Παναγιώτης Σκαρκάλας: “Πιστεύω οι συνδημότες μας θα στηρίξουν το ήθος και τις καθαρές μας θέσεις”

Παναγιώτης Σκαρκάλας: “Πιστεύω οι συνδημότες μας θα στηρίξουν το ήθος και τις καθαρές μας θέσεις”

Συνέντευξη στον Κώστα Πιτιακούδη


Μια εβδομάδα μας χωρίζει από τις κάλπες των δημοτικών εκλογών και ο υποψήφιος δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Σκαρκάλας, μιλάει στο Evros-news.gr εφ όλης της ύλης.

Για την ενέργεια του να παραιτηθεί από Αντιδήμαρχος Ορφέα, αφού ο… κόμπος έφτασε στο χτένι με την υπομονή που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα διαφωνώντας στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης του δημάρχου Βαγγέλη Πουλιλιού. Για την απόφαση να ηγηθεί μιας ομάδας κυρίως νέων παιδιών και με τον συνδυασμό “ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ” να διεκδικήσει τον δήμο Σουφλίου. Για τους στόχους, το πρόγραμμα και τα όσα βίωσε όλη την προηγούμενη περίοδο στις συναντήσεις και συζητήσεις με τον κόσμο.

Ο Παναγιώτης Σκαρκάλας γεννήθηκε στον Κόρυμβο της νυν Δημοτικής Ενότητας Ορφέα το 1982, προερχόμενος από αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας του γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κόρυμβο και η μητέρα του στη Λύρα της νυν Δημοτικής Ενότητας Τυχερού. 

Το 1987 αποφάσισαν να μετοικήσουν οικογενειακώς στην Αλεξανδρούπολη, όπου και ο ίδιος πήγε σχολείο στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Ακολούθησε σπουδές στο Τεχνολογικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο Αλεξανδρούπολης με ειδικότητα Μηχανολόγου-Μηχανικού και Υδραυλικού-Συντηρητή Κεντρικής Θέρμανσης, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2002.

Αμέσως μετά υπηρέτησε ως Δόκιμος στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, από την Κόρινθο μέχρι την Κρήτη και από τα Ιωάννινα μέχρι το ΤΕΘ Τυχερού, απ’ όπου και απολύθηκε.

Εργάστηκε μέχρι το 2006 ως ιδιωτικός υπάλληλος και έκτοτε μέχρι και σήμερα δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σουφλίου, ως κατ’ επάγγελμα αγρότης, με έδρα τον Κόρυμβο.

Έχει άλλα δύο μικρότερα αδέλφια, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος αδελφός του είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ. στην Ξάνθη κι εργάζεται στην Αγγλία, ενώ ο μικρότερος αδελφός του φοιτά στο ΤΕΙ Λογιστικής της Κοζάνης.

Τον Ιούνιο του 2018 παντρεύτηκε με την Αγγελική Γιαρίμη, Φιλόλογο στο επάγγελμα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μ. Δέρειο και ήδη περιμένουν τον πρώτο τους παιδί.

“Δήμαρχος για όλους, όχι για τους λίγους!”

Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκινά με τη συμμετοχή του στη Διοίκηση του  Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορύμβου. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη για πρώτη φορά, σε ηλικία 28 ετών, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Σουφλίου. Στη θέση αυτή τον εξέλεξαν εκ νέου οι συνδημότες του στις επόμενες εκλογές του 2014 και εξακολουθώ να είναι Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Σουφλίου. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ορφέα με τοπικές αλλά και υλικές αρμοδιότητες στον τομέα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. 

Τον συναντήσαμε και ανάμεσα στο συνεχές τρέξιμο και τις υποχρεώσεις που έχει ως υποψήφιος δήμαρχος, είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί του. Ο Παναγιώτης Σκαρκάλας, αλλά και αρκετοί από τους υποψήφιους δημοτικούς του συμβούλους, αποτελούν άλλωστε το παράδειγμα που πρέπει να υιοθετήσει και να ακολουθήσει η ελληνική Πολιτεία, αν θέλει να αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα στον Έβρο.

Πώς πήρες την απόφαση να δημιουργήσεις δική σου παράταξη και να διεκδικήσεις ως υποψήφιος δήμαρχος τον Δήμο Σουφλίου;

Πριν το γενικό ενδιαφέρον γίνει απόφαση για συμμετοχή, προηγήθηκε πολλή σκέψη και συζητήσεις με τους ανθρώπους που σήμερα είναι οι συνεργάτες μου. Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι η κίνηση αυτή θα είναι κάτι το καινούριο και θα δώσει τη δυνατότητα σε δυναμικές φωνές να ακουστούν, με το βλέμμα πάντα στην επανεκκίνηση του Δήμου. Με αυτό το σκεπτικό και τη γιγάντωση των προβλημάτων που βιώνουμε όλοι οι δημότες και παραμένουν άλυτα, η εμπλοκή μας ήταν μονόδρομος.

