ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Στα… debate υποψήφιων Περιφερειαρχών και δημάρχων ο Έβρος… αναστέναξε – Οι εντυπώσεις που άφησαν

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Στα… debate υποψήφιων Περιφερειαρχών και δημάρχων ο Έβρος… αναστέναξε – Οι εντυπώσεις που άφησαν

Μια βδομάδα λοιπόν  μας έμεινε για τις τέσσερις μαζεμένες εκλογές για τις οποίες θα πάμε στην κάλπη. Να αποφασίσουμε αυτές τις ημέρες τι θα ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές, τις Περιφερειακές, τις Δημοτικές, αλλά και στις Τοπικές κοινότητες.

Η αγωνία των υποψηφίων έχει χτυπήσει… κόκκινο. Σε αντίθεση με την θερμοκρασία, που αν και βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Μαΐου, θυμίζει μάλλον χειμώνα και ακόμα δεν έχει… μυρίσει καλοκαίρι για τα καλά, ώστε να αρχίσουμε να φοράμε τα κοντομάνικα και να βγάλουμε αυτά τα Νόρτη Φάσε (NORTH FACE) ή τα άλλα τα Ναραρίτζι (Napapijri) ή πως στο διάολο τα λένε και τα φοράνε κυρίως ο γιος μου και οι άλλοι νέοι.

Με δυσκολία έβγαζε φωνή ο Τοψίδης

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν, ο Έβρος στα debate αναστέναξε. Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, μεταξύ των υποψηφίων Περιφερειαρχών και δημάρχων των πόλεων μας. Κάθισα και παρακολούθησα κάποια από αυτά. Χαρά στο κουράγιο σου θα λέτε κάποιοι, αλλά βλέπετε από επαγγελματική διαστροφή έπρεπε να το κάνω, ώστε να σχηματίσω και καλύτερη άποψη για τα συγκεκριμένα ζητήματα,

Πάμε πρώτα στο debate των Περιφερειαρχών που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση. Είχε προηγηθεί βέβαια και το άλλο στο Center της Καβάλας  που το είδα σε βίντεο, αλλά λίγο-πολύ τα ίδια διαπίστωσα. Πριν αναφέρω την άποψη μου, θα σας πω αυτό που έλεγε φίλος μου την επόμενη ημέρα για την βραδιά της συζήτησης των υποψήφιων Περιφερειαρχών.

Παραλίγο να τον συλλάβει η αστυνομία, γιατί άνοιγε τέρμα τον ήχο της τηλεόρασης προσπαθώντας να ακούσει τα όσα έλεγε ο φίλος μου Τάκης (Τάκης, Τάκης,  οέ οέ οέ) Τοψίδης. Γιατί είναι αλήθεια, πως με δυσκολία έβγαινε η φωνή από το στόμα του.  Σχεδόν… ψιθύριζε. Δεν φτάνει που όσα έλεγε ήταν ασυνάρτητα, δεν έβγαζαν νόημα και πολλά εκτός θέματος της ερώτησης.

Πολύ καλύτερος ο Χρήστος Μέτιος

Μόνο στο τέλος που άρχισε να διαβάζει όσα του είχαν γράψει οι επικοινωνιολόγοι του να πει, κάτι έδειξε.  Στο υπόλοιπο διάστημα φαινόταν με τον τρόπο που μιλούσε, πολύ κουρασμένος και… απογοητευμένος. Όταν λοιπόν απέναντί του ήταν ο Χρήστος Μέτιος, με σταθερό λόγο, συνεχή ροή,  ενημερωμένος, ουσιαστικός και με συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επόμενη μέρα,  ο υποψήφιος με την “Περιφερειακή Σύνθεση” έχασε τις εντυπώσεις.

Μαζί έχασε και την ευκαιρία, να καλύψει ένα μέρος από την διαφορά που τον χωρίζει και στο νομό Έβρου απ’ τη “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” και τον Χρήστο Μέτιο. Κι αυτό το ομολογούν όλοι. Ούτε οι δικοί του δηλαδή, πρώτος και καλύτερος ο έμπειρος σε τέτοια Λάκης Κιτσικίδης ή ο εκ των επικοινωνιακών καθοδηγητών του Σταύρος Σταυράκογλου, μπορούν να υποστηρίξουν ότι ο φίλος μου ο Τάκης ήταν καλός και βγήκε κερδισμένος.

