ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Αύριο “κληρώνει” για Κελέτση, Φαραντάτο, τα νέα πρόσωπα Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Αύριο “κληρώνει” για Κελέτση, Φαραντάτο, τα νέα πρόσωπα Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ

Του Αγίου Πνεύματος σήμερα και ελπίζουμε να έρθει επιτέλους η… επιφοίτηση στους ανθρώπους των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας και να ανακοινώσουν αύριο όπως αναμένεται το ψηφοδέλτιο με τους έξι υποψήφιους βουλευτές του νομού Έβρου.

Γιατί δεν είναι μόνο η θερμοκρασία που άρχισε να χτυπάει κόκκινο, αλλά και η αγωνία όσων είναι υποψήφιοι για τις πέντε θέσεις. Γιατί την μία είναι δεδομένο πως την έχει “καπαρώσει” ο νυν βουλευτής Τάσος Δημοσχάκης, αφού όλοι οι ενεργεία βουλευτές του κόμματος θα είναι υποψήφιοι στις 7 Ιουλίου.

Με δεδομένο πάντως ότι αύριο είναι 18 Ιουνίου, όσοι επιλεγούν θα  έχουν επίσημα μόνο 20 μέρες για να τρέξουν να κάνουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Κι αυτό εκ των πραγμάτων είναι άδικο, μια και ξεκινούν από πιο δυσχερή και μειονεκτική θέση σε σχέση με το νυν βουλευτή κ.Δημοσχάκη, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να τρέχει και επίσημα με τον θεσμικό ρόλο μήνες τώρα αν όχι χρόνια.

Μέσα ο Κελέτσης τελικά, αλλά αύριο “κληρώνει”

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει τι θα γίνει τελικά με τη μία θέση που “παίζεται” ανάμεσα στον Σταύρο Κελέτση και τον Παναγιώτη Φαραντάτο, αφού τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν κάθε ημέρα. Μια φορά, σύμφωνα με πληροφορίες μπαίνει ο ένας στο ψηφοδέλτιο και την άλλη βγαίνει και μπαίνει ο άλλος. Αύριο Τρίτη λοιπόν θα “κληρώσει”.

Για να δούμε, αν ο πρώην βουλευτής Έβρου, που φέρεται να είναι αυτός τελικά που θα μπει στους έξι υποψήφιους, θα συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε μήνες τώρα, έχοντας ετοιμάσει όλο το επιτελείο του με πολύ αθόρυβες αλλά μεθοδικές κινήσεις σε όλο το νομό και με επαφές και συζητήσεις.

Εκτός αν μείνει έξω και η Ν.Δ επιστρέψει σε εποχές… Παναγιώτη Κλη. Για όσους δεν τον θυμάστε, πρόκειται για έναν βουλευτή του κόμματος με καταγωγή από την Πελοπόννησο που ήταν υποψήφιος και εκλέγονταν στο νομό Έβρου. Το αναφέρω ως παράδειγμα, γιατί και ο κ.Φαραντάτος κατάγεται από την Κεφαλλονιά και δεν μένει εδώ.

Αυτό που τον συνδέει με την περιοχή μας, είναι το ότι διετέλεσε ως στρατιωτικός για κάποιο χρονικό διάστημα σε διάφορες θέσεις, είτε διοικητή Ταξιαρχίας, είτε ως Διοικητής στην 12η Μεραρχία Αλεξανδρούπολης. Πάντως και αυτός τους προηγούμενους μήνες, έχοντας πάρει τη διαβεβαίωση του φίλου του Αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνη Γεωργιάδη, ερχόταν συχνά στο νομό και έκανε επισκέψεις και συναντήσεις.

Σίγουρες οι δυο γυναίκες

Σίγουρες εκτός του κ.Δημοσχάκη, είναι πάντως οι δύο γυναίκες του ψηφοδελτίου. Η κοινωνική επιστήμων Χρύσα Μπαχαρίδου και η δημοσιογράφος Έλενα Σώκου, με την πρώτη να έχει ξεκινήσει επίσης εδώ και μήνες ανεπίσημο προεκλογικό αγώνα, έχοντας την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση της μητέρας της Φανής, που γνωρίζει όλο τον Έβρο. Κι αυτό που επισημαίνω κρατήστε το και θα με θυμηθείτε.

