Ελένη Ιντζεπελίδου: “Είμαστε νέοι στην ψυχή, στο μυαλό και στο πάθος για έναν καλύτερο δήμο Αλεξανδρούπολης”

Ελένη Ιντζεπελίδου: “Είμαστε νέοι στην ψυχή, στο μυαλό και στο πάθος για έναν καλύτερο δήμο Αλεξανδρούπολης”

Συνέντευξη στον Κώστα Πιτιακούδη


Έχει εμπειρία στα κοινά, τόσο απ’ την ανάμιξη της στα διοικητικά του Επιμελητηρίου Έβρου παλαιότερα, όσο και απ’ την θητεία της ως δημοτική σύμβουλος τα 5 τελευταία χρόνια, αλλά παράλληλα όλοι της αναγνωρίζουν διάθεση, πάθος, ανεξάντλητες δυνάμεις και αποφασιστικότητα για προσφορά στον τόπο της, λες και ασχολείται για πρώτη φορά.

Ο λόγος για την Ελένη Ιντζεπελίδου, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο στις επερχόμενες εκλογές της 26ης Μαίου στον δήμο Αλεξανδρούπολης, με την παράταξη “Δήμος για Όλους-Πρώτα Εσύ” και επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Ζαμπούκη. Εκλέχθηκε το 2014 με την παράταξη του νυν δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, αλλά δεν δίστασε πολλές φορές να επισημάνει, να αναδείξει, ακόμα και να στηλιτεύσει την ύπαρξη προβλημάτων που δεν προχωρούσε η λύση τους, αφού γνώμονας και μοναδικό της κριτήριο, ήταν να υπηρετήσει τον κόσμο που την εμπιστεύθηκε. Γι’ αυτό και ανεξαρτητοποιήθηκε και πλέον κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα, με ανθρώπους καινούργιους στην αυτοδιοίκηση, που λειτουργούν συλλογικά, ομαδικά, συνθέτουν απόψεις και δεν λειτουργούν αυταρχικά.

Γεννήθηκε το 1965 στην Αλεξανδρούπολη, όπου κατοικεί και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ευρύτερη περιοχή. Η επιχειρηματική της δραστηριότητα ξεκίνησε από τον τομέα του επισιτισμού και παροχής υπηρεσιών και συνεχίζεται σήμερα με επιτυχία στον τομέα της εμπορίας συστημάτων τεχνολογικού εξοπλισμού και της χαράξης σφραγίδων.  Έχει δύο κόρες, την Ξανθίππη και τη Βασιλεία.

Η κοινωνική της παρουσία και προσφορά είναι πολύπλευρη και εστιάζεται ιδιαίτερα στον τομέα του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Με έμφαση σε θέματα που αφορούν την εκκλησία, αλλά και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη και παραμένει Πρόεδρος του Πολιτιστικού & Λαογραφικού Συλλόγου Αγνάντιας “Άγιος Γεώργιος” από το 2006. Μάλιστα πέρυσι το καλοκαίρι μαζί με τους συνεργάτες της και τα μέλη του συγκεκριμένου συλλόγου, διοργάνωσαν με εκπληκτική επιτυχία την εκδήλωση “Γιορτή Θρακιώτικης Πίτας”, που συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου, δεκάδες συλλόγους και συμμετοχές και ανέδειξε την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο όχι μόνο στην Θράκη, αλλά και όλη την Ελλάδα.

Δραστήριο μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας της Αλεξανδρούπολης, το 2006 εκλέχτηκε από τους συναδέρφους της μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Έβρου, του οποίου υπήρξε παράλληλα και Υποψήφια Πρόεδρος. Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Φύλων και Αντιπρόεδρος του Πολυκοινωνικού Κέντρου.

“Στην παράταξη μας έχουμε επίκεντρο τον άνθρωπο”

Την συναντήσαμε και είχαμε μαζί της μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, τόσο για την απόφαση της να συστρατευθεί στην προσπάθεια του Γιάννη Ζαμπούκη και της παράταξης “Δήμος για Όλους-Πρώτα Εσύ” όσο και για την δική της παρουσία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της περιοχής μας.