Μπορεί να “πετάξει” τίποτα ο Βαβίας ή ο Εξακουστός ή η Νικόλ Ιωαννίδου (εκπληκτικές οι στυλιστικές της επιλογές), αλλά εντάξει, οι δυο πρώτοι πάντα μέσα στην… καλή χαρά είναι. Μέχρι και εκλογή από την πρώτη Κυριακή… φαντασιώνονται. Πως λέει ο λαός μας για τα… παιδιά και την χαρά; Κάτι τέτοιο, οπότε δεν μπορείς να λάβεις σοβαρά υπόψη όσα λένε.

Δεν το… έχει στην αντιπαράθεση

Για μένα που τον ξέρω τόσα χρόνια πάντως τον Τάκη Τοψίδη, δεν μου έκανε καμία εντύπωση ο φίλος μου. Όπως λένε και οι νέοι, δεν το… έχει όταν συζητάει με άλλους. Μπορεί να έχει άριστη γνώση της… γραμματικής και να διορθώνει και εμάς εδώ στο Evros-news.gr όταν κάνουμε λάθη πάνω στη βιασύνη της δουλειάς, αλλά είναι μόνο να βρίσκεται μόνος σε μια εξέδρα και να φωνάζει ή να διαβάζει όσα του λένε.

Να κουνάει τα χέρια του θεατρινίστικα, όπως τον συμβουλεύουν η Εύη Σκαρίπα, η μία από τους επικοινωνιολόγους του και πάνω από όλα ο άλλος φίλος μου, ο Σταύρος Σταυράκογλου, που κατευθύνει από το παρασκήνιο όλη αυτή την προσπάθεια επικοινωνιακά. Οργανωτικά ως γνωστόν ασχολείται ο άλλος φίλος του Τάκη, το… βαθύ ΠΑΣΟΚ Λάκης Κιτσικίδης. Κι απορώ γιατί κάποιοι, δυστυχώς και εγώ, κάνουμε το ίδιο λάθος χαρακτηρίζοντας τον Τάκη “αντάρτη” της Νέας Δημοκρατίας.

“Αντάρτης” του ΚΙΝΑΛ είναι, αφού οι περισσότεροι σύμβουλοι του εκεί ανήκουν. Κι εννοώ τους Βαβίας, Βουλγαρίδηδες, Κούρτηδες και άλλους. Πάντως χαίρομαι που με διαβάζει και με ακούει τελικά ο φίλος μου Τάκης Τοψίδης. Έγραφα τόσο καιρό, πως κακώς δεν έκανε κάποια εκδήλωση στη γενέτειρά του, τη Νέα Βύσσα. Έτσι λοιπόν απόψε, θα πραγματοποιήσει την κεντρική του ομιλία στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Στο Καραθεοδώρειο ή στην πλατεία;

Που να τολμήσει άλλωστε να κάνει κεντρική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη, μετά την απογοητευτική εικόνα στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου, με τα 100 άτομα; Τρεις και ο κούκος κινδύνευε να είναι. Σίγουρα όμως απόψε η εκδήλωση του, που σύμφωνα με ανακοίνωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο “Καραθεοδωρή”. Εκεί όπου με καθιστούς αλλά και όρθιους γεμίζει με 250 άτομα.

Σε ένα χωριό που έχει περισσότερους από 2.000 μόνιμους κατοίκους, φυσικά και θα είναι κατάμεστο. Αν και μαθαίνω πως υπάρχει σκέψη από τον ίδιο και το επιτελείο του, τελικά να μιλήσει στην πλατεία του χωριού, η οποία σαφώς παίρνει πολύ περισσότερα άτομα. Γιατί το “Καραθεοδώρειο” θα το γέμιζε και ο συγχωριανός του Ζαλουφλής,  που είναι υποψήφιος δήμαρχος Ορεστιάδας με το ΚΚΕ.

Για να δούμε λοιπόν αν θα μιλήσει στην πλατεία της Νέας Βύσσας τελικά ο κ.Τοψίδης. Αν γίνει αυτό, εμένα θα μου θυμίσει ότι σε αυτή την πλατεία πριν από 23 χρόνια, το 1996, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ο Αντώνης Σαμαράς με την “Πολιτική Άνοιξη”. Από εκείνη την ομιλία, την οποία παρακολούθησε μάλιστα και ο κ.Τοψίδης αφού ήταν από τους υποστηρικτές τότε του πρώην Πρωθυπουργού, είναι η φωτογραφία. Για όσους δεν το καταλαβαίνουν, πίσω και αριστερά απ’ τον Σαμαρά είναι και ο δικός μας. Ο Κώστας Πιτιακούδης.

