Δημοσχάκης: Αδικία για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και κυβερνητικό φιάσκο στο θέμα των βιολογικών καλλιεργειών

Δημοσχάκης: Αδικία για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και κυβερνητικό φιάσκο στο θέμα των βιολογικών καλλιεργειών

Στο φιάσκο με το πρόγραμμα των βιολογικών καλλιεργειών και στην αδικία που υπέστη η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης στο θέμα των πιστώσεων, που είχε ως αποτέλεσμα τις λιγοστές εγκρίσεις, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, στη χθεσινή συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης, Β.Κόκκαλης, που απάντησε, θέλησε να «χρυσώσει το χάπι» υποστηρίζοντας ότι η ΠΑΜΘ πήρε πολλά λεφτά στην πρώτη πρόσκληση για τις βιολογικές καλλιέργειες και δικαιολόγησε τις λιγοστές εγκρίσεις στη δεύτερη πρόσκληση στα κριτήρια που ακολουθήθηκαν.

Ο Βουλευτής τόνισε από την μεριά του ότι:

  • Το ΥπΑΑΤ πίστωσε για τις βιολογικές καλλιέργειες περίπου 5,9 εκ.€ στην ΠΑΜΘ η οποία διαθέτει το 11,30% των γεωργικών εκτάσεων όλης της χώρας.
  • Εξαιρέθηκαν χωρίς αιτία από τις καλλιέργειες το βαμβάκι, η Ακτινιδιά, η Ροδιά, τα Πυρηνόκαρπα , ο Ηλίανθος, τα Μηλοειδή, τα Αρωματικά-Φαρμακευτικά, που παράγονται – αναπτύσσονται ιδιαίτερα στην Περιφέρεια και στον Έβρο.

Σε όλη τη χώρα κατατέθηκαν 37.826 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 3.677,  δηλαδή το 9,5% συνολικά.

  • Στην ΠΑΜΘ κατατέθηκαν 4.775 αιτήσεις και εγκρίθηκαν μόλις 119 και στις δύο δράσεις, δηλαδή 2,5% συνολικά.
  • Πιο τραγική ακόμα είναι η κατάσταση στον Έβρο, όπου κατατέθηκαν 1.500 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 20 δηλ 1% περίπου συνολικά !
  • Στον Β. Έβρο δεν εγκρίθηκε καμία δηλ 0%
  • Ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, λίγο πριν το Πάσχα στο Βελβεντό Κοζάνης έταξε διπλασιασμό του προϋπολογισμού για τις βιολογικές καλλιέργειες για τη Δ.Μακεδονία.
  • Ο Υφυπουργός τεχνηέντως εμπλέκει την πρώτη πρόσκληση για τις βιολογικές καλλιέργειες, που αφορά αυτούς που είχαν εγκριθεί κατά τα παρελθόντα έτη, με τη δεύτερη πρόσκληση, όπου μοιράστηκαν ανισομερώς τα ποσά στην Χώρα !
  • Η ΠΑΜΘ έχει καταθέσει από 3/1/19 έγγραφο με στοιχεία που δικαιολογούν γιατί πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα για τις βιολογικές καλλιέργειες, με το οποίο δεν ασχολήθηκε το ΥπΑΑΤ & δεν άκουσε την αιτιολογημένη κραυγή αγωνίας της !!!
  • Υπάρχουν 30 βαμβακοκαλλιεργητές στον Έβρο & 200 περίπου στη Χώρα , που έχουν μηδαμινή έως μηδενική απόδοση, οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
  • Το ΥπΑΑΤ πρέπει να βρει λύσεις για την απώλεια εισοδήματος σε ό,τι αφορά τα σιτηρά και το βαμβάκι, όπου υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή….

