Μπλέχθηκε-δυστυχώς-στο προεκλογικό κλίμα και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμος – “Κόντρα” με “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ”

Μπλέχθηκε-δυστυχώς-στο προεκλογικό κλίμα και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμος – “Κόντρα” με “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ”

Λίγες ημέρες απομένουν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 26 Μαίου και είναι φυσικό οι τόνοι και η ένταση μεταξύ των υποψηφιίων στις Περιφέρειες και τους δήμους, να… ανεβαίνουν. Φυσικά ο νομός ‘Έβρου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Δυστυχώς, σε όλη αυτή την αντιπαράθεση και το προεκλογικό κλίμα… μπλέχθηκε και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμος.

Είναι γνωστή η συμπάθεια που έχει προς το πρόσωπο του σημερινού δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και η πλήρης ταύτιση μαζί του στο θέμα των Ρώσων και γενικότερα του ρωσικού παράγοντα. Το οποίο να θυμίσουμε πριν περίπου ένα χρόνο έφερε στο επίκεντρο αρνητικών δημοσιευμάτων κορυφαίων ελληνικών αλλά και ξένων ΜΜΕ την Αλεξανδρούπολη, λόγω της απέλασης Ρώσων διπλωματών από την ελληνική Κυβέρνηση.  Κι επειδή είναι γνωστή η τακτική του ρωσικού παράγοντα απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Σεβασμιότατος Αλεξανδρουπόλεως θα έπρεπε γενικότερα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και φειδωλός σε ενέργειες ή δηλώσεις.

Είναι επίσης γνωστό, πως του αρέσει να αναμειγνύεται και να παίρνει θέσεις επί θεμάτων που μπορεί να άπτονται εκκλησιαστικών υποθέσεων, αλλά έχουν και πολιτική διάσταση. Δεν έχει κρύψει για παράδειγμα, την συμπάθεια του προς τον σημερινό Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τώρα όμως και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, προέκυψε θέμα και “κόντρα” με την ιστορική εφημερίδα της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ”, η οποία ανέφερε ότι θα πρέπει να παρέμβει και να… ηρεμήσει ιερείς, που στο κήρυγμα τους μέσα στους ναούς δίνουν “γραμμή” στους πιστούς να ψηφίσουν υποψήφιους του νυν δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη και φυσικά την παράταξη του ίδιου.

-Ούτε ιερό, ούτε όσιο: Παπάς στη Νίψα έκανε κήρυγμα στους πιστούς υπέρ των υποψηφίων Λαμπάκη!!!

Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα του Evros-news.gr, για την απαράδεκτη ενέργεια ιερέα στον Ι.Ναό Νίψας, που παρότρυνε εν ψυχρώ τον κόσμο να ψηφίσει υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της παράταξης Λαμπάκη. Η εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ” το αναδημοσίευσε (αναφέροντας και την Πηγή και την ευχαριστούμε) και ο εκδότης της κ.Σταύρος Κονδύλης επίσης σημείωσε ότι ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως θα πρέπει να παρέμβει και να ζητήσει από τους ιερείς να μην εμπλέκονται στην προεκλογική περίοδο.

Ακολούθησε σε άθρο της εφημερίδας στο φύλλο 17 Μαΐου 2019, με τίτλο «ΜΟΝΟ Ο ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ», αναφορά που έλεγε:

«Και απ’ ό,τι μας λένε (ο κ. Λαμπάκης) χρησιμοποιεί και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, ως προπαγάνδα της προεκλογικής του καμπάνιας».

Η επιστολή διαμαρτυρίας του Μητροπολίτη Άνθιμου στην “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ”

Η συγκεκριμένη φράση προκάλεσε την αντίδραση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως που έστειλε επιστολή και χαρακτήριζε “ύποπτη απρέπεια και σκοπιμότητα” την αναφορά-σύσταση της εφημερίδας. Στην επιστολή του ανέφερε:

Αγαπητέ μου κ. Κονδύλη,

Διάβασα στο άρθρο σας ότι «απ’ όσα» σας λένε «ο Δήμαρχος κ. Λαμπάκης με χρησιμοποιεί ως προπαγάνδα της προεκλογικής του καμπάνιας». Διαμαρτύρομαι έντονα για το ήθος των γραφομένων σας και εκφράζω την πικρία μου.