Τότε ήταν υποψήφιος βουλευτής στον Έβρο και μαζί με το κόμμα του που δεν μπήκε στην Βουλή, φυσικά απέτυχε παταγωδώς και ο ίδιος. Γι’ αυτό φαίνεται απογοητεύτηκε και παρά τις έντονες πιέσεις που απ’ ότι ξέρω του ασκήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, δεν θέλησε να είναι υποψήφιος πουθενά και καλά έκανε. Δεν βάζω βέβαια το χέρι μου στην φωτιά αν τεθεί μελλοντικά νέα περίπτωση τι θα κάνει, γιατί μην ξεχνάτε έρχονται και βουλευτικές εκλογές.

Κρέμασε το… διπλοσάγονο

Λίγο πριν αφήσω τον φίλο μου Τάκη (Τάκης, Τάκης, οέ, οέ, οέ) Τοψίδη και επειδή βλέπω συνέχεια αυτό το νέο τηλεοπτικό του σποτ, για το οποίο έμαθα πως την τελευταία σκηνή μπροστά στα γραφεία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ την “γύρισε” δεκάδες” φορές. Κι αν κρίνω από το αποτέλεσμα, ιδιαίτερα την τελευταία φράση, πάλι δεν το “πέτυχε” μια και ακούγεται πολύ… περίεργα.

Εκείνο που είδα και με στενοχώρησε, γιατί άσχετα από την κριτική που του κάνω τον αγαπώ, περισσότερο από όσους τώρα του κάνουν τον φίλο γιατί ευελπιστούν να πάρουν κάποιο πόσο ή κανένα… έργο αν εκλεγεί, αλλά και τους συναδέρφους απ’ τα ΜΜΕ που επειδή παίρνουν χρήματα τον προβάλλουν, είναι η εμφάνιση του. Θα ήθελα λοιπόν να του το πω: “Τάκη αδυνάτισες”.

Φυσικό βέβαια, αφού τρέχει και δεν φτάνει διανύοντας όλη την Περιφέρεια, αλλά θα έπρεπε τα πλάνα που “τράβηξε” ο Θάνος ο οποίος και έχει αναλάβει όλα τα γυρίσματα, τον… αδικούν. Ιδιαίτερα από πλάγια… κρέμασε το διπλοσάγονο (μούκουλο ή γλου-γλου) όπως το λένε άλλο και φαίνεται άσχημα, όπως βλέπετε στην φωτογραφία. Μιλάμε ότι ξεπέρασε και τον δικό μας, τον Πιτιακούδη, που και αυτός όπως βλέπω στις συνεντεύξεις που δημοσιεύουμε στο Evros-news.gr, έχει… κρεμάσει διπλοσάγονο, αλλά από το πολύ φαί.

Πιάστηκε “αδιάβαστος”. Ας παρηγορηθεί με… πούρα

Ξεφύγαμε όμως από το θέμα μας, που είναι το debate στο Debate των Περιφερειαρχών. Ήταν φανερό ότι αυτός που έδειξε πιο συγκεκριμένος, ενημερωμένος, άνετος και με πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, ήταν ο νυν Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Ο Κώστας Κατσιμίγας που θέλει να είναι ο δεύτερος, προσωπικά δεν με εντυπωσίασε και σίγουρα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερος. Ο φίλος μου ο Σπύρος Δέδογλου φαίνεται δεν τον προετοίμασε κατάλληλα.
Ο Κώστας Σιμιτσής είχε τα ωραία λόγια που λένε όλοι όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά πολύ επιμονή στο ότι ήταν δήμαρχος Καβάλας και τι έκανε τότε. Αφήστε που δεν έχει και πολλούς υποψηφίους στο νομό Έβρου. Ξέχασα επίσης να σχολιάσω και μία χαρακτηριστική σκηνή, όταν ο Διευθυντής ειδήσεων της ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση Αντώνης Τελλόπουλος, πιάστηκε εντελώς… αδιάβαστος στο θέμα του Μεγάρου Μουσικής της Κομοτηνής.
Ρώτησε θεωρώντας δεδομένο ότι είναι κλειστό και δε λειτουργεί και ο Χρήστος Μέτιος του θύμισε και τον ενημέρωσε, πως λειτουργεί εδώ και μήνες και μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις. Τις οποίες όλα τα τοπικά ΜΜΕ της έχουν φιλοξενήσει, οπότε ως Διευθυντής ειδήσεων ενός τοπικού καναλιού, θα έπρεπε να το γνωρίζει.
Δεν ξέρω πως του ξέφυγε, αλλά αν στεναχωρήθηκε το πολύ να… ανάψει κανένα πούρο για να πάνε κάτω τα φαρμάκια. Όπως εκείνο που κάπνιζε την Πρωτομαγιά, παρέα με το Δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κώστα Γκοτσίδη στα Δίκελλα και το είχε αναδείξει το Evros-news.gr. Είναι εξάλλου γνωστό σε όλους, ότι η ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση που στηρίζει φανατικά, συμπαθεί ιδιαίτερα και προβάλλει πάρα πολύ τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης.

