Ορεστιάδα: Άκυρη η εκλογή του Αδαμάντιου Παπαδόπουλου με τον Βασίλη Μαυρίδη – Ποιο κώλυμα εκλογιμότητας έχει

Ορεστιάδα: Άκυρη η εκλογή του Αδαμάντιου Παπαδόπουλου με τον Βασίλη Μαυρίδη – Ποιο κώλυμα εκλογιμότητας έχει

Άκυρη είναι η εκλογή του δημοτικού συμβούλου Ορεστιάδας Αδαμάντιου Παπαδόπουλου με την παράταξη του δημάρχου Μαυρίδη στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαίου, αφού έχει πολύ σοβαρό κώλυμα εκλογιμότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο για τη “Νέα Αρχιτεκτονική της ΑυτοΔιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης” τον 3853/2010 και μετά τις τροποποιήσεις του με πιο πρόσφατη το 2019 που ισχύει από την περασμένο Μάρτιο και στο άρθρο 14 όπου προβλέπονται Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα, αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα ότι:

1. Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ή πρόεδροι κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων:
στ) Όποιοι συνδέονται με τον οικείο δήμο, τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης έργου ή υπηρεσίας με αντικείμενο αξίας πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως. Δεν αποτελεί κώλυμα ή ασυμβίβαστο η ιδιότητα του μέλους της διοίκησης ή του υπαλλήλου δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, που συνδέονται με τον οικείο δήμο , τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, με σύμβαση που είναι σχετική με το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους. Δεν αποτελεί ασυμβίβαστο η σύναψη σύμβασης αγοράς, εκποίησης ή εκμίσθωσης δημοτικών ακινήτων, εφόσον η σχετική σύμβαση έχει συναφθεί ύστερα από πλειοδοτική δημοπρασία.
Ο Αδαμάντιος Παπαδόπουλος ανέλαβε κατά την περίοδο της δημοτικής αρχής του Βασίλης Μαυρίδη μεταξύ άλλων δύο έργα και συγκεκριμένα:
1) Προμήθεια και εγκατάσταση αλεξικέραυνων με ποσό 24.676 ευρώ

Προμήθεια- εγκατάσταση αλεξικέραυνων

2) Διαμόρφωση πάρκου Β. Κυριακίδη με ποσό 60.000 ευρώ

«Διαμόρφωση Πάρκου Β.Κυριακίδη

Με βάση λοιπόν το νόμο δεν μπορεί να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και επομένως η εκλογή του ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ. Τζάμπα δηλαδή πανηγύριζε παρέα με τον κ.Μαυρίδη.
Προκύπτουν όμως και σοβαρά ερωτήματα που απαιτούν απάντηση:
α) Δεν γνώριζε ο ίδιος ότι υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας και έθεσε υποψηφιότητα και μάλιστα ξόδεψε και χρήματα για διαφημιστικές καταχωρίσεις σε ΜΜΕ της περιοχής;
β) Ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης είναι δυνατόν να μην ήξερε αυτό το τόσο βασικό κώλυμα του υποψηφίου του και αν όχι, οι νομικοί του σύμβουλοι δεν το επεσήμαναν;
ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΡΙΝΑΝ ΤΗΝ
ΕΚΛΟΓΗ ΜΑΥΡΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
Ο Αδαμάντιος Παπαδόπουλος πήρε 886 ψήφους στην Εκλογική Περιφέρεια Ορεστιάδας. Όταν η εκλογή του Βασίλη Μαυρίδη από την πρώτη Κυριακή κρίθηκε με ελάχιστες ψήφους, μερικές δεκάδες και σίγουρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι 886 ψήφοι ενός υποψήφιου που δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα, αυτός δεν μπορεί να είναι ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ της δεύτερης παράταξης της υποψήφιας δημάρχου Μαρίας Γκουγκουσκίδου στα αρμόδια όργανα;
Ερωτήματα θέτουμε και ζητούμε απαντήσεις, γιατί εμείς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ισχύει