Η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης Ελένη Ιντζεπελίδου, σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο Evros-news.gr και στον Κώστα Πιτιακούδη

-Εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος από το 2014 με την παράταξη του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, ανεξάρτητη πλέον μετά την αποχώρηση σου και υποψήφια με τον Γιάννη Ζαμπούκη και την παράταξη του «Δήμος για Όλους Πρώτα Εσύ».. Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν να πάρεις αυτές τις αποφάσεις Ελένη;

“Θέτω για άλλη μία φορά τον εαυτό μου στην κρίση των συνδημοτών μου, ως ενεργή πολίτης στα κοινά του δήμου μας και όχι μόνο. Χρόνια τώρα δραστηριοποιούμαι σε συλλογικότητες και κοινωνικούς χώρους. Για 13 χρόνια υπηρέτησα το θεσμό του Επιμελητήριου Έβρου και τα τελευταία 5 χρόνια ως δημοτική σύμβουλος. Επίσης είμαι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού  συλλόγου Άγιου Γεώργιου Αγνάντιας από το 2006. Έχω δώσει τις εξετάσεις μου στην κοινωνία του Δήμου μας και θεωρώ ότι έχω   αποκτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και έχω την ικανότητα , την θέληση και το όραμα να βοηθήσω ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής για τα παιδιά μας και  τις οικογένειές μας, μέσα από την νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει στις επερχόμενες εκλογές της 26  Μαίου”.

-Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να επιλέξεις τον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη;

“Η ενασχόληση μου με τα κοινά, με βοήθησε εμπειρικά να βλέπω τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ως ομπρέλα προστασίας των πολιτών. Θα πρέπει επομένως να λειτουργεί με γνώμονα την ποιότητα της ζωής των συνδημοτών μας.

Εντάχθηκα σε μία παράταξη που σχεδιάζει το πρόγραμμα της για τον διευρυμένο Δήμο μας, με επίκεντρο τον άνθρωπο που για εμένα είναι το Α και το Ω. Στο πρόσωπο του Γιάννη Ζαμπούκη βλέπω ένα νέο επιστήμονα, με ήθος και αρχές, καταξιωμένο στον επαγγελματικό του χώρο, με μεγάλες ικανότητες. Βλέπω έναν πολιτικό που λειτουργεί ήδη με δημοκρατικούς όρους στην παράταξη μας, καθώς αξιοποιεί όλα τα μέλη με τρόπο δημιουργικό και με  μεγάλο θετικό πρόσημο.

Μία παράταξη που αποτελείται από πολλούς νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν όρεξη και όραμα για τον τόπο τους. Δεν  θα μπορούσα να συνεργαστώ  και να ακολουθώ ανθρώπους που θέλουν να λέγονται πολιτικοί ηγέτες, όταν υποτιμούν το έργο, την ιστορία και την προσφορά των συνεργατών τους. Η ηγεσία δεν φαίνεται με  την αλαζονεία, τον αυταρχισμό και την υποτίμηση των  συνεργατών, αλλά με τις ευκαιρίες που δίνει ισάξια στους συνεργάτες του  ο πολιτικός ηγέτης, για να αποδείξουν τις δυνατότητες που έχουν”.

“Έχουμε έτοιμο συγκεκριμένο και άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο”

-Ποιες νομίζεις ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες σας, αν οι δημότες σας επιλέξουν να διοικήσετε τον δήμο Αλεξανδρούπολης την επόμενη τετραετία;

“Βιώνουμε μία βαθιά οικονομική κρίση από το 2009. Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες στο δήμο της Αλεξανδρούπολης, καθημερινά απειλούνται με λουκέτο, με την κρίση να είναι σε εξέλιξη. Ο Δήμος σαν αυτοδιοικητική δομή και κυρίως τώρα με το νόμο του “Κλεισθένη”, έχει μεγάλες δυνατότητες να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση του επιχειρηματικού χώρου της Αλεξανδρούπολης και της αγοράς. Με πολιτική βούληση, πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου, δίνοντας στους επαγγελματίες του χώρου  την ευκαιρία για θερμοκηπιακές  καλλιέργειες.

