σωστή του λειτουργία αυτές οι εργασίες είναι ζωτικής σημασίας. Εδώ ίσως να ήταν καλό να καρπωθούν άλλοι την οικοδόμηση και άλλοι την λειτουργία.


Η σχολή νοσηλευτικής έδωσε και δίνει μια τεράστια ανάσα στην τοπική κοινωνία του δήμου μας. Για τον λόγο αυτό δεν σταμάτησε ποτέ η δημοτική αρχή να πολεμά για να μείνει. Όπως και έγινε! Το ίδιο συνέβη και με άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως το ΙΚΑ, το Ειρηνοδικείο, το νοσοκομείο. Έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται μάχη ώστε παρά τις προσπάθειες κάποιων να γίνει ο δήμος Διδυμοτείχου χωριό να διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς του. Όλες αυτές οι υπηρεσίες και φορείς έμειναν στο Διδυμότειχο λόγω της δουλειάς και των πιέσεων της τωρινής αρχής. Άρα τα παράπονα που στοχεύουν;
Αλήθεια, που στοχεύουν; Διανύοντας μια προεκλογική περίοδο είναι απολύτως λογικό να γίνεται κριτική. Να γίνεται συζήτηση για το μέλλον και αναδρομή σε αυτά που έγιναν. Ναn γίνεται όμως και λόγος ή ειρωνικά σχόλια σε προσωπικό επίπεδο, γιατί;
Ο συνδυασμός «Δέσμευση ανάπτυξης» με επικεφαλής τον κ. Πατσουρίδη Παρασκευά, δεν θα μπει σε έναν πόλεμο με καταγγελίες και σχόλια σε προσωπικό επίπεδο, καλούμε όλους τους υποψηφίους και τους συνεργάτες τους να κάνουν το ίδιο. Ας επικεντρωθούμε στο προεκλογικό αγώνα μιλώντας με επιχειρήματα και ας αφήσουμε στην άκρη σχόλια περί ηλικίας, προσωπικού πόθεν έσχες και «ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ».
Ας γίνει όμως γνωστό προς πάσα κατεύθυνση πως η τακτική που ακολούθησε η παράταξη μας τα προηγούμενα χρόνια, αυτή δηλαδή της άρνησης απαντήσεων σε όσους προκαλούν, πλέον σταματά.
Με το ήθος και ύφος που μας χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, πλέον θα προχωρήσουμε σε απαντήσεις. Όπως μαχόμαστε για το καλό του Δήμου και την ανάπτυξη του, έτσι θα απαντούμε και σε όσους λασπολογούν, όποιοι κι αν είναι αυτοί.