Όλοι ουσιαστικά έκαναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, ανεπίσημο προεκλογικό αγώνα και παράλληλα έχουν οργανωθεί προκειμένου να είναι έτοιμοι από αύριο. Όπως μαθαίνω, έχουν προετοιμάσει ήδη φωτογραφίες, ενημερωτικό υλικό, έντυπο και ηλεκτρονικό για να αρχίσουν ένα… μπαράζ επικοινωνιακής επίθεσης.

Στόχος να καλύψουν το χαμένο “έδαφος” και να πείσουν τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας να τους επιλέξουν. Εξάλλου με βάση τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων, θα είναι πρώτο κόμμα και μπορεί να πετύχει και την αυτοδυναμία, οπότε θα εκλέξει τουλάχιστον τρεις βουλευτές στον Έβρο, αν όχι και τους τέσσερις του νομού.

Κανείς σίγουρος ότι θα εκλεγεί

Κι αυτές οι θέσεις “παίζονται” και δεν θεωρείται δεδομένο για κανέναν ότι θα εκλεγεί. Όσοι θεωρούν σίγουρη την είσοδο τους στη Βουλή ή την επανεκλογή τους αν μιλάμε για τον Αναστάσιο Δημοσχάκη, μπορεί να βρεθούν… προ δυσάρεστης έκπληξης. Γιατί και ο εν ενεργεία βουλευτής έχει δημιουργήσει αρκετές αντιδράσεις και δυσαρέσκειες, με τις με τις θέσεις που πήρε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και όχι μόνο.

Μιλάμε για την προσπάθεια να εμφανιστεί δημόσια ως “πόντιος Πιλάτος” και αμέτοχος, ουδέτερος, αλλά του καταλογίζουν ότι παρασκηνιακά κινήθηκε υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που δεν στήριξε επίσημα το κόμμα του ή και το αντίθετο σε άλλες περιπτώσεις.

Ακόμα και στην περιοχή από όπου κατάγεται, το Διδυμότειχο, σ στάση του να μην στηρίξει στις επαναληπτικές εκλογές την υποψηφιότητα Χρήστο Τοκαμάνη για τον δήμο, αν και πρόσκειται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ήταν μάλιστα και υποψήφιος βουλευτής του, έχει προκαλέσει αρκετή δυσφορία σε αρκετούς.

Μην ξεχνάτε επίσης, ότι οι Εβρίτες στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές έδειξαν διάθεση… ανανέωσης προσώπων και μόνο δύο από τους έξι συνολικά που ήταν σε Περιφέρεια και δήμους του Έβρου και αυτοί πολύ δύσκολα (Μέτιος, Μαυρίδης) επανεξελέγησαν τελικά και παρέμειναν στις θέσεις τους.

Ανεβασμένες… μετοχές λόγω ξεκάθαρης στάσης

Αντίθετα, στην συγκεκριμένη πόλη αλλά και στην περιοχή, μαθαίνω ότι είναι ανεβασμένες οι… μετοχές του Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ. Κι αυτό μάλιστα το διαπίστωσε και ο ίδιος χθες Κυριακή που βρέθηκε εκεί για τις εκδηλώσεις της Πεντηκοστής στο Κάστρο. Γιατί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, όπως και στην περίπτωση του Χρήστου Μέτιου που ήταν ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ, πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του.

Το ίδιο έκανε την δεύτερη Κυριακή, γιατί την πρώτη που υπήρχε από τον ίδιο χώρο και ο Παρασκευάς Πατσουρίδης σωστά δεν αναμίχθηκε, τασσόμενος υπέρ του κ.Τοκαμάνη που ανήκει στη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτά φαίνεται ότι ο κόσμος του κόμματος τα εκτιμάει και δεν θέλει τα ήξεις-αφίξεις, επιφανειακές ουδετερότητες και κινήσεις στο παρασκήνιο.

Όσο για τον Χρήστο Δερμεντζόπουλο, έχοντας το πλεονέκτημα των γνωριμιών του πατέρα του Αλέξανδρου, πρώην υφυπουργού και βουλευτή, ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο να “οργώνει” τον Έβρο, κάνοντας γνωριμίες, επαφές, συναντήσεις, ενώ έχει οργανώσει το προσωπικό του επιτελείο και γραφείο για τον σκοπό αυτό.

