Κατερίνα Μάρκου: “Θα παλέψω για τα προβλήματα του Έβρου στην Ευρωβουλή”

Κατερίνα Μάρκου: “Θα παλέψω για τα προβλήματα του Έβρου στην Ευρωβουλή”

Συνέντευξη στον Κώστα Πιτιακούδη


Μια συμπατριώτισσα μας, με καταγωγή από το χωριό Θυρέα Διδυμοτείχου και σύνθημα “Από τον Έβρο για την Ευρώπη”, η Κατερίνα Μάρκου, είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της Κυριακής.

Η κ.Μάρκου, που είναι ήδη βουλευτής της Ν.Δ, κατάγεται απ’ την πλευρά του πατέρα της απ’ το χωριό Θυρέα Διδυμοτείχου, το οποίο επισκέπτεται αρκετές φορές με τους γονείς της, αφού έχει τόσο εκεί όσο και σε πόλεις του νομού, συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Μάλιστα στην καμπάνια προβολής της υποψηφιότητας της, ένα από τα βασικά συνθήματα της είναι όπως βλέπετε και στην φωτογραφία το “Από τον Έβρο για την Ευρώπη”, αλλά και το “Διεκδικούμε για την Ελλάδα”.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας επισκέφθηκε πολλές φορές τον Έβρο και είχε επαφές, συναντήσεις και συζητήσεις τόσο με θεσμικούς φορείς, όσο και με ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζονται μαζί της είτε λόγω συγγένειας, είτε επειδή κατάγονται απ’ το ίδιο χωριό. Παράλληλα συνομίλησε και με τον κόσμο προκειμένου να ακούσει τις αγωνίες, τα προβλήματα, τα αιτήματα του, αλλά και συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις. Σε μια από τις επισκέψεις της αυτές την συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί της κυρίως για το νομό Έβρου και πως σκέφτεται αν εκλεγεί Ευρωβουλευτής με την ψήφο και των συντοπιτών της, να τον εκπροσωπήσει.

“Ερχόμουν όλα αυτά τα χρόνια στον Έβρο και το χωριό του πατέρα μου, την Θυρέα Διδυμοτείχου, με τους γονείς μου. Μπορεί να γεννήθηκα και να μεγάλωσα στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης όπου αυτοί είχαν εγκατασταθεί, αλλά εδώ έχουμε πολλούς συγγενείς, γνωστούς και φίλους. Οπότε, μου είναι πολύ οικείο και ευχάριστο κάθε φορά που βρίσκομαι στον τόπο καταγωγής μου”, λέει στο Evros-news.gr η εντυπωσιακή σε εμφάνιση υποψήφια Ευρωβουλευτής.

Με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ.Άνθιμο και τον Πρόεδρος του Moto Club Αλεξανδρούπολης Ηλία Γρηγοράκη

-Η Ν.Δ με την οποία είσαι υποψήφια Ευρωβουλευτής, έχει σημαντική δύναμη στο νομό. Πιστεύεις ότι οι Εβρίτες θα σε ψηφίσουν, αφού άλλωστε είσαι και συντοπίτισσα τους;

“Το ελπίζω. Όλες αυτές τις φορές που βρέθηκε στην περιοχή που κατάγομαι, εισέπραξα πολύ αγάπη και ζεστασιά από τους ανθρώπους του, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν γνώριζαν και είναι φυσικό, πως είμαι και εγώ Εβρίτισσα. Όπως ξέρετε, εμείς οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές πρέπει να επισκεφθούμε όλη την χώρα, αφού ψηφιζόμαστε από όλη την Ελλάδα. Ο τόπος που μένω, η Θεσσαλονίκη, αλλά και αυτός που κατάγομαι απ’ την πλευρά του πατέρα μου, ο Έβρος, σίγουρα περιμένω να με στηρίξουν περισσότερο”.

-Θα είσαι άλλωστε και μια… δική τους “φωνή” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

“Αυτό είναι σίγουρο και δεδομένο. Θα παλέψω, αν εκλεγώ Ευρωβουλευτής για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Έβρου, που αποτελεί τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό πρέπει να το τονίσουμε ιδιαίτερα και να το επισημάνουμε στους Ευρωπαίους, κάθε φορά που θα φέρνουμε ένα θέμα που αφορά την περιοχή. Ότι χρωστάει η Ευρώπη στην Ελλάδα αλλά και τον Έβρο, αφού αυτός είναι ο πρώτος νομός της για όποιον έρχεται από την Ανατολή προς αυτήν”.

-Θα έχεις ακούσει και συζητήσει με τους θεσμικούς φορείς αλλά και τους απλούς ανθρώπους τις φορές που βρέθηκες εδώ, τα πολλά και σημαντικά προβλήματα του. Έτσι δεν είναι;

“Φυσικά, αλλά τα περισσότερα τα γνωρίζω τόσο από τις επισκέψεις μου τα προηγούμενα χρόνια για κοινωνικούς λόγους, για να δούμε τους συγγενείς και φίλους στο χωριό του πατέρα μου, στην Θυρέα, αλλά και στα άλλα μέρη που υπάρχουν συγγενείς μας. Βλέπω τα χωριά να έχουν σχεδόν ερημώσει και να μένουν πλέον μόνο ηλικιωμένοι. Πιστεύω και το τονίζω συνέχεια, ότι κάθε πρόβλημα του Έβρου είναι εθνικής σημασίας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από την ελληνική Κυβέρνηση. Θα πρέπει να γίνουν γενναίες παρεμβάσεις και να παρθούν μέτρα για να μείνουν οι άνθρωποι στο νομό και κυρίως να βρουν ελπίδα για το μέλλον οι νέοι μας. Με πρώτο φυσικά την δουλειά”.

