Χαρίκλεια Λιθοξόου: “Είμαι έτοιμη να υπηρετήσω την Αλεξανδρούπολη που αγαπώ και γνωρίζω τα προβλήματα της”

Χαρίκλεια Λιθοξόου: “Είμαι έτοιμη να υπηρετήσω την Αλεξανδρούπολη που αγαπώ και γνωρίζω τα προβλήματα της”

Συνέντευξη στον Κώστα Πιτιακούδη


Η εκπαιδευτικός  Χαρίκλεια Λιθοξόου, είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, με την παράταξη “Δήμος για Όλους- Πρώτα Εσύ” και επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Ζαμπούκη και ελπίζει ότι την ερχόμενη Κυριακή οι συμπολίτες της πηγαίνοντας στην κάλπη θα την ψηφίσουν.

Γεννημένη στην Αλεξανδρούπολη το 1975 και αφού πέρασε τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής της στην Λέρο και τα επόμενα δώδεκα χρόνια σε ένα άλλο νησί, αυτό του νομού μας, την πανέμορφη Σαμοθράκη, από τα 15 της επέστρεψε οικογενειακώς στην Αλεξανδρούπολη όπου ζει και εργάζεται ως μαθηματικός. Η θέληση της να προσφέρει στα παιδιά, την έκανε να παρακολουθήσει Επιμορφωτικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα με αντικείμενο: « Δυσλεξία και Εκπαίδευση Προσεγγίσεις και Τεχνικές Αντιμετώπισης” και «Σύνδρομο DOWN». Δεν αρκέστηκε όμως μόνο σε αυτά και τώρα παρακολουθεί το: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών – Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Λίγες ημέρες πριν οι πολίτες κληθούν να επιλέξουν τη νέα δημοτική αρχή, μιλήσαμε μαζί της. Για την υποψηφιότητα της ως Δημοτική Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, για την επιλογή της να συστρατευθεί με τον Γιάννη Ζαμπούκη, για τα προβλήματα της πόλης που τα γνωρίζει πολύ καλά και φυσικά για τους δικούς της στόχους. Η ίδια επέλεξε η συζήτηση μας να γίνει στην παραλία, με το νησί της Σαμοθράκης στο οποίο έζησε 12 από τα παιδικά της χρόνια, να φαίνεται στο βάθος του Θρακικού πελάγους.