Άραγε, με ποιο όφελος γίνομαι όργανο προπαγάνδας; Μήπως έχετε και περί αυτού πληροφορίες; Δεν ξέρετε ότι έχω δεχθεί στο Γραφείο μου και έχω εν γνώσει μου φωτογραφηθεί με όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες των υποψηφίων (τόσο για τις δημοτικές, όσο και για τις περιφερειακές εκλογές); Και θεωρώ τιμή μου τις επισκέψεις τους και το αίτημά τους να φωτογραφηθούν μαζί μου!

Βεβαίως με τον εκλεγμένο Δήμαρχο κ. Ευαγ. Λαμπάκη, θα συνεργάζομαι θεσμικά και θα τον τιμώ προσωπικά, ως εκλεκτό του λαού μας, μέχρι λήξεως της νυν θητείας του.

Γνωρίζω όμως κι άλλους τρόπους· να διχάζω, να ομιλώ και να πυροδοτώ μύδρους, όπως κάνετε τα ΜΜΕ, αλλά τότε δεν θα μπορώ να δικαιολογήσω τις αφορμές και τους στόχους μου!

Προτιμώ, λοιπόν, την ενότητα και την θεσμική τάξη, έναντι της υπόπτου απρεπείας και της σκοπιμότητος.

Έρρωσθε εν Κυρίω αναστάντι

Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ

Η σκληρή απάντηση του εκδότη της “ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ” Σταύρου Κονδύλη

Ακολούθησε σκληρή απάντηση του εκδότη Σταύρου Κονδύλη, με τίτλο: “ΟΧΙ… ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ”

Επίσης ανέφερε ότι όσα καταλογίζει στον ίδιο και την εφημερίδα ο Σβασμιότατος κ.Άνθιμος αποτελεύν ΥΒΡΙΝ και του ζητάει να ανακαλέσει:

“Το Ήθος της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» παραμένει ακέραιο – Είμαστε έξω από βρώμικες συναλλαγές και εξαγορές συνειδήσεων – Μεγάλο το Λάθος του Μητροπολίτου Αλεξ/πολης κ.κ. Ανθίμου

Αντί να τρίζει το αμάξι, τρίζει ο αμαξάς»…

Η λαϊκή αυτή παροιμία ήλθε στο μυαλό μας, διαβάζοντας την επιστολή που μας έστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, κ. Άνθιμος.

Σημείωση Ε.Θ.

Ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος σκάλωσε σε δυο αράδες κειμένου της Εφημερίδος μας (βλέπε φύλλο 17 Μαΐου 2019), με τίτλο «ΜΟΝΟ Ο ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ», όπου γράφαμε:

«Και απ’ ό,τι μας λένε (ο κ. Λαμπάκης) χρησιμοποιεί και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, ως προπαγάνδα της προεκλογικής του καμπάνιας».

Σ’ αυτά τα γραφόμενα θα ‘πρεπε κανονικά να απαντήσει ο Δήμαρχος Αλεξ/πολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης.

Η απάντησις όμως, άνευ λόγου, ήλθε από τον Μητροπολίτη μας. 

Το κείμενο το διαβάσατε πιο πάνω. Όμως πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας, σειρά γεγονότων τα οποία καταγράψαμε.

ΠΡΩΤΟΝ: Στο φύλλο της Τετάρτης 1 Μαΐου 2019, η «Ε.Θ.» ζητούσε την άμεση παρέμβαση του Μητροπολίτη, όταν στον Ιερό Ναό της Νίψας, ο Ιερέας έκανε κήρυγμα και προέτρεπε τους πιστούς να ψηφίσουν υποψήφιους του κ. Ε. Λαμπάκη.