Η Ν.Δ. θα έχει πάντως έξτρα ανανεωμένο κατά 83% το ψηφοδέλτιο της, αφού από τους έξι υποψηφίους, όποιος και αν είναι τελικά ο έκτος, μόνο ο Τάσος Δημοσχάκης ήταν υποψήφιος το 2015. Φυσικά ηχηρή θα είναι η απουσία τον πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή επί χρόνια Άκη Γεροντόπουλου, που να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο του 2015 ήταν δεύτερος, με μερικές εκατοντάδες ψήφους πίσω από τον εκλεγέντα κ.Δημοσχάκη.

Ανανέωση κατά 50% στον ΣΥΡΙΖΑ

ξεχωρίζει η υποψηφιότητα Τσολακίδη

Ανανεωμένο αλλά σε μικρότερο βαθμό και συγκεκριμένα κατά 50%, θα είναι και το ψηφοδέλτιο Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι τρεις νυν βουλευτές Γιώργος Καΐσας, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος,θα διεκδικήσουν και πάλι την ψήφο των Εβριτών. Τα πράγματα βέβαια εκεί είναι πολύ δύσκολα, αφού το κυβερνών κόμμα στην καλύτερη περίπτωση θα εκλέξει έναν, μπορεί και κανέναν βουλευτή στο νομό μας.

Πολλοί περίμεναν ότι λόγω ηλικίας, οι κύριοι Καίσας και Ρίζος θα αποχωρούσαν, αλλά φαίνεται ότι… γλυκάθηκαν από την βουλευτική καρέκλα και την παχυλή αποζημίωση ασφαλώς. Κάποιοι πίστευαν ότι από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου θα τους άφηναν εκτός δίνοντας ένα μήνυμα ανανέωσης, αλλά αυτό δεν έγινε τελικά και θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Από τους καινούργιους υποψήφιους πάντως, αυτός που ξεχωρίζει ιδιαίτερα γιατί πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει βοηθήσει ουσιαστικά το νομό Έβρου από το πόστο που κατείχε, είναι ο Βασίλης Τσολακίδης. Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να συμπεριληφθούν η Ορεστιάδα και η Αλεξανδρούπολη στις πόλεις που θα έρθει το φυσικό αέριο.

Επίσης βοήθησε ιδιαίτερα και σε άλλους τομείς την περιοχή μας, έχοντας άψογη συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Φαλέκα για τα θέματα γεωθερμίας και ΑΠΕ στην Αλεξανδρούπολη, ενώ το ίδιο έκανε και στην Ορεστιάδα με τον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη. Γι’ αυτό και άνθρωποι που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από πολιτικές ή άλλες απόψεις, μιλούν κολακευτικά για τον κ.Τσολακίδη.

Άλλωστε είναι γνωστό σε όσους τον γνωρίζουν καλά, πως βάζει διαχρονικά την συνεργασία και κυρίως την βοήθεια του νομού Έβρου πάνω απ’ όλα. Αν και δεν μένει μόνιμα ο ίδιος εδώ, αλλά οι γονείς και συγγενείς του στο Νεοχώρι Ορεστιάδας απ’ όπου κατάγεται. Αυτό έκανε και παλαιότερα ως ο άνθρωπος που έφερε τις εταιρείες YTONG και Thrakon στην περιοχή, αλλά και ως μεγαλομέτοχος του Ορέστη στη Γ’ εθνική.

Μαλτέζος, Καλέση και το

πρόβλημα της Νατάσας Γκαρά

Ο Μενέλαος Μαλτέζος που είναι επίσης καινούργια υποψηφιότητα, ως  αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε κινήσεις και επιλογές σε διάφορα ζητήματα που αποδείχθηκαν εντελώς αποτυχημένες και δημιούργησαν παρά έλυσαν προβλήματα, με αποτέλεσμα και αρκετοί “σύντροφοι” του να είναι δυσαρεστημένοι.

Όσο για την δεύτερη γυναίκα του ψηφοδελτίου, την Ελίζα Καλέση από το Σουφλί, φαίνεται πως μπήκε απλά για να συμπληρώνει το ψηφοδέλτιο και για να μην υπάρχει κάποια δυναμική γυναικεία υποψηφιότητα που ενδεχομένως να έκοβε ψήφους από την κ.Γκαρά. Γιατί και στις περιφερειακές εκλογές που ήταν υποψήφια με τον Κώστα Κατσιμίγα, δεν πέτυχε κάτι ιδιαίτερο.