-Σε ακούμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο που επισκέπτεσαι όλη την Ελλάδα, να στέκεσαι πάρα πολύ στις δηλώσεις σου στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της Μακεδονίας μας και να ασκείς έντονη κριτική στην Κυβέρνηση και τον κ.Τσίπρα;

“Η ακύρωση αυτής της συμφωνίας αποτελεί για μένα στόχο ζωής. Πρέπει όλοι μας να αγωνιστούμε στην Ευρώπη και στην Ευρωβουλή για να μην γίνουν τα Σκόπια μέλος της ΕΕ με την Μακεδονική μας εθνικότητα και γλώσσα. Η Ν.Δ κράτησε σθεναρή στάση όλα τα χρόνια στο μεγάλο εθνικό μας θέμα, το Σκοπιανό, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψε την πραγματικά απαράδεκτη, κάκιστη, και προσβλητική για την πατρίδα μας και την ιστορία μας συμφωνία των Πρεσπών.

Η ταπεινωτική αυτή υποχώρηση από θέσεις δεκαετιών στο Σκοπιανό και, κυρίως, η εικόνα μιας κυβέρνησης που είναι έτοιμη να σηκώσει τα χέρια ψηλά στα εθνικά θέματα για το χατίρι των ξένων έχει ανοίξει ως φαίνεται την όρεξη και στον κ. Ερντογάν, ο οποίος κλιμακώνει την επιθετικότητά του”.

-Δεν δίστασες να μιλήσεις δημόσια και να συγκινήσεις πολύ κόσμο, αποκαλύπτοντας ότι υιοθετήσατε παιδάκι. Θέλω να μου μιλήσεις γι’ αυτό.

“Επέλεξα να μιλήσω δημόσια γι’ αυτό το θέμα γιατί θεωρώ ότι η υιοθεσία είναι μια πράξη αγάπης και προσφοράς  και ήθελα να δώσω το μήνυμα σε όλα τα ζευγάρια που προσπαθούν για ένα παιδί να το προσπαθήσουν. Για μένα, είναι ότι πιο σημαντικό μου έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, είναι πραγματικά ευλογία ότι βρήκα αυτό το παιδί. Σημασία έχει για μένα να του προσφέρω αυτά που έχει στερηθεί και κυρίως την αγάπη”.

-Γονείς όπως εσύ ταλαιπωρούνται χρόνια για να πάρουν ένα παιδάκι, ενώ υπάρχουν δεκάδες εγκαταλειμμένα παιδιά στα ιδρύματα. Εσείς πόσο καιρό το προσπαθήσατε; Πως το πετύχατε;

“Νιώθω πολύ τυχερή γιατί ξέρω πόσοι άνθρωποι περιμένουν ακόμα για ένα παιδί και πόσα παιδιά περιμένουν μια οικογένεια στα ιδρύματα. Η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες και είναι πραγματικά κρίμα ότι το κράτος δεν μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες πιο γρήγορα. Ήμουν κι εγώ για χρόνια σε λίστα αναμονής και, λόγω της ενασχόλησής μου με το ίδρυμα όπου φιλοξενούνταν ο μικρός, έγινε και το αντίστοιχο ‘matching’ που είναι το πιο σημαντικό στις υιοθεσίες, δηλαδή το ταίριασμα του παιδιού με μία οικογένεια. Να πω βέβαια ότι είναι μια διαδικασία που διαρκεί, ίσως καμιά φορά να φαίνεται υπερβολική, όμως η χαρά της θετικής τελικής έκβασης είναι πραγματικά ένα πολύ δυνατό γεγονός”.

-Ποιο θα είναι το μήνυμα που θα βγει από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της Κυριακής 26 Μαίου;

“Ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε στους πολίτες κάλπικη ‘ελπίδα’ και πλαστή ‘αξιοπρέπεια’, για να ξεπουλήσει μετά τη χώρα μας, για να ποδοπατήσει την ιστορία μας.

Ως εδώ. Η κάλπη των ευρωεκλογών πρέπει να είναι η αρχή του τέλους τους.

-Τι θα ήθελες να πεις στους συμπατριώτες σου Εβρίτες, λίγο πριν πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν και για τις Ευρωεκλογές;
“Να πάνε κατ’ αρχάς όλοι να ψηφίσουν και να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην σημερινή καταστροφική Κυβέρνηση ότι δεν πάει άλλο και πρέπει να φύγουν. Με την διαφορά που θα έχει η Ν.Δ η οποία θα είναι το πρώτο κόμμα, θα πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο. Όσο για μένα, θέλω οι συμπατριώτες μου να μου δώσουν την δυνατότητα ως εκλεγμένη Ευρωβουλευτής να παλέψω, να αναδείξω και να προωθήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Έβρου και όλη η Θράκη”.