Δείτε το video της συζήτησης σε αυτό το link https://www.youtube.com/watch?v=2_yn0q7o3Aw&t=

Διαβάστε αναλυτικά τη συζήτηση

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πράγματι, κύριε Πρόεδρε, οι βιολογικές καλλιέργειες της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στον προγραμματισμό είναι ένα πραγματικό Βατερλώ. Αποφασίσατε τη διάθεση στις δεκατρείς περιφέρειες των 120 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 5,9 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 4,9% στο συνολικό ποσοστό των πιστώσεων. Αδικήσατε κατάφορα μια περιφέρεια η οποία διαθέτει το 11,5% της καλλιεργήσιμης γης στην επικράτειά μας. Εξαιρέσατε, επίσης, χωρίς αιτία από τις καλλιέργειές μας το βαμβάκι, τη ροδιά, τα πυρηνόκαρπα, την ακτινιδιά, τον ηλίανθο, τα μηλοειδή και τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά. Ως γνωστόν, όλα αυτά αναπτύσσονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ιδιαίτερα στον Έβρο. Φυσικά δεν ξεχάσατε τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια, τις ελιές, τα ψυχανθή φυτά. Είναι τυχαίο; Θα ήθελα όμως και μια αιτιολόγηση, κύριε Υφυπουργέ, πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Σας το επεσήμανα στην γραπτή ερώτηση που κατέθεσα στις 27 Φεβρουαρίου την οποία συνυπέγραψαν οι συνάδελφοί μου, ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης από τη Δράμα και ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Καβάλα. Φυσικά, όπως πάντα, δεν απάντησε ο Υπουργός, περιφρονώντας για μία ακόμα φορά η Κυβέρνησή σας διά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.

Κύριε Υφυπουργέ, σε όλη τη χώρα κατατέθηκαν τριάντα εφτά χιλιάδες οκτακόσιες είκοσι έξι αιτήσεις. Εγκρίνατε τρεις χιλιάδες εξακόσιες εβδομήντα εφτά απ’ αυτές. Δηλαδή το ποσοστό είναι 9,5% πανελλαδικά. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατατέθηκαν τέσσερις χιλιάδες εφτακόσιες εβδομήντα πέντε αιτήσεις. Εγκρίνατε, κύριε Πρόεδρε, τις εκατόν δέκα εννιά και στις δύο δράσεις. Δηλαδή, 2,5% συνολικά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα 9,5%. Επίσης, στον Έβρο κατατέθηκαν χίλιες πεντακόσιες αιτήσεις και εγκρίνατε τις είκοσι. Δηλαδή, κοντά στο 1%. Σε όλη τη χώρα 9,5%, στον Έβρο 1%.

Θέλετε να ακούσετε πόσες εγκρίνατε στον Βόρειο Έβρο που ο κάμπος του αποτελεί πηγή πλούτου στη χώρα μας; Καμία. Κύριε Υφυπουργέ, καμία! Εκτός αν στον χάρτη σας φαίνεται ότι ο Βόρειος Έβρος δεν είναι στην ελληνική επικράτεια. Δηλώνω ότι μετά τον κάμπο της Λάρισας η πλέον καλλιεργούμενη και παραγωγική περιοχή είναι η πεδιάδα του Έβρου, κάτι που ξέρετε κι εσείς καλά, γιατί κατάγεστε από τη Λάρισα.

Καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής δύο πίνακες όχι για να μελετηθούν, αλλά για να αναγνωστούν. Αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της αδικίας. Ανισοτιμία παντού. Γι’ αυτό διαμαρτύρομαι έντονα εδώ στην Ολομέλεια, απέναντι στον Υφυπουργό και απέναντι στο Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων. Είπατε ότι θα αυξήσετε το αρχικό ποσό, διότι τώρα καταλάβατε και θυμηθήκατε ότι έχετε εκλογές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Δημοσχάκη, δεν μπορώ να σας αφήσω άλλο. Κλείστε, παρακαλώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε. Κλείνω.

Επίσης, μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί το Υπουργείο απέτυχε παταγωδώς σε ένα μείζον θέμα το οποίο βάζει τα θεμέλια για την επόμενη πενταετία στο θέμα των βιολογικών καλλιεργειών; Ό,τι αποφασίσετε, αυτό θα εφαρμοστεί και από την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, είκοσι μία μαθήτριες και μαθητές και ένας συνοδός εκπαιδευτικός από το 4ο δημοτικό Σχολείο Αλίμου.

Η Βουλή σάς καλωσορίζει, παιδιά.

(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες)

Κύριε Κυριαζίδη, έχετε τον λόγο να αναπτύξετε την ερώτησή σας, με μια ανοχή και για εσάς.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ειλικρινά δεν περίμενα ότι σήμερα θα υπάρξει απάντηση για ένα τεράστιο πρόβλημα που βασανίζει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ειδικότερα τον Νομό μου που κατ’ εξοχήν είναι αγροτοκτηνοτροφικός. Προφανώς κάτι ήθελε να μας πει ο παρών Υπουργός.

