«Μαύρη επέτειος» σήμερα των capital controls – Τέσσερα χρόνια που τα επέβαλλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

«Μαύρη επέτειος» σήμερα των capital controls – Τέσσερα χρόνια που τα επέβαλλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη φορά που τέθηκαν σε εφαρμογή τα capital controls στις Τράπεζες από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν απόγευμα της 28ης Ιουνίου του 2015, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης που αντί να είναι ήδη στην φυλακή για εκείνο το “έγκλημα” αλλά και την… μάγκικη διαπραγμάτευση που κόστισε δισεκατομμύρια στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2015 τώρα έχει φτιάξει το κόμμα Μέρα 25 και διεκδικεί είσοδο στην ελληνική Βουλή, ανακοίνωσε το κλείσιμο των τραπεζών και τον έλεγχο των κεφαλαίων κίνησης. Μάλιστα με έπαρση πήγε σπίτι και είπε στη γυναίκα του: “Αγάπη μου έκλεισα τις Τράπεζες”.

Χρόνια πολλά !!!!

Gepostet von Μιλώντας για τα αυτονόητα am Freitag, 28. Juni 2019

Η περίοδος παράτασης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης είχε φτάσει στο τέλος της με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει να μην αυξηθεί περαιτέρω το επίπεδο του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA), το οποίο είχε προσεγγίσει ήδη τα 90 δισ. ευρώ.

Έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφάσισε να κλείσει τις τράπεζες για τρεις ολόκληρες εβδομάδες μέχρι τις 20 Ιουλίου του 2015.  Παράλληλα, εφαρμόστηκαν έλεγχοι στα τραπεζικά εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες σε ξένες τράπεζες και τα όρια για αναλήψεις μετρητών περιορίστηκαν σε μόλις 60 ευρώ ανά ημέρα με σκοπό να αποφευχθεί ένα ανεξέλεγκτο bankrun και μια πλήρης κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι πολίτες εκείνες τις μέρες και στο άκουσμα των περιορισμένων αναλήψεων, έστηναν καρτέρι έξω από τις τράπεζες προκειμένου να πάρουν ότι μετρητά είχαν. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονταν έξω από τα ΑΤΜ και παρά την ανυπόφορη ζέστη, οι πολίτες περίμεναν υπομονετικά να κάνουν τις αναλήψεις τους.