Στο δημοσίευμα αυτό ο κ. Άνθιμος δεν ανταποκρίθηκε.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Στον πανηγυρικό εσπερινό του Ιερού Ναού της Αγίας Γλυκερίας Λουτρών Τραϊανούπολης, ήταν ο κ. Άνθιμος που, παρουσία όλων των υποψήφιων, είπε: “[…] Ετοιμαζόμαστε με τον κο Δήμαρχο, του χρόνου που θα είναι τα εκατοστά γενέθλια να κάνουμε πολλές και ωραίες εκδηλώσεις […]” , θεωρώντας δεδομένη την επανεκλογή του κ. Λαμπάκη.

Και εύλογη ήταν η δυσαρέσκεια από αυτά τα λόγια, στους άλλους υποψήφιους Δημάρχους.

ΤΡΙΤΟΝ: Στα πλαίσια της επετείου μας, κατά την προεκλογική περίοδο, ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΡΕΨΑΜΕ υποψήφιους Δημάρχους να επισκεφτούν τον Σεβασμιώτατο Άνθιμο και να λάβουν την ευλογία του, όπερ και εγένετο.

Πέραν των ανωτέρω, υπάρχει και η πικρία η δική μας από τα γραφόμενα του κ.κ. Άνθιμου.

Το ΗΘΟΣ της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Παραμένει ΑΚΕΡΑΙΟ και ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε Σεβασμιώτατε, είμαστε έξω από βρώμικες συναλλαγές και από εξαγορές συνειδήσεων.

Δεν πουλάμε ούτε σίδερα, ούτε τσιμέντα. Δεν παίρνουμε προμήθειες από Εργολαβίες Δημοσίων Έργων, ούτε ζητήσαμε ποτέ διορισμούς και άλλα… δωράκια.

Και επί προσωπικού:

Πολλαπλές υπήρξαν οι προτάσεις που έγιναν στα παιδιά μου, να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια διαφόρων συνδυασμών.

Είτε σε Εθνικό, είτε σε Περιφερειακό, είτε σε Δημοτικό επίπεδο εκλογών.

Τα εμπόδισα και τα παρότρυνα να μείνουν αμέτοχα, γιατί θα υπήρχε κίνδυνος να κατηγορηθεί ή «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ», ότι μεροληπτεί υπέρ συγκεκριμένης παρατάξεως ή κόμματος.

Γιατί η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» πρέπει να παραμείνει ΕΛΕΥΘΕΡΗ, χωρίς εξαρτήσεις ή βαρίδια.

Σε τελική ανάλυση, Σεβασμιώτατε, το δικό σας Κύρος θέλουμε να προφυλάξουμε, από ενέργειες τρίτων.

ΟΧΙ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ.

Ο εκάστοτε Μητροπολίτης πρέπει να είναι υπεράνω όλων και επ’ ουδενί επιτρέπεται να μετατραπεί σε κομματάρχη κανενός.

Αλοίμονο «εάν το άλας μωρανθεί…»

Αυτές είναι οι Αρχές μας, αυτές είναι οι Αξίες που υπηρετούμε για «Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια», εδώ και 74 χρόνια.

Η αμφισβήτηση του ΗΘΟΥΣ μας ήταν ΛΑΘΟΣ, γιατί η κατηγορία αντανακλά άμεσα και στα πρόσωπα που εκδίδουν την εφημερίδα.

Δηλαδή, η Οικογένεια Κονδύλη, που επί τρεις γενεές διακονεί ευόρκως την Δημοσιογραφία, είναι Ανήθικη;

Πρόκειται για ΥΒΡΙΝ, που ούτε ο μεγαλύτερος εχθρός μας δεν τόλμησε να αρθρώσει.

Θέλει ΘΑΡΡΟΣ και ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ η ομολογία και παραδοχή του ΛΑΘΟΥΣ.

Περιμένουμε να επιδειχθεί.

ΣΤΑΥΡΟΣ Γ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*