Μέτιος: Κέρδισε έχοντας απέναντι βουλευτές, ΝΟΔΕ, δημάρχους, στελέχη της Ν.Δ, που τον… στήριζε επίσημα!!!

Μέτιος: Κέρδισε έχοντας απέναντι βουλευτές, ΝΟΔΕ, δημάρχους, στελέχη της Ν.Δ, που τον… στήριζε επίσημα!!!

Του Κώστα Πιτιακούδη


Τεράστιος θρίαμβος ήταν για το Χρήστο Μέτιο η χθεσινή εκλογή του στη θέση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρ’ ότι οι αριθμοί δείχνουν πως αυτή ήρθε πάρα πολύ δύσκολα και αγχωτικά, με περίπου 4.000 ψήφους περισσότερους από τον αντίπαλό του Χριστόδουλο Τοψίδη.

Αποτελεί μία προσωπική δικαίωση για τον ίδιο και τους υποψήφιους Περιφερειακούς του συμβούλους και στις έξι Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜ-Θ, μαζί με και κάποιους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτή την προσπάθεια και την στήριξαν, αν και παρ’ ότι είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχουν θεσμικό ρόλο. Έβαλαν όμως πάνω απ’ όλα το καλό της παράταξης τους και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.
Απέναντί του ο κ.Μέτιος, αν και πήρε την επίσημη στήριξη της Ν.Δ και προσωπικά του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε βουλευτές του ίδιου του κόμματός του, Προέδρους ΝΟΔΕ, Προέδρους Τοπικών Επιτροπών, δημάρχους και κορυφαία στελέχη, αλλά και ισχυρούς επιχειρηματίες. Όλο αυτό το καιροσκοπικό συνονθύλευμα προσωπικών συμφερόντων, στήριξε με νύχια και με δόντια τον κ.Τοψίδη, αλλά… ατύχησε.  Γιατί ήταν φανερό ότι βοήθησε σε αυτή την πολυδάπανη προεκλογική καμπάνια, με συγκεντρώσεις σε πανάκριβα ξενοδοχεία, με video wall, με πολύ μεγάλα ονόματα της ελληνικής δημοσιογραφίας να κάνουν τους παρουσιαστές (Θανάσης Λάλλας, Νίκος Υποφάντης), με λεωφορεία μεταφερόμενων χειροκροτητών, εταιρείες δημοσίων σχέσεων, εκλογικά κέντρα παντού. Επίσης, με ένα σύστημα ΜΜΕ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που στη συντριπτική πλειοψηφία του ήταν στον πλευρό της “Περιφερειακής Σύνθεσης”.
Απέναντι σε όλα αυτά, ο Χρήστος Μέτιος είχε τους Περιφερειακούς συμβούλους και τους ανθρώπους τους και ελάχιστα ΜΜΕ να τον στηρίζουν. Ανάμεσά τους και το Evros-news.gr, με αυτή την… ελάχιστη δύναμη που διαθέτει, των 50 με 100 ανθρώπων που το διαβάζουν καθημερινά. Εξάλλου, όπως συνηθίζει να λέει και ο ηττημένος της χθεσινής ημέρας, ο φίλος μου Τάκης (Τάκης, Τάκης οέ, οέ, οέ) Τοψίδης: “Η Περιφέρεια έχει 100 σάιτ,  τι ζημιά μπορεί να μας κάνει ένα ή δυο-τρία αν είναι απέναντί μας”. Δίκιο έχει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και αξιωματική αντιπολίτευση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Κι επειδή σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα έχουμε συνηθίσει να εφαρμόζουμε το σλόγκαν μας… ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΟΛΑ και δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, πάμε να πούμε κάποια πράγματα με συγκεκριμένα πρόσωπα και ονόματα.