Πριν ξεκινήσω την ανάπτυξη θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, απευθυνόμενος προς εσάς, προς τον παρόντα Υπουργό και μέλος της Κυβέρνησης, να απευθύνω μια έκκληση για διασφάλιση μιας ομαλής εκλογικής περιόδου, διότι βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά. Θα έκανα και μια ιδιαίτερη έκκληση για μια ομαλή εκλογική διαδικασία σε κάθε επίπεδο, κύριε Υπουργέ.

Πέντε μήνες πέρασαν, κύριε Υπουργέ, προκειμένου να έχω μια απάντηση. Αρχικά ήταν γραπτή. Σήμερα έρχεστε εδώ, θα έλεγα, αιφνιδιαστικά. Προφανώς θέλατε να ανακοινώσετε αυτά τα επιπλέον 80 εκατομμύρια που προστίθενται σε ένα ζήτημα που αφορά στις βιολογικές καλλιέργειες της χώρας. Για όλη την Ελλάδα 120 εκατομμύρια για το πρόγραμμα 11.1. Θα πω στη συνέχεια και για το 11.2. Κατανέμετε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη περίπου 6 εκατομμύρια, 4,9% της διαθέσιμης πίστωσης.

Τουναντίον, βλέπουμε αναλογικά σε άλλες περιφέρειες της χώρας ότι τα ποσά που κατανέμετε είναι διπλάσια ή τριπλάσια. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί γίνεται αυτό. Βλέπουμε πράγματι ότι στη Στερεά Ελλάδα προφανώς ο κ. Αποστόλου μελέτησε κανονικά το πρόγραμμα, προκειμένου να διασφαλίσει την περιφέρειά του, όπως και στην Πελοπόννησο. Δεν καταφέρομαι κατά των εκεί καλλιεργητών, αλλά βλέπουμε αυτή την αδικία και τη διάσταση του ζητήματος.

Κύριε Υπουργέ, υπήρχαν δύο εκκλήσεις από τον Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την περιφέρεια εννοώ, από πλευράς του περιφερειάρχη. Τον Γενάρη σάς έκανε έκκληση γι’ αυτήν την μη ορθή κατανομή, για το άδικο και χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση και παρά τις εκκλήσεις, τις προειδοποιήσεις, προχωρήσατε σε αυτήν την άδικη κατανομή. Το ίδιο κάνατε και στη συνέχεια, τον Απρίλιο που λάβατε νέο έγγραφο, προκειμένου επιτέλους να αντιληφθείτε αυτή την αδικία. Ομολογήσατε βεβαίως ότι υπήρξαν αδικίες, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, κύριε Υπουργέ.

Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω στον άλλο προγραμματισμό να υπάρξει μία καλύτερη κατανομή, μία πιο ορθή κατανομή, ανάλογα με τα στρέμματα και αυτά που υπάρχουν και αυτά που καλλιεργούνται, έτσι ώστε να μην συνεχιστεί αυτή η αδικία και η μη ορθή κατανομή από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του οποίου προΐσταστε αυτή τη στιγμή.

Θέλω να σημειώσω ότι η προεκλογική κατανομή που θα κάνετε, τουλάχιστον να έχει αυτό το στοιχείο της ορθής κατανομής, προκειμένου σε ένα σημείο να διορθώσει τις αδικίες που από πλευράς σας έχουν διαπραχθεί.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Κόκκαλη, θα έχετε την ανοχή, να απαντήσετε και στους δύο συναδέλφους. Αν υπάρχει κάτι εξειδικευμένο για κάθε νομό, να κάνετε ονομαστική αναφορά, γιατί τα τοπικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να ξέρουν η απάντηση σας ποιον εκ των δύο νομών αφορά, εκεί που υπάρχει διαφοροποίηση.

Ορίστε έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, επειδή η ερώτηση ήταν κοινή και αφορούσε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα αναφερθώ ενιαία στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το μέτρο της βιολογικής γεωργίας.