Αρνητικός “πρωταγωνιστής” ο Λαμπάκης

Μια και αναφερθήκαμε στον κ.Λαμπάκη, να πάμε στο ντιμπέιτ των υποψηφίων δημάρχων της πόλης, που είχε σίγουρα πολύ μεγαλύτερη ένταση, πάθος και ενδιαφέρον, αφού αρκετές στιγμές η κατάσταση… ξέφυγε, με φωνές, αντεγκλήσεις, κόντρες, διακοπές. Μεγάλος πρωταγωνιστής ποιος άλλος; Ο Βαγγέλης Λαμπάκης, που έδειξε πολύ εκνευρισμένος και αγχωμένος.
Μιλούσε απαξιωτικά και ειρωνικά για τους συνυποψηφίους του δημάρχους, με βασική στόχευση τον Γιάννη Ζαμπούκη. Αναμενόμενο κάτι τέτοιο, αφού ξέρει πως αυτός θα είναι ο αντίπαλος του την δεύτερη Κυριακή. Ξέφυγε βέβαια σε χαρακτηρισμούς και αυτό μόνο αρνητικές εντυπώσεις δημιούργησε εναντίον το. Γιατί έδειξε πως ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μόνο…. περίπατο δεν θα κάνει όπως έλεγε πριν από καιρό.
Αν και από ότι βλέπω στις συνεντεύξεις του, εκείνα “θα βγω αυτοδύναμος από την πρώτη Κυριακή” που υποστήριζε τότε, τα έχει πλέον ξεχάσει είχε. Βέβαια είχε και τις γνωστές κόντρες με τον Παύλο Μιχαηλίδη, ενώ η ένταση μεταφέρθηκε ακόμα και στο συνήθως ήρεμο Σάββα Δευτεραίο, ο οποίος εκνευρίστηκε απόλυτα δικαιολογημένα από μία απαράδεκτη, ελεεινή, υβριστική φράση του κ. Μιχαηλίδη εναντίον του και κατά του κ.Ζαμπούκη.

“Ξέφυγε” απαράδεκτα και ο Μιχαηλίδης

“Ξέφυγε” άλλη μια φορά ο κ.Μιχαηλίδης σε χαρακτηρισμούς που δεν τον τιμούν. Για όσους τον γνωρίζουν βέβαια, αυτός είναι ο χαρακτήρας του. Παραφέρεται πολλές φορές από τις εμμονές του, ακόμα και σε ανθρώπους που τον έχουν “ευεργετήσει” ποικιλοτρόπως. Κι αυτό το… πρόσωπο του προσπαθεί να το κρύψει καλά, αλλά θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι δημότες Αλεξανδρούπολης πριν πάνε στην κάλπη να αποφασίσουν.
Εκνευρίστηκε όμως ακόμα και ο συνήθως ήρεμος Δημήτρης Λαζόπουλος, για τον οποίο αρκετοί λένε πως περισσότερο μιλούσε ως… συνήγορος υπεράσπισης του Βαγγέλη Λαμπάκη και τον υπερασπιζόταν, αλλά έτσι κι αλλιώς το ποσοστό του αν και έχει τη στήριξη του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
Ποιος κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία του παρά τις επιθέσεις, ακόμα και την απαράδεκτη υβριστική φράση του ξαδέρφου του Παύλου Μιχαηλίδη; Ο Γιάννης Ζαμπούκης.
Δεν απάντησε σε κανέναν, ούτε και στην επίθεση-πρόκληση, περίμενε υπομονετικά να σταματήσουν όσοι τον διέκοπταν και αυτό τον έκανε να κερδίσει τις εντυπώσεις με την στάση του, αφού είναι βασική αρχή σε παρόμοιες συζητήσεις, να μην χάνεις την ψυχραιμία σου και εκνευρίζεσαι, να μην φωνάζεις και πολύ περισσότερο να μην τσιρίζεις. Να παραμένεις ψύχραιμος και ήρεμος.
Ούτε ο Βαγγέλης Μυτιληνός έδειξε να εκνευρίζεται, αν σε κάποια φάση του… άναψαν τα λαμπάκια με τον… Λαμπάκη που τον προκάλεσε και έτσι αντέδρασε προς στιγμήν. Έτσι όπως έβλεπα πάντως το debate, περισσότερο αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης μου θύμιζε, γιατί και εκεί πολλές φορές “αρπάζονται” Λαμπάκης και Μιχαηλίδης.