-Aν οι δημότες επιλέξουν την παράταξή σας και τον Γιάννη Ζαμπούκη ως Δήμαρχο, ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες σας την επόμενη μέρα στην επίλυση των προβλημάτων. Ποια είναι η ιεράρχηση που κάνετε;
Βασική προτεραιότητα της δημοτικής μας παράταξης, θα είναι η καθαριότητα. Η Αλεξανδρούπολη είναι μία όμορφη πόλη, χρειάζεται όμως να είναι και καθαρή. Θα φροντίσουμε ώστε να γίνεται συστηματική αποκομιδή των σκουπιδιών σε χρόνους που δεν θα δημιουργούνται προβλήματα. Θα επισκευαστούν τα απορριμματοφόρα,  ώστε να λειτουργούν όλα και να γίνεται γρηγορότερα η διαδικασία αποκομιδής. Παράλληλα, θα φροντίσουμε τους χώρους συλλογής και θα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε νέα πρόταση, η οποία θα συμβάλλει ώστε η πόλη μας να είναι η καθαρότερη.
Επιπλέον, το ζήτημα της στάθμευσης είναι ανάγκη να βρει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λύση. Η Αλεξανδρούπολη χρειάζεται να αποσυμφορηθεί κυκλοφοριακά. Στόχος μας είναι η δημιουργία χώρων στάθμευσης σε διάφορες περιοχές της πόλης, ώστε να μη δυσκολεύονται οι πολίτες στην καθημερινότητά τους προσπαθώντας να σταθμεύσουν ή να πάνε στη δουλειά τους.
Συγχρόνως, είναι απαραίτητη η οικιστική ανάπλαση. Η πόλη μας είναι πολύ όμορφη, αλλά χρειάζεται να γίνουν έργα ανάδειξης της, ώστε και οι κάτοικοί της να ζουν σε μία ομορφότερη πόλη και η επισκεψιμότητα της από τουρίστες εγχώριους ή αλλοδαπούς να την καταστήσει τουριστικό προορισμό. Για παράδειγμα, εδώ που καθόμαστε στην παραλία είναι τόσο όμορφα, αλλά υπάρχουν μπροστά μας αυτά τα κάγκελα και όποιος καθίσει να απολαύσει το τοπίο προς την θάλασσα, τα έχει ως εμπόδιο. Θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες παρεμβάσεις, ώστε το παραλαικό μέτωπο να είναι ελεύθερο στο μάτι αλλά και στην πρόσβαση του κατοίκου, αλλά και του επισκέπτη”.
“Το θέμα αποκομιδής των σκουπιδιών χρειάζεται άμεσες λύσεις” 
-Ποιο νομίζετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και χρήζει άμεσης λύσης;
“Σε μία πόλη με πάνω από 70.000 κατοίκους, τα απορρίμματα είναι λογικό να έχουν μεγάλο όγκο Δεν είναι όμως λογικό να σωρεύονται ακατάστατα και να γίνεται σπασμωδική αποκομιδή. Να υπάρχουν ελλιπείς υποδομές στους χώρους συλλογής, στους οποίους δεν τηρούνται και πάλι οι βασικοί κανόνες προστασίας για την υγιεινή τόσο του συνόλου, όσο και των εργαζομένων. Οι υπάρχουσες δομές πρέπει να συντηρηθούν και να βελτιωθούν, σε συγκερασμό με με νέες αποτελεσματικότερες, που θα στηρίζονται σε περιβαλλοντικές μελέτες”.
-Γιατί να επιλέξει την Κυριακή 26 Μαΐου ένας πολίτης το συνδυασμό “Δήμος για όλους Πρώτα εσύ” με επικεφαλής τον Γιάννη Ζαμπούκη και γιατί να ψηφίσει την Χαρά Λιθοξόου;
“Ο Γιάννης Ζαμπούκης είναι ένας πετυχημένος νομικός. Ένα άφθαρτο πρόσωπο, με πολλές δυνατότητες και με όρεξη για δουλειά. Με καλές προθέσεις και είναι άνθρωπος που γνωρίζει την πόλη και τα προβλήματά της. Πρόθεσή του είναι μόνο να προσφέρει.
Αυτά τα οράματα συμμερίζομαι και εγώ ως Χαρά Λιθοξόου. Είμαι ένα άτομο που γνωρίζω τα ζητήματα της πόλης. Την αγαπάω και ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να ανεχθούν την αδικία της εκμετάλλευσης και την εξαπάτηση κανενός ανθρώπου. Είμαι υπέρμαχος της τιμιότητας και της διαφάνειας”.
-Είναι γνωστό ότι ασχολείστε πάρα πολύ με τη φροντίδα των ζώων. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην Αλεξανδρούπολη είναι δεδομένο. Πως νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί και με ποιες κινήσεις;