Δεν περιμέναμε την προτροπή κάποιου κόμματος ή παράγοντα. Μόλις αισθανθήκαμε έτοιμοι και πιστέψαμε ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να είναι αποτελέσει τη διαφορετική πρόταση για την ανανέωση του Δήμου μας, ξεκινήσαμε. Τα μηνύματα αποδοχής που είχε από την αρχή κιόλας αυτή η κίνηση από τους συνδημότες μας, μας έδωσαν δύναμη και μας έκαναν να συνεχίσουμε και να φτάσουμε σήμερα να έχουμε καταρτίσει πια το δικό μας ψηφοδέλτιο που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

-Θα σε ρώτησαν κατά τις επισκέψεις σου στα χωριά αλλά και στην πόλη, γιατί αποφάσισες πριν λίγους μήνες να αποχωρήσεις από την παράταξη του σημερινού Δημάρχου Βαγγέλη Πουλιλιού στην οποία ήσουν αντιδήμαρχος Ορφέα και δημιούργησες τον δικό σου συνδυασμό. Τι τους απαντάς;

Κυριαρχούμενος από τις ίδιες αρχές και ιδέες, ασχολήθηκα με τα κοινά του Δήμου μας, ως σύμβουλος αρχικά, προσδοκώντας συλλογικές λύσεις στα προβλήματα των συνδημοτών μας. Δυστυχώς, στην πορεία διαπίστωσα ότι οι ιδέες και αρχές μου αυτές δε συμφωνούσαν με τα μέλη και τον επικεφαλής της παράταξης στην οποία μετείχα. Βρέθηκα επανειλημμένως στη δυσάρεστη θέση να διατυπώνω τη διαφορετική άποψή μου που δεν έβρισκε δυστυχώς αποδοχή στο πλαίσιο αυτής. Έδωσα πολλές ευκαιρίες, όπως έπραξαν άλλωστε και οι δημότες, επιθυμώντας ταυτόχρονα τιμήσω την ψήφο όλων εκείνων που με επέλεξαν να τους εκπροσωπήσω στο Συμβούλιο μέχρι τέλους.

Διαπίστωσα, όμως, ότι το χάσμα ανάμεσά μας δεν μπορούσε να εξαλειφθεί και διαχώρισα την πορεία μου στο Συμβούλιο, παραιτούμενος μάλιστα από τη θέση του Αντιδημάρχου Ορφέα μέσα σε λίγους μήνες αφότου ορίστηκα. Ακολούθησαν συζητήσεις με όλους αυτούς τους ανθρώπους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και βούληση να συμπορευθούμε εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών με έναν ανεξάρτητο και ανένταχτο συνδυασμό, προκειμένου να εκφράσουμε ότι η παραγωγική γενιά είναι παρούσα και δεν μπορεί να αφήσει άλλο χρόνο να πάει χαμένος, παρακολουθώντας αμέτοχη τις εξελίξεις.

 – Είστε μία ομάδα από νέα παιδιά, που μένουν στον τόπο τους, δουλεύουν και δημιουργούν. Αυτό πιστεύεις θα το εκτιμήσει και θα το στηρίξει ο κόσμος;

Η παράταξή μας στελεχώνεται σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν τις ηλικιακές εκείνες ομάδες που εργάζονται, δημιουργούν, επενδύουν και ανησυχούν για τον τόπο τους, έχοντας  όρεξη, ψυχικά αποθέματα και καθαρούς σκοπούς. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που οι συνθήκες της ζωής τους απομάκρυναν και επιθυμούν να δημιουργηθεί ένα ποιοτικό περιβάλλον για να επιστρέψουν στον αγαπημένο τους τόπο, για τον οποίο ποτέ δεν έπαψαν να αγωνιούν. Ασφαλώς δε θα μπορούσαν να λείπουν από την προσπάθεια αυτή και άνθρωποι σοφότεροι, με γνώση κι εμπειρία ζωής, που μοιράζονται την ίδια θέληση και τις ίδιες αξίες και τους οποίους χρειαζόμαστε για τη σύνθεση και υλοποίηση των προγραμματικών μας δράσεων που έχουν ως επίκεντρο τους δημότες, ανεξαρτήτως ηλικίας, θέσης, θρησκείας, φύλου ή περιοχής.

