Καλακίκος: “Θα παραλάβουμε τον δήμο σε πολύ άσχημη κατάσταση, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε”

Καλακίκος: “Θα παραλάβουμε τον δήμο σε πολύ άσχημη κατάσταση, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε”

Του Κώστα Πιτιακούδη


Γνώστης της πολύ άσχημης κατάστασης, κυρίως οικονομικής, στην οποία βρίσκεται ο δήμος Σουφλίου, είναι ο νέος δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος, τον οποίο οι πολίτες επέλεξαν στις επαναληπτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου, στέλνοντας στο σπίτι του μετά από 28 χρόνια τον απερχόμενο δήμαρχο Βαγγέλη Πουλιλιό.

Ο κ.Καλακίκος μιλώντας στο Evros-news.gr, δείχνει απόλυτα ενημερωμένος για τα προβλήματα που υπάρχουν όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας. Επισημαίνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο ίδιος και οι επιτροπές των συνεργατών του θα αρχίσουν να ενημερώνονται από τις υπηρεσίες και την απερχόμενη δημοτική αρχή και στη συνέχεια θα παρουσιάσουν την κατάσταση στους δημότες. Για να γνωρίζουν αυτοί που τους εμπιστεύθηκαν, ποια κατάσταση θα αναλάβουν από την σημερινή δημοτική αρχή.

“Θα καταγράψουμε ακριβώς ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα στον δήμο, αλλά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, προκειμένου να έχουμε εμείς ως νέα δημοτική αρχή μια πλήρη “εικόνα” για την κατάσταση που παραλαμβάνουμε, αλλά και για να ενημερώσουμε τον κόσμο του δήμου μας για όλα αυτά”, λέει χαρακτηριστικά ο νέος δήμαρχος Σουφλίου και συνεχίζει:

“Νομίζω πως αποτελεί υποχρέωση κάθε νέας δημοτικής αρχής να γνωστοποιήσει στον πολίτη που την στήριξε και την επέλεξε να διοικήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όσα συμβαίνουν. Για να γνωρίζει ο ίδιος ο δημότης τι παραλαμβάνει από τους προηγούμενους. Ήδη από την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσουμε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου με τις οποίες που συγκροτήθηκαν, να ενημερωνόμαστε από τις υπηρεσίες του δήμου, ενώ και εγώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθώ με τον κ.Πουλιλιό στο γραφείο του για να μιλήσουμε”.

-Έχετε προφανώς, επειδή είσαστε επικεφαλής της αντιπολίτευσης, μια “εικόνα” για την κατάσταση που βρίσκεται ο δήμος Σουφλίου, έτσι δεν είναι;

“Ασφαλώς. Τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Νομίζω ότι και η σημερινή δημοτική αρχή τα αναγνωρίζει, αλλά και εμείς τα ξέρουμε. Πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο είχα ζητήσει από τον κ.Πουλιλιό να μας παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχεδιασμών, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να αντιμετωπίσει ο δήμος Σουφλίου τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Περιμένουμε μάλιστα να υπάρξουν και άλλα, από τις εκκαθαρίσεις που πρόκειται να γίνουν στην κατασκευαστική εταιρεία του Τυχερού και την .

Μιλάμε για πολλά χρέη και δεν μπορεί να λέει ο δήμαρχος γενικά έχουμε χρέη 15 εκατομμύρια ευρώ. Θα πρέπει να ξέρει ο πολίτης συγκεκριμένα πόσα είναι τα χρέη που έχει ο δήμος. Τα οικονομικά δεδομένα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα, γιατί και σε εθνικό επίπεδο συμβαίνει αυτό. Χρειάζεται λοιπόν να βρούμε τους απαραίτητους πόρους και μια σημαντική λύση είναι τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα λειτουργήσουμε διαφορετικά, διεκδικώντας χρήματα με κάθε τρόπο και από όπου είναι εφικτό να τα φέρουμε στο Σουφλί και όλη την περιοχή μας.

Ξεκινήσαμε αμέσως και δεν χάσαμε χρόνο καθόλου. Επικοινωνήσαμε με τους πολίτες καταγράφοντας όλα τα προβλήματα, τις ανάγκες όλων των συλλόγων, των φορέων και τις επόμενες ημέρες πλέον επίσημα ξεκινάμε την ενημέρωση μέσα στο δήμο με τις επιτροπές μας. Γιατί θα πρέπει να καταρτίσουμε και τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς. Από τον Αύγουστο θα πρέπει να το κάνουμε και πλέον θα χρειαστεί συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων”.

-Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες και ενέργειες που σκέφτεστε κ.Καλακίκο;

“Αυτό που άμεσα μπορούμε να κάνουμε και θα το επιδιώξουμε από την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβουμε, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και οι παρεμβάσεις μας ώστε να λυθούν κάποια από τα προβλήματα της. Παράλληλα, από τους πρώτους μας στόχους θα είναι η προβολή της περιοχής μας σε πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο και η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους δημότες μας. Το Σουφλί ως “πόλη του μεταξιού” αλλά και η περιφέρεια της με τα χωριά και τα αξιοθέατα και τις δυνατότητες που υπάρχουν προς αξιοποίηση σε συγκεκριμένα σημεία του δήμου μας, αποτελούν ένα ισχυρό “όπλο” που δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν αξιοποιήθηκε καθόλου.

Ασφαλώς και δεν έχουμε μαγικό ραβδί να κάνουμε θαύματα, αλλά έχουμε την διάθεση για προσφορά, έχουμε ψυχή και είμαστε αποφασισμένοι να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κι αυτό νομίζω ότι θα φανεί στην καθημερινότητα άμεσα και σε βάθος χρόνου θα αντιμετωπιστούν τα πολύ μεγάλα προβλήματα. Γι’ αυτά και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι στον κόσμο, απαιτούνται μελέτες, χρειάζεται σχεδιασμός και φυσικά χρηματοδοτήσεις προκειμένου να τα εντάξουμε σε προγράμματα για να υλοποιηθούν.

Θέλουμε να αλλάξει ο τρόπος οργάνωσης των υπηρεσιών του δήμου και να είναι πιο γρήγορες και αποτελεσματικές. Οι υπάλληλοι κάνουν ότι μπορούν, έχουν την διάθεση και όλοι μαζί θα συνεργαστούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα.

-Με πολύ ειλικρίνεια διαπιστώνω να επισημαίνεται πως δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα;

“Μα το γνωρίζουμε καλά αυτό και το ξέρει και ο κόσμος του δήμου Σουφλίου. Έβλεπε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται και υπάρχει στασιμότητα και επέλεξε να αλλάξει την σημερινή δημοτική αρχή, στηρίζοντας την δική μας πρόταση. Σαν δημοτική παράταξη Συνεργασία-Ανάπτυξη-Συνοχή και ως καινούργια δημοτική αρχή, είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να… βάλουμε πλάτη όσο χρειαστεί για να προχωρήσουμε μπροστά.

Έχω πει κατ’  επανάληψη πως όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε το μέγεθος των προβλημάτων και να δουλέψουμε σκληρά.  Από κοινού, χωρίς εγωισμούς, χωρίς τίποτα και όχι με προσωποκεντρικό μοντέλο δημάρχου, αλλά συλλογικά και με συνεργασία. Χωρίς σκοπιμότητες και χωρίς να λένε κάποιοι ότι… πίσω έχει η αχλάδα την ουρά και να προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Γιατί ξέρω ότι είναι πως ορισμένοι μας ετοιμάζουν δυσάρεστες… εκπλήξεις όπως λένε, γιατί δεν είχαν τα κότσια αν θέλετε στα προηγούμενα 9 χρόνια να κάνουν τις εκκαθαρίσεις των δημοτικών επιχειρήσεων, γιατί υπάρχουν πολλά χρέη και δεν ήθελαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εμείς είμαστε για τα δύσκολα και εγώ ως Παναγιώτης Καλακίκος έχω εκπαιδευτεί αν θέλετε στην ζωή και την επαγγελματική μου καριέρα στην διαχείριση κρίσεων. Επαναλαμβάνω, δεν αεροβατούμε και γνωρίζω τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, ότι το έργο μας θα είναι πολύ δύσκολο, μια και η απερχόμενη δημοτική αρχή του κ.Πουλιλιού άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν αρνητικά σε πολλούς τομείς”.

-Βλέπω ότι επισημαίνεται συνέχεια το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα του δήμου;

“Μα δεν υπάρχει καθόλου οικονομικό πλεόνασμα αυτή τη στιγμή και τα έξοδα συνεχώς αυξάνονται. Αυτό είναι δεδομένο αυτό και το ξέρουν όλοι. Σαν να μην φτάνει αυτό, θεωρώ και με βάση όσα ακούω και μαθαίνω, πως θα κοιτάξουν ορισμένοι να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για τη νένα δημοτική αρχή. Αυτή βλέπετε είναι η φιλοσοφία τους και τα πιστεύω τους. Πως θα πρέπει να δυσκολέψουν τη νέα δημοτική αρχή για εγωιστικούς λόγους και για να αποδείξουν ότι αυτοί τα κατάφερναν και εμείς όχι. Όμως εμείς θα καταγράψουμε τα πάντα και την κατάσταση που θα παραλάβουμε την 1η Σεπτεμβρίου και θα τα παρουσιάσουμε στον κόσμο αναλυτικά για να τα γνωρίζει.