Καλό έκαναν στον Γιάννη Ζαμπούκη

Οπότε οι συνεχείς αναφορές και των δύο στο πρόσωπο του Ζαμπούκη, ότι δηλαδή είναι για πρώτη φορά υποψήφιος και δεν έχει αυτοδιοικητική εμπειρία, μάλλον καλό του έκαναν παρά κακό, όπως νόμιζαν οι ίδιοι. Γιατί δεν έχει υποστεί την “φθορά” της παρουσίας στο δημοτικό συμβούλιο, είναι επίσης ένα πρόσωπο άφθαρτο πολιτικά και αυτοδιοικητικά, χωρίς βαρίδια από το παρελθόν.Κι αυτό μετράει στον κόσμο.
Η εκτίμηση των περισσότερων λοιπόν είναι πως μεγάλος χαμένος του debate, ήταν ο Βαγγέλης Λαμπάκης. Έβγαλε πολύ εκνευρισμό, σε καμία περίπτωση δεν έδειξε τη σιγουριά που εμφάνιζε πριν από μήνες και επειδή γίνεται λόγος και για δημοσκοπήσεις και όσα δείχνουν, είναι ξεκάθαρο πως αν είχε στα χέρια του κάποια αποτελέσματα που τον έδειχναν… κυρίαρχο, θα τα έβγαζε.

Ποιος είμαστε εμείς που θα συμμετέχουμε;

Δεχθήκαμε όλες αυτές τις ημέρες και εμείς και ο υπεύθυνος μας Κώστας Πιτιακούδης ερωτήσεις από αναγνώστες, αλλά και θεσμικούς, φίλους και γνωστούς, αν υπήρξε πρόταση για συμμετοχή του σε κάποια από τα debate, αφού  το Evros-news.gr είναι το ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ SITE του Έβρου, αλλά και πως μας φάνηκαν οι δημοσιογράφοι που πήραν μέρος σε αυτά.
Για το πρώτο να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν δεχθήκαμε ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ και από ΚΑΝΕΝΑ ΜΜΕ που διοργάνωσε debate να συμμετέχουμε κάνοντας ερωτήσεις. Ποιοι είμαστε άλλωστε εμείς; Επειδή έχει 30 χρόνια στην δημοσιογραφία και είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) ο Πιτιακούδης ή το Evros-news.gr όντως το διαβάζουν όλοι στον Έβρο και τη Θράκη;
Το ίδιο ισχύει και για την δεύτερη ερώτηση. Ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε τους  δημοσιογράφους που πήραν μέρος; Ο κόσμος που παρακολούθησε τις εκπομπές μπορεί να βγάλει μόνος τα συμπεράσματα του. Απλά, εμένα δεν μου άρεσε ότι δεν προλάβαιναν να τελειώσουν την ερώτηση στον καθορισμένο χρόνο. Ίσως γιατί προηγούνταν ολόκληρη τοποθέτηση για να γίνει η ερώτηση. Αλλά επαναλαμβάνω, Ποιοι είμαστε εμείς, τα δημοσιογραφικά… γατάκια, που θα θέλαμε να συμμετέχουμε;

Στο επόμενο

Για το debate των υποψήφιων δημάρχων Ορεστιάδας (ο Θεός να το κάνει αφού το κανάλι δεν εφάρμοσε τα ίδια με τα δυο που προαναφέραμε και τους υτποτίμησε), αλλά και αυτό που δεν έγινε στο Διδυμότειχο, θα ασχοληθούμε στο επόμενο ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ, που θα προσπαθήσω να έρθει άμεσα.

Ο… Ναρκαλιευτής