Αδικούν τον Βασίλη Μαυρίδη για το ΕΣΠΑ: Πήρε 1 εκατ. ευρώ για το “Ψυχασπίς”

Αδικούν τον Βασίλη Μαυρίδη για το ΕΣΠΑ: Πήρε 1 εκατ. ευρώ για το “Ψυχασπίς”

Έντονη κριτική από όλους τους συνυποψηφίους του για τον δήμο Ορεστιάδας ,δέχθηκε για μία ακόμη φορά στο πρόσφατο debate ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης για όσα δηλώνει και αφορούν την εξασφάλιση κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ.

Όλοι τον κατηγόρησαν πως τα ποσά που ανακοινώνει δεν… φαίνονται στην πραγματικότητα και σε συγκεκριμένα έργα και του καταλογίζουν ανυπαρξία έργου. Κάτι που πως είναι άδικο. Το επισημαίνουμε εμείς που του έχουμε ασκήσει έντονη κριτική. Εντάξει, μπορεί να έχασε γύρω στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ από αρδευτικά έργα αλλά και ανάπλασης της πόλης γιατί δεν κινήθηκε γρήγορα, όπως τον κατηγορεί η βασική του αντίπαλος Μαρία Γκουγκουσκίδου. Μπορεί να μην υπέβαλε αίτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου όπως έκανε ο Δήμος Διδυμοτείχου και εξασφάλισε 8,9 εκατομμύρια σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις στον Έβρο του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη και τώρα “τρέχει” κάνοντας αίτηση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ με “σπάσιμο” του αρδευτικού σε 3 μικρότερα έργα. Αλλά για το ΕΣΠΑ κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο Βασίλης Μαυρίδης δεν είναι… αποτελεσματικός.

Περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 1.044.οοο ευρώ εξασφάλισε το 2013 για το “ΨΥΧΑΣΠΙΣ”, το  ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ που βρίσκεται στον Πύργο Ορεστιάδας, στο οποίο είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος.

Αυτό βέβαια δεν αφορά και ούτε ανήκει τον Δήμο Ορεστιάδος, αλλά είναι ένα Κέντρο φροντίδας ψυχικά ασθενών, το οποίο δημιούργησαν ο ίδιος και ο κουμπάρος του Χριστόδουλος Τοψίδης, ξέρετε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, το 2006 στον Πύργο Ορεστιάδας. Κατά σύμπτωση βέβαια, Υπουργός Υγείας τότε ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης, κουμπάρος του κ.Τοψίδη. Πολλές συμπτώσεις και… κουμπαριές μαζεμένες. Η πραγματικότητα είναι, ότι μπορεί ο κ.Μαυρίδης να είναι φυσιοθεραπευτής στο επάγγελμα, καμιά σχέση δηλαδή με την ψυχιατρική επιστήμη, όμως το 2006 επί υπουργείας κ.Κακλαμάνη φαίνεται πως “ανακάλυψαν”, μαζί με τον Χριστόδουλο Τοψίδη, ότι έχουν «ευαισθησίες» για τους ψυχικά ασθενείς. Όπως “ανακάλυψαν” ότι υπάρχουν χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ.

Κατάφεραν λοιπόν το 2013, επί Κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ το “Ψυχασπίς” να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία-Πρόνοια 2000-2006» και στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Ψυχική Υγεία» με αναφορά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Μέτρο 2.1. «Αποασυλοποίηση και κοινωνικοοικονομική επανένταξη ψυχικά ασθενών». Πήρε λοιπόν έγκριση σκοπιμότητας για την Λειτουργία Οικοτροφείου για 15 άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές στο Ν. Έβρου. Το πρόγραμμα είχε διάρκεια από 01/11/2012 μέχρι 31/12/2015, 38 μήνες δηλαδή και το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε μόνο από αυτό το πρόγραμμα ήταν 1.044.080 ευρώ. Κι ύστερα τον κατηγορούν τον Βασίλη Μαυρίδη ότι δεν είναι αποτελεσματικός στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Αν αυτό δεν είναι αποτελεσματικότητα, τότε ποιο είναι; Ντροπή τους έχουμε μόνο να πούμε.

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ δύο πράγματα. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ΝΟΜΙΜΗ και με βάση τα όσα εφαρμόζονται και ισχύουν από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας. Επίσης, οι εργαζόμενοι στο “Ψυχασπίς” κάνουν πραγματικά πολύ καλή δουλειά στην εξυπηρέτηση των ατόμων που φιλοξενούνται εκεί και προέρχονται από Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Από την στιγμή λοιπόν που ο δήμαρχος Ορεστιάδας με τον “κουμπάρο” του Χριστόδουλο Τοψίδη “ανακάλυψαν” την ύπαρξη των συγκεκριμένων προγραμμάτων και προχώρησαν στην δημιουργία αυτής της επιχείρησης τους, γιατί επιχείρηση είναι και όχι… κοινωνική προσφορά όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν (άλλωστε κοινωνική προσφορά και Τοψίδης, Μαυρίδης δεν συμβαδίζουν), κατάφεραν να ενταχθούν σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Η ουσία λοιπόν είναι, ότι σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, το “Ψυχασπίς” εξασφάλισε για τρία χρόνια το ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Αυτό βέβαια το θέμα δεν αναφέρθηκε καθόλου κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Ίσως γιατί οι συνυποψήφιοί του δεν ήθελαν να… αναδείξουν με αυτό τον τρόπο, την “ικανότητα” του κ.Μαυρίδη στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Μπορεί η συγκεκριμένη ικανότητα να αφορά μία προσωπική του επιχειρηματική δραστηριότητα, γιατί κακά τα ψέμματα επιχειρηματική δραστηριότητα είναι. Να επισημάνουμε επίσης, ότι δεν είναι η μοναδική δομή αυτού του είδους που εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας. Υπάρχουν και άλλες σε όλη τη χώρα. Φυσικά έχει εργαζόμενους και έξοδα, αλλά ασφαλώς αφήνει και κέρδη στον ίδιο και τον κουμπάρο του Χριστόδουλο Τοψίδη. Είπαμε και οι δυο δεν κάνουν κάτι για φιλανθρωπικό σκοπό.

Πως λοιπόν μετά να μην τον στηρίζει με νύχια και με δόντια και να μην κάνει αγώνα για την εκλογή του κόντρα στην Περιφέρεια κόντρα στον επίσημο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Μέτιο; Εξάλλου τη Ν.Δ ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης την θυμάται μόνο όταν τη… χρειάζεται. Επίσης, όπως βλέπετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα του 1.044.000 ευρώ συνεχίστηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με το συγκεκριμένο κόμμα έχει εξάλλου πολύ καλές σχέσεις και για να είμαστε πιο ακριβείς, με την βουλευτή Νατάσα Γκαρά. Αν λοιπόν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα, με μια δική της παρέμβαση, όπως έχει γίνει σε άλλα θέματα που συνεργάζονται.