Έτσι θα περάσουμε τον Έβρο αν χρειαστεί – Η εντυπωσιακή άσκηση της 12ης Μεραρχίας (φωτό)

Έτσι θα περάσουμε τον Έβρο αν χρειαστεί – Η εντυπωσιακή άσκηση της 12ης Μεραρχίας (φωτό)

Με μια εντυπωσιακή και απόλυτα πετυχημένη άσκηση της 12ης Μεραρχίας στον ποταμό Έβρο, οι ένοπλες δυνάμεις της περιοχής μας έδειξαν άλλη μια φορά ότι αποτελούν ισχυρή δύναμη αποτροπής, για όποιον σκεφθεί να επιβουλευθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΜΑΝΙΤΣΑ – 2019» που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 στην περιοχή του νοτίου Έβρου, επιβεβαίωσε την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, την άρτια οργάνωση και την υποδειγματική εκτέλεση των ασκήσεων. Την παρακολούθησαν ο Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, που θέλησε να επιστρέψει λίγα χρόνια πίσω ως ασκούμενος και αυτός στα “πλωτά” που κάνει ο Στρατός Ξηράς στην περιοχή του Έβρου, οΑντιστράτηγος, Διοικητής Δ’ Σώματος Χαράλαμπος Λαλούσης και φυσικά ο Υποστράτηγος Διοικητής 12ης Μεραρχίας Άγγελος Χουδελούδης. Παρόντες στη διεξαγωγή της άσκησης ήταν και δυο παρατηρητές του Αμερικανικού Στρατού.

Αντικείμενο της άσκησης ήταν η Διάβαση “Ευκαιρίας Ποταμού” όπως ονομάζεται στην στρατιωτική διάλεκτο, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων Νοτίου Έβρου, από Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού.

Πρόκειται για μια άσκηση με πολλές ιδιαιτερότητες στην οποία παίζει σημαντικό ρόλο η προσοχή και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν από τους εμπλεκόμενους. Η ζεύξη του υδάτινου κωλύματος πραγματοποιήθηκε από στοιχεία και μέσα Μηχανικού του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Εκτελέσθηκαν οκτώ διαφορετικά επεισόδια, με επιτυχία και ως προς την εκτέλεση ενεργειών προπαρασκευής-εκτέλεσης της διάβασης ευκαιρίας, αλλά και ως προς τις διαδικασίες “παραπλάνησης”-“αποδιοργάνωσης” του εχθρού, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως του προσωπικού, την εξοικείωση του με τα μέσα και εν τέλει την υψηλή μαχητική του αξία.

Ο Αντιστράτηγος Φλώρος μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της άσκησης και απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, τόνισε ότι «το μήνυμα που στέλνει ο Στρατός Ξηράς και ιδιαίτερα οι δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή του Έβρου, είναι ότι είμαστε ένας στρατός ο οποίος έχει ως πρώτο του μέλημα τη διατήρηση της ειρήνης. Μέσω αυτών των ασκήσεων δηλώνουμε και δείχνουμε τις ικανότητες μας και την αποφασιστικότητα μας να το κάνουμε πράξη αν και όποτε χρειαστεί, ευχόμαστε όμως να μη χρειαστεί ποτέ».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ δημοσιογράφου Χρήστου Μαζανίτη για το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1