ΑΑΔΕ: Επιχείρηση «Red Dragon» κατά της φοροδιαφυγής στα κινέζικα ρούχα και στην Αλεξανδρούπολη

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση «Red Dragon» κατά της φοροδιαφυγής στα κινέζικα ρούχα και στην Αλεξανδρούπολη

-Κάνανε τον “Κινέζο” με τις αποδείξεις οι… Κινέζοι

Από «μαιμού» εταιρίες και μεταβιβάσεις επιχειρήσεων, μέχρι και λογισμικό για να εκδίδουν «μαϊμού αποδείξεις» αποκάλυψαν οι ταυτόχρονοι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η Αλεξανδρούπολη.

Το όργιο φοροδιαφυγής αποκαλύπτεται την ώρα που σε όλον τον πλανήτη μαίνεται ένας διεθνής εμπορικός πόλεμος για την τεράστια διείσδυση του κινεζικού εμπορίου. Η πανελλαδική επιχείρηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα αστικά κέντρα της χώρας έχει το κωδικό όνομα «Κόκκινος Δράκος» και εστιάζει σε επιχειρήσεις εμπορίας ενδυμάτων μαζικής κατανάλωσης κυρίως κινεζικής προέλευσης, τα οποία διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές, τις οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι νομοταγείς επιχειρήσεις του ιδίου κλάδου.

Οι έλεγχοι έγιναν ταυτόχρονα στην Αθήνα, τη  Θεσσαλονίκη, τη Λαμία, την Αλεξανδρούπολη, την Πάτρα, την Κόρινθο, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο και τη Ρόδο.  

Για την επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων  χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια ανάλυσης κινδύνου,  στα οποία – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνονταν η σχετικά χαμηλή δηλούμενη κερδοφορία και η χαμηλή απόδοση Φ.Π.Α.

Χαρακτηριστικά, από τους συνολικά 140 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους, που έγιναν σε μία μόνο μέρα, προέκυψαν:

·   Σωρεία παραβάσεων για μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων λιανικής από ενενήντα τρεις επιχειρήσεις. Η παραβατικότητα  ξεπέρασε το 66%, καθώς δύο στις τρεις επιχειρήσεις απέφευγαν την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Σε μία, μάλιστα, περίπτωση υπήρξε και παρεμπόδιση του ελέγχου.


·   Μία περίπτωση με ενδείξεις παραποιημένου λογισμικού έκδοσης φορολογικών στοιχείων.
·   Μία περίπτωση, όπου κατασχέθηκαν ψηφιακά αρχεία, καθώς – κατά τη διενέργεια του ελέγχου – διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση εξέδιδε αποδείξεις μόνο για τις συναλλαγές, που γίνονταν μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.
·   Τρεις περιπτώσεις, όπου επιχειρήσεις είχαν κάνει πρόσφατα έναρξη εργασιών, με έδρα, όπου λειτουργούσαν αντίστοιχες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο οι τελευταίες να έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών και χωρίς να αποδεικνύεται με νόμιμα παραστατικά ο τρόπος μεταβίβασης των εμπορευμάτων τους στις νεοϊδρυθείσες.

Η επιχείρηση συνεχίζεται, όπως και η περαιτέρω έρευνα των παραπάνω επιχειρήσεων.

Πηγή: newmoney.gr

Να θυμίσουμε ότι και στο παρελθόν, επί Προεδρίας Κώστα Χατζημιχαήλ στον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, είχαν “σφραγιστεί” δυο κινέζικα καταστήματα για 1 μήνα, μετά από επιχείρηση που κράτησε δύο μήνες από τους τότε “ράμπο” του ΣΔΟΕ. Αλλά φαίνεται ότι το κακό συνεχίζεται και οι ιδιοκτήτες των κινέζικων καταστημάτων συνεχίζουν τις παραβάσεις και στην Αλεξανδρούπολη.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*