Η αξιοποίηση των Ιαματικών πηγών της Τραϊανούπολης,  στοχεύοντας στην προσέλκυση ιατρικού τουρισμού και δίνοντας την ευκαιρία στους νέους της περιοχής να απασχοληθούν επαγγελματικά και έτσι να συμβάλλει ο Δήμος ουσιαστικά και στην μείωση της ανεργίας. Επίσης θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στοχευμένα τον αθλητικό τουρισμό μας και θα πρέπει ισότιμα να ενισχύσουμε με αθλητικά κέντρα την Τραϊανούπολη και τις Φέρες.

Με διαφάνεια , αξιοκρατία και σωστό προγραμματισμό, θα επιδιώξουμε την στήριξη του  Πρωτογενούς τομέα παραγωγής, την οργάνωση  δημοτικών επιχειρήσεων με αξιοκρατία στο προσωπικό, με σύστημα διοίκησης μέσω στόχων και αξιολογήσεων. Αξιοποιούμε το σχεδιασμό της γαλάζιας οικονομίας και της κυκλικής οικονομίας, για να δημιουργήσουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλο το Δήμο της Αλεξανδρούπολης. Δεσμευόμαστε προς τους δημότες, ότι θα μιλήσουμε μόνο για αυτά που μπορούμε να κάνουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Δεσμευόμαστε ότι πέντε μήνες πριν το τέλος της θητείας μας, δεν θα κάνουμε την πόλη εργοτάξιο για να παραπλανήσουμε με ψεύτικες υποσχέσεις τους συνδημότες μας, αντιθέτως από την πρώτη ημέρα θα επιδιώξουμε να καλύψουμε τα κενά σε όλο τον διευρυμένο Δήμο, τον οποίο έχει εγκαταλείψει η σημερινή δημοτική αρχή.

“Ο κόσμος αναγνωρίζει την ειλικρίνεια μου

και γι’ αυτό με έχει εμπιστευθεί πολλές φορές”

-Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν δίστασες να λες την γνώμη σου και να διαφωνείς για αρκετά ζητήματα, αλλά και να αναδεικνύεις προβλήματα που δεν λύνονταν, αν και ήσουν δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας. Αυτό βλέπεις μιλώντας με τον κόσμο να στο αναγνωρίζει;

“Ανέφερα και προηγούμενα, ότι ο κόσμος με έχει εμπιστευτεί σε πολλαπλές εκλόγιμες θέσεις και σε διάφορους φορείς. Από πολιτιστικούς συλλόγους, μέχρι Επιμελητήριο Έβρου και αυτό που μου τονίζουν όλοι, είναι ότι το βασικό στοιχείο που εμπνέει εμπιστοσύνη είναι η ειλικρίνειά μου. Δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι κάτι διαφορετικό από τον αληθινό εαυτό μου. Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των συμπολιτών, δεν είναι ένας ρόλος ηθοποιίας. Είναι ένας ρόλος ευθύνης!! Δεν παίζεις θέατρο, αφοσιώνεσαι στο όραμα για το κοινό καλό. Για να αλλάξει η γειτονιά, να αλλάξει ο οικισμός, να αλλάξει συνολικά η πόλη, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον σαν γονείς, σαν οικογένεια, σαν Δήμος”.

-Συνδυάζεις την εμπειρία της θητείας σου στο δημοτικό συμβούλιο, με έναν… νεανικό ενθουσιασμό για προσφορά στον δήμο, όπως επισημαίνουν όσοι σε γνωρίζουν. Πιστεύεις ότι θα μπορούσες να προσφέρεις πολύ περισσότερα, αλλά δεν σου δόθηκαν οι ευκαιρίες να αξιοποιήσεις τις γνώσεις σου σε αρκετά θέματα;

“Είναι μία δύσκολη περίπτωση να μιλήσει κάποιος για τον εαυτό του. Είναι σημαντικό όπως  και εσείς το αναφέρετε, ότι οι συμπολίτες μου εντοπίζουν το νεανικό ενθουσιασμό για την προσφορά μου στο Δήμο. Είναι όμως και μία αλήθεια την οποία πρέπει να αποδεχθούμε και η οποία ήταν ο οδηγός για τις αποφάσεις μου. Επίσης, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκα σαν άτομο και σαν προσωπικότητα, αλλά με υποτίμησαν κιόλας. Θα επαναλάβω λοιπόν, ότι όταν υποτιμάς έναν εκλεγμένο σε κάποια θέση, υποτιμάς ταυτόχρονα και αυτούς που τον ψήφισαν.