Παναγιωτόπουλος: “Πόλεμος” σε
Μέτιο και αγώνας υπέρ Τοψίδη
– Ο Χρήστος Μέτιος δέχτηκε μεγάλο “πόλεμο” ή καλύτερα ο Χριστόδουλος Τοψίδης είχε την τεράστια στήριξη κατ’ αρχάς από τον βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ήταν ξεκάθαρα απέναντι στον επίσημο υποψήφιο του κόμματος, αλλά και προσωπική επιλογή του ίδιου του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη. Επειδή είχε τα προσωπικά του θέματα με τον Μακάριο Λαζαρίδη, ο οποίος θα κατέβει υποψήφιος βουλευτής στο νομό Καβάλας, δεν δίστασε να πάει κόντρα στον κ.Μέτιο και να φωτογραφηθεί την ημέρα της πρώτης Κυριακής των εκλογών, με τον “αντάρτη”, εκτός του ΚΙΝ.ΑΛ και της Ν.Δ, αλλά και “εκλεκτό” του ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη Κυριακή, τον κ.Τοψίδη. Θα έχει ασφαλώς μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν ο κ.Μητσοτάκης τον “επιβραβεύσει” για τη στάση του αυτή στην Κυβέρνησή που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές, κάνοντας τον υπουργό.
-Ο βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης, ήταν ο μόνος από τους τρεις που στήριξε την επίσημη επιλογή του κόμματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό φάνηκε στα αποτελέσματα της Δράμας και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή για τη “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” του Χρήστου Μέτιου, αφού ήταν πρώτη.
-Πάμε τώρα στον βουλευτή Έβρου και μοναδικό της Θράκης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Αναστάσιο Δημοσχάκη, ο οποίος τήρησε μια απαράδεκτη ουδετερότητα και δεν στήριξε ουσιαστικά ούτε στιγμή, στο μεγαλύτερο διάστημα του προεκλογικού αγώνα, τον Χρήστο Μέτιο και την υποστηριζόμενη επίσημα από τη Ν.Δ και τον Πρόεδρο της, παράταξη στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.  Δεν τον είδαμε ούτε μια φορά παρέα με τον νυν Περιφερειάρχη και θριαμβευτή των χθεσινοβραδινών εκλογών, με τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους του νομού Έβρου, κατά τις περιοδείες και επισκέψεις τους στις στις πόλεις του νομού.
Ούτε μία φωτογραφία μαζί τους και φυσικά δεν τον είδε κανείς, παρά μόνο μια-δυο μέρες πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών, να βρεθεί στο εκλογικό κέντρο της παράταξης στην Αλεξανδρούπολη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο δήμο Διδυμοτείχου, περιοχή απ’ όπου κατάγεται ο κ.Δημοσχάκης, χθες ο Χριστόδουλος Τοψίδης, σε αντίθεση με την πρώτη Κυριακή, πέρασε μπροστά και παραλίγο να γίνει η… στραβή. Μάλιστα, η δήλωση του Αναστάσιου Δημοσχάκη περί στήριξης του Χρήστου Μέτιου, έγινε αφού στο μεταξύ είχε προηγηθεί η συνάντηση του Προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία της οδού Πειραιώς με τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος και η ξεκάθαρη στήριξή του. Κι αυτή όμως, “πνιγμένη” μέσα στην δήλωση στήριξης του Βαγγέλη Λαμπάκη και την φωτογραφία με τον τραγικά αποτυχόντα δήμαρχο Αλεξανδρούπολης. Είναι φανερό ότι ο βουλευτής Έβρου κινήθηκε κάνοντας προσωπική στρατηγική,  με στόχο να μην δυσαρεστήσει ψηφοφόρους της παρπαταξης Τοψίδη.
Δεν βοήθησε ούτε βάζοντας κάποιον υποψήφιο με έντονη προσωπικότητα στη “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” από ανθρώπους της επιρροής του, όταν προσπαθούσαν ο κ.Μέτιος αρχικά μαζί με τον Δημήτρη Πέτροβιτς στη συνέχεια, να συμπληρώσουν ένα δυνατό ψηφοδέλτιο στον Έβρο.