“Το ζήτημα της προστασίας των ζώων είναι πολύ σημαντικό. Τα αδέσποτα ζώα είναι μία πραγματικότητα για την πόλη μας. Μέλημα της παράταξής μας είναι η καταγραφή, η καταμέτρηση, ο εμβολιασμός και η στείρωση των αδέσποτων ζώων. Παράλληλα, η παράταξή μας προωθεί τη λειτουργία κυνοκομείου για όσα ζώα νοσούν. Σκεφθείτε ένα νοσοκομείο ζώων στο οποίο θα προσφέρονται υγειονομικές φροντίδες στα αδέσποτα ζώα όταν νοσούν. Συγχρόνως, προβλέπεται και η ίδρυση αστυνομίας ζώων, που θα παρακολουθεί την μεταχείριση όχι μόνο των αδέσποτων, αλλά και των ζώων που ανήκουν στους πολίτες. Η υπηρεσία αυτή θα φροντίζει να υποδεικνύει τρόπους διόρθωσης της επιμέλειας των ζώων, θα προειδοποιεί τους πολίτες όταν λειτουργούν πλημμελώς και γενικότερα θα έχει την εποπτεία της καλύτερης διαβίωσης των ζώων στην πόλη”.
“Τα νέα παιδιά θέλουν περισσότερους χώρους
άθλησης και αναψυχής, με επιπλέον πάρκα και άλση”
-Λόγω του επαγγέλματός σας, είστε εκπαιδευτικός, βρίσκεστε καθημερινά και συναναστρέφεστε με τα νέα παιδιά. Τι σας λένε για την πόλη και γενικότερα το δήμο Αλεξανδρούπολης στον οποίο ζουν; Ποια είναι τα θέματα που ιεραρχούν ότι χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην βελτίωση ή την επίλυση τους;
“Τα παιδιά στις μέρες μας είναι οξυδερκέστατα. Έχουν τη νοημοσύνη να καταλάβουν πάρα πολλά πράγματα και έχουν άποψη. Ένα ζήτημα που τους αφορά, είναι οι χώροι άθλησης που κατά την άποψή τους δεν είναι αρκετοί και δεν καλύπτουν όλα τα αθλήματα. Οι χώροι άθλησης άπτονται των υποχρεώσεων και της δικαιοδοσίας του δήμου. Επίσης τους ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και τη φροντίδα του σε τοπικό βέβαια επίπεδο και φυσικά οι χώροι αναψυχής. Τα πάρκα, τα άλση στους πλησιέστερους οικισμούς. Θεωρούν πως πρέπει να αναμορφωθούν, να καθαριστούν, να προστεθούν παγκάκια, να φωτιστούν ώστε να μπορούν οι νέοι να φιλοξενούνται για λίγες ώρες σε αυτά. Να έρχονται κοντά στη φύση, να ηρεμούν και γενικότερα να περνούν χρόνο σε αυτά με τους φίλους τους. Με τον τρόπο αυτό, θα κοινωνικοποιούνται περισσότερο και θα αγαπήσουν και τη φύση περισσότερο”.
-Αν οι δημότες σας επιλέξουν με την ψήφο τους ως δημοτική σύμβουλο, υπάρχει κάποιος τομέας στον οποίο κατά την άποψή σας θα μπορούσατε να προσφέρετε συμβάλλοντας στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει;
“Οι προθέσεις μου είναι ξεκάθαρες από την αρχή. Η φροντίδα και η προστασία των ζώων είναι ένας πυλώνας στον οποίο θα διαθέσουν τις δυνάμεις μου και ο άλλος είναι ο τομέας της παιδείας ως εκπαιδευτικός
Μπορώ να θυσιάσω όλο το προσωπικό μου χρόνο σε αυτούς τους τομείς. Συγχρόνως με ενδιαφέρει και η βελτίωση της ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Βρίσκομαι στην διαδικασία εξέλιξης ενός μεταπτυχιακού ειδικής αγωγής και συνεχώς ενημερώνομαι και διαβάζω για τις ανάγκες και τους τρόπους με τους οποίους η ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όχι μόνο εκπαιδευτικά αλλά και σε πρακτικό καθημερινό επίπεδο, θα μπορούσε να γίνει καλύτερη. Τίθεμαι στην υπηρεσία των αναγκών του πολίτη, όποιες και αν είναι αυτές. Ο δημοτικός σύμβουλος οφείλει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις όσο και όπως μπορεί. Δεν νοείται να κάνει εξαιρέσεις, ούτε να βλέπει την τόσο σημαντική τιμή που του έκαναν οι πολίτες με την εκλογή του ως πάρεργο”.
-Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συμπολίτες σας λίγο πριν πάνε στην κάλπη για να επιλέξουν τη νέα δημοτική αρχή και τους δημοτικούς συμβούλους που θα την απαρτίζουν;
“Η Αλεξανδρούπολη είναι μία υπέροχη πόλη, με εξαιρετικούς πολίτες. Είμαι πρόθυμη να αγωνιστώ για να την υπηρετήσω με κάθε προσωπικό μου κόστος, ώστε να την κάνω καλύτερη. Δεν έχω κανένα προσωπικό συμφέρον από το δήμο και η προσφορά μου είναι ανιδιοτελής. Γιατί αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να κάνω το καλύτερο. Κάποτε θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, πως πρέπει να προσφέρουμε χωρίς ανταπόδοση. Το κοινό καλό προέχει, γιατί όπως χαριστικά αναφέρει ο Αριστοτέλης, όταν ευημερεί η πόλη ευημερεί και κάθε πολίτης”.

-Χαρίκλεια Λιθοξόου: Η εκπαιδευτικός με πολύχρονη προσφορά στην φροντίδα των ζώων, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης