Χαρίκλεια Λιθοξόου: Η εκπαιδευτικός με πολύχρονη προσφορά στην φροντίδα των ζώων, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης

Χαρίκλεια Λιθοξόου: Η εκπαιδευτικός με πολύχρονη προσφορά στην φροντίδα των ζώων, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης

Μια εκπαιδευτικός με πολύχρονη προσφορά στα παιδιά αλλά και στην φροντίδα των ζώων, η Χαρίκλεια Λιθοξόου, είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, με την παράταξη “Δήμος για Όλους- Πρώτα Εσύ” και επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Ζαμπούκη.

Η Χαρά όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1975. Τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής της έζησε στην Λέρο και τα επόμενα δώδεκα χρόνια σε ένα άλλο νησί, αυτό του νομού μας, την πανέμορφη Σαμοθράκη. Έχοντας ζήσει σε ακριτικά νησιά, κατανόησε από νεαρή ηλικία την ανάγκη για υγεία, εκπαίδευση και ομαδικότητα.

Σε ηλικία 15 χρονών η οικογένεια της μετακόμισε στην Αλεξανδρούπολη, όπου και φοίτησε στο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης. Σπούδασε στο τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφού ήταν και η σχολή της 1ης προτίμησης της, γιατί αγαπάει τα μαθηματικά. Άνθρωπος με θετική σκέψη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, πιστεύει πολύ στην δύναμη της εκπαίδευσης και της μόρφωσης.

Παράλληλα, από τα φοιτητικά της χρόνια συμμετείχε ενεργά σε εθελοντικές δράσεις και συγκεκριμένα σε πρόγραμμα συντροφιάς- δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με σύνδρομο DOWN. Κοντά στα παιδιά άλλωστε βρίσκεται από την πρώτη στιγμή της καριέρας της και μοιράζεται την αγωνία τους για την πρόοδό τους και την ένταξή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Είναι παντρεμένη, μιλάει αγγλικά και εργάζεται για περίπου 20 χρόνια ως μαθηματικός σε φροντιστήρια, αλλά και παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά που προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επίσης εργάστηκε και σε Ενισχυτική Διδασκαλία ή Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη σε σχολεία της Αλεξανδρούπολης και των Φερών.

Ασχολείται με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Η θέληση της να προσφέρει στα παιδιά, την έκανε να παρακολουθήσει Επιμορφωτικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα με αντικείμενο: « Δυσλεξία και Εκπαίδευση Προσεγγίσεις και Τεχνικές Αντιμετώπισης” και «Σύνδρομο DOWN». Δεν αρκέστηκε όμως μόνο σε αυτά και τώρα παρακολουθεί το: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών – Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Οι εμπειρίες της είναι ήδη σημαντικές στα εκπαιδευτικά θέματα και πιστεύει πως:

“Με απασχολούν ιδιαίτερα οι ελλείψεις στο σύστημα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με όλες τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι γονείς. Ο ρόλος του ιδιώτη εκπαιδευτικού είναι διττός, γιατί χρειάζεται να αποτελεί υπόδειγμα για τα παιδιά, αλλά και το απαραίτητο στήριγμα για τις γνώσεις που πρέπει να κατακτήσουν σε ένα ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα.

Μετά από χρόνια εμπειρίας διαπίστωσα την ανάγκη για νέους εξελιγμένους τρόπους διδασκαλίας μέσω της ειδικής αγωγής. Σε ένα σύστημα παιδείας με συνεχείς αλλαγές δεν θα μπορούσα να μείνω στάσιμη και παθητική, αλλά με πάθος να προσφέρω ό,τι πιο νεωτερικό έχει να προσφέρει η επιστήμη της ειδικής αγωγής”.

Η αγάπη της και η φροντίδα των ζώων

Η Χαρά Λιθοξόου είναι γνωστό ότι εκτός από την αγάπη και την αφοσίωση στην εκπαίδευση των παιδιών, αγαπάει και ασχολείται με την φροντίδα των ζώων. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής της, η αγάπη και το ενδιαφέρον για τα ζώα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει για το συγκεκριμένο θέμα στις συζητήσεις με φίλους της:

“Η φροντίδα και η προστασία τους είναι για μένα σημαντική υπόθεση. Η φιλοζωία για μένα δεν είναι υποχρέωση αλλά ανάγκη και τρόπος ζωής. Οφείλουμε να προστατεύουμε τα ζώα και γενικότερα το περιβάλλον γιατί είναι μέρος της δημιουργίας την οποία ο άνθρωπος πρέπει να υπηρετεί”.

Η Χαρά Λιθοξόου συμμετέχει και στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και ως Πόντια στην καταγωγή συμμετείχε στα χορευτικά (ο χορός είναι ένα από τα χόμπι της) του Συλλόγου Ποντίου “ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ” Αλεξανδρούπολης.

Όλες αυτές τις εμπειρίες της, την ευαισθησία και την θέληση για προσφορά, αποφάσισε να τις διοχετεύσει και με ενεργοποίηση της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό και είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, στην πόλη και τον δήμο που γεννήθηκε, ζει και εργάζεται. Επέλεξε τον συνδυασμό “Δήμος για Όλους Πρώτα Εσύ” με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Ζαμπούκη και ελπίζει πως με την στήριξη των συμπολιτών της και φυσικά την ψήφο τους, θα μπορέσει να προσφέρει και σε καινούργιους τομείς δραστηριότητας.