Κύριοι Βουλευτές, καταρχήν, όντως μεταφέρετε τις ανησυχίες των βιοκαλλιεργητών. Σε κάποιον, όμως, ο οποίος παρακολουθεί τώρα έχει μείνει από την πρωτολογία σας η εντύπωση της αδικίας στην κατανομή των πόρων στη βιολογική γεωργία. Άκουσα πριν και από τον κ. Δημοσχάκη, αλλά κι από σας, κύριε Κυριαζίδη, ότι αδικήθηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το ποσό των 5.900.000 ευρώ. Σωστά; Εγώ αυτό άκουσα.

Κύριοι Βουλευτές, η βιολογική γεωργία έχει δύο προσκλήσεις. Αυτή είναι η δεύτερη. Η πρώτη πρόσκληση κατανεμήθηκε στην περιφέρειά σας, την οποία εκπροσωπείτε σε διαφορετικούς νομούς, ποσό 79,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο 30% των κατανεμημένων πόρων. Το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη τη χώρα. Στη δεύτερη πρόσκληση, ποσό σχεδόν 6 εκατομμύρια. Άρα, να βγει ένα συμπέρασμα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι αδικήθηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ίσως δεν θα έπρεπε να πείτε ότι αδικήθηκε η περιφέρεια μας, αλλά ότι τα κριτήρια ήταν διαφορετικά και εντάχθηκαν λίγοι, όχι όμως ότι αδικήθηκε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Θα τα πούμε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Στην πρώτη 79 εκατομμύρια και σχεδόν 6 εκατομμύρια στη δεύτερη, ποσοστό 30%. Η μεγαλύτερη σε όλη τη χώρα.

Είπε ο κ. Δημοσχάκης ότι από τους τέσσερις χιλιάδες επτακόσιους εβδομήντα πέντε (4.775) ενετάχθησαν οι εκατόν δέκα εννέα (119). Στη δεύτερη πρόσκληση, κύριε Βουλευτά. Στην πρώτη έχουν ενταχθεί σε όλη την περιφέρεια σχεδόν οι μισοί, δηλαδή από τους οκτώ χιλιάδες διακόσιους πενήντα έναν (8.251) αιτούντες στην πρώτη, έχουν ενταχθεί οι τρεις χιλιάδες τετρακόσιοι ογδόντα (3.480), σχεδόν οι μισοί στην πρώτη πρόσκληση. Στη δεύτερη έχουμε μια ένταξη χαμηλή. Γι’ αυτό ανέφερα πριν και στον κ. Γεωργαντά, ενώ είναι από άλλη περιφέρεια, ότι αυτά τα 80 εκατομμύρια θα έρθουν στοχευμένα με προτεραιότητα στις περιφέρειες που υπήρχε χαμηλό ποσοστό ένταξης, λίγοι δικαιούχοι, πάρα πολλές αιτήσεις.

Συνεπώς, να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Δεν αδικήθηκε καθόλου η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κάτι που λένε τα ίδια τα νούμερα. Πρώτη και δεύτερη πρόσκληση είναι πρώτοι στην κατανομή. Να το ξεκαθαρίζουμε.

Δεύτερον, τα 80 εκατομμύρια θα πάνε στοχευμένα, επαναλαμβάνω, στις περιφέρειες, όπως είναι η δική σας την οποία εκπροσωπείτε, στην οποία είχαμε χαμηλό ποσοστό ένταξης, σύμφωνα με τη δεύτερη πρόσκληση, επαναλαμβάνω.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ξεκινάμε με την ίδια σειρά, δηλαδή πρώτος ο κ. Δημοσχάκης.

Ορίστε, κύριε Δημοσχάκη, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στο Βελβεντό Κοζάνης, λίγο πριν το Πάσχα ο Υπουργός συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό της χώρας στη συγκεκριμένη περιφέρεια, αποδείχθηκε γαλαντόμος και έταξε λεφτά, έταξε διπλασιασμό του προϋπολογισμού για τις βιολογικές καλλιέργειες για τη Δυτική Μακεδονία. Δηλαδή, η Δυτική Μακεδονία πήρε επιπλέον 15,7 εκατομμύρια ευρώ, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πήρε ακόμα 5,9 εκατομμύρια ευρώ. Διπλασιάζεται, σύμφωνα με προφορική σας δέσμευση. Και από ό,τι φαίνεται τώρα πλέον, μας είπατε ότι έχετε ένα ποσό των 80 εκατομμυρίων, το οποίο και θα κατανείμετε.

