ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η απάντηση της SAOS Ferries στο αίτημα του δήμου Σαμοθράκης για την μεταφορά των σκουπιδιών

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η απάντηση της SAOS Ferries στο αίτημα του δήμου Σαμοθράκης για την μεταφορά των σκουπιδιών

Απάντηση στο αίτημα του δήμου Σαμοθράκης για την πραγματοποίηση ειδικού, έκτακτου δρομολογίου προκειμένου να μεταφερθούν τα σκουπίδια του νησιού με ειδικό απορριμματοφόρο αρχικά στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στην Κομοτηνή, έστειλε χθες η εταιρεία SAOS Ferries.

Στην απάντηση που υπογράφει ο ίδιος ο Φώτης Μανούσης, επισημαίνει ότι ασφαλώς η εταιρεία του δέχεται να υπάρξει αυτό το ξεχωριστό δρομολόγιο, μια και πάγια αρχή της και αυτό που εδώ και πολύ καιρό ο ίδιος και η SAOS Ferries τόνιζε, ήταν πως δεν μπορούν να ταξιδεύουν μαζί επιβάτες και σκουπίδια, με σκουλίκια, μπόχα και βρωμόνερα.    

Επίσης ο κ.Μανούσης ξεκαθαρίζει ότι:

  • Θα πρέπει ο απερχόμενος δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας μέχρι να αποχωρήσει, να ζητήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας την εφαρμογή της απόφασης που υπογράφηκε στις 3 Ιουνίου για το νησί του Αγίου Ευστρατίου, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο πληρώνει τα έκτακτα δρομολόγια μεταφοράς σκουπιδιών και όχι οι δήμοι.
  • Έτσι δεν θα επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ ο δήμος Σαμοθράκης και έμμεσα οι δημότες, αφού θα ισχύει ότι στα άλλα νησιά, των οποίων οι δήμαρχοι δεν ασχολούνται όλη μέρα πως θα… κατατροπώσουν τους πλοιοκτήτες που τα εξυπηρετούν ακτοπλοϊκά.
  • Το κυριότερο: Ο Φώτης Μανούσης ξεκαθαρίζει πως αν διεκδικηθεί κάτι τέτοιο που και η εταιρεία του θα στηρίζει, ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΔΩΡΕΑΝ τα σκουπίδια με τα πλοία της μέχρι να υπογραφεί η σχετική απόφαση από το υπουργείο Ναυτιλίας και να πληρώνει αυτό τα έξοδα των έκτακτων δρομολογίων.

ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ-Απάντηση σε αίτημα Δήμου Σαμοθράκης

Η επιστολή-απάντηση του Φώτη Μανούση αναφέρει:

Κύριε Δήμαρχε,
Σε απάντηση του αιτήματός σας για έκτακτη δρομολόγηση πλοίου, με σκοπό την μεταφορά των απορριμματοφόρων του Δήμου Σαμοθράκης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η εταιρεία μας ουδέποτε αρνήθηκε να ικανοποιήσει ένα τέτοιο αίτημα, το οποίο, άλλωστε, αποτελεί πάγιο αίτημα που προβάλλει η ίδια επί χρόνια και επανειλημμένα προς τη δημοτική αρχή. Η όποια καθυστέρηση στην απάντησή μας οφείλεται στην αβεβαιότητα για το ποιο πλοίο του ομίλου μας θα ήταν σε θέση να εκτελέσει το αιτούμενο δρομολόγιο, μιας και όπως γνωρίζετε, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ, ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εργασίες αποκατάστασης της βλάβης του μόλις εχθές, παρά τις ανυπέρβλητες αντιξοότητες και τις ενάντιες προβλέψεις, ενώ το πλοίο ΣΑΟΝΗΣΟΣ έχει ακινητοποιηθεί ενόψει επικείμενου δεξαμενισμού του.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, και εκ περισσού επαναλαμβάνουμε ότι ακόμα και αν δεν προβλεπόταν από τη νομοθεσία ή τη σύμβαση της εταιρείας μας με το ελληνικό δημόσιο η αντίστοιχη υποχρέωση, εμείς θα την εκπληρώναμε σε κάθε περίπτωση, μιας και με αυτό τον τρόπο δικαιώνεται ο πολυετής αγώνας μας για την αξιοπρεπή και ασφαλή μετακίνηση των ακτοπλοϊκών επιβατών, μακριά από απορρίμματα και επιβλαβείς ουσίες.


Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Η ισχύς της με αριθμό 298/2018 απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου Αλεξανδρουπόλεως, την οποία επικαλείστε, έχει ήδη λήξει από την 1-1- 2019, σύμφωνα με το σαφέστατο διατακτικό της αποφάσεως και σε καμία περίπτωση δεν έχει ανανεωθεί ή παραταθεί, επειδή ο Δήμος Σαμοθράκης απέστειλε στην εταιρεία μας ένα έγγραφο με πίνακα δρομολογίων έτους 2019. Η, δε, εταιρία μας, προς αποφυγή προστριβών με τη δημοτική αρχή και χωρίς να έχει καμία νόμιμη ή συμβατική υποχρέωση, συνεχίζει να εξυπηρετεί την ταυτόχρονη με επιβάτες μεταφορά των απορριμματοφόρων του Δήμου Σαμοθράκης, όπως διέταξε η μη ισχύουσα πλέον δικαστική απόφαση.
Ωστόσο, η κακή και επισφαλής κατάσταση των απορριμματοφόρων του Δήμου διέψευσε τις προσδοκίες της δημοτικής αρχής για συνέχιση αυτού του απάνθρωπου «τσουβαλιάσματος» ανθρώπων και απορριμμάτων. Οπότε, με λύπη μας, διαπιστώνουμε ότι επιβεβαιώνονται οι κραυγές αγωνίας μας, όταν προειδοποιούσαμε από χρόνια ότι τα οχήματα του Δήμου δεν μπορούν ποτέ να πιστοποιηθούν για το σκοπό που επιδιώκετε και έτσι σήμερα, σαν προφήτες κακών ειδήσεων που βγήκαν αληθινές, αναγκαζόμαστε να τονίσουμε για άλλη μία φορά ότι οποιαδήποτε απολύμανση ή απεντόμωση επιχειρήσετε στα απορριμματοφόρα, δεν θα επιλύσει το μόνιμο κατασκευαστικό πρόβλημα των κοντέινερ των απορριμματοφόρων, μιας και αυτά δεν πληρούν τις απαιτούμενες τεχνικές προϋποθέσεις για από κοινού μεταφορά τους με επιβάτες.
Ωστόσο, απορούμε γιατί η δημοτική σας αρχή αρνείται να ακολουθήσει και αντιγράψει επιτυχημένα παραδείγματα άλλων νησιών, όπως του πολύ μικρότερου της Σαμοθράκης, νησιού του Αγίου Ευστρατίου, στο οποίο όχι μόνο διενεργείται διαλογή των απορριμμάτων προ της αποκομιδής τους, αλλά επιπλέον, με πρόσφατη απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας στις 3-6-2019, υπεγράφη η με αρ. 2252.1.3. 44/40650/2019 σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με ναυτιλιακή εταιρεία, με την οποία εγκρίθηκε και η εκτέλεση δύο έκτακτων δρομολογίων μηνιαίως, με σκοπό την αποκλειστική μεταφορά οχληρών φορτίων του Δήμου.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί η δημοτική αρχή επιμένει να επιβαρύνει το ταμείο του Δήμου και έτσι να μετακυλήσει το κόστος της εκτέλεσης των αιτουμένων έκτακτων δρομολογίων στην τσέπη των συμπολιτών μας, και αρνείται να απευθυνθεί στο Υπουργείο για να πληρώσει αυτό;;;

Το μόνο που επιτυγχάνετε με αυτήν την κίνηση είναι, για επικοινωνιακούς σκοπούς, να εμφανίζετε ότι ο Δήμος Σαμοθράκης αναγκάζετε να πληρώνει την εταιρεία μας ;;;

Αυτό επιδιώκετε, όμως κύριε Δήμαρχε;

Να εμφανίζετε τον «άπληστο πλοιοκτήτη» που εκμεταλλεύεται ακόμα και το δημοτικό ταμείο;;;

Εμείς, που είμαστε, λοιπόν, οι μόνοι ωφελούμενοι από κάτι τέτοιο, σας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούμε την επιβάρυνση του δημοτικού κορβανά με αυτόν τον τρόπο. Σας γνωρίζουμε, δε, ότι εφόσον η Αρχή σας κινήσει όλες τις σχετικές διαδικασίες, για να επωμισθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας το σχετικό βάρος εκτέλεσης έκτακτων δρομολογίων των απορριμματοφόρων, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να εξυπηρετήσουμε τη μεταφορά τους μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών ΔΩΡΕΑΝ για το νησί μας!!
Κατόπιν των ανωτέρω, ευελπιστούμε κύριε Δήμαρχε, ότι θα σπεύσετε επιτέλους να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που υπάρχουν για οριστική επίλυση του προβλήματος, με ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση, επί του συγκεκριμένου αιτήματός σας, σας απαντούμε ότι η εταιρεία μας δέχεται την εκτέλεση έκτακτων δρομολογίων, με σκοπό τη μεταφορά των απορριμματοφόρων του Δήμου από κοινού με άλλα φορτηγά, ώστε τα πλοία του ομίλου μας να λειτουργήσουν μόνο ως οχηματαγωγά και όχι και ως επιβατηγά.

Στο πλαίσιο αυτό και καλούμε τη δημοτική αρχή, αφού λάβει υπόψη της τον εγκεκριμένο και ανηρτημένο στην ιστοσελίδα της εταιρείας μας πίνακα δρομολογίων επιβατών, να προτείνει χρόνο εκτέλεσης των αιτούμενων έκτακτων δρομολογίων, έναντι αποζημίωσης, ισόποσής με αυτή που καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο και η
οποία ανέρχεται, για το πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ σε 5.986,72 € και για το πλοίο ΣΑΟΝΗΣΟΣ σε 4.434,61 €, πλέον του νομίμου εισιτήριου για κάθε όχημα.
Η παρούσα πρόταση ισχύει για ένα κυκλικό ταξίδι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Φώτης Μανούσης