Εγκρίθηκαν οι προτάσεις, προχωρούν τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (Open Mall) σε Διδυμότειχο, Ορεστιάδα

Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, οι προτάσεις των δήμων Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014 -2020», που αφορά την δημιουργία “Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου” – Open Malls.

Στους δυο δήμους θα διατεθούν 3.667.457,12 ευρώ και συγκεκριμένα, 1.864.270,00 ευρώ για το Διδυμότειχο και 1.803.187,12 ευρώ για την Ορεστιάδα. Έτσι εισέρχεται στη φάση της υλοποίησης η δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» μετά τη δημοσίευση στη Διαύγεια της λίστας με τις προτάσεις που επιλέχθηκαν σε όλη τη χώρα. Στον δήμο Αλεξανδρούπολης έχει ήδη υλοποιηθεί εδώ και χρόνια το συγκεκριμένο πρόγραμμ από τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης επί προεδρίας Κώστα Χατζημιχαήλ και μάλιστα αποτέλεσε “οδηγό” για την υλοποίηση του συγκεκιριμένου project και από άλλους δήμους, ανάμεσα τους και το Διδυμότειχο με την Ορεστιάδα.

Η Δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στοχεύει στην υλοποίηση ενός συνόλου συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων σε εμπορικές περιοχές των πόλεων όλης της χώρας, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου/ OpenMalls (ΑΚΕ), έχουν ως βασικό στόχο τη συνεργασία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που χωροθετούνται και λειτουργούν εντός των παραδοσιακών εμπορικών κέντρων των πόλεων. Είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός που αποσκοπεί στην ενίσχυση της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας, στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων μέσα από μια μεγάλη γκάμα παρεμβάσεων και φυσικά στη διευκόλυνση και την παροχή επιλογών στους καταναλωτές.

Τα ΑΚΕ ωφελούν τις πόλεις γιατί αναβαθμίζεται η εικόνα τους, ενισχύεται η τοπική αγορά, αποκτούν περισσότερη ζωντάνια τα κέντρα τους και προσελκύονται επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή και τις γειτονικές πόλεις. Επίσης, δημιουργείται ένας νέος πόλος έλξης για τους τουρίστες, τα έσοδα μένουν στην τοπική οικονομία, ενώ υλοποιούνται δράσεις καλλωπισμού και εκσυγχρονισμού του κέντρου της πόλης και δημιουργούνται δίκτυα συνεργασίας τοπικών επιχειρήσεων. Στο κέντρο καθεμίας από αυτές τις πόλεις, έχουν οριοθετηθεί συγκεκριμένες περιοχές.