Καμιά βοήθεια από τις
ΝΟΔΕ Καβάλας και Έβρου
-Η προσπάθεια του Χρήστου Μέτιου και των υποψηφίων συμβούλων του, δεν στηρίχθηκε καθόλου αλλά αντίθετα… πολεμήθηκε από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Καβάλας, τον Μπάμπη Δράκο, για τους ίδιους λόγους που το έκανε και ο βουλευτής κ.Παναγιωτόπουλος. Όλοι αυτοί, μαζί με τον πρώην υπουργό και βουλευτή και αποτυχόντα να εκλεγεί πρόεδρος στην ΕΠΟ Γιώργο Καλαντζή, έκαναν ξεκάθαρο… παιχνίδι και αγώνα υπέρ του Χριστόδουλου Τοψίδη και των υποψηφίων του στην Καβάλα, Θόδωρου Μαρκόπουλου, Αλέξανδρου Ιωσηφίδη και Χρληστου Γάκη. Να τον χαίρονται και αυτόν στη Ν.Δ και να μην ξεχάσουν να το βάλουν υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές “επιβραβεύοντας” τον.
-Τα ίδια ισχύουν και τη ΝΟΔΕ Έβρου. Ήταν “εξαφανισμένα” τα περισσότερα στελέχη της, υπήρχε απαράδεκτη ουδετερότητα από τον Πρόεδρο της Άκη Παρασκευόπουλο, ενώ η υπεύθυνη τοπικής αυτοδιοίκησης Όλγα Βρετοπούλου έκανε… ιερό αγώνα για τον κ.Τοψίδη και επιτίθονταν συνέχεια στον Χρήστο Μέτιο χωρίς ουδείς να… συγκινείται. Ο κ.Παρασκευόπουλος, όπως και ο κ.Δημοσχάκης, ποτέ δεν είδαμε να συμμετέχει στις περιοδείες, τις επισκέψεις του Χρήστου Μέτιου και των υποψηφίων του στις πόλεις του Έβρου, έστω στην Αλεξανδρούπολη. Δεν τον είδαμε να πηγαίνει στο εκλογικό κέντρο της “Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης”, της επίσημης υποψηφιότητας του κόμματος και προσωπικά του Προέδρου για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Τον ενδιέφερε μόνο να… τρέχει στις Ευρωεκλογές να μοιράζει ψηφοδέλτια της Μαρίας Σπυράκη και φυσικά να αγωνίζεται για τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη προκειμένου να ξαναεκλεγεί.  Περισσότερες ώρες ήταν στο δεύτερο όροφο του δημαρχείου, δίπλα στον περίφημο φυτό μπέντζαμιν που υπάρχει εκεί όπου βρίσκεται η τεχνική υπηρεσία, μια και ως εργολάβος παίρνει έργα από το δήμο Αλεξανδρούπολης με διαγωνισμούς ή με απ’ ευθείας ανάθεση, παρά να στηρίξει την υποψηφιότητα του κόμματος. Μάλιστα δεν φρόντισε να δώσει στον συνδυασμό κάποιο δυνατό “όνομα” σε αντίθεση με το ψηφοδέλτιο του κ.Λαμπάκη όπου έκανε τα πάντα να το ενισχύσει.
Υπέρμαχοι Τοψίδη και …πολέμιοι του
Μέτιου, οι Μαυρίδης και Πουλιλιός
-Όσο αφορά τους δημάρχους, ο Βασίλης Μαυρίδης στον οποίο ως Περιφερειάρχης ο κ.Μέτιος ενέταξε έργα άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ και τον έκανε “μάγκα”, αφού τα επικαλούνταν στην προεκλογική περίοδο, έκανε τεράστιο αγώνα υπέρ του κουμπάρου, φίλου και πρώην συνέταιρου του Χριστόδουλου Τοψίδη. Αυτό φάνηκε στα αποτελέσματα και της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής στην περιοχή της Ορεστιάδας. Την πρώτη Κυριακή μάλιστα, επειδή είχε και την προσωπικό του αγώνα για να εκλεγεί και εξασφάλισε πλειοψηφία με μόλις τέσσερις ψήφους, μέσα στην πόλη της Ορεστιάδας ο κ.Τοψίδης ήταν δεύτερος. Χθες κυριάρχησε σε όλη την περιοχή.