Ελπίζω στη δεύτερη κατανομή να είσαστε απόλυτα ακριβής, να είσαστε δίκαιοι και δεν θέλω να είσαστε γαλαντόμοι απέναντι μας. Σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε στο πρώτο στάδιο και στο δεύτερο στάδιο, αυτά είναι δικά σας μυθεύματα. Διότι, το πρώτο στάδιο αφορά την πρώτη δράση αυτών που είχαν εγκριθεί κατά τα παρελθόντα έτη. Μη βάζετε ανόμοια πράγματα στο ίδιο καλάθι. Η δεύτερη φάση αφορά τα ποσά για τα οποία συζητούμε, για τα ποσοστά τα οποία σας ανέφερα. Συνεπώς, μην παραπλανάτε την Ολομέλεια, μην παραπλανάτε το λαό, μην παραπλανάτε τους συναδέλφους σας.

Θέλω να σας πω ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαθέτει πενήντα μία χιλιάδες, εννιακόσιες πενήντα δύο (51.952) γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή το 7,25% της χώρας. Έχουμε περιφέρειες, όπως αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, που προείπα, του Βορείου Αιγαίου με 3,31% η πρώτη και με 4,21% η δεύτερη σε ό,τι αφορά τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Τα δύο ποσά τα οποία έχετε αποφασίσει για τη δεύτερη φάση, για τη δεύτερη δράση, είναι πολλαπλάσια από αυτά τα οποία διαθέτετε για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Επίσης, εδώ είναι το έγγραφο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το οποίο σας το κατέθεσε την Τρίτη 3 Ιανουαρίου του 2019 ο περιφερειάρχης με τους συνεργάτες του. Με πόνο ψυχής γνωστοποιούν τα στοιχεία και εσείς δεν το λαμβάνετε υπόψιν σας. Σας το καταθέτω για τα Πρακτικά της Βουλής.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος (Τάσος) Δημοσχάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Έτσι, κύριε Υφυπουργέ, στοχοποιείτε τον Έβρο, στοχοποιείτε την Ανατολική Μακεδονική Θράκη, διότι σας είπα ότι δεν είστε δίκαιος.

Επίσης, μια και συζητούμε για τον Έβρο και τη Θράκη παρεμπιπτόντως, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο θέματα, τα οποία είναι καυτά και μας αφορούν. Εδώ μέσα στην Αίθουσα, πριν από έναν μήνα είχα πει στον κύριο Υφυπουργό ότι θα πρέπει να λάβει υπόψιν τους βαμβακοκαλλιεργητές οι οποίοι έχουν μηδαμινή έως μηδενική απόδοση στο βαμβάκι, διότι καταστράφηκαν όλες οι εκτάσεις μας.

Δυστυχώς, δεν με ακούσατε. Είναι τριάντα οι τραγικές φιγούρες της καταστροφής αυτής. Θα τους συμπεριλάβετε, έστω και τώρα προεκλογικά; Διότι έχετε πάρει το κολάι, όπως λέμε στα χωριά μας.

Δεύτερον, καταστράφηκαν τα σιτηρά μας. Καταστράφηκαν…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Δημοσχάκη, αυτή είναι άλλη ερώτηση τώρα που κάνετε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Παρεμπιπτόντως, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Δεν υπάρχει παρεμπιπτόντως, ολοκληρώστε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ένα λεπτό.

Έχουμε απώλεια εισοδήματος. Εσείς στηρίζεστε μόνο στις ευρωπαϊκές πιστώσεις. Σε ό,τι αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση -μιλάμε τώρα για το βαμβάκι- τι θα κάνετε για την απώλεια εισοδήματος σε ό,τι αφορά τα σιτηρά και το βαμβάκι όπου, ως γνωστόν, έχουμε καταστροφή; Θέλω να το καταλάβετε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Δημοσχάκη, δεν μπορώ να σας αφήσω άλλο. Κλείστε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Τα θέματά μας θα πρέπει να τα βλέπετε και από εθνική ματιά και σκοπιά. Αυτή πρέπει να είναι η Κυβέρνηση της χώρας και έτσι πρέπει να βλέπει τον Έβρο, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα νησιά της χώρας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Κυριαζίδη, έχετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, μας προκαλέσατε και οφείλω να αναφερθώ. Καθυστερήσατε στην απορρόφηση των κονδυλίων και το πρόγραμμα 2014-2020 αργήσατε να το υλοποιήσετε και αναγκαστικά μεταφέρετε την υλοποίηση του προηγούμενου προγράμματος -που από πλευράς μας είχε συγκροτηθεί και σταλεί, προς ικανοποίηση- στο νέο πρόγραμμα, χάνοντας έτσι οι αγρότες περίπου 2,5 δισεκατομμύρια, με δική σας ευθύνη. Αυτά τα οποία θα έπρεπε να υλοποιηθούν μέχρι το 2014 αναγκαστήκατε να τα μεταφέρετε τώρα. Για αυτό αναφέρθηκε ο συνάδελφος στο προηγούμενο πρόγραμμα. Μεταφέρατε τα εγκεκριμένα για την περίοδο αυτή, προκειμένου πράγματι καθυστερημένα να ικανοποιηθούν οι καλλιεργητές.

