Με επιτυχία διοργανώθηκαν οι  β’ Γιορτές Παλαιού Σταθμού Νέας Ορεστιάδας

Με επιτυχία διοργανώθηκαν οι β’ Γιορτές Παλαιού Σταθμού Νέας Ορεστιάδας

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 23 Ιουνίου 2019, οι 4ήμερες β’ Γιορτές Παλαιού Σταθμού Νέας Ορεστιάδας που οργάνωσε η Στέγη Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού της πόλης σε συνδιοργάνωση με την Π.Ε. Έβρου, το Δήμο Ορεστιάδας και την υποστήριξη της ΔΗΚΕΠΑΟ.

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 στις 21:00, στον ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση εξωτερικό χώρο του συλλόγου, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του δημάρχου κ. Μαυρίδη Βασίλη, η βιβλιοπαρουσίαση του συλλογικού τόμου «Μόνο νερό στη ρίζα». Εννέα από τους συγγραφείς, που παρακολούθησαν το τμήμα δημιουργικής γραφής που πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μισό της φετινής περιόδου, έγραψαν αφηγήματα, διηγήματα και ποιήματα με θέμα το «νερό» (Θεματική χρονιά) και τον παλιό σταθμό της πόλης. Σε επιμέλεια της κας Μπουρμά Μαρίας, υπεύθυνης του τμήματος και σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ρώμη» ο μικρός αυτός τόμος γνωστοποιήθηκε στο κοινό της πόλης.

Εξαιρετική ανάλυση και αφορμή για μια όμορφη συζήτηση έδωσαν οι ειδικοί προσκεκλημένοι μας για το βράδυ εκείνο, η κα Μαυρίδου Βέρα, δημοσιογράφος και ο κ. Σαραντίδης Σαράντης εκπαιδευτικός. Μετά τη λήξη της παρουσίασης και κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης, η συζήτηση συνεχίστηκε ενώ οι συγγραφείς υπέγραψαν βιβλία.

Την Παρασκεύη 21 Ιουνίου 2019 στις 20:30 στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας, οι τρεις φιλοξενούμενοι σύλλογοι έδωσαν την εκκίνηση του φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, σχηματίζοντας έναν τεράστιο χορευτικό κύκλο. Το Κέντρο Χορού Τρικάλων «Τρίκκη», η Χορευτική Ομάδα «Χορού Μονοπάτια» Θεσσαλονίκης, η Μορφωτική Πολιτιστική Κίνηση Νέων Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης και το παιδικό τμήμα της Στέγης Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού, χρωμάτισαν με τις φορεσιές τους τόσο την πλατεία όσο και το δρόμο για τον παλαιό σταθμό όπου στις 21:30 ξεκίνησε και επίσημα το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε αρχικά, έθιμα του Αη Γιάννη του «Κλήδονα» (το αμίλητο νερό και οι φωτιές) από το μικρό χορευτικό τμήμα του συλλόγου Ακολούθησαν χοροί από τις Αλησμόνητες Πατρίδες (Μ.Ασία-Προποντίδα), τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Το προγραμμα έκλεισε με το τμήμα Ενηλίκων στον κοινό χορό με τους συλλόγους, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε το μεγάλο παραδοσιακό γλέντι συνοδεία της Εβρίτικης Ζυγιάς και των συνεργατών τους, όπως τον Αλ. Παπαγεωργόπουλο στο κλαρίνο, το Φιλ. Ευφραιμίδη στο βιολί και τον Νίκο Μπόζογλου στο ακορντεόν.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 στις 21:30, οι σινεφίλ της Ορεστιάδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη. Ο χώρος της πλατείας διαμορφώθηκε σε θερινό κινηματογράφο, δημιουργώντας ένα διαφορετικό σκηνικό κάτω από τον έναστρο ουρανό. Τα μέλη του συλλόγου διέθεσαν έναντι συμβολικού αντιτίμου παραδοσιακά «πατλάκια» (ποπ-κορν) και πασατέμπο σε χωνιά από εφημερίδες.

Η βραδιά συνεχίστηκε με γλέντι μεταξύ των φιλοξενουμένων συλλόγων και με τραγούδια χωρίς όργανα, από τη Θράκη τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.

Την τέταρτη και τελευταία μέρα Κυριακή 23 Ιουνίου από τις 11:00 το πρωί μέχρι και 14:30, σε δύο όμορφα εργαστήρια στημένα στην αποβάθρα του παλαιού σταθμού, τα παιδιά γνώρισαν τον πυλό και το πινέλο, φτιάχνοντας το καθένα τη δική του κούπα και ζωγραφίζοντας το δικό του σταθμό. Στην προσπάθεια βοήθησε και ο κ. Κοζίδης Σάββας εκπαιδευκικός απόφοιτος σχολής Καλών Τεχνών.

Πλήθος εθελοντών, μέλη και μη της «Στέγης», προσπάθησαν να συνεισφέρουν τα μέγιστα εδώ και πολλές ημέρες, ώστε τόσο ο περιβάλλοντας χώρος, όσο και η ροη των εκδηλώσεων να ευχαριστήσουν τους επισκέπτες και τους φιλοξενούμενους του τετραημέρου. Στο χώρο λειτούργησαν η έκθεση του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ανδριανοπολιτών με θέμα τους τρείς σταθμούς της ιστορίας της πόλης (Σταθμός Καρααγατς- Παλαίος και Νέος της Νέας Ορεστιάδας) η έκθεση φωτογραφίας της Στέγης, περίπτερο με παραδοσιακά εδέσματα, καθώς και εταιρία εστιάσης.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ ευχαριστούν όλους τους χορηγούς και δωροθέτες, όλους τους εκπροσώπους του Δήμου, τους εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων καθώς και το πλήθος κόσμου που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις. Οι γ’ Γιορτές Παλαιού σταθμού για το 2020 ήδη ξεκίνησαν να οργανώνονται και η πρόσκληση είναι από τώρα ανοιχτή.