Η παράταξή μας αποτελεί, δηλαδή, μια σύνθεση διαφορετικών απόψεων και ανθρώπων που μας ενώνει η διάθεση να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας και να αναδυθεί ο Δήμος μας από την αφάνεια, όπως δηλώνουμε εξ αρχής. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι συνδημότες μας θα εκτιμήσουν το ύφος και το ήθος της διαδρομής μας μέχρι τις εκλογές, τις καθαρές θέσεις μας και το ρεαλιστικό μας πρόγραμμα και θα τα επιβραβεύσουν με την ψήφο τους την ερχόμενη Κυριακή.

“Στόχος να αξιοποιήσουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα

του δήμου μας για να έρθει τουριστική ανάπτυξη”

-Τι σου λένε οι κάτοικοι των χωριών του δήμου στις επισκέψεις που κάνεις μαζί με τους συνεργάτες σου; Ποια θεωρούν τα σοβαρότερα προβλήματα που χρειάζεται να δώσετε προτεραιότητα;

Τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου, όπως τα ζούμε κι εμείς οι ίδιοι και όπως τα μοιράζονται μαζί μας οι συνδημότες μας στην καθημερινή επαφή μας, τα έχουμε κατηγοριοποιήσει σε τρεις ομάδες: εγκατάλειψη κι ερήμωση των πόλεων και των οικισμών, μη αξιοποίηση πόρων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων και απουσία σχεδιασμού για την ανάδειξη του Δήμου ως ιστορικού, πολιτισμικού και φυσικής ομορφιάς σημείου. Οι οικισμοί του Δήμου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υποδομών, όπως οδοποιΐας, φωτισμού, καθαριότητας, ύδρευσης. Δεν μπορεί να ζούμε στο 2019 και οικισμοί του Δήμου μας να μην έχουν νερό και να το μεταφέρουν με βυτία στα σπίτια τους! Επίσης, εναλλακτικές λύσεις ή καλλιέργειες για να κρατηθούν οι νέοι στον τόπο τους δεν υπάρχουν. Η σηροτροφία που θα μπορούσε να εξασφαλίσει σημαντικά εισοδήματα στους παραγωγούς μας, έχει συρρικνωθεί.

Σχεδιασμός για να προβληθεί η περιοχή και να προσελκύσουμε επισκέπτες ώστε να δουλέψουν οι επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν νέες δεν υπάρχει. Πόροι που θα μπορούσαν να απορροφηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των δομών του Δήμου δεν έχουν αξιοποιηθεί. Αυτά τα προβλήματα καλούμαστε να επιλύσουμε από την πρώτη μέρα κιόλας.

-Λένε πολλοί πως ο Δήμος Σουφλίου διαθέτει τεράστιες δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης, λόγω του brand name του μεταξιού, του Δάσους της Δαδιάς, του απολιθωμένου δάσους Φυλακτού-Λευκίμης, του ορεινού όγκου που είναι αναξιοποίητα. Η παράταξή σας και εσύ, πώς σκέφτεστε να τα αξιοποιήσετε φέρνοντας πολλούς επισκέπτες;

Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμά μας κατέχει η ενίσχυση της ταυτότητας της περιοχής μας που θα στηρίζεται στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα με έμφαση: στο Σουφλί που αποτελεί τη μόνη Ευρωπαϊκή πόλη που ασχολείται με την παραγωγή μεταξιού και την εκτροφή μεταξοσκώληκα, στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους της Δαδιάς που ενδείκνυται για ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων και περιπατητικών διαδρομών, στο απολιθωμένο δάσος της Λευκίμης και στα μεγαλιθικά μνημεία Ρούσας-Γονικού, ως στοιχεία ιστορικότητας της περιοχής, στην περιοχή της Λίμνης Τυχερού και την επαναφορά της σε ένα πρότυπο πάρκο βιωματικής σχέσης με τη φύση.

Η περιοχή μας δηλαδή μπορεί να αναδειχθεί με την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού: αγροτουρισμού, οικοτουρισμού, πεζοπορικού, θρησκευτικού τουρισμού, υπερηλίκων ή νέων επισκεπτών για αυτές τις μορφές και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Είναι απαραίτητη κατ’ αρχήν η συντήρηση αυτών των σημείων, τα οποία μοιάζουν εγκαταλειμμένα στην τύχη τους.

Προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ενός μουσείου στην περιοχή, ώστε να στεγαστούν και να προστατευθούν τα ευρήματα του απολιθωμένου δάσους που σήμερα παραμένουν διάσπαρτα και εκτιθεμένα σε διάφορα σημεία του νομού, καθώς και μικρών κέντρων πληροφόρησης, περιπατητικών διαδρομών και μικρών γεωπάρκων. Το σημαντικότερο είναι όμως η δημιουργία ενιαίας επικοινωνιακής πολιτικής, με την τοποθέτηση του Δήμου μας στις αγορές-στόχο ως προορισμό μοναδικής ταυτότητας για την αύξηση των επισκέψεων και της διαμονής.

Είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός ηλεκτρονικού οδηγού και μιας γραμμής ενημέρωσης για τους επισκέπτες και τους Δημότες που θα περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις, τα αξιοθέατα και τα επισκέψιμα σημεία του Δήμου, τις εκδηλώσεις, τους πολιτιστικούς-αθλητικούς συλλόγους και τις δράσεις τους, αλλά και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία για την υποδοχή των επισκεπτών, τις προγραμματισμένες κάθε μέρα εκδηλώσεις στα όρια του Δήμου και την καθοδήγηση και την εξυπηρέτηση τους.

“Μόνος αντίπαλος μας τα

πολλά προβλήματα του τόπου μας”

-Ασχολείσαι με τον πρωτογενή τομέα, τον γνωρίζεις άριστα. Πιστεύεις ότι μπορεί να δώσει την λύση για την ανάπτυξη του δήμου Σουφλίου και να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των κατοίκων του;

Ο πρωτογενής τομέας είναι μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας αφού το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού απασχολείται σε αυτόν και το εισόδημα που εισρέει στην περιοχή είναι σημαντικό και γι’ αυτό τίθεται προτεραιότητα ανάπτυξης και συνεργασίας με ερευνητικά ιδρύματα προκειμένου να δοθούν λύσεις σε προβλήματα των καλλιεργειών που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής και να καθοδηγηθούν στην επιλογή νέων δυναμικών καλλιεργειών που θα είναι περισσότερο προσοδοφόρες.

Η μελέτη και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, όπως αγροτική οδοποιία, αποτελεσματικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, κατασκευή λιμνοδεξαμενών, έργα βελτίωσης βοσκοτόπων κι εγγειοβελτιωτικά έργα, περαίωση των αναδασμών, υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου για τη μείωση κόστους άρδευσης, αναβάθμιση κι εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ του Δήμου, με σκοπό να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα, δράσεις για τη μεταποίηση, προβολή και ανάδειξη τοπικών αγροτικών προϊόντων και αξιοποίηση υφιστάμενων φραγμάτων (Λύρας, Προβατώνα-Λευκίμης) ή δημιουργία νέων στα ορεινά του Δήμου για αρδευτικούς σκοπούς, μπορούν να δώσουν νέα πνοή στον τομέα αυτό, ο οποίος έχει ζήσει κι αναθρέψει γενιές ολόκληρες στην περιοχή μας.

– Λίγες μέρες πριν οι συνδημότες σου από την πόλη του Σουφλίου, το Τυχερό, τα Λάβαρα και τα άλλα χωριά βρεθούν μπροστά στην κάλπη, ποιο μήνυμα θέλεις να του στείλεις; Γιατί να ψηφίσουν για δήμαρχο τον Παναγιώτη Σκαρκάλα και την παράταξη του Νέα Γενιά Μπροστά;

Οραματιζόμαστε ένα Δήμο με ίσες ευκαιρίες και ίση αντιμετώπιση όλων, με αξιοκρατία, δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια, συλλογικότητα, προσαρμοσμένο στις προκλήσεις της εποχής και πρότυπο αξιοποίησης πόρων και δυνατοτήτων. Είναι γεγονός ότι η μέχρι τώρα πορεία μας ήταν μια πορεία καθαρή, μια πορεία αρχών και θέσεων, ανοιχτή σε όλη την κοινωνία και μακριά από ανίερες συμμαχίες και προσωπικές συναλλαγές σε βάρος του κοινού καλού. Η κίνησή μας έχει ταυτισθεί με το υγιές μέλλον του τόπου μας.

Ορθώσαμε και θα συνεχίσουμε να ορθώνουμε φράγματα σε κάθε παλαιοκομματική πρακτική που προσπαθεί να παραπλανήσει τον κόσμο με ατομικές υποσχέσεις, εκφοβισμό ή επίδειξη δήθεν δύναμης. Στην πορεία μας αυτή, δε νιώθουμε κανέναν αντίπαλο. Μόνο αντίπαλό μας έχουμε τα προβλήματα του Δήμου, τα οποία όμως δεν μπορούν να μας λυγίσουν και είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τις λύσεις. Ζητούμε από τους συνδημότες μας να στηρίξουν αυτήν την έντιμη προσπάθεια που κάνουμε και που μόνο στόχο έχει την υπηρέτηση των κουρασμένων αλλά περήφανων κατοίκων του Δήμου μας, με τη συμβολή μας στην αναβάθμιση και την πρόοδό του.