Αυτό φυσικά δεν θα μας αποπροσανατολίσει από τον στόχο, που είναι να πιάσουμε αμέσως δουλειά και να βελτιώσουμε όπου και όσο μπορούμε τα πράγματα. Από κει και πέρα, θα ζητήσουμε και την βοήθεια των θεσμικών φορέων της Πολιτείας. Κι εννοώ την Αντιπεριφέρεια Έβρου, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τα υπουργεία. Η δική μας δημοτική αρχή θα διεκδικήσει αυτά που δικαιούται ο ιστορικός μας δήμος και η “πόλη του μεταξιού”. Δεν θα αρκούμαστε σε κάποια ψίχουλα ή θα επαιτούμε, αλλά θα απαιτούμε όσα δικαιούμαστε”.

-Ποιες κινήσεις σκοπεύετε να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση μόλις αναλάβετε;

“Θα ζητήσω συναντήσεις με όσους προανέφερα, προκειμένου να διαπιστώσω την βούληση της Πολιτείας  με την οποιαδήποτε μορφή της. Να μας πούνε εάν ο κεντρικός δήμος του νομού Έβρου, αυτός του Σουφλίου, θα πρέπει να εξακολουθήσει να  λειτουργεί και να υπάρχει. Γιατί εδώ έχει εγκαταλειφθεί ο δήμος μας και δεν υπήρχε φωνή διεκδικήσεων. Εκεί πλέον θα αποδείξουμε ότι εμείς μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε με βάση την ιστορία του ιστορικού δήμου Σουφλίου, ο οποίος αυτή τη στιγμή περνάει την πιο δύσκολη φάση της κρίσης. Με πολλά και τεράστια προβλήματα. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά και μετανάστευσης, γήρανσης του πληυσμού, σοβαρής δημογραφικής συρρίκνωσης λόγω θνησιμότητας και έλλειψης γεννήσεων.

Η περιοχή συνεχώς υποβαθμίζεται και δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός για να δοθούν λύσεις. Γι’ αυτό όπως είπα, άμεσα και στον πρώτο μήνα της ανάληψης των καθηκόντων μας, θα καλέσουμε όλους αυτούς τους υπεύθυνους στην περιοχή, δηλαδή Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες, βουλευτές που θα προκύψουν από τις εθνικές εκλογές και όλους τους υπόλοιπους θεσμικούς παράγοντες, για να μας πουν ακριβώς τι σκέφτονται για τον δήμο Σουφλίου που βρίσκεται στο κέντρο του νομού Έβρου. Θέλουν να υπάρχει και να όχι απλά να λειτουργεί αλλά να αναπτυχθεί σημαντικά ή όχι.

Σε πολιτικό επίπεδο στόχος μας είναι η δημιουργία τμημάτων Σχολών που θα πρέπει να γίνουν και στην πόλη μας, όπως για παράδειγμα Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και πολλών άλλων. Δικαιούμαστε και εμείς, γιατί είμαστε η μοναδική πόλη του νομού που βρίσκεται έξω από τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή, αδιαφόρησε, δεν ασχολήθηκε και δεν διεκδίκησε. Σε λίγο θα κλείσουν τα σχολεία γιατί δεν θα υπάρχουν μαθητές να πηγαίνουν σε αυτά. Καλά που υπάρχει ο ορεινός όγκος και τα κρατάει.

Θα καλέσουμε λοιπόν τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας και θα τους θέσουμε προ των ευθυνών τους. Θέλουν να εξακολουθήσει να χτυπάει η… καρδιά του νομού Έβρου; Να υπάρχει ο κεντρικός δήμος του Σουφλίου; Θα πρέπει να τον στηρίξουν λοιπόν με συγκεκριμένες αποφάσεις, ενέργειες, χρηματοδοτήσεις, για να συμβεί αυτό. Το σίγουρο είναι και όπως υποσχεθήκαμε προεκλογικά στους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν και μας ανέθεσαν την διοίκηση του, θα παλέψουμε και θα αγωνιστούμε όλοι μαζί από την πρώτη στιγμή για να πετύχουμε. Να αλλάξει η στασιμότητα, η μιζέρια και η αδράνεια στην πόλη και στα χωριά της περιφέρειας του δήμου μας”.