Όποιο έργο μου ανατέθηκε, το έφερα σε πέρας. Ότι μου ζητήθηκε, ανταποκρίθηκα. Στο μόνο που δεν ανταποκρίθηκα ,γιατί δεν είναι του χαρακτήρα μου να το κάνω, είναι να γίνω μέλος στο «παρεάκι». Για το λόγο αυτό δεν μου δόθηκαν άλλες ευκαιρίες, για το λόγο αυτό προσπάθησαν κάποιοι ακόμα και να με συκοφαντήσουν. Όμως στην πολιτική αυτό που κερδίζει είναι η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Αυτή ήταν η στάση μου μέχρι τώρα και είναι η δέσμευσή μου όσο καιρό θα ζητάω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών”.

Με την πολύ καλή της φίλη, την συμπατριώτισσα μας κορυφαία συνθέτρια και βιρτουόζο του ακορντεόν, την Σαμοθρακίτισσα Ζωή Τηγανούρια, στην περσινή “Γιορτή Θρακιώτικης Πίτας”

-Διοργάνωσες πέρυσι μια εκδήλωση, της Γιορτή Πίτας, με τεράστια επιτυχία σε όλους τους τομείς. Συγκέντρωσε πολύ κόσμο και έδειξε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να γίνουν διαφορετικά πράγματα, που θα προβάλλουν την πόλη και τον δήμο, προσελκύοντας επισκέπτες. Που νομίζεις πως θα μπορούσες να προσφέρεις ακόμα περισσότερα;

“Η εκδήλωση της γιορτής της πίτας, ξεκίνησε από την θέληση μας να διατηρήσουμε την παράδοση και να διασώσουμε ένα μέρος της λαογραφίας της περιοχής που έχει να κάνει με την περίφημη θρακιώτικη πίτα. Η επιτυχία δεν είναι μόνο δική μου.Η επιτυχία είναι μιας ομάδας γυναικών, ενός συλλόγου, ενός οικισμού. Η επιτυχία λοιπόν είναι η ομαδική προσπάθεια, γιατί συνεργαστήκαμε για ένα κοινό σκοπό. Για να προβάλλουμε κάτι το διαφορετικό και να διασώσουμε μία ιστορική μνήμη.

Δεν είναι θέμα που θα μπορούσα να προσφέρω περισσότερο. Είναι μία αρμοδιότητα του επικεφαλής της παράταξης και αυριανού Δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη, να αξιοποιήσει τους συμβούλους του όπως και όπου θεωρεί χρήσιμο για τους δημότες. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του και στην ικανότητα διοίκησης που έχει. Αυτό που θέλω εγώ να δηλώσω, είναι η θέληση και η βούληση να συνεργαστούμε με τους δημότες .Ο “Δήμος για όλους Πρώτα εσύ”, να γίνει πράξη και να προβάλουμε στοιχεία της περιοχής μας, της λαογραφίας μας που διαμορφώνουν ένα διαφορετικό προφίλ και μία σημαντική αιτία για να μας γνωρίσει η Ελλάδα και ο υπόλοιπος κόσμος.

