Επίσκεψη του προεδρείου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Β. Έβρου στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό

Επίσκεψη του προεδρείου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Β. Έβρου στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό

Την Παρασκευή 10/5/19 η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Β. Έβρου «Μαζί για Ζωή» Ευανθία Ορφανού και η Γραμματέας Παρασκευή Παπαδοπούλου, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας Aνδρέα Ξανθό στο γραφείο του στο Υπουργείο.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης παιδίατρος Δρ. Δημήτρης Αδαμίδης. Η συνάντηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα και διήρκεσε μία ώρα. Ο Υπουργός άκουσε με προσοχή τα αιτήματα του Συλλόγου και του κου Διοικητή και παρέθεσε σειρά απαντήσεων, πάντα με ενδιαφέρον.

Συνοπτικά, συζητήθηκαν:

1. Προβλήματα μονάδας Χημειοθεραπείας (ΧΜΘ) στο ΠΓΝ λόγω έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών. Ο Διοικητής ενημέρωσε ότι αναμένεται στο τέλος του 2019 η επιστροφή ενός επιμελητή που βρίσκεται με άδεια στο εξωτερικό και ότι σχεδιάζεται η κάλυψη των εφημεριών σε συνεργασία με τις παθολογικές κλινικές. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εγκρίνει την πρόσληψη επικουρικού ιατρού εφ’ όσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον.

2. Μονάδα Ακτινοθεραπείας ΠΓΝ η οποία έχει μεγάλη λίστα αναμονής: προτάθηκε η λύση της λειτουργίας απογευματινών ιατρείων (σε εξωτερική βάση), αφού εξετασθεί το κοστολόγιο του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωσή τους. 3. Εγκατάσταση Ποζιτρονικού Τομογράφου (PET-CT) στο ΠΓΝ: ανακοινώθηκε ότι έχει ήδη υπογραφεί συμβόλαιο δωρεάς του από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση σε ένα χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του.

4. Εγκατάσταση Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής ΠΓΝΑ: αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί η τελική έγκριση από το ΚΕΣΥ και να ανοίξει σύντομα (μετά το καλοκαίρι), με οκτώ (8) κλίνες. Θα προκηρυχθούν θέσεις για επιπλέον μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό χειρουργείου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής παραπάνω χειρουργείων Πλαστικής. Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι το ενδεχόμενο απογευματινών χειρουργείων χωρίς χρέωση των ασθενών εξετάζεται.

5. Μονάδα Νεφρού ΓΝ Διδ/χου: Προσελήφθη ένας νεφρολόγος, εξοπλίστηκε με νέα μηχανήματα από το Γ.Ν. Κομοτηνής και έχει εγκριθεί η πρόσληψη επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να λειτουργήσει και 3η βάρδια αιμοκάθαρσης στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, για να εξυπηρετούνται περισσότεροι νεφροπαθείς.

6. Ευρεία συζήτηση έγινε για την ουσιαστική ανωτατοποίηση του ΤΕΙ Διδ/χου: υπογραμμίστηκε η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού ΔΕΠ και η ανάπτυξη δομών από τους Δήμους που θα διευκολύνουν τη διαμονή των φοιτητών (Φοιτητική Εστία) και την επαγγελματική απορρόφηση των αποφοίτων Νοσηλευτικής σε δομές όπως γηροκομείο, κατ’ οίκον νοσηλεία κ.α.

7. Ο Υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη παροχής κινήτρων σε νέους Ιατρούς για τα Νοσοκομεία του Έβρου, κήρυξη των θέσεων των οποίων η προκήρυξη βγαίνει άκαρπη ως άγονες.

8. Θα γίνει προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα της συνταγογράφησης παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στους καρκινοπαθείς του Νομού, ιδίως του Β. ΄Εβρου, λόγω των πολύ μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων.

9. Ο Υπουργός επεσήμανε ότι το πλεονάζον νοσηλευτικό προσωπικό του Κ.Υ. Ορεστιάδας (λόγω συνυπηρετήσεων στρατιωτικών) θα πρέπει να απασχοληθεί σε πρόγραμμα νοσηλείας κατ’ οίκον.

Όλα τα ανωτέρω συζητήθηκαν διεξοδικά, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών. Ο Υπουργός εξέφρασε το θαυμασμό του για τον αγώνα μας παρά τις όποιες αντιξοότητες και μας διαβεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράστασή του, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.

Από την πλευρά μας, ευχαριστούμε αφενός τον κο Υπουργό που μας διέθεσε τον πολύτιμο χρόνο του, και αφετέρου τον κο Διοικητή του ΠΓΝΑ για τη αρωγή και τη συνεργασία του. Θεωρούμε ότι η συνάντηση υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη και οι καρποί της θα γίνουν ορατοί στο άμεσο, αλλά και απώτερο μέλλον.

Ευανθία Ορφανού

Πρόεδρος Δ.Σ.