Αυτή είναι μία σκληρή πραγματικότητα, γιατί για τους παλιούς καλλιεργητές από τις χίλιες τετρακόσιες πενήντα τρεις αιτήσεις εγκρίνατε μόνο δεκαεννέα και από τους νέους, τρεισήμισι χιλιάδες περίπου αιτήσεις, εγκρίνατε μόνο τις εκατό. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Θα σας καταθέσω και τον πίνακα πώς κατανέμεται σε όλη τη χώρα αυτό που κι εσείς αναγνωρίσατε, ότι υπήρξαν αδικίες. Περιμένουμε στη συνέχεια να υπάρξει αυτή η αποκατάσταση.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Κυριαζίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Όμως, το ίδιο, κύριε Υπουργέ, συνέβη και με το Μέτρο 11.2 και για την κτηνοτροφία. Εντάξατε σε όλη τη χώρα, από τις συγκεκριμένες περιφέρειες μόνο δύο και εξαιρέσατε πάλι μόνο την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ξέρετε, ο Νομός μου ζει από την αγροτιά και από την κτηνοτροφία κατά 80%. Αποστερήσατε δηλαδή από τις συγκεκριμένες καλλιέργειες, και την αγροτική και την κτηνοτροφική, τη δυνατότητα επιβίωσης. Οι συμπατριώτες μου προγραμμάτισαν, ήρθαν σε επαφή και συμφωνία με πιστοποιημένες εταιρείες και οργανισμούς προκειμένου να προγραμματίσουν τις καλλιέργειές τους. Κι εσείς τώρα τους έχετε αφοπλίσει γιατί δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι και είναι εκτεθειμένοι προς κάθε πλευρά.

Προέρχεστε από μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή. Αντιλαμβάνεστε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Βεβαίως πλέον είναι αργά, το αντιλαμβάνεστε κι εσείς. Όλο αυτό θα το αντιληφθείτε και θα πάρετε το «ευχαριστήριο» για τα 80 εκατομμύρια στις 26 του μήνα, κύριε Υπουργέ. Διότι, δυστυχώς, εγκαταλείψατε και ξεχάσατε αυτόν τον κόσμο, που είναι η πρωτογενής παραγωγή του τόπου μας, που τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για πέντε λεπτά και αν χρειαστεί και λίγο παραπάνω γιατί απαντάτε σε δύο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ξεκινήσω τη δευτερολογία μου με μία ρητορική ερώτηση, μία διαπίστωση. Εμείς αναγνωρίσαμε και αναγνωρίζουμε ότι πιθανόν εμφιλοχωρούν κάποια λάθη και κάποιες αδικίες στο πρόγραμμα της βιολογικής…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Μακάρι, κύριε Υπουργέ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κάποιες αδικίες. Εσείς έχετε καταλάβει το πρόβλημα; Το έχετε αντιληφθεί; Δεν είναι τεχνικό έργο να λέμε: «Η πρώτη φάση, η δεύτερη φάση, πρώτο στάδιο, δεύτερο στάδιο». Έχετε αντιληφθεί τι ρωτάτε;