“Η καθημερινότητα είναι το

σημαντικότερο πρόβλημα”

-Ποια είναι κατά σειρά σοβαρότητας τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν από την παράταξη σας, αν σας εμπιστευθούν οι πολίτες;

“Θεωρώ ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η καθαριότητα. Έχουμε βάλει στόχο να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να γίνει η πόλη μας τόσο καθαρή και περιποιημένη, ώστε να διεκδικήσουμε μία θέση ως τις πιο καθαρές πόλεις της Ευρώπης!! Παρά του ότι υπάρχουν πολλές νομοθετικές διατάξεις για την απορρόφηση κονδυλίων, για την αγορά αυτοκινήτων και μηχανολογικού εξοπλισμού, για την οργάνωση και  στήριξη της υπηρεσίας καθαριότητας, δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα και ευτυχώς μας έχει διασώσει μία δωρεά του αγωγού TAP. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι του Δήμου στην καθαριότητα, να αισθάνονται ότι έχουν την δύναμη και την δυνατότητα να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Γιατί μέχρι τώρα κάνουν τη δουλειά τους μόνο με το μεράκι τους και με την προσωπική τους πρωτοβουλία.

Θεωρώ επίσης ότι το δεύτερο στοιχείο που θα πρέπει να δούμε ως αυριανή δημοτική αρχή, είναι  να φτιάξουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή του Δήμου της Αλεξανδρούπολης. Αυτό που θεωρητικά λέγεται επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης. Να ξεκινήσουμε από τον οικισμό και να πάμε στη γειτονιά. Να ψάξουμε να βρούμε λύσεις για νέες θέσεις εργασίας. Να αξιοποιήσουμε την παραλία μας, να αξιοποιήσουμε το τεράστιο τουριστικό προϊόν που υπάρχει στην περιοχή, να αξιοποιήσουμε τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα που τους έχουν εγκαταλείψει. Για όλα αυτά μπορούμε να βρούμε χρηματοδοτήσεις και συνέργειες .Γιατί το ξαναλέω, υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο πλέον το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε με μεγάλη ευελιξία, αρκεί να υπάρχει όραμα, πολιτική βούληση και συνεργασία όλων των ενεργών πολιτών στο Δήμο της Αλεξανδρούπολης”.

-Γιατί ο κόσμος να επιλέξει την παράταξη του Γιάννη Ζαμπούκη και να ψηφίσει την  Ελένη Ιντζεπελίδου;

“Ειλικρινά το πρώτο πράγμα που με ενδιαφέρει, είναι η επιτυχία της παράταξης. Είναι η επιτυχία του Γιάννη Ζαμπούκη. Γιατί στο πρόσωπό του, όπως  προανέφερα, βρήκα εμπιστοσύνη, βρήκα την συνεργασία, βρήκα αναγνώριση. Βεβαίως και θα ήθελα να είμαι μία από τις πρώτες επιλογές των πολιτών.  Γιατί χωρίς τη στήριξή τους και εννοώ τη στήριξή τους με το σταυρό προτίμησης, δεν εκλέγεται σύμβουλος κάποιος, αυτή είναι η αλήθεια. Όμως οι συμπολίτες μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί το ψηφοδέλτιο του Γιάννη του Ζαμπούκη έ,χει πάρα πολλούς αξιόλογους συνοδοιπόρους και είναι δύσκολη επιλογή. Είμαι ένα δοκιμασμένο άτομο, ένα άτομο που έχει αποδείξει την αφοσίωση και την δέσμευση στην στήριξη των δημοτών και την  υλοποίηση των δεσμεύσεων της

-Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 26 Μαίου. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις στους πολίτες ολόκληρου του δήμου Αλεξανδρούπολης;

“Ψηφίζουμε “Δήμος για όλους Πρώτα εσύ”.

Έχουμε σχέδιο, έχουμε άποψη, έχουμε νέους επιστήμονες, νέους στην ψυχή και στο μυαλό. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι σε ένα κοινό στόχο. Να δώσουμε αυτό το δήμο ξανά στους δημότες.

Θα το κάνουμε πράξη γιατί μας έχουν κουράσει τα λόγια.

Μας έχουν κουράσει οι ανούσιες πράξεις ,

Μας έχει κουράσει  μία δημοτική παράταξη, που δεν υλοποιεί ούτε καν το πρόγραμμά της.

Ο Δήμος στα χέρια του δημότη είναι στόχος μας και όραμα μας.

Το πιστεύουμε, το εννοούμε θα το κάνουμε ΠΡΑΞΗ!!”