Πάντως ακόμα και έτσι, η Νατάσα Γκαρά έχει πρόβλημα, γιατί με τον τρόπο που πολιτεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια ως βουλευτής, ακόμα και οι “σύντροφοί” της έχουν… βγει έξω από τα ρούχα τους. Γιατί όπως της καταλογίζουν έκανε προσωπικές στρατηγικές, αδιαφορώντας για την κομματική και κυβερνητική γραμμή. Δύσκολα θα την βοηθήσει και η έντονη επικοινωνιακή προβολή που θα έχει από πολλά τοπικά ΜΜΕ, αφού αυτή ουσιαστικά είχε καθοριστικό λόγο για το… μοίρασμα της κρατικής διαφήμισης.

Ούτε ένας από το 2015 υποψήφιος στο ΚΙΝ.ΑΛ

Αυτό που είναι 100% ανανεωμένο, είναι το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής, αφού σε σχέση με το 2015 που τότε συμμετείχε ως συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, οι σημερινοί υποψήφιοι είναι εντελώς διαφορετικοί. Κι εδώ είναι σημαντική η απουσία του πρώην υφυπουργού και επί χρόνια βουλευτή Γιώργου Ντόλιου, ο οποίος αποφάσισε να μην πολιτευθεί σε αυτές τις εκλογές.

Δεν περίμενε φυσικά την “κόντρα” Φώφης Γεννηματά-Βαγγέλη Βενιζέλου, με τον οποίο να τονίσουμε πως έχει άριστες σχέσεις, για να μην είναι υποψήφιος. Ήξερε πως δεν έχει ελπίδες εκλογής και έτσι προτίμησε να μην πάρει μέρος στις εκλογές αλλά να… ιδιωτεύσει. Τρόπος του λέγειν, μια και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές αναμίχθηκε πολύ έντονα παρασκηνιακά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων.

Απουσιάζουν επίσης τα ονόματα νέων, αξιόλογων στελεχών που είναι και στην Κεντρική επιτροπή και έχουν αρκετές συμπάθειες, όπως ο Βαγγέλης Πετριτζίκης με την Κρυσταλλία Αρμενάκη (απ’ ότι ξέρω οι ίδιοι δεν το επιθυυμούσαν για προσωπικούς λόγους). Πάντως έτσι και αλλιώς το ΚΙΝ.ΑΛ δεν έχει καμιά ελπίδα (σε αντίθεση με την γειτονική Ροδόπη) να εκλέξει βουλευτή στο νομό Έβρου.

Πρέκας αφιερωμένος εξαιρετικά

στον πολύ καλό φίλο μου Τάκη

Ένας πολύ καλός φίλος, με τον οποίο άσχετα αν διαφωνούμε σε κάποια θέματα νοιώθω πολύ τυχερός που τον γνώρισα και με τιμάει με την παρέα του, με παρομοίασε με τον… Κώστα Πρέκα και την ερμηνεία του στην ταινία όπου ως αξιωματικός υπερασπίζονταν τα οχυρά Ρούπελ.

Ξέρετε αυτά που βρίσκονται στο νομό Σερρών, άσχετα αν ο φίλος μου ο Τάκης (Τάκης, Τάκης οέ,οέ,οέ) Τοψίδης τα… μετακόμισε στο νομό Δράμας προεκλογικά πάνω στο άγχος του να κατηγορήσει τον Χρήστο Μέτιο την προεκλογική περίοδο για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Όπως λοιπόν ο Πρέκας συνέχισε να αγωνίζεται και να πυροβολεί εναντίον των κατακτητών Γερμανών, αν και η μάχη των οχυρών είχε κριθεί, συνεχίζω λέει και εγώ να κάνω κριτική σε κάποιους που έχασαν τις εκλογές.

Αρχικά τον ευχαριστώ που με παρομοιάζει με τον Πρέκα, που στα νιάτα του ήταν σπουδαίος καρδιοκατακτητής. Γιατί εγώ ήμουν το… ακριβώς αντίθετο και καλά που βρέθηκε το Χριστινάκι και με “φορτώθηκε”. Αλλά θέλω και από εδώ, παραθέτοντας το βίντεο με το σχετικό απόσπασμα που του το αφιερώνω, να επισημάνω: Όταν αυτοί που αποδοκίμασε ο λαός δεν καταλαβαίνουν ακόμα γιατί έγινε αυτό και εξακολουθούν και κουνάνε το… δάχτυλο, δεν μπορώ να είμαι… ήσυχος και να μην “πυροβολώ”. Τα υπόλοιπα από κοντά μέσα στη βδομάδα.

Ο… Ναρκαλιευτής