Εκεί ήταν “εξαφανισμένος” και ο Πρόεδρος της τοπικής κ.Παραπαγγίδης. Ούτε τον είδε κανένας από τους υποψηφίους της “Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης”, ούτε εμφανίστηκε ποτέ στις περιοδείες και στις προσπάθειές τους. Κράτησε και αυτός ουδετερότητα, στηρίζοντας ουσιαστικά την υποψηφιότητα Τοψίδη.
-Ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός και με δημόσιες δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της “Περιφερειακής Σύνθεσης” του Χριστόδουλου Τοψίδη. Αγωνιζόταν και προσπαθούσε να πείσει ανθρώπους να είναι υποψήφιοι του και το “πλήρωσε” χάνοντας τον δήμο, ενώ η παράταξη Μέτιου στην περιοχή Σουφλίου ήταν πρώτη και τις δυο φορές χάρη και στην σπουδαία δουλειά του Βασίλη Δελησταμάτη.
-Στην Αλεξανδρούπολη τέλος, ο Βαγγέλης Λαμπάκης μπορεί να προσπαθούσε να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ Μέτιου και Τοψίδη, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκλογικά τμήματα που οι σύμβουλοι του προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, όπως ο Χρήστος Ζιώγας, σάρωσαν σε ψήφους την πρώτη Κυριακή, χθες ο κ.Τοψίδης ήταν μπροστά. Αν και συνολικά στην Περιφέρεια της Αλεξανδρούπολης, λόγω της προσπάθειας που έκαναν οι υποψήφιοι Περιφερειακοί σύμβουλοι με επικεφαλής τον πρώτο σε ψήφους Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, έχασε πανηγυρικά και τις δυο φορές ο Τοψίδης.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο από όλα αυτά, πως η επικράτηση του Χρήστου Μέτιου μπορεί κατά τους αριθμούς να ήτανε δύσκολη και αγχώδης, αλλά αποτέλεσε έναν τεράστιο θρίαμβο. Κόντρα όπως είπαμε, σε αυτό το συνονθύλευμα ετερόκλητων συμφερόντων, βουλευτών, προέδρων ΝΟΔΕ, δημάρχων και στελεχών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας του οποίου είχε την επίσημη στήριξη και προσωπικά του Προέδρου τους κ.Μητσοτάκη, αλλά και επιχειρηματιών οι οποίοι επένδυσαν τα… πάντα στην εκλογή Τοψίδη και… ατύχησαν.
Υ.Γ1: Όλα αυτά αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις και διαπιστώσεις, σε αυτούς τους 8 μήνες (από τον Οκτώρβιο) που παρακολούθησα από πολύ κοντά όλη αυτή την διαδρομή μέσα από το Evros-news.gr. Ήταν πιστέψτε με πολύ δύσκολη και επίπονη και για μένα προσωπικά, γιατί είχε τα πάντα. Από δελεαστικές οικονομικά προτάσεις που απέρριψα, μέχρι απειλές και εκβιασμούς.
Υ.Γ2: Υπήρξαν και κάποιοι άνθρωποι που ανήκουν στη Ν.Δ, δεν έχουν θεσμικό ρόλο αυτή την στιγμή και… έβαλαν πλάτη, στήριξαν, έτρεξαν, βοήθησαν και δικαιώθηκαν και οφείλουν οι άνθρωποι του κόμματος τους να το αναγνωρίσουν. Γι’ αυτούς αλλά και κάποιους που ετοιμάζονται για το ψηφοδέλτιο των βηουλευτικών εκλογών και έκαναν περίεργα, κουτοπόνηρα “παιχνίδια”, θα τα πούμε ξεχωριστά.