Πρώτον, δεν είναι το 2014. Είναι το 2017 η πρώτη πρόσκληση και η δεύτερη πρόσκληση… Να εξηγούμαι, το πρόβλημα, εάν δεν το έχετε καταλάβει είναι ότι στην πρώτη πρόσκληση, που ήταν το 2017, είχαμε τη μισή απορρόφηση, τα λένε τα νούμερα. Στη δεύτερη, όμως, δεν είχαμε…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Αργήσατε, κύριε Υπουργέ, να δώσετε τα κονδύλια της πρώτης περιόδου της μέχρι το 2014…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας παρακαλώ, δεν σας διέκοψα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Από τα νούμερα τα οποία παρέθεσα προκύπτει ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει πάρει τα περισσότερα χρήματα, αλλά στη δεύτερη πρόσκληση είχαμε μικρή απορρόφηση. Εκεί οφείλατε να επικεντρώσετε, να εστιάσετε τα βέλη σας και να πείτε «Κύριε Υπουργέ, γιατί ενώ είχαμε πάρει στην πρώτη πρόσκληση του 2017 τα περισσότερα χρήματα, στη δεύτερη ήταν μόνο 119;», με την ερώτησή σας. Γι’ αυτό ρωτάω, έχετε καταλάβει το πρόβλημα;

Είπαμε, στη δεύτερη πρόσκληση είχαμε λίγους δικαιούχους, για αυτό και τα 80 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στοχευμένα σε περιφέρειες που είχαμε λίγους δικαιούχους.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Τι ποσοστό, κύριε Υπουργέ;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα ανακοινωθούν την άλλη εβδομάδα. Θα μου επιτρέψετε.

Δεύτερον, επειδή αναφέρθηκε ο κ. Δημοσχάκης, μπορώ να απαντήσω, κύριε Πρόεδρε, σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την αγροτική παραγωγή και όχι μόνο.

Με δικιά μου απόφαση, κύριε Δημοσχάκη, μείωσα κατά 95% το πλαφόν στις συνδεδεμένη βάμβακος για τον Έβρο. Είναι έτσι; Έχουν απομείνει τριάντα παραγωγοί. Θα το εξετάσουμε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Θα το λύσετε!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Από την άλλη, όμως, μας λέτε «Τώρα που πήρατε το κολάι», δηλαδή αφενός μας λέτε «βοηθήστε τους», αφετέρου ότι είναι προεκλογική παροχή. Διαλέξτε. Θέλετε να βοηθήσουμε; Αν θέλετε να βοηθήσουμε τους βαμβακοπαραγωγούς, μην μας καταγγέλλετε ταυτόχρονα ότι είναι προεκλογική παροχή. Συνέλθετε.

Οι βαμβακοπαραγωγοί, όμως, και όλοι οι άλλοι αγρότες γνωρίζουν ποιος ψήφισε το ακατάσχετο στις 7.500 ευρώ. Ποιος το ψήφισε; Αυτή η Κυβέρνηση το ψήφισε.

Κύριε Δημοσχάκη και κύριε Κυριαζίδη, αναδεικνύετε θέματα, καλά κάνετε, αλλά αυτή η Κυβέρνηση ψήφισε το ακατάσχετο στις 7.500 ευρώ, όταν ο Αρχηγός σας από τούτο εδώ το Βήμα, τον Φεβρουάριο του 2017 προέτρεψε τον ΟΓΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία να συμψηφίσουν τις οφειλές με τους αγρότες. Αυτή είναι η πολιτική του πρωτογενή τομέα για τους αδύναμους;

Άρα, δεν μπορείτε αφενός να λέτε τώρα που πήρατε το κολάι βοηθήστε τους με ένα de minimus και αφετέρου να λέτε ότι τα κάνουμε προεκλογικά. Διαλέξτε τι θέλετε, ποια είναι η υπεύθυνη στάση ενός κόμματος. Πρώτον αυτό.

Δεύτερον, σας απέδειξα ότι η Περιφέρειά σας έχει πάρει τα μεγαλύτερα ποσά, αλλά στη δεύτερη πρόσκληση -την οποία οφείλατε να εντοπίσετε και να αναδείξετε αυτή την αδικία, γι’ αυτό ρώτησα αν γνωρίζετε πραγματικά το πρόβλημα- στη δεύτερη πρόσκληση, όντως, είχαμε λίγη συμμετοχή. Και οφείλατε να ρωτήσετε: «Γιατί, κύριε Υπουργέ, ενώ στην πρώτη πρόσκληση σχεδόν μπήκαν οι μισοί, στη δεύτερη είχαμε αυτή τη χαμηλή απορρόφηση»; Και σας απαντώ: λόγω κριτηρίων, γι’ αυτό και θα υπάρξει